Ciocolata neagră îți poate îmbunătăți imunitatea?

Tuturor ne place să ne răsfățăm din când în când cu o bucățică de ciocolată! Știai însă ce beneficii îți aduce? Studiile sugerează că ciocolata neagră bogată în antioxidanți - cu cel puțin 70% cacao - îmbunătățește fluxul sanguin, sănătatea intestinelor și reduce stresul. Toate aceste efecte îți pot întări sistemul imunitar, deci ia în considerare acest răsfăț dulce dacă vrei să îți menții starea de sănătate!

Ciocolata neagră este un aliment destul de controversat, care a stârnit de-a lungul timpului interesul și curiozitatea nutriționiștilor și cercetătorilor. Cercetătorii au studiat superalimentul dulce-amărui nu numai pentru că este incredibil de delicios și îți satisface pofta de dulce, ci și pentru că există zeci de studii științifice care sugerează că are multe beneficii pentru sănătate.

Ciocolata - prea gustoasă pentru a fi și sănătoasă?

”Ciocolata este delicioasă indiferent de proprietățile sale pentru  sănătate. Deci, ideea că ceva atât de bun poate fi, de asemenea, bun pentru sănătate este și atrăgătoare, dar și convingătoare”, explică dr. David L. Katz, președintele True Health Initiative și director fondator al Centrului de Cercetare-Prevenire la Universitatea Yale Griffin Hospital, care și-a petrecut o mare parte din carieră studiind beneficiile ciocolatei pentru sănătate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ciocolata neagră este derivată din Theobroma cacao, cunoscut ca  arborele de cacao. Dr. Katz spune că este o sursă concentrată de antioxidanți bioflavonoizi, situându-se în top pe o scară ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) comparativ cu multe fructe și legume.

În 2011, Katz a fost coautor la un studiu publicat în Antioxidants & Redox Signaling care s-a axat pe numeroasele beneficii ale superalimentului. Pudra de cacao conține până la 50 de miligrame de polifenoli per gram, iar o singură porție conține mai mulți antioxidanți fenolici decât majoritatea alimentelor și băuturilor, inclusiv mere, suc de afine, vin roșu și ceai negru. Principalii flavonoli care se găsesc în cacao sunt epicatechina și catechina, precum și procianidinele, care furnizează cei mai mulți antioxidanți.

"În plus, cacao este o sursă concentrată de fibre, magneziu, potasiu și arginină - un aminoacid care ajută la dilatarea vaselor de sânge", spune Katz. De asemenea, există compuși psihoactivi precum teobromina, care pot ajuta la explicarea utilizării ciocolatei ca afrodiziac (răsfățul perfect de Ziua Îndrăgostiților), dar sunt necesare mai multe studii, subliniază el.

Deci, cum funcționează flavonoizii? 

Dr. Deanna Minich, vicepreședintele afacerilor științifice la Clean Program, ale cărui domenii de studiu sunt nutriția umană și științele medicale, cu accent pe aplicarea științei în nutriție și stil de viață, explică faptul că acei fitonutrienți sau polifenoli numiți flavonoizi (antioxidanții derivați din plante) ajuta vasele de sange să se dilate și să se relaxeze. „Vă puteți imagina că atunci când creierul și inima au suficient oxigen și flux de sânge, funcționează mai bine”, subliniază ea.

Un articol publicat în decembrie 2016 în Journal of Nutritional Science a legat aminoacizii care stimulează creierul și compușii pe bază de plante de un posibil rol în prevenirea cancerului, îmbunătățirea sănătății inimii și chiar pierderea în greutate. Cercetările anterioare sugerează, de asemenea, că ciocolata neagră poate ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale și poate influența pozitiv microbiota intestinală, îmbunătățind digestia și metabolismul.

În plus față de toate beneficiile fizice, ciocolata neagră poate aduce beneficii pentru creier. Un studiu publicat în mai 2021 în Food Chemistry se concentrează pe aminoacizii bioactivi triptofan, fenilalanină și tirozină, toate acestea putând contribui la schimbarea neurochimiei noastre, rezultând acel efect de „stare de spirit bună” pe care îl oferă de obicei o bucată de ciocolată. Cercetările publicate în noiembrie 2019 de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) au constatat că ciocolata neagră poate îmbunătăți și memoria și funcția cognitivă.

Ciocolata neagră îmbunătățește imunitatea?

Oamenii de știință au devenit din ce în ce mai interesați de relația dintre ciocolata neagră și imunitate, mai ales în contextul pandemiei pe care o traversăm.

În general, inflamația este răspunsul sistemului imunitar la un factor iritant. Atunci când inflamația este severă, poate declanșa reacții în organism, ducând la probleme de sănătate mai grave. Un articol publicat în august 2016 în Medicina oxidativă și longevitatea celulară explică modul în care stresul oxidativ, un dezechilibru între producerea speciilor reactive de oxigen și eliminarea lor prin mecanisme de protecție, poate duce la inflamație cronică.

Inflamația rezultată este un factor major pentru progresia diferitelor boli și tulburări cronice - diabet, cancer, boli cardiovasculare, tulburări oculare, artrită, obezitate, boli autoimune și boli inflamatorii intestinale. 

Ideea că ciocolata neagră ar putea întări imunitatea are la bază faptul că antioxidanții oferă beneficii antiinflamatorii. Mai exact, polifenolii pot inhiba căile de semnalizare moleculară care sunt activate de stresul oxidativ, combătând efectele. Cercetările au sugerat că ciocolata neagră îmbunătățește funcția imunitară deoarece este sursă de flavonoli", explică dr. Keri Gans, consultant în nutriție și autorul The Small Change Diet.

„Imunitatea este în mod critic dependentă de fluxul de sânge și se știe că ciocolata neagră îl îmbunătățește prin stimularea funcției endoteliale. Antioxidanții ajută la imunitate, deoarece ne protejează propriile celule, în timp ce sistemul imunitar luptă cu inamicul”, mai explică medicul.

Este recomandată ciocolata cu minim 70% cacao

Două dintre cele mai citate studii care explorează relația dintre ciocolata neagră și imunitate au fost realizate în 2018 de cercetători de la Universitatea Loma Linda din California, care au examinat modul în care ciocolata neagră cu o concentrație mare de cacao (minim 70% cacao, 30% zahăr organic din trestie de zahăr) a influențat nivelul de stres, inflamația, starea de spirit, memoria și imunitatea. Subiecții au consumat „cantități mari de cacao în doze similare cele dintr-un baton de ciocolată de dimensiuni obișnuite” pe perioade scurte și lungi de timp, relatează Lee S. Berk, decan asociat pe probleme de cercetare la Școala de profesii din sănătate   din Loma Linda și cercetător în psihoneuroimunologie și științe alimentare. Cu cât este mai mare concentrația de cacao, „cu atât este mai pozitiv impactul asupra cunoașterii, memoriei, stării de spirit, imunității și altor efecte benefice”, au concluzionat cercetătorii.

În plus, ar putea exista un aspect psihologic în relația dintre ciocolată și imunitate. „Există legături directe între psihologie și imunologie”, explică Katz. "Ciocolata conferă o plăcere relaxantă, care poate oferi beneficii independente sistemului imunitar."

Boabele de cacao sunt aliații sistemului imunitar

Ingredientul care face ca ciocolata neagră să fie un superaliment nu este zahărul, ci boabele de cacao. Acestea vin cu o abundență de substanțe nutritive.

Dr. Gans subliniază că „cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât este mai amar gustul”. Ea sugerează că ciocolata trebuie să conțină cel puțin 50% cacao pentru a-ți aduce beneficiile menționate. Dr. Katz recomandă evitarea ciocolatei cu orice fel de aditivi și, dacă este posibil, optarea pentru sortimentele organice. 

Totodată, trebuie să fii foarte atent la cât zahăr conține. „Amintește-ți că ciocolata neagră are totuși zahăr, iar acesta vine și cu calorii suplimentare”, subliniază Gans. Un baton obișnuit de ciocolată neagră conține aproximativ 155 de calorii, iar pentru o persoană de o greutate medie este probabil cam mult. Nutriționiștii ne recomandă să ne limităm la jumătate de porție și să obținem restul de antioxidanți din fructe și legume.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "In vitro bioaccessibility of amino acids and bioactive amines in 70% cocoa dark chocolate: What you eat and what you get" - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33406569/

Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0