Sucuri naturale cu cartof si varza pentru tratarea gastritei

Știai că unele remedii naturale te pot ajuta să gestionezi simptomele gastritei? Sucul de varză și sucul de cartofi sunt două astfel de remedii adjuvante, pe lângă tratamentul recomandat de medic.

Gastrita și ulcerul peptic sunt afecțiuni caracterizate printr-o simptomatologie extrem de neplăcută, generate de afectarea mucoasei stomacului sau duodenului. Pacientul se confruntă cu dureri de stomac, vărsături, lipsa poftei de mâncare și sângerări oculte în fecale.

Tratamentul de bază este recomandat de medicul gatroenterolog și constă în antiacide și antibiotice, însă în paralel există câteva remedii naturale care îl pot completa cu succes, scăzând aciditatea la nivelul mucoasei gastrice și duodenale și grăbind vindecarea.

Sucul de cartof, util ca adjuvant în tratarea gastritei și ulcerului

Unul dintre cele mai cunoscute și eficiente remedii naturale pentru tratarea gastritei și ulcerului gastric, alături de terapia recomandată de medic, este sucul de cartofi. Acest suc reduce cantitatea de acid în stomac, ajutând în procesul de vindecare a ulcerului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă faptul că nu prezintă contraindicații, sucul de cartofi poate fi de asemenea utilizat pentru a trata alte probleme de stomac, cum ar fi arsurile ocazionale, indigestia, gastrita și chiar pentru a ușura simptomele de reflux gastroesofagian.

Cum prepari suc de cartof?

Pentru a pregăti sucul, ai nevoie de un cartof mediu, cât mai sănătos - dacă prezintă imperfecțiuni și pete acestea se curăță. Se curăță cartoful de coajă și se introduce tăiat în bucăți în storcător; sucul de cartofi se consumă imediat, de preferință în condiții de repaus alimentar, între mese.

Dacă este necesar, se adaugă puțină apă direct în storcător. Dacă nu ai un astfel de aparat, poți să dai pe răzătoare cartoful și apoi îl storci cu putere într-un tifon mare sau o cârpă de bucătărie foarte curată și sucul rezultat se poate bea.

Sucul de varză poate contribui la vindecarea gastritei

Varza este o importantă sursă de metionină, un aminoacid care contribuie la vindecarea gastritei și a ulcerului peptic.

Cum prepari suc de varză?

Pentru suc ai nevoie de 4 frunze de varză și 400 ml de apă. Se spală frunzele de varză și se taie în fâșii foarte subțiri, se pun în blender, împreună cu apa și se omogenizează. Se recomandă să se consume acest suc de varză de mai multe ori pe zi. Pentru a ușura consumul se poate combina cu suc de morcovi, gustul devenind mult mai plăcut.

Dieta pentru persoanele cu gastrită sau ulcer

Pe lângă acest tratament, este recomandat să urmezi o dietă specifică pentru gastrită sau ulcer, după recomandarea medicului tău, care potențează tratamentul și reduce durerile și simptomele neplăcute. În principiu, se recomandă produse alimentare mai ușoare și sănătoase, de preferință legume și fructe fierte, carne slabă fiartă sau la grătar. De asemenea, caută să eviți stresul și fumatul, care favorizează ulcerul și să faci sport în mod regulat.

Dieta în caz de gastrită

Gastrita este o afecțiune digestivă care apare ca urmare a iritației, inflamației sau eroziunii mucoasei stomacului, din cauza excesului de acid gastric. Pe lângă tratamentul indicat de medic, este necesar ca pacientul să urmeze și o dietă care să îl ajute să se vindece.

Iaurtul este considerat un aliment benefic în caz de gastrită. Într-un studiu realizat de American Journal of Clinical Nutrition, probioticele din iaurt au demonstrat un beneficiu mai puternic pentru sănătate (atunci când sunt combinate cu medicamente) în ceea ce privește eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, decât doar medicamentele singure. Iaurtul conține bacterii bune care îmbunătățesc capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor neprietenoase.

Alte produse recomandate în caz de gastrită sunt merele, țelina, fructele de pădure, morcovii și fasolea. Carnea cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, puiul și pieptul de curcan fără piele, sunt și acestea benefice pentru pacienți. S-a observat, de asemenea, că legumele cu aciditate scăzută și alte probiotice, inclusiv varza murată, ușurează simptomele gastritei pe termen lung.

Atenție! Cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase și sucul de fructe pe bază de citrice exacerbează gastrita, așa că sunt interzise. Alimentele acide, inclusiv roșiile, alimentele picante, alimentele cu potențial alergen, alimentele prăjite și grase ar trebui, de asemenea, evitate pe durata tratamentului și recuperării după gastrită.

Dieta în caz de ulcer

Ca tratament, ulcerul gastric necesită de obicei o combinație de medicamente, inclusiv antibiotice. Cu toate acestea, există multe dovezi care sugerează că și consumul anumitor alimente poate ajuta, pe lângă tratamentul medicamentos, la reducerea simptomelor și la vindecare.

Infecția cu H. pylori poate perturba echilibrul bacteriilor din intestin, așa că aportul de probiotice precum Lactobacillus, care este prezent în mod natural în intestin, ar putea ajuta la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor. Unele cercetări sugerează că administrarea anumitor tulpini de probiotice poate ajuta la reducerea efectelor secundare legate de tratamentul cu antibiotice, la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor intestinale și la eficientizarea tratamentului.

Probioticele pot fi luate ca supliment alimentar, dar se găsesc și în alimente fermentate. Iaurtul grecesc, chefirul, laptele bătut, varza murată și alte murături și măslinele verzi sunt surse bune de probiotice care pot fi obținute din dietă.

Și broccoli-ul alături de germenii de broccoli pot fi de folos în caz de ulcer gastric. Această legumă conține sulforafan, o substanță care inhibă creșterea H. pylori. Într-un  studiu care a  implicat persoane cu infecție cu H. pylori, consumul a 70 de grame de germeni de broccoli pe zi a redus inflamația stomacului și markerii de infecție. Sulforafanul este prezent și în alte legume crucifere, cum ar fi conopida și varza. Acestea trebuie consumate crude sau preparate doar câteva minute la abur.

Fructele de pădure (zmeură, căpșune, merișoare, fructe de soc, afine) ar putea fi utile, de asemenea, în dieta pacientului cu ulcer gastric. Se pare că și mierea, folosită din cele mai vechi timpuri atât ca aliment, cât și ca medicament, este un ingredient benefic în dieta pentru ulcer gastric. Se poate lua o linguriță de miere pe zi, nu mai mult, deoarece are multe calorii.

Nu mai puțin important, și uleiul de măsline poate aduce alinare în caz de ulcer gastric. Acesta se va pune în salate sau, la final, în mâncăruri gătite.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS - Gastritis
https://www.nhs.uk/conditions/gastritis/
NIH - Diet and Helicobacter pylori infection
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5047973/
Studiul „Diet and Helicobacter pylori infection”, apărut în Prz Gastroenterol. 2016; 11(3): 150–154, doi: 10.5114/pg.2016.61487, autori: Łukasz Hołubiuk și Jacek Imiela


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0