Totul despre acnee: cauze, simptome, tratament

1. Informații generale despre acnee
   a. Ce este acneea?
   b. Cauzele acneei
   c. Factorii care pot declanșa sau agrava acneea
   d. Simptomele acneei
   e. Tipuri de acnee
   f. Diagnosticare acnee
   g. Complicații acnee
   h. Mituri frecvente despre acnee
2. Tratarea acneei
   a. Tratamentul medicamentos pentru acnee
   b. Tratamentul hormonal pentru acnee
   c. Tratamentul naturist pentru acnee
   d. Cele mai bune minerale și vitamine pentru tenul acneic
   e. Proceduri folosite în combaterea acneei 
   f. Alimentația corectă în cazul persoanelor care au acnee
   g. Care este prognosticul în cazul pacienților cu acnee
3. Prevenirea acneei

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Informații generale despre acnee

Acneea este o problemă dermatologică de care suferă aproape 50 de milioane de persoane la nivel mondial, spun specialiștii de la Asociația Americană de Dermatologie. Chiar dacă nu pune viața în pericol, acneea este o afecțiune dureroasă, poate lăsa cicatrici și poate avea un impact emoțional și social major asupra vieții. Din fericire, acneea poate fi tratată cu succes datorită tratamentelor de ultimă generație, care reduc semnificativ numărul coșurilor și riscul de apariție a cicatricilor.

Ce este acneea?

Acneea este o boală cronică frecvent întâlnită, care afectează foliculul firului de păr și glanda sebacee, în sensul că există o dilatare și un blocaj al foliculului și există, totodată, inflamație. Afecțiune este caracterizată, deci, de apariția a numeroase coșuri. Această boală de piele afectează femeile și bărbații de toate rasele și de toate etniile, fiind prevalentă în cazul adolescenților și adulților tineri. Conform statisticilor, acneea afectează 85% dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani. Cu toate acestea, uneori, semnele acneei pot să apară și la copii și la adulții de toate vârstele.

Acneea la adulți

Și adulții pot să se confrunte cu acneea. De exemplu, unii adulți continuă să aibă acnee mult timp după ce au trecut de vârsta de 30 de ani, de 40 de ani și chiar și după 50 de ani. Este posibil chiar ca unele persoane să dezvolte acnee pentru prima dată când sunt deja adulte.

Medicii dermatologi o numesc acnee cu debut tardiv sau acnee la vârsta adultă. Tot un lucru frecvent observat este acneea la femeile care intră la menopauză; în general, femeile tind să fie mai des diagnosticate cu acnee în comparație cu bărbații.

Cauzele pentru care apare acneea la vârsta adultă sunt numeroase:

  • nivelul hormonilor care fluctuează din diverse motive, mai ales la femei: în apropierea menstruației, în timpul sarcinii, în timpul perimenopauzei și menopauzei, după ce s-a început ori s-a întrerupt tratamentul cu pilule contraceptive;
  • stresul;
  • istoricul familial;
  • produsele nepotrivite de îngrijire pentru păr și piele;
  • un efect advers al medicamentelor;
  • o afecțiune medicală nediagnosticată.

Acneea la bebeluși și adolescenți

Cei mai mulți dintre adolescenți vor avea, la un moment dat, coșuri pe față sau pe corp, însă acneea poate avea diverse forme: unii adolescenți au doar câteva coșuri mici, care dispar repede, pe când alții dezvoltă o formă mai severă de acnee, care persistă și este însoțită de coșuri vizibile, afectându-le stima de sine.

Este posibil, însă, ca și nou-născuții să dezvolte acnee neonatală, cam 20% dintre nou-născuți având acest tip de acnee. De regulă, coșurile se pot vedea când cel mic are vârsta de 2 săptămâni, însă chiar și așa, semnele pot să se dezvolte oricând în intervalul de până la 6 săptămâni de viață.

În unele cazuri, bebelușii se nasc cu acnee, însă forma neonatală nu este un motiv de îngrijorare. Când acneea apare după vârsta de 6 săptămâni, este numită infantilă, iar părinții sunt sfătuiți în acest caz să meargă cu sugarul la un medic dermatolog.

Acneea în timpul sarcinii

Pentru că organismul trece prin multe schimbări în sarcină, uneori este posibil să apară și acneea. În alte cazuri, dacă femeia urmează un tratament pentru acnee și află că este însărcinată, trebuie să înceteze imediat să ia tratamentul medicamentos. Cele mai multe medicamente pentru acnee nu trebuie folosite în perioada sarcinii, întrucât există pericole pentru făt. Dacă acneea se modifică dramatic în timpul sarcinii, fie agravandu-se, fie ameliorandu-se, este necesar un consult dermatologic.

Cauzele acneei

Acneea apare în momentul în care porii sunt astupați cu praf, piele moartă, machiaj ori sebum (combinație care duce la dezvoltarea bacteriei responsabile cu acneea – Propionibacterium acnes), iar foliculul – o unitate formată dintr-un folicul pilos și o glandă sebacee producătoare de sebum –, pentru a combate bacteria, începe să producă substanțe care dau naștere inflamației. Așadar, coșurile sunt, pe scurt, niște inflamații ale pielii.

Există 5 factori majori care pot duce la apariția acneei:

  • hipersecreția de sebum (corpul produce în exces această substanță grasă);
  • acumularea de celule moarte pe suprafața pielii (foliculii firelor de păr sunt înfundați sau blocați din cauza sebumului și a celulelor moarte ale pielii);
  • porii înfundați cu sebum, praf și alte reziduuri;
  • dezvoltarea bacteriilor în porii înfundați (bacteriile se dezvoltă în mod anormal)
  • activitatea în exces a unui tip de hormoni (numiți hormoni androgeni).

Acneea apare, așadar, atunci când un por din piele este înfundat. Acest por blocat începe cu celulele moarte ale pielii. În mod normal, aceste celule moarte se ridică la suprafața porului, însă când organismul începe să producă o cantitate mare de sebum, acest ulei care împiedică pielea să se usuce, celulele moarte rămân blocate în interiorul porului.

Astfel, în loc să iasă la suprafață, aceste celule sunt prinse în interiorul porului. Uneori, bacteriile care se găsesc pe suprafața pielii, cum ar fi Propionibacterium acnes, sunt și ele blocate în interiorul porului. Aici, din păcate, bacteriile au un mediu propice pentru a se dezvolta și multiplică foarte repede.

Din cauza prezenței numeroaselor bacterii, porul se inflamează (zona devine roșie și umflată). Dacă inflamația este în profunzimea pielii, apare un chist sau un nodul – pentru că există mai multe tipuri de acnee: chistică, nodulo-chistică etc.

Factorii care pot declanșa sau agrava acneea

Dezechilibrul hormonal specific adolescenței, regimul alimentar bogat în carbohidrați, lactate și zahăr rafinat, anumite medicamente și chiar stresul pot duce la apariția și agravarea acneei.

În perioada pubertății, producția de hormoni androgeni crește și, odată cu aceasta, are loc și lărgirea glandelor sebacee și hipersecreția de sebum. De asemenea, modificările hormonale survenite în timpul sarcinii și administrarea contraceptivelor orale pot crește producția de sebum și, implicit, riscul de acnee. Dacă nivelul hormonilor androgeni este redus, există riscul ca inflamația să se extindă, deci acneea se poate înrăutăți.

Administrarea de medicamente pe bază de litiu, hormoni androgeni, corticosteroizi sau medicamentele antiepileptice poate agrava acneea. Și medicamentele care conțin testosteron pot agrava acneea.

Regimul alimentar bogat în lactate și carbohidrați poate favoriza procesul inflamator de la nivelul pielii. De asemenea, consumul de ciocolată și alte dulciuri bogate în zahăr rafinat ar putea agrava acneea, însă mai sunt necesare studii suplimentare care să confirme această teorie. Unele studii indică faptul că anumiți factori care țin de alimentație, inclusiv laptele și alimentele bogate în carbohidrați (chipsurile, pâinea albă, covrigii) pot agrava acneea. Și ciocolata este suspectată că ar agrava acneea.

Stresul poate crește nivelul de sebum și irită glandele suprarenale, care secretă o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cauzând inflamarea pielii. Totodată, stresul reduce capacitatea de funcționare corectă a sistemului imunitar, prin urmare organismul are resurse scăzute de a lupta cu bacteriile și cu germenii care pot declanșa acneea.

Moștenirea genetică joacă un rol destul de important în dezvoltarea acneei; dacă ambii părinți s-au confruntat cu acneea, e foarte posibil ca și copiii lor să aibă această problemă.

Folosirea cosmeticelor grase poate, de asemenea să favorizeze apariția acneei, prin blocarea porilor; atingerea pielii cu mâinile care au venit în contact cu suprafețe grase, cum ar fi de exemplu, masa de la bucătărie, poate să declanșeze acneea.

Presiunea și fricțiunea la nivelul pielii, cauzate de purtarea căștii moto protectoare sau a rucsacului, pot crea un teren propice pentru dezvoltarea bacteriei responsabile de apariția acneei.

Simptomele acneei

Acneea se poate instala în orice zonă a corpului, însă apare mai frecvent pe față, spate, piept, umeri și ceafă. Cele mai frecvente tipuri de acnee sunt punctele negre și punctele albe, cunoscute și sub denumirea de comedoane, care sunt versiunea non-inflamatorie a acneei.

Punctele albe sunt leziunile de la suprafața pielii care apar sub forma unor puncte ușor ridicate sub piele. Când sunt expuse la aer, conținutul blocat în pori se oxidează, iar punctele se înnegresc.

Semnele și simptomele acneei variază în funcție de severitatea bolii:

  • puncte albe (porii înfundați închiși)
  • puncte negre (porii înfundați deschiși)
  • zone mici și roșii, umflate și sensibile (papule)
  • coșuri (pustule), care sunt papule care au puroi la suprafață
  • umflături mari, solide, dureroase, sub suprafața pielii (noduli)
  • noduli dureroși, plini cu puroi, situați sub suprafața pielii (leziuni chistice)

În cazul în care remediile pe care le-ai folosit pentru a-ți îngriji pielea nu fac ca acneea să dispară, mergi la un medic dermatolog, care îți poate prescrie medicamente mai puternice pentru a trata acneea. 

Tipuri de acnee

Identificarea tipului de acnee de care suferi este cheia pentru ca tratamentul să aibă succes. Acneea poate fi, așadar, de două tipuri: inflamatorie și non-inflamatorie.

Subtipurile de acnee incluse în aceste două mari categorii sunt: punctele negre, punctele albe, papulele, pustulele (coșurile), nodulii și chisturile. Desigur, este posibil ca un pacient să aibă mai multe tipuri de acnee în același timp. Unii pacienți pot avea forme de acnee suficient de severe încât să fie nevoie de o vizită sau de mai multe vizite la cabinetul medicului dermatolog.

Formele de acnee care pot favoriza apariția cicatricilor sunt:

  • Papule sau coșuri – sunt umflături mici de culoare roșie, ferme, proeminente pe suprafața pielii;
  • Pustule – leziuni inflamatorii cu conținut gălbui, purulent;
  • Noduli – leziuni mari și solide care se dezvoltă sub piele și sunt dureroase;
  • Chisturi – erupții acneice mari și umflate, pline cu lichid, care se formează din cauza inflamației ce determină ruptura foliculilor de păr.

Acnee non-inflamatorie

Acneea non-inflamatorie include punctele negre și punctele albe. Acestea, în mod normal, nu provoacă umflarea zonei și răspund relativ bine la tratamentele cu substanțe care se eliberează fără prescripție medicală. Acidul salicilic care este prezentat în general ca produs ideal pentru acnee, funcționează foarte bine și asupra formelor de acnee non-inflamatorii.

Dacă ai puncte negre sau puncte albe, caută produse (loțiuni de curățare, loțiuni tonice și produse hidratante) care să conțină acid salicilic, pentru că exfoliază în mod natural pielea, îndepărtând celulele moarte care pot duce la apariția punctelor negre și a celor albe.

Acnee inflamatorie

Coșurile sau formațiunile care sunt roșii și umflate, pe suprafața pielii, sunt numite acnee inflamatorie. Deși sebumul și celulele moarte ale pielii contribuie la dezvoltarea acneei inflamatorii, și bacteriile pot să joace un rol în blocarea porilor. De exemplu, unele bacterii pot cauza o infecție în straturile profunde ale pielii, iar din această cauză apar zone dureroase cu acnee, care sunt dificil de combătut.

Diagnosticare acnee

Diagnosticul acneei trebuie pus de către medicul dermatolog, în urma examinării clinice a pielii, iar tratamentul se face doar la recomandarea acestuia.

Pentru un diagnostic corect și complet, medicul poate solicita investigații suplimentare, cum ar fi: examenul microbiologic (pentru a exclude foliculita cu germeni), analize hormonale sau consult endocrinologic, ecografie ovariană și consult ginecologic (pentru a exclude existența unor chisturi ovariene) etc.

Dacă prezinți simptomele acneei, medicul poate stabili diagnosticul prin examinarea pielii, identificând tipurile de leziuni de pe piele și severitatea acestora, pentru a stabili tratamentul adecvat.

Complicații acnee

Acneea are și câteva posibile complicații. Nu este doar o problemă estetică, ci poate cauza și un dezechilibru emoțional. Persoanele cu acnee tind să evite socializarea, prezintă o scădere a stimei de sine, mai ales adolescenții care pot fi hărțuiți de colegi din cauza coșurilor, și pot cădea foarte ușor în depresie. Lăsată netratată, acneea poate duce la apariția cicatricilor adânci, care sunt mult mai greu de eliminat. Dacă este tratată corect și în stadii incipiente, acneea poate să dispară în 6-8 săptămâni și, astfel, riscul de cicatrici este redus la minimum. 

Există 3 tipuri principale de cicatrici care apar după acnee:

1. cicatrici înguste și adânci, numite și „ice pick” – acestea sunt în formă de V, ca niște depresiuni adânci, au un diametru mic, arată ca și cum pielea ar fi fost înțepată cu un obiect ascuțit;
2. cicatrici valuri sau „rolling” – sunt cicatrici cauzate de țesutul cicatricial care se formează sub piele, iar suprafața pielii are un aspect vălurit, țesutul fiind inegal;
3. cicatrici simple, de tip „boxcar” – arată ca niște mici cratere formate în piele.

Mituri frecvente despre acnee

Iată câteva idei greșite despre acnee, pe care mulți oameni sunt tentați să le creadă:

Mitul 1: Acneea va dispărea mai rapid dacă îți cureți bine pielea cu un scrub - Adevărul este că acneea nu poate fi îndepărtată prin frecarea pielii cu produse de tip scrub. Această acțiune asupra pielii tale va agrava, de fapt, acneea. Se recomandă folosirea unui produs de curățare cu acțiune blândă, fără parfum.

Mitul 2: La unele persoane, tratamentul pentru acnee pur și simplu nu funcționează. Adevărul este că, în zilele noastre, practic toate formele de acnee pot fi îndepărtate. Dacă nu vezi rezultatele după ce ai încercat anumite măsuri, medicul dermatolog te poate ajuta să obții o piele sănătoasă și fără coșuri.

Mitul 3: Dacă aplici machiaj pe față, acesta va cauza erupții acneice pe piele și vor apărea coșuri - Adevăr: poți să aplici produse de machiaj pe față, atât timp cât folosești cosmetice speciale, care nu îți astupă porii. Caută următoarele informații pe ambalaj atunci când îți cumperi produse de makeup pentru tenul acneic: „nu astupă porii”, „fără ulei”, „non-comedogenic”. Sau cere-i medicul dermatolog să îți recomande produse dermato-cosmetice special concepute pentru tenul acneic.

Mitul 4: Acneea va trece de la sine după ce ai trecut de anii adolescenței. Adevăr: Adolescența este perioada în care cei mai mulți oameni suferă de acnee, însă nu există niciun fel de garanție că acneea va dispărea la maturitate. Unele persoane au acnee chiar și după ce au împlinit 20 de ani, 30, 40 și chiar și după 50 și 60 de ani. Există și unele femei care au avut foarte puține coșuri când erau adolescente, însă care pot să dezvolte acnee la vârsta adultă.

Mitul 5: Există tratamente pentru acnee care funcționează peste noapte. Adevărul este că vei descoperi că pe unele produse ți se promite că vei scăpa de acnee peste noapte, însă aceasta este doar o exagerare. Tratamentul pentru acnee are nevoie de o perioadă între 4 și 8 săptămâni pentru a funcționa, iar în unele cazuri, medicul dermatolog poate recomanda chiar un tratament mai lung de 8 săptămâni, în funcție de severitate.

Mitul 6: Adulții nu suferă de acnee. Adevăr: studiile au arătat că un număr semnificativ de adulți suferă încă de acnee, chiar dacă au depășit vârsta adolescenței. Acneea, însă, poate să arate diferit când ai 36 de ani, în comparație cu aspectul pe care îl aveau coșurile când aveai 16 ani.

Tratarea acneei

Folosirea produselor pe bază de peroxid de benzoil, sulf, acid salicilic sau resorcinol poate ajuta la diminuarea leziunilor pielii, prin distrugerea bacteriilor și prin uscarea stratului superficial al pielii. Cu toate acestea, există situații când simptomele persistă chiar și după folosirea unor astfel de produse, caz în care este indicat să mergi la un consult dermatologic pentru un tratament individualizat, mai puternic.

Tratamentul medicamentos pentru acnee

Medicamentele prescrise pentru acnee funcționează prin reducerea producției de sebum, prin accelerarea transformărilor celulelor, prin faptul că lupta contra infecției bacteriene ori prin reducerea inflamației - lucruri care ajută la prevenirea formării țesutului cicatricial.

Medicamente topice (cu aplicare / administrare locală)

Cele mai comune medicamente topice prescrise pentru acnee sunt:

  • Retinoizi (derivați din vitamina A) topici și medicamentele cu o acțiune asemănătoare cu cea a retinoizilor - aceste substanțe se găsesc sub formă de creme, geluri și loțiuni. Pacientul aplică aceste medicamente seara, la început de 3 ori pe săptămână, apoi zilnic, pe măsură ce pielea se obișnuiește cu substanțele.
  • Antibiotice - acestea funcționează prin distrugerea excesului de bacterii din piele și prin reducerea roșeții. În primele câteva luni de tratament, pacientul poate folosi atât retinoizi, cât și un antibiotic, iar antibioticul se aplică dimineață, iar retinoizii topici, seara.
  • Medicamente antimicrobiene topice - aceste substanțe au scopul de a reduce numărul bacteriilor Propionibacterium acnes în cazul pacienților cu acnee moderată spre severă. Exemple sunt: clindamicina și sulfacetamida de sodiu.
  • Acid salicilic și acid azelaic - Acidul azelaic are proprietăți antibacteriene. Pacienții pot folosi creme care conțin acid azelaic în combinație cu eritromicină, pentru că aceste creme sunt și mai eficiente împotriva acneei.

Acidul salicilic poate să prevină blocarea foliculilor firelor de păr și se găsește atât în produsele care se lasă pe față, pentru a acționa, cât și în produsele care se îndepărtează de pe piele.

Medicamente cu administrare orală

  • Pentru tratamentul acneei, medicul specialist ori medicul ginecolog poate prescrie și anumite medicamente care pot fi administrate oral:
  • Antibiotice - pentru acneea moderată spre severă, pacientul poate avea nevoie de antibiotice orale pentru a reduce bacteriile și pentru a lupta contra inflamației. Prima opțiune pentru a trata acneea este tetraciclina (minociclina ori doxiciclina) sau o clasă de substanțe numite macrolide.
  • Contraceptive combinate - Anumite contraceptive orale combinate pot fi folosite ca tratament împotriva acneei în cazul femeilor. Acestea sunt produse care combină estrogenul și progesteronul. Beneficiile acestui tratament se văd după câteva luni.
  • Medicamente numite „antiandrogeni” - acestea funcționează prin blocarea efectelor hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee și sunt o opțiune luată în considerare în cazul femeilor și adolescentelor, dacă antibioticele orale nu sunt de folos.
  • Isotretinoina - este un medicament puternic, pentru persoanele care au acnee severă și care nu răspund la alte tratamente. Isotretinoina orală este foarte eficientă, însă are efecte adverse multiple, de aceea medicii trebuie să monitorizeze cu atenție pacienții pe care îi tratează cu această substanță.

Tratamentul hormonal pentru acnee

Contraceptivele orale pot fi de ajutor în controlul acneei la femei, mai ales că suprimă glandele sebacee hiperactive. Anticoncepționalele sunt folosite, în mod frecvent, ca tratament pe termen lung pentru acnee. Este important ca pacienta cu acnee să discute mai întâi cu medicul ginecolog și să își facă toate analizele recomandate de acesta, întrucât contraceptivele hormonale pot avea multe contraindicații.

Tratamentul naturist pentru acnee

Dacă ai acnee și cauți o alternativă la tratamentele de la farmacie sau la cele prescrise de medic, poți lua în considerare unele uleiuri esențiale. Unele cercetări au arătat că cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva bacteriei Propionibacterium acnes și a altor bacterii sunt uleiul esențial de cimbru, uleiul esențial de scorțișoară, uleiul esențial de trandafir, uleiul esențial de rozmarin.

Alte remedii naturiste care pot fi folosite în tratamentul acneei sunt uleiul de arbore de ceai, uleiul esențial de oregano și crema de gălbenele.

Cele mai bune minerale și vitamine pentru tenul acneic

Iată câteva exemple de vitamine și minerale care pot să ajute persoanele cu acnee:

  • Vitamina A, cu administrare topică
  • Zincul, fie sub forma unui supliment oral, fie utilizat ca tratament topic.
  • Vitamina D, ca supliment alimentar

Proceduri folosite în combaterea acneei

Medicul dermatolog poate sugera și alte terapii sau proceduri în anumite cazuri, care pot fi folosite fie ca atare, fie în combinație cu unele medicamente pentru acnee:

Terapia cu laser și terapia fotodinamică

Numeroase terapii și proceduri cu laser ori fotodinamice au fost încercate cu succes în cazul pacienților cu acnee, însă sunt necesare mai multe studii pe această temă, pentru a se stabili metoda ideală de tratament.

Peelingul chimic

Această procedură presupune aplicări repetate ale unor soluții chimice, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul retinoic. Chiar dacă pacientul cu acnee observă o îmbunătățire după peelingul chimic, acest efect nu este de durată, așa că repetarea tratamentului este necesară de multe ori.

Extracția punctelor negre și a punctelor albe

Medicul dermatolog poate folosi instrumente speciale sau aparate de ultimă generație pentru a îndepărta cu blândețe punctele albe și punctele negre care nu au fost îndepărtate cu ajutorul medicamentelor topice. Dermatologul poate folosi un instrument mic, în formă de pix, care este utilizat pentru a extrage punctele albe și punctele negre.

Injecții cu corticosteroizi

Leziunile chistice și leziunile de tipul nodulilor care apar în anumite forme de acnee pot fi tratate prin injectarea unui medicament din clasa corticosteroizilor, direct în acele leziuni. Această terapie are drept rezultat îmbunătățirea rapidă a zonei și calmarea durerii.

Dermabraziunea

Există metode de eliminare a cicatricilor și petelor hiperpigmentrare post acnee, care însă nu sunt cele mai indicate primăvara și vara, fiind la rândul lor fotosensibilizante. Pentru eliminarea petelor și cicatricilor se folosește în saloanele de cosmetică dermabraziunea - o procedură care implică îndepărtarea stratului superior al pielii, fie prin folosirea unor lasere speciale, fie prin folosirea unei periuțe speciale sau a unui jet de particule fine de cristale îndreptat asupra pielii cu viteză.

Alimentația corectă în cazul persoanelor care au acnee

Un element care poate afecta sănătatea pielii este alimentația. Anumite alimente pot crește glicemia mai repede decât altele. Când glicemia crește mult prea repede, face ca organismul să secrete un hormon numit insulină. Excesul de insulină în sânge poate determina glandele sebacee să producă mai mult sebum, crescând astfel riscul de acnee.

Așadar, dacă ai acnee, este bine să eviți alimentele care declanșează creșteri subite ale producției de insulină: pastele albe, orezul alb, pâinea albă, zahărul sunt câteva exemple. Acestea sunt considerate alimente cu un indice glicemic mare. Pentru gestionarea eficientă a acneei ar trebui redus și consumul de alimente de tip junk food și băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr. 

Unele studii arată că o dietă bogată în proteine și bazată pe alimente cu indice glicemic scăzut a redus riscul de apariție a leziunilor acneice. Pentru o piele mai sănătoasă, sunt indicate fructele și legume de culoare oranj și galbenă (morcovi, caise, cartof dulce); spanacul și alte legume frunzoase, de un verde închis; roșiile; afinele; pâinea din grâu integral; orezul brun; quinoa; semințele de dovleac; fasolea boabe, mazărea și lintea; somonul, macroul și alte tipuri de pește gras; nucile.

Care este prognosticul în cazul pacienților cu acnee?

Prognosticul pacientului cu acnee este în general unul bun, mai ales că simptomele acneei sunt de regulă mai grave în perioada adolescenței și se calmează la vârsta adultă. Dacă nu este tratată în mod corespunzător, însă, acneea moderată spre severă poate cauza apariția unor cicatrici inestetice.

Dacă ai o formă de acnee care nu răspunde la măsurile de control pe care le-ai încercat acasă și nici la tratamentul cu medicamente și creme care se eliberează fără prescripție medicală, discută cât mai repede cu medicul dermatolog.

Prevenirea acneei

Pentru a reduce riscul de apariție a acneei și a coșurilor (pustulelor), este important să:

  • Îți cureți pielea dimineața și seara cu un săpun cu acțiune blândă sau cu un demachiant potrivit pielii tale, pentru a elimina sebumul în exces, praful și machiajul.
  • Nu îți storci coșurile, pentru că acest lucru duce la dezvoltarea bacteriilor și la exces de sebum.
  • Folosești produse cosmetice pe bază de apă sau non-comedogenice, să eviți cosmetice care conțin ulei și să nu îți încarci tenul excesiv cu produse de machiaj.
  • Nu îți atingi fața cu mâinile murdare.
  • Faci duș după fiecare ședință la sala de sport.
  • Te hidratezi suficient, pentru că deshidratarea îi dă tenului un aspect tern și încurajează inflamația și roșeața pielii.
  • Eviți hainele strâmte, din materiale sintetice.
  • Limitezi expunerea la soare, deoarece acest obicei îți deshidratează pielea, iar în timp o determină să producă mai mult sebum și să te confrunți cu pori blocați. Când ieși la soare, aplică loțiuni sau creme cu factor de protecție solară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Inform – Acne
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/acne#complications-of-acne
American Academy of Dermatology – Adult Acne
https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/adult-acne
Nature – Systematic review of the epidemiology of acne vulgaris
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62715-3
Studiul „Systematic review of the epidemiology of acne vulgaris”, apărut în Sci Rep 10, 5754 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-62715-3, autori: Heng, A.H.S. et al.
NCBI - Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4999291/
Studiul „Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial”, apărut în PLOS One, 2016, doi: 10.1371/journal.pone.0161162, autori: Seul-Ki Lim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0