Ce este acidul salicilic și de ce este esențial în rutina de frumusețe

Acidul salicilic face parte din categoria de exfolianți chimici, utili în tratarea punctelor negre, a coșurilor și a excesului de sebum. Cu alte cuvinte, este unul dintre cei mai mari inamici ai acneei.
În comparație cu alte tipuri de peeling chimic, acidul salicilic oferă o exfoliere blândă. Exfolierile superficiale pot fi făcute acasă, cu produse pe care le găsești la farmacie fără rețetă, dar exfolierile mai profunde se fac la un salon de cosmetică sau la cabinetul dermatologului.

Ce este acidul salicilic?

Când vine vorba de îngrijirea pielii, există două clase de acizi de care auzi pomenindu-se mai des: BHA (beta hidroxi acizi) și AHA (alfa hidroxi acizi). Aceste clase de acizi reduc inflamația, desfundă și micșorează porii, îndepărtează celulele moarte, uniformizează aspectul pielii și îi îmbunătățesc textura. AHA sunt solubili în apă și curăță suprafața pielii, în timp ce BHA sunt solubili în ulei, iar din acest motiv pot pătrunde mai adânc în pori pentru a îndepărta celulele moarte și excesul de sebum.
Acidul salicilic este un BHA, derivat din scoarța de salcie, și aparține unei clase de ingrediente denumite salicilați. Acest acid este folosit în general pentru combaterea acneei și a daunelor produse de soare asupra pielii. Produsele cu acid salicilic desfundă porii și funcționează foarte bine pe tenul gras. În concentrații mai mici, poate fi folosit pentru a calma pielea sensibilă.

Cum acționează acidul salicilic

Faptul că poate pătrunde în profunzimea porilor face din acidul salicilic un element atât de potrivit pentru față în combaterea acneei, a punctelor negre și a celor albe. Odată ce intră în piele, dizolvă celulele moarte care acoperă porii, acționează ca un antiinflamator și contribuie la combaterea rapidă a coșurilor inflamate și a pustulelor. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Însă acest acid este util și la suprafața pielii. Fiind un medicament keratolitic, acidul salicilic este un bun exfoliant, catifelând stratul de suprafață al celulelor.

Cine poate folosi acidul salicilic

Multe tipuri de piele pot beneficia de acidul salicilic, în special tenurile grase afectate de acnee și puncte negre. Pe lângă faptul că este comedolitic, ajutând la prevenirea formării coșurilor și la tratarea mai rapidă a celor deja apărute, acidul salicilic scade și cantitatea de sebum. Datorită faptului că este un exfoliant blând, acest acid poate fi folosit și de persoane care nu tolerează tipuri mai agresive de peeling. 

De asemenea, exfolierea cu acid salicilic este folosită și ca tratament anti aging. Deși nu acționează asupra ridurilor adânci, poate netezi liniile fine. În plus, există produse cu acid salicilic care pot face să se diminueze sau chiar să dispară petele închise la culoare de pe față, pistruii sau urmele rămase după ce coșurile au dispărut.

Experții spun că acidul salicilic le este de folos și persoanelor care se confruntă cu mătreața și dermatita seboreică, deoarece grăbește procesul de descuamare.

Cine ar trebui să evite acidul salicilic

Efectele negative principale ale folosirii acestui acid sunt uscarea și iritarea pielii. În funcție de concentrația folosită, unele persoane pot experimenta o înroșire a pielii, alături de uscăciune și iritație. 
Din aceste motive, persoanele cu ten uscat sau foarte sensibil ar trebui să se țină departe de acidul salicilic. De asemenea, persoanele care sunt în tratament cu medicamente care subțiază sângele, precum și femeile însărcinare trebuie să îl evite.

Cum poți folosi acidul salicilic acasă

Pentru un peeling profesional, mai intens, se apelează la un salon de cosmetică. Pentru o exfoliere ușoară, există numeroase produse cu acid salicilic (creme, geluri, soluții lichide) pe care le poți cumpăra fără rețetă și le poți folosi pentru a realiza un gomaj acasă. Utilizarea regulată duce la un aspect catifelat și strălucitor al tenului, îmbunătățind situația pielii afectate de acneea moderată și minimizând alte imperfercțiuni. 

De asemenea, poți folosi tablete de aspirină pentru a-ți face o mască împotriva acneei. Pune într-o ceașcă 5 aspirine și desfă-le în puțină apă rece, pentru a obține un fel de pastă. Dacă ai obținut un amestec prea lichid, mai pune o aspirină (dar nu depăși numărul de opt). Apoi, adaugă o linguriță de miere (ori câteva picături de ulei de tea tree sau de jojoba), pentru a contracara efectul de uscare, și amestecă bine. Întinde masca pe față sau pe alte zone ale pielii afectate de acnee și las-o să acționeze 7-15 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă călduță.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.allure.com/story/what-does-salicylic-acid-do 
https://www.healthline.com/health/aha-vs-bha#aha-use-and-otc-products
https://beautybanter.com/diy-aspirin-acne-mask-and-acne-angst 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0