Consumul ridicat de carne rosie poate fi asociat cu diverticulita la barbati

Potrivit unui nou studiu, barbatii care consuma multa carne rosie se confrunta cu un risc ridicat de a dezvolta o afectiune inflamatorie dureroasa a colonului.

Tulburarea, denumita diverticulita, provoaca dureri abdominale severe, greturi si constipatie. Si poate conduce la complicatii precum rupturi de colon sau blocaje la nivelul colonului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noul studiu a aratat ca barbatii care consuma o cantitate mare de carne rosie sunt cu 58% mai predispusi sa dezvolte diverticulita, fata de cei care consuma o cantitate redusa de carne rosie. Rezultatele nu au demonstrat o relatie de tip cauza efect, dupa cum a subliniat cercetatorul dr. Andrew Chan, gastroenterolog la Spitalul General Massachusetts din Boston.

Pe de alta parte, exista deja motive pentru care ar trebui sa va ganditi sa reduceti consumul de carne rosie. Consumul ridicat de carne rosie a fost asociat cu riscuri ridicate de boli cardiace si anumite tipuri de cancer, a subliniat Chan. „Studiul reprezinta un motiv in plus de a lua in considerare limitarea consumului de carne rosie din regimul alimentar” a spus acesta.

Odata cu inaintarea in varsta, este normal sa se formeze „pungi” la nivelul invelisului colonului; mai bine de jumatate dintre americanii peste 60 de ani prezinta astfel de formatiuni, potrivit U.S. National Institutes of Health (Institutelor Nationale de Sanatate din Statele Unite). Majoritatea persoanelor care prezinta astfel de pungi nu au probleme, dar in jur de 5% dintre acestea dezvolta diverticulita, situatie in care pungile se infecteaza sau se inflameaza.

Pe parcursul a 26 de ani, 764 de barbati au dezvoltat diverticulita. Riscul a fost cel mai ridicat in randul barbatilor aflati in primii 20% privind consumul de carne rosie: Acestia au fost cu 58% mai predispusi sa fie diagnosticati cu aceasta afectiune, fata de barbatii aflati in ultimii 20% privind consumul de carne rosie. Barbatii din primul grup consumau in medie 12 portii de carne rosie pe saptamana, in timp ce cei cu cel mai scazut consum de carne consumau in medie putin peste o portie de carne rosie pe saptamana.

Bineinteles, pot aparea diferente intre barbatii care consuma multi burgeri si alte feluri tipuri de carne si cei care nu fac acest lucru, au mai subliniat autorii studiului. Prin urmare, echipa condusa de Chan a luat in calcul factori precum varsta inaintata, fumatul, obezitatea, lipsa activitatii fizice si aportul scazut de fibre, toate fiind asociate cu un risc ridicat de diverticulita.

Chiar si atunci, carnea rosie era asociata cu un risc ridicat, in special carne procesata, precum fripturile sau burgerii. Nu este prea clar cum ar trebui sa interpretam acest lucru, sustine Chan. O posibila explicatie ar fi ca persoanele consuma in general, portii mari de carne rosie neprocesata, spre deosebire de cea procesata. Un nutritionist care nu a participat la studiu a spus ca „este imposibil” sa se ajunga la o concluzie despre relatia de tip cauza-efect.

Cu toate acestea, alte studii au asociat consumul ridicat de carne rosie cu boli la nivelul colonului, a precizat Lona Sandon. Aceasta este profesor asistent de nutritie clinica in cadrul Centrului medical Southwestern al Universitatii Texas din Dallas. In plus, aceasta a precizat ca ar trebui sa consumam mai multe legume, cereale integrale si o gama de proteine diferite. „De fapt, este vorba despre consumul mai diversificat de proteine” a spus Sandon. „Inlocuirea carnii rosii cu peste sau carne de pui, sau chiar proteine de origine vegetala, precum tofu sau leguminoase.”

In cadrul acestui studiu, nu a existat nicio legatura intre carnea de pui sau peste si riscul de diverticulita. Pe baza acestor cifre, echipa lui Chan a estimat ca daca barbatii ar inlocui o portie de carne rosie cu pui sau peste, riscul de diverticulita ar scadea, in medie cu 20%. „Prin urmare, e posibil sa existe un beneficiu al inlocuirii carnii rosii cu peste sau pui” a spus Chan.

 

Citeste si Carnea: da sau ba?

 

De ce ar contribui carnea rosie la dezvoltarea diverticulitei? Nu este clar, a precizat Chan. Dar a mentionat cateva teorii. In primul rand, alimentele pe care le consumam pot afecta microbiomul din intestine, populatia imensa de bacterii din tractul digestiv. Unii cercetatori suspecteaza ca microbiomul joaca un rol in aparitia diverticulitei, a precizat Chan, desi pana acum nu a fost demonstrat. S-a dovedit deja ca aportul ridicat de carne rosie contribuie la aparitia inflamatiei cronice, de nivel scazut, a declarat Chan. Ceea ce la randul sau, conduce la cresterea riscului de diverticulita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avand in vedere ca studiul s-a concentrat pe barbati, cercetarile viitoare ar trebui sa analizeze daca aceleasi lucruri sunt valabile si in randul femeilor, potrivit spuselor lui Chan. Dar nu exista niciun motiv biologic care sa sugereze ca rezultatele difera in functie de sex, a precizat acesta. In plus, femeile au numeroase alte motive pentru care sa urmeze un regim alimentar sanatos, limitand consumul de carne rosie, a declarat Chan. Sandon a fost de acord. „Orientarile in materie de nutritie recomanda un regim bazat pe alimente vegetale pentru a promova sanatatea, inclusiv cea a colonului” a spus aceasta. „Asigurati-va ca jumatate din portii sunt fructe si legume, alegeti cereale integrale si variati alegerile in materie de proteine.”

 

Sursa foto: Pixabay

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0