Beneficiile usturoiului: te ajuta sa combati raceala si sa cresti imunitatea

Tu cat de des mananci usturoi? Stim ca fugi de el din cauza mirosului neplacut, insa stim la fel de bine si ca te bazezi pe el cand incerci sa scapi mai repede de raceala, gripa sau o infectie din organism, fiind aliatul tau pentru cresterea imunitatii.

Usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente cand vine vorba despre lupta cu infectiile, cu virusurile si bacteriile, un fortifiant natural important al sistemului nostru imunitar.

Usturoiul este, asadar, una dintre cele mai puternice "arme" pe care le putem avea pentru sustinerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula productia naturala de anticorpi din organism si combate infectiile, distrugand sute de tipuri de bacterii si virusuri. Multi specialisti il numesc cel mai puternic antibiotic natural si ii compara deseori efectele cu cele ale penicilinei.

Asadar, nu este o noutate ca usturoiul combate eficient afectiunile tractului respirator si ca fortifica imunitatea. Insa are si multe alte beneficii, pe care probabil ca nu le banuiai. Iti dezvaluim noi astazi cateva dintre ele.

Usturoiul previne afectiunile cardiovasculare

Aparent, usturoiul scade in mod miraculos tensiunea arteriala, daca este consumat regulat, pe perioade de cel putin 2 luni de zile. Substantele active din usturoi dilata arterele, favorizeaza circulatia sangelui si impiedica formarea de cheaguri. In plus, regleaza nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa proceseze mai bine colesterolul, scazand nivelul colesterolului "rau" (LDL).

Studiile arata ca usturoiul poate sa scada nivelurile colesterolului total si pe cele ale colesterolului LDL. In cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par sa reduca atat valorile colesterolului LDL si/sau pe cele ale colesterolului total cu pana la 10-15%.

Usturoiul regleaza tranzitul intestinal

Multe persoane folosesc usturoiul pentru afectiuni digestive, desi la o prima vedere, aroma puternica si uleiurile din usturoi par sa faca mai mult rau decat bine. De fapt, se pare ca alicina, substanta din usturoi responsabila de aceasta aroma intepatoare, poate stimula stomacul sa produca enzimele necesare unei flore intestinale sanatoase. Mai mult decat atat, usturoiul se poate dovedi util in caz de constipatie acuta.

Atentie, insa, la persoanele care sufera de gastrita, reflux gastric sau ulcer. Usturoiul este recomandat in special persoanelor sanatoase, cu rol in preventie. Daca o astfel de afectiune s-a instalat deja, usturoiul trebuie consumat doar la recomandarea medicului si gatit, sau in combinatie cu lapte, pentru atenuarea senzatiilor de arsura la stomac pe care le poate provoca.

Usturoiul previne cancerul si vindeca infectiile cu streptococi

Usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu si seleniu, dar este extrem de bogat si in antioxidanti si substante antibacteriene. Usturoiul are capacitatea de a combate chiar si infectii mai agresive, cum sunt cele cu streptococi, in caz de scarlatina sau difterie.

Un efect similar il are usturoiul si asupra celulelor canceroase, pe care le distruge din faza incipienta, intarind bariera naturala de protectie a organismului. Practic, substantele active din usturoi incurajeaza celulele sanatoase din corp sa identifice "intrusii" si sa ii distruga rapid.

Usturoiul este util si in anumite afectiuni genitale feminine

Usturoiul ar trebui avut in vedere in special de femeile care se apropie de perioada premenstruala, fiindca poate calma simptomele neplacute ale schimbarilor hormonale: bufeuri, crampe, anxietate, nervozitate, schimbari de dispozitie, flux menstrual neregulat.

Poate fi folosit, insa, si de femeile mai tinere, pentru calmarea durerilor menstruale, de sani sau de cap, pentru reglarea menstruatiei cu intarzieri mari si pentru diminuarea greturilor matinale.

 

 

Usturoiul este eficient impotriva acneei si caderii parului

Inainte de a folosi usturoiul pe piele, in orice mod, trebuie sa stii ca este complet interzisa aplicarea acestuia pe rani deschise, taieturi sau zgarieturi, fiindca substantele sale puternice vor face leziunea extrem de dureroasa. Insa te poti bucura de efectul sau antiseptic, antiinflamator si tonic, in alte moduri.

Pentru tenul afectat de acnee, poti taia in doua bucati un catel de usturoi, dupa care sa tamponezi usor cosurile cu mijlocul plin de suc. Evita zona ochilor, lasa-l sa actioneze 20 de minute, apoi spala-te pe fata normal, cu produsele tale cosmetice obisnuite.

Pentru par, usturoiul te poate ajuta sa stopezi caderea. Si asta fiindca uleiurile volatile actioneaza ca un tonic pentru radacinile firelor de par, incurajand regenerarea acestora. Prepara o pasta din usturoi, pe care o aplici pe scalp si masezi usor. Las-o sa actioneze 10 minute, apoi spala-te pe cap cu produsele tale cosmetice obisnuite. 

Usturoiul ajuta la prevenirea racelilor si gripei

De multa vreme, acesta a aratat ca are proprietati promitatoare ca tratament pentru a preveni racelile si gripa. Numeroase studii au aratat ca usturoiul reduce riscul initial de imbolnavire, precum si numarul de zile cat suntem bolnavi. De asemenea, usturoiul reduce si severitatea simptomelor.

In cadrul unui studiu de peste hotare, voluntarilor sanatosi (146 la numar) li s-au administrat fie suplimente cu usturoi, fie o capsula placebo, pe o perioada de trei luni. Grupul de voluntari care a luat capsule cu usturoi a avut un risc cu 63% mai mic de a se imbolnavi de raceala, iar racelile acestor participanti au fost cu 70% mai scurte.

Un alt studiu a descoperit ca racelile au fost, in medie, cu 61% mai scurte in cazul subiectilor care au mancat 2,56 grame de extract de usturoi imbatranit pe zi, in comparatie cu grupul care a luat capsule placebo. De asemenea, racelile participantilor au fost mai putin severe. Daca te imbolnavesti des de pe urma racelii sau gripei, faptul ca mananci usturoi crud te poate ajuta sa reduci simptomele sau sa previi cu totul imbolnavirea. Insa daca suferi de anumite afectiuni, este bine sa ceri sfatul medicului curant inainte de a te trata cu usturoi.

 

 

Bibliografie:

  • Studiul "Garlic for treating hypercholesterolemia. A meta-analysis of randomized clinical trials.", publicat in 2000 in Annals of Internal Medicine, autori Stevinson C, Pittler MH, Ernst E.
  • Studiul "Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey.", publicat in 2001 in Advances in therapy, autor Josling P.
  • Studiul " Garlic as a lipid lowering agent--a meta-analysis.", publicat in 1994 in Journal of the Royal College of Physicians of London, autori Silagy C, Neil A.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0