Acneea: cauze si factori care o agraveaza

Acneea este o afecțiune cutanată care apare atunci când porii sunt blocați de uleiuri ale pielii, celule moarte și murdărie. Acneea se poate manifesta sub formă de coșuri, puncte negre sau puncte albe, iar zonele pe care această afecțiune se manifestă cel mai frecvent sunt fața, pieptul, spatele și umerii. Care sunt cauzele acneei și ce tratament este indicat pentru acnee?

Acneea este mai des întâlnită în rândul tinerilor, însă afectează persoane de toate vârstele, existând chiar și la vârsta a doua sau a treia. Acneea la adulți este mai frecventă în rândul femeilor și este posibil ca o persoană să aibă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune dacă are antecedente familiale de acnee. Se estimează că 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee la un moment dat.

Există tratamente pentru acnee care pot fi eficiente, însă această afecțiune cutanată poate reveni oricând. În funcție de severitate, acneea poate chiar să creeze probleme de natură emoțională ori să lase cicatrici la nivelul pielii, mai ales dacă este vorba de o acnee severă ori de acnee vulgară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de acnee

Există mai multe tipuri de acnee, printre care:

  • Acneea fungică (foliculita pityrosporum) - apare atunci când fungii se acumulează în foliculii de păr, care se inflamează, iar pacientul se confruntă cu mâncărimi.
  • Acneea chistică - provoacă apariția unor coșuri și a unor noduli profunzi, plini de puroi; acest tip de acnee poate lăsa cicatrici.
  • Acneea hormonală - afectează adulții care au o supraproducție de sebum care le înfundă porii.
  • Acneea nodulară - este o formă severă de acnee care duce la apariția de coșuri pe suprafața pielii și formațiuni nodulare sub piele.

Cauzele acneei

Există patru factori care determină apariția acneei:

  • Producerea sebumului în exces
  • Foliculii de păr blocați de ulei/ celule moarte
  • Bacteriile
  • Activitatea excesivă a unor anumiți hormoni (androgeni).

Pielea are pori conectați la glandele sebacee de sub tegumente. Foliculii leagă glandele de pori, aceștia fiind mici „săculeți” care produc și secretă lichid. Glandele sebacee produc sebum, un ulei natural al pielii, care transportă celulele moarte ale pielii prin foliculi, cu scopul de a le aduce la suprafață. Firele de păr ies la suprafața pielii tot prin acești foliculi.

Coșurile apar atunci când foliculii sunt blocați și se acumulează sebum sub piele. Celulele pielii, sebumul și poate chiar și firele de păr care nu au penetrat încă pielea se adună la nivelul folicului sub forma unui dop. Acest dop poate fi infectat cu o bacterie, ceea ce înseamnă că se va inflama, transformându-se într-un coș. Propionibacterium acnes este denumirea bacteriei de la nivelul pielii care contribuie la inflamarea coșurilor.

Factori care agravează acneea

Pe lângă cauzele acneei, există și o serie de factori care pot agrava această problemă:

Anumite medicamente

Tratamentul cu medicamente pe bază de corticosteroizi, testosteron sau litiu poate declanșa sau agrava acneea.

Dieta

Cercetările indică faptul că anumite alimente precum cele bogate în carbohidrați (pâinea, chipsurile, produsele de patiserie, zahărul) pot agrava acneea.

Stresul

Expunerea îndelungată la stres nu poate declanșa acneea, însă poate contribui la agravarea acesteia.

Vârsta

Persoanele aflate în perioada adolescenței sunt mai predispuse la acnee comparativ cu persoanele aflate la maturitate, asta pentru că în organismul tinerilor se petrec o serie de dereglări hormonale care declanșează apariția coșurilor.

Unele haine și accesorii

Îmbrăcămintea prea strânsă, precum și accesoriile pentru cap, cum ar fi pălăriile și șepcile purtate des, pot să declanșeze sau să agraveze un episod de acnee.

Expunerea la substanțe uleioase

Dacă pielea intră în contact cu substanțe cu textura uleioasă, riscul de apariție a coșurilor este mai mare (de exemplu, dacă lucrezi într-o zonă în care intri des în contact cu uleiuri de prăjit sau dacă folosești unele creme prea grase, nepotrivite pentru tenul tău).

Alimentele grase și lactatele

Se spune că o dietă bogată în grăsimi agravează acneea, însă acest lucru nu este adevărat pentru toată lumea. Unele studii au arătat că aportul de grăsimi animale și de lactate, mai ales lactate degresate și proteine din zer, poate crește riscul de acnee la adulți.

Igiena

Acneea nu este favorizată de igienă deficitară, așa cum te-ai putea gândi, ci mai degrabă de curățarea excesivă a pielii cu produse cosmetice agresive poate irita pielea, agravând în acest mod acneea.

Folosirea unor produse cosmetice

Produsele cosmetice și de make-up nu agravează acneea dacă alegi unele non-comedogenice, adică cele care nu blochează porii, și dacă te demachiezi în mod corect și regulat înainte de culcare. 

Când să ceri sfatul unui medic dacă ai acnee?

Dacă ai o formă ușoară de acnee, vorbește cu farmacistul despre medicamentele eliberate fără prescripție medicală pe care le poți întrebuința pentru a trata acneea. Dacă acestea nu reușesc să te ajute să ții acneea sub control, mergi la medicul de familie, care îți poate da o trimitere la dermatolog. Dacă ai acnee moderată sau acnee severă sau dacă dezvolți noduli sau chisturi, aceste tipuri de formațiuni trebuie tratate în mod corect, pentru a evita apariția cicatricilor.

Încearcă să reziști tentației de a stoarce coșurile, pentru că această greșeală poate duce la cicatrici permanente și la semne inestetice. Tratamentele pentru acnee pot avea nevoie de până la 3 luni (sau chiar mai mult) pentru a funcționa, așa că nu te aștepta să vezi rezultatele peste noapte. Odată ce terapiile încep să funcționeze, rezultatele sunt, de regulă, unele bune.

Chiar dacă acneea nu poate fi vindecată, poate fi controlată cu ajutorul tratamentului. Mai multe tipuri de creme, loțiuni și geluri pentru tratarea coșurilor sunt disponibile în farmacii, însă cel mai bine este să le iei la recomandarea și sub îndrumarea unui medic dermatolog.

Dacă acneea ta este severă sau apare pe piept și pe spate, s-ar putea să fie nevoie să o tratezi cu antibiotice sau cu creme mai puternice, care sunt disponibile doar pe bază de prescripție medicală. Pentru un diagnostic corect și pentru un tratament țintit pentru forma de acnee de care suferi, recomandarea noastră este să mergi la un medic dermatolog. Acesta va depista cauzele acneei și va indica tratamentul adecvat.

Ce tratament este bun pentru acnee?

Medicul va recomanda un tratament pentru acnee în funcție de cauzele acneei, de vârsta pacientului și de gravitatea afecțiunii.

Medicamente topice

Un tratament pentru acnee este peroxidul de benzoil, disponibil sub formă de gel, care vizează bacteriile de la suprafața pielii. Concentrațiile mai mici sunt mai puțin iritante pentru piele. Acidul salicilic este disponibil pentru acnee fără rețetă, ca demachiant sau loțiune și ajută la îndepărtarea stratului superior al pielii deteriorate. Acidul salicilic dizolvă celulele moarte ale pielii pentru a preveni înfundarea foliculilor de păr.

Acid azelaic este un acid natural care se găsește în diferite cereale, cum ar fi orzul, grâul și secara, distruge microorganismele de pe piele și reduce umflarea. Se poate recomanda o loțiune cu acid azelaic ca tratament pentru acnee.

Majoritatea pacienților sunt candidați buni pentru terapia cu retinoizi. Retinolul elimină punctele negre și punctele albe și ajută la prevenirea porilor înfundați, primele semne ale acneei. Aceste medicamente trebuie utilizate pe întreaga zonă a pielii afectată de acnee pentru a preveni formarea de noi coșuri, timp de mai multe luni.

Antibioticele topice precum clindamicina și eritromicina țin sub control bacteriile de suprafață care agravează și provoacă acneea. Antibioticele sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu peroxid de benzoil.

Medicamente orale

Antibioticele orale care se recomandă de obicei pentru acnee includ tetraciclina, minociclina și doxiciclina. Acestea sunt cele mai bune pentru acneea moderată până la severă. Un alt tratament pentru acnee poate fi și izotretinoina, un retinoid oral, care micșorează dimensiunea glandelor sebacee.

De asemenea, utilizarea anumitor contraceptive poate ajuta femeile care se confruntă cu acneea. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat mai multe tipuri de pilule contraceptive pentru tratarea acneei, care conțin o combinație de estrogen și progesteron.

Terapia hormonală este utilă pentru unele persoane cu acnee, mai ales dacă e vorba de episoade acute de acnee în timpul menstruației sau dacă femeia are cicluri neregulate cauzate de excesul de androgeni. Terapia hormonală constă în doze mici de estrogen și progesteron sau un medicament numit spironolactonă, care blochează efectul anumitor hormoni la nivelul foliculilor de păr și al glandelor sebace.

Alte tratamente

Dacă medicamentele topice sau orale nu funcționează sau dacă persoana a rămas cu cicatrici de la acnee, se pot indica steroizi (pot trata acneea severă cu injecții pentru a reduce inflamația), laserele și terapia cu lumină (tratează cicatricile lăsate de acnee) sau peelinguri chimice (acest tratament folosește substanțe chimice speciale pentru a îndepărta stratul superior al pielii, iar noul strat de piele este mai neted și astfel se pot reduce cicatricile provocate de acnee).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Causes. Acne
https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/
NCBI - Acne Vulgaris 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0