Tratamentul cu corticosteroizi în colita ulcerativă

Tratamentul pentru pacienții cu colită ulcerativă depinde de severitatea afecțiunii și de cât de des apar simptomele (acele perioade în care boala este activă, denumite puseuri).

Obiectivele principale ale tratamentului în colita ulcerativă sunt împărțite în două direcții:

1. Se urmărește reducerea intensității simptomelor, adică inducerea remisiunii (perioada în care pacientul nu prezintă simptome ale bolii)

2. Se dorește menținerea perioadei de remisiune a bolii.

Tratamentul implică administrarea a diferite tipuri de medicamente, iar printre clasele de substanțe folosite pentru a calma simptomele colitei ulcerative se află și corticosteroizii.

[{"ads-colita-first"}]

Ce rol au corticosteroizii

Corticosteroizii, așa cum este și prednisolonul, sunt un tip mai puternic de medicamente, folosite pentru a reduce inflamatia. Ei pot fi folosiți în combinație cu aminosalicilații sau pentru a înlocui aminosalicilații pentru a trata un puseu al colitei ulcerative, dacă aceștia nu sunt eficienți.

Corticosteroizii pot fi administrați pe cale orală sau sub formă de supozitor sau clismă. Spre deosebire de alte clase de medicamente, însă, corticosteroizii nu sunt folosiți ca tratament pe termen lung pentru a menține remisiunea bolii, deoarece pot cauza efecte adverse grave, de tipul osteoporozei (pierderea densității de minerale osoase) și cataractei.

Efecte adverse ale tratamentului pe termen scurt cu corticosteroizi

Chiar și când este folosită pe termen scurt, terapia cu corticosteroizi poate cauza efecte adverse, cum ar fi:

  • acneea
  • creșterea în greutate
  • apetit sporit
  • schimbări de dispoziție, cum ar fi faptul că persoană devine mai irascibilă
  • dificultatea de a adormi sau insomnie.

Corticosteroizii au și beneficii

Oamenii de știință spun că descoperirea faptului că această clasă de medicamente este eficientă în tratarea colitei ulcerative a avut un impact pozitiv semnificativ asupra bolii, mai ales că aceasta avea o rată de mortalitate mare. Experții1 spun că rata mortalității a scăzut de la 61% la 4 până la 7%.

În ceea ce privește eficacitatea acestor medicamente, un studiu1 realizat pe pacienți cu colită ulcerativă din Minnesota, SUA, a arătat că terapia cu corticosteroizi a rezultat într-o remisiune completă în 54% dintre cazuri, într-o remisiune parțială a bolii în cazul a 30% dintre pacienți și în niciun fel de răspuns la tratament în cazul a 16% dintre pacienți.

Modalități de administrare a corticosteroizilor

Corticosteroizii pot fi administrați pe cale orală (cortizonul, prednisonul, prednisolonul, budesonida), pe cale intravenoasă (prednisolonul, metilprednisolonul, corticotropina) ori pe cale rectală (beclometazona, pivalat de tixocortol, budesonida, metasulfobenzoat de prednisolon). Numeroși cercetători au raportat eficacitatea acestei clase de medicamente. De exemplu, eficacitatea cortizonului (100 mg pe zi) în cazul colitei ulcerative a fost observată încă din anul 1955. Alți cercetători au raportat că 40 mg de prednison au fost mai eficiente decât 20 mg și la fel de eficiente ca 60 mg, însă cu mai puține efecte adverse. Alți cercetători au spus că doza zilnică unică de prednison (40 mg zilnic) a fost la fel de eficientă ca 10 mg administrate de 4 ori pe zi.

În ceea ce privește corticosteroizii cu administrare rectală, aceștia sunt eficienți în tratarea colitei ulcerative pe partea stângă a colonului. Aceste medicamente oferă o calmare rapidă a simptomelor în cazul pacienților cu tenesme și cu sângerări. Studiile arată că hidrocortizonul (100 mg) administrat rectal și prednisolonul (10 mg) administrat tot rectal s-au dovedit a fi medicamente eficiente pentru inducerea remisiunii bolii, însă nu și pentru menținerea remisiunii.

Clismele făcute cu budesonidă, spun cercetatorii1, deși au o absorbție sistemică minimă, sunt și ele eficiente pentru a induce (nu și pentru a menține) remisiunea în cazul colitei ulcerative pe partea stângă a colonului.

Același studiu1 spune că pacienții cu o formă severă de colită ulcerativă care au primit 60 mg pe zi de prednisolon pe cale intravenoasă au avut o rată de răspuns de 73% în 5 zile. Unii pacienți, însă, răspund mai lent la tratament și au nevoie de 7 până la 10 zile pentru a răspunde la aceste medicamente.

[{"ads-colita-second"}]

Medicamentele din această clasă pot cauza toxicitate

Cercetătorii spun că toxicitatea cauzată de corticosteroizi este frecventă și că adesea ea are drept rezultat rezistența la tratament din zona pacienților care au reinițiat terapia, dacă au mai folosit și înainte corticosteroizi. Pe termen scurt, toxicitățile observate în urma tratamentului cu corticosteroizi au fost: umflarea feței (față în formă de lună), acnee, infecții, echimoze, hipertensiune, hirsutism, sângerări sub piele și vergeturi.

Terapia cu corticosteroizi, folosită pe o perioadă prelungită, poate duce la multiple efecte adverse grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, debutul diabetului zaharat, infecții, osteonecroză, osteoporoză asociată cu folosirea steroizilor, miopatie, psihoză, cataractă și glaucom.

Terapia cu corticosteroizi continuă să fie unul dintre cele mai eficiente tratamente în colita ulcerativă activă. Discută cu medicul tău dacă apar manifestări neplăcute în urma acestui tratament, pentru că el este cel mai în măsură să evalueze răspunsul la tratamentul inițial cu corticosteroizi și tot el îți poate explica dacă este cazul să îți schimbe sau nu tratamentul actual dacă ai fost diagnosticat cu colită ulcerativă.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

NHS Choices - nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/treatment/

1. Studiul "Medical Treatment of Ulcerative Colitis", publicat în 2004, în Clinics în colon and rectal surgery; Uma Mahadevan.

WebMD - webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/qa/what-are-side-effects-of-taking-steroids-to-treat-ulcerative-colitis-uc

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0