Totul despre Antiinflamatoare: tipuri, administrare, efecte adverse și alternative naturiste

1. Informații generale despre antiinflamatoare
   a. Ce sunt antiinflamatoarele
   b. Tipuri de antiinflamatoare
   c. Afecțiuni ce necesită antiinflamatoare
   d. Cum acționează antiinflamatoarele asupra organismului
2. Cum se utilizează antiinflamatoarele
   a. Alegerea antiinflamatoarelor în funcție de afecțiuni
   b. Modalități de achiziție a antiinflamatoarelor
   c. Modalități de administrare a antiinflamatoarelor 
   d. Efectele adverse ale antiinflamatoarelor 
3. Soluții antiinflamatoare naturiste
   a. Alimente cu efect antiinflamator
   b. Plante cu efect antiinflamator
   c. Procedee și tehnici cu efect antiinflamator

1. Informații generale despre antiinflamatoare

Antiinflamatoarele sunt medicamente recomandate în multe afecțiuni, rolul lor este unul complex, așa că e bine să le luăm doar la recomandarea medicului specialist, chiar dacă unele dintre acestea se eliberează și fără prescripție medicală. 

Cum e relația ta cu somnul?

a. Ce sunt antiinflamatoarele

Un agent antiinflamator este un medicament sau o substanță care reduce inflamația (roșeață, umflătura și durerea) din corp. Agenții antiinflamatori blochează anumite substanțe din corp, care provoacă inflamația. Aceste medicamente antiinflamatoare sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, iar anumiți agenți antiinflamatori sunt studiați inclusiv în relație cu prevenirea și tratamentul cancerului. Inflamația este răspunsul complex patofiziologic al țesutului vascularizat la o leziune (rană, lovitură etc.).

Leziunea poate să rezulte din cauza a numeroși stimuli, cum ar fi factori termici, chimici sau o deteriorare fizică, din cauza ischemiei, din cauza agenților infecțioși, din cauza interacțiunilor dintre antigeni și anticorpi, sau din cauza altor procese biologice. 

Cuvântul "antiinflamator" se referă la proprietatea unei substanțe sau a unui tratament care reduce inflamația sau umflătura. Medicamentele antiinflamatoare reprezintă aproape jumătate dintre analgezice, remediind durerea prin faptul că reduc inflamația, comparativ cu opioidele, care afectează sistemul nervos central pentru a bloca semnalul durerii, împiedicându-l să ajungă la creier. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt medicamente care reduc inflamația, lucru care adeseori ajută la calmarea durerii. 

b. Tipuri de antiinflamatoare

Există multe tipuri diferite de medicamente antiinflamatoare și medicamente pentru durere disponibile în farmacii, așa că pacienții au foarte multe opțiuni în acest sens. E bine să discuți înainte cu medicul tău pentru a găsi cele mai bune antiinflamatoare care funcționează în cazul afecțiunii de care suferi. 

Astfel, există: 

  •  antiinflamatoare de sinteză (antiinflamatoare steroidiene și antiinflamatoare nesteroidiene); 
  •  antiinflamatoare naturale. 

A nu se confunda cu analgezicele! Analgezicele sunt medicamente pentru durere. Acestea reduc durerea, dar nu tratează inflamația, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor din clasa antiinflamatoarelor. Analgezicele sunt o altă clasă de medicamente, care funcționează prin blocarea semnalelor din corpul pacientului care produc durerea. La fel ca analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) tratează durerea, însă acestea din urmă ajută la prevenirea inflamației dureroase în anumite afecțiuni. 

Pe lângă acestea, există și antiinflamatoare steroidiene. Corticosteroizii sunt medicamente cunoscute și sub numele de steroizi. Acestea sunt uneori folosite pe termen scurt pentru a trata, de exemplu, episoadele severe de artroză (osteoartrită). Cu toate acestea, corticosteroizii au multe riscuri dacă sunt folosiți în tratamentele pe termen lung. 

La fel ca în cazul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizii reduc inflamația, dar afectează foarte mult stomacul și au multe efecte secundare. Pe de altă parte, antiinflamatoarele steroidiene sunt o opțiune mai sigură pentru pacienții cu afecțiuni renale. Exemple de medicamente din clasa corticosteroizilor: prednison, cortizon, hidrocortizon

c. Afecțiuni ce necesită antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare, numite și "medicamente antiinflamatoare nesteroidiene" sau AINS, includ medicamente cunoscute, care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, și medicamente care se eliberează pe bază de rețetă, cum ar fi celecoxibul. De fapt, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot fi de ajutor în reducerea multor tipuri de disconfort, cum ar fi: 

  •  durerea de cap; 
  •  durerea de spate; 
  •  durerile musculare; 
  •  inflamația și rigiditatea cauzate de artrită și de alte boli inflamatorii; 
  •  dureri și crampe menstruale; 
  •  durere după o intervenție chirurgicală minoră; 
  •  entorse sau alte accidentări/lovituri. 

Dacă ai un risc mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, medicul tău îți poate recomanda o doză zilnică mică de aspirină, pentru a te ajuta să reduci riscul acesta. 

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt folosite pentru a trata durerea acută (pe termen scurt), cât și durerea cronică de spate, din zona gâtului și durerea musculară

Întrebuințările comune ale antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) includ tratamentul următoarelor tipuri de dureri: 

  •  Durere ușoară sau moderată de spate, sensibilitate la durere, inflamație și rigiditate la nivelul spatelui; 
  •  Durere sau discomfort ce are legătură cu activitatea fizică (durere care apare după un sport sau după activități precum cele casnice, efort fizic, etc.); 
  •  Durere legată de întinderea musculară în zona lombară sau în altă parte a spatelui; 
  •  Rigiditatea gâtului ce are legătură cu întinderea mușchilor, ligamentelor sau tendoanelor ori cu afectarea acestora; 
  •  Durerea articulară din osteoartrită; 
  •  Durerea din poliartrita reumatoidă; 
  •  Durerea din spondilita anchilozantă
  •  Un număr mare de alte forme de durere din artrită. 

d. Cum acționează antiinflamatoarele asupra organismului

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) funcționează prin blocarea prostaglandinelor. Prostaglandina este o substanță care sensibilizează terminațiile nervoase și care sporește durerea în timpul inflamației. Prostaglandinele, totodată, joacă un rol în controlul temperaturii corpului pacientului. Prin faptul că blochează aceste efecte, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) ajută la calmarea durerii și scad febra pacientului. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc durerea și inflamația care au legătură cu artrita, crampele menstruale, durerile de cap și durerile musculare, creând un "scut" împotriva enzimelor COX-1 și COX-2, care provoacă inflamația. 

2. Cum se utilizează antiinflamatoarele

Antiinflamatoarele pot fi de ajutor în reducerea multor tipuri de dureri și disconforturi, așa că este bine să le iei la recomandarea medicului tău. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot fi foarte eficiente, ele tind să acționeze rapid și, în general, au mai puține efecte adverse decât antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizii), care, de asemenea, ajută în cazul inflamației din corp. 

a. Alegerea antiinflamatoarelor în funcție de afecțiuni

La fel ca analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) tratează durerea, însă mai au o trăsătură pe care analgezicele nu o pot avea: ajută și în cazul inflamației. În funcție de afecțiunea sau afecțiunile de care suferi, medicul tău poate alege să îți recomande anumite tipuri de antiinflamatoare. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt folosite, în principal, pentru a trata inflamația, durerea ușoară până la moderată și febra.

Întrebuințările specifice includ tratamentul:

  •  durerilor de cap, 
  •  artritei, 
  •  spondilitei anchilozante, 
  •  accidentărilor și loviturilor din cauza activităților sportive, 
  • crampelor menstruale. 

 Aspirina (tot un medicament antiinflamator nesteroidian) este folosită pentru a inhiba formarea cheagurilor de sânge și pentru a preveni accidentul vascular cerebral (AVC) și atacul de cord în cazul indivizilor cu risc crescut de a avea astfel de evenimente cardiovasculare. 

Celecoxibul este folosit pentru a trata polipoza adenomatoasă familială (PAF), pentru a preveni formarea și creșterea polipilor în colon. 

Pentru ce afecțiuni sunt folosite antiinflamatoarele steroidiene (sau corticosteroizii sistemici)? 

Aceste medicamente sunt folosite, în mare parte, pentru puternicele lor efecte antiinflamatorii și în tratamentul afecțiunilor care au legătură cu funcția sistemului imunitar, cum ar fi: 

  •  artrita (de exemplu, poliartrita reumatoidă), 
  •  colita (colita ulcerativă și boala Crohn), 
  •  astmul, 
  •  bronșita, 
  •  unele situații care implică erupții pe piele, 
  •  afecțiuni alergice și de natură inflamatorie, care implică nasul și ochii. 

Anumite tipuri de corticosteroizi sunt folosiți pentru a trata lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjögren, guta, leucemia, limfoamele, anemia hemolitică autoimună. 

b. Modalităti de achiziție a antiinflamatoarelor

Medicamentele fără prescripție sunt acele substanțe pe care le poți cumpăra de la farmacie fără să fie nevoie de rețeta unui medic. Există două modalități de achiziție a antiinflamatoarelor: le poți cumpăra fără prescripție medicală sau poți cumpăra antiinflamatoare cu prescripție medicală. 

Unele dintre cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fără prescripție medicală sunt aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Doar pentru că poți cumpăra anumite antiinflamatoare fără rețeta unui medic, asta nu înseamnă că aceste medicamente sunt sigure. Există unele efecte secundare și riscuri care însoțesc antiinflamatoarele, tocmai de aceea e bine să ceri sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua astfel de medicamente. 

c. Modalități de administrare a antiinflamatoarelor

Antiinflamatoarele au mai multe moduri de administrare, iar dacă nu ești sigur în privința acestui aspect, întreabă medicul sau farmacistul. În funcție de afecțiunea de care suferi și de ceea ce ți-a prescris medicul tău specialist, antiinflamatoarele pot fi administrate în următoarele feluri: 

  •  pe cale subcutanată, 
  •  pe cale orală, 
  •  pot fi aplicate extern (sub formă de unguente sau creme). 

Mare atenție la administrarea medicamentelor antiinflamatoare fără prescripție. Administrarea pe termen lung a antiinflamatoarelor poate avea uneori efecte adverse, așa că spune-i medicului tău cu ce te confrunți și respectă recomandările specialistului dacă acesta îți recomandă să întrerupi tratamentul. 

d. Efectele adverse ale antiinflamatoarelor

Unele dintre cele mai raportate efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene includ: stomacul deranjat, diareea și gazele intestinale. Poți să minimalizezi aceste efecte secundare dacă îți iei medicamentele cu mâncare sau cu lapte. 

Mai puțin întâlnite sunt situațiile în care antiinflamatoarele nesteroidiene au efecte precum amețeală (vertijul) și dureri ușoare de cap. 

Efectele adverse grave, care necesită îngrijire medicală imediată, sunt: 

  •  Țiuit în urechi, 
  •  Vedere încețoșată, 
  •  Erupție cutanată, urticarie și mâncărime, 
  •  Retenție de lichide, 
  •  Sânge în urină și sânge în scaune, 
  •  Vărsături și sânge prezent în vomă, 
  •  Durere severă de stomac,
  •  Dureri în piept,
  •  Bătăi rapide ale inimii ,
  •  Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor). 

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt destinate utilizării ocazionale și pe termen scurt. Riscul efectelor adverse crește cu cât le folosești mai mult. 

Care sunt efectele adverse ale corticosteroizilor sistemici?

Recomandările experților DOC

Și antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizii) pot avea multe efecte secundare, care pot fi ușoare sau mai grave. Aceste reacții adverse sunt mai vizibile atunci când corticosteroizii sunt folosiți în doze mai mari sau pentru perioade mai lungi de timp. 

Unele dintre aceste efecte adverse ale antiinflamatoarelor steroidiene sunt enumerate mai jos. Astfel, corticosteroizii pot cauza: 

  • Retenția de sodiu (sare) și de lichide în corp și pot cauza creșterea în greutate sau umflarea picioarelor (edemul), 
  •  Hipertensiune arterială, 
  •  Pierderea potasiului, 
  •  Dureri de cap, 
  •  Slăbiciune musculară, 
  •  Umflarea feței, 
  •  Creșterea părului facial, 
  •  Subțierea pielii și învinețirea cu ușurință a pielii, 
  •  Vindecarea lentă a rănilor, 
  •  Glaucom, 
  •  Cataractă
  •  Ulcer în stomac și duoden, 
  •  Pierderea controlului diabetului, 
  •  Menstruații neregulate. 

3. Soluții antiinflamatoare naturiste

Împotriva durerilor de orice fel și a inflamației există și unele soluții naturiste (le putem numi antiinflamatoare naturiste), însă e bine, înainte de toate, să ceri sfatul unui specialist (de exemplu, un medic fitoterapeut care cunoaște foarte bine efectele benefice ale plantelor și produselor din plante). 

a. Alimente cu efect antiinflamator

Include cât mai multe dintre aceste alimente cu efect antiinflamator în dieta ta: 

  •  Roșiile 
  •  Uleiul de măsline 
  •  Spanacul, varză kale și alte legume din familia verzei (broccoli) 
  •  Nucile de tot felul, precum migdalele și nucile românești 
  •  Peștele gras, precum somonul, macroul, tonul și sardinele 
  •  Fructele (căpșunile, afinele, cireșele și portocalele).  

Iată o listă mai lungă de alimente cu efect antiinflamator:

  •  afinele
  •  fulgii de ovăz cruzi 
  •  ghimbirul 
  •  ceaiul verde 
  •  ciocolata neagră 
  •  somonul crescut în sălbăticie 
  •  ardeii grași roșii 
  •  turmericul 
  •  sfecla roșie 
  •  broccoli 
  •  fasolea neagră 
  •  uleiul de măsline extravirgin 
  •  semințele de chia 
  •  ananasul 
  •  spanacul 
  •  cerealele integrale (orezul brun, quinoa, amaranthul, meiul) 
  •  ouăle 
  •  usturoiul 
  •  stridiile 
  •  iaurtul 
  •  merele 
  •  nucile (migdale, alune de pădure) 
  •  tonul alb de la conservă 
  •  rozmarinul 
  •  supa (fiertura de oase) 
  •  uleiul de cocos 

b. Plante cu efect antiinflamator

În medicina ayurvedică și chinezească, oamenii au folosit diverse plante și condimente pentru a trata multe afecțiuni și le-au folosit în mare parte pentru că aveau proprietăți antiinflamatoare. Iată mai jos o listă cu cele mai bune plante cu efect antiinflamator: 

  •  curcuma (turmericul) 
  •  piperul cayenne 
  •  ghimbirul 
  •  scorțișoara 
  •  cuișoarele 
  •  salvia 
  •  rozmarinul 
  •  usturoiul 
  •  piperul negru 
  •  busuiocul 
  •  cardamomul (semințele) 
  •  mușețelul 
  •  semințele de țelină 
  •  coriandrul 
  •  semințele de fenicul 
  •  pătrunjelul 
  •  nucșoara. 

 Alte plante cu acțiune antiinflamatoare pe care ți le poate recomanda medicul fitoterapeut: 

  •  arnica 
  •  brândușa de toamnă 
  •  castanul sălbatic 
  •  coacăzul negru 
  •  coada-șoricelului 
  •  mușețelul 
  •  nalba mare 

c. Procedee și tehnici cu efect antiinflamator

Există câteva tehnici și procedee care pot avea un efect antiinflamator, însă înainte de a le încerca, e bine să ceri sfatul medicului tău. Tratamentul cu gheață este unul dintre acestea. Aplicarea compreselor sau pachetelor cu gheață, chiar și a apei reci, pe o lovitură sau zonă afectată poate avea un efect antiinflamator. 

Metoda este adeseori sugerată ca un tratament pentru lovituri sau accidentări sau ca o tehnică prin care se poate calma durerea, în cazul sportivilor. O abordare comună este odihna (repausul) și aplicarea compreselor cu gheață. Temperaturile mici inhibă circulația sângelui pe plan local (pe o zonă mică), lucru care reduce umflătura în țesuturile afectate de o lovitură, de exemplu. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NSAIDs – https://www.nhs.uk/conditions/nsaids/ 
FDA - Medication Guide for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) - https://www.fda.gov/media/73092/download
Cleveland Clinic -Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) - https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/11086-non-steroidal-anti-inflammatory-medicines-nsaids


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0