10 lucruri pe care nu le stiai despre uleiul de masline

Uleiul de măsline este foarte popular în rândul celor care vor să mănânce sănătos. Conține grăsimi bune și trebuie consumat, dacă este posibil, doar crud. Însă este bun și la gătit. De asemenea, uleiul de măsline este un ingredient important și în ritualurile de înfrumusețare facială și corporală. Iată câteva informații inedite despre uleiul de măsline, despre arborele din care provine și despre istoria sa!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Curiozități despre uleiul de măsline

1. Măslinul este originar din bazinul Mării Mediterane și există dovezi că uleiul se produce din vechime, cu 4.000 de ani înainte de Hristos.
2. La început, uleiul nu se folosea în alimentație, ci în medicină, pentru îngrijirea pielii, fabricarea săpunului și drept combustibil pentru lămpi.
3. În vechime, măslinele erau culese cu mâna. În zilele noastre, există dispozitive cu vibrații care fac ca măslinele să cadă în plase, sub arbori.
4. Cel mai mult ulei de măsline se produce în Europa. Spania este primul producător, urmată de Italia și Grecia. În SUA, uleiul se produce în California, Arizona, Texas, Georgia, Florida, Oregon și Hawaii.
5. Varietatea și maturarea sunt cele două elemente luate în calcul atunci când se stabilește calitatea uleiului.
6. Există mai multe soiuri de măsline din care se produce uleiul, printre care Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino și Coratina.
7. Cele mai bune uleiuri se produc în mai puțin de 24 de ore de la recoltarea măslinelor.
8. Uleiurile extravirgine sunt produse doar prin metode mecanice, fără a fi tratate chimic.
9. Din lista uleiurilor de calitate mai slabă fac parte uleiul virgin, uleiul rafinat de măsline și uleiul din turte de măsline.
10. Produsele care rezultă din urma prelucrării măslinelor, precum turtele și apa, sunt folosite în industria cosmetică și în cea alimentară pentru că au polifenoli și fibre sănătoase.

Beneficii ulei de măsline

Are proprietăți antioxidante 

Uleiul de măsline conține trei antioxidanți de preț: vitamina E, polifenoli și fitosteroli. Antioxidanții au efecte benefice atât în organism, dacă sunt consumați, cât și pentru piele, dacă sunt aplicați la nivelul acesteia.

Este bogat în grăsimi mononesaturate 

Peste 24% din conținutul acestui ulei este alcătuit din grăsimi saturate, acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6. Însă 75% din compoziția uleiului de măsline este alcătuită din grăsimi mononesaturate, care sunt extrem de sănătoase. Acidul oleic din uleiul de măsline reduce inflamația, însă totodată poate reduce și riscul de cancer.

Are proprietăți antiinflamatoare 

Oamenii de știință bănuiesc că mai multe boli, printre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrita sau chiar obezitatea sunt cauzate de inflamația cronică. Uleiul de măsline are capacitatea de a reduce inflamația, fiind astfel un aliat de preț pentru sănătate.

Protejează sănătatea inimii

Bolile cardiovasculare sunt cele care cauzează cele mai multe decese. Studiile făcute în ultimii ani au arătat că dieta mediteraneană are capacitatea de a reduce riscul de boli cardiace. Consumul a mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi poate reduce riscul de boli de inimă, arată un studiu din 2020 1. În plus, recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat mai mult de jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline au avut rate mai scăzute de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, bolii Alzheimer și a altor cauze în comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată ulei de măsline sau care consumă rar ulei de măsline 2.

Dintre toate uleiurile vegetale comestibile, uleiul de măsline are cel mai mare procent de grăsimi mononesaturate, care scade colesterolul LDL „rău” și crește colesterolul HDL „bun”. Cantități mari de LDL se pot acumula în pereții interiori ai vaselor de sânge, formând depozite groase numite plăci. Acestea pot îngusta și înfunda arterele majore. Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea acestor probleme.

Beneficiile pentru sănătatea inimii ale uleiului de măsline nu se opresc aici. S-a demonstrat că uleiul de măsline scade tensiunea arterială și conține compuși pe bază de plante care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante ce reduc riscul de îmbolnăvire, inclusiv bolile de inimă.

Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Deși niciun aliment nu este un ingredient-cheie pentru prevenirea cancerului, consumul de ulei de măsline ar putea fi răspunsul la întrebarea specialiștilor: „De ce ratele de cancer tind să fie mai scăzute în țările mediteraneene?”  Descoperirile unui studiu recent din 2020 sugerează că uleiul de măsline extravirgin declanșează modificări ale bacteriilor intestinale care sunt asociate cu prevenirea cancerului colorectal 3; iar alte cercetări mai vechi au arătat că femeile care consumă ulei de măsline tind să aibă un risc mai scăzut de cancer de colon și cancer de sân. Mai multe componente ale uleiului de măsline au proprietăți anticancerigene, inclusiv acidul oleic, fitosterolii și squalane.
 

Hidratează pielea fără să blocheze porii 

Uleiul de măsline hidratează intensiv pielea, însă, spre deosebire de produsele cosmetice hidratante, acesta nu are efectul de blocare a porilor.

Are mai multe întrebuințări în rutina de beauty 

Uleiul de măsline poate fi folosit pentru hidratarea pielii, cuticulelor, dar și a părului. Încălzit sau rece, în măști DIY sau folosit pe cont propriu, uleiul de măsline poate fi un ingredient de bază în rutina zilnică de înfrumusețare.

Iată câteva beneficii ale uleiului de măsline pentru piele: 

  • Hidratează pielea: Uleiul de măsline conține squalane și vitamina E. Squalane susține reținerea umidității pielii, în timp ce vitamina E crește capacitatea pielii de a absorbi și reține apa, așa cum arată un studiu recent 4.
  • Reduce semnele îmbătrânirii: Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți. Acești compuși pot combate stresul oxidativ, care este asociat cu îmbătrânirea pielii. De asemenea, poate stimula colagenul din piele.
  • Ajută la curățarea pielii: Uleiul de măsline poate fi folosit pe post de demachiant,  pentru a îndepărta anumite tipuri de machiaj, în special produsele rezistente la apă. 
  • Accelerează vindecarea rănilor: Uleiul de măsline are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, care pot ajuta la vindecarea rănilor. Studiile arată că uleiul de măsline poate accelera vindecarea ulcerului piciorului diabetic 5

Efectele secundare ale uleiului de măsline

Deși uleiul de măsline are multe beneficii pentru sănătate, excesul de ulei poate duce la înfundarea porilor și la apariția acneei. De asemenea, acest tip de ulei poate irita pielea. Cercetările preliminare sugerează că aplicarea locală a uleiului de măsline poate deteriora bariera pielii, ceea ce poate duce la piele sensibilă și dermatită atopică. În plus, dacă ai pielea sensibilă, folosește ulei de măsline cu prudență și nu aplica acest tip de ulei pe pielea sugarilor, deoarece poate interfera cu bariera cutanată a acestora.

Susține memoria 

Stresul oxidativ este implicat în progresia bolilor neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer. Dar polifenolii care se găsesc din abundență în uleiul de măsline extravirgin – în special oleocanthalul – funcționează ca antioxidanți puternici care pot ajuta la contracararea acestui efect. Un studiu recent pe animale a arătat că uleiul de măsline bogat în oleocanthal a ajutat la restabilirea funcției sănătoase a barierei hematoencefalice și la reducerea neuro-inflamației într-un mod care poate încetini progresia bolii Alzheimer.

În plus, consumul de ulei de măsline te binedispune. Nutrienții care hrănesc creierul din uleiul de măsline pot îmbunătăți starea de spirit. De fapt, studiile mai vechi arată că dieta mediteraneană ar putea ajuta chiar și la tratarea depresiei! Alte cercetări arată că grăsimile benefice din uleiul de măsline susțin sistemul nervos central, ajutând nervii să funcționeze corect și crescând nivelul serotoninei, neurotransmițătorului care susține starea de spirit.

Are beneficii și asupra sistemului osos

Un studiu din 2018 a arătat o densitate osoasă crescută în rândul femeilor care au consumat cel mai mare aport de ulei de măsline - rezultate care au fost valabile chiar și după ce au luat în considerare aportul femeilor de calciu pentru formarea oaselor și vitamina D. Cercetătorii cred că polifenolii din uleiul de măsline pot declanșa mecanisme care ajută la prevenirea degradării osoase și la stimularea formării oaselor.

Cum să încorporezi uleiul de măsline în dieta ta

În ciuda beneficiilor cardiovasculare ale uleiului de măsline, acesta este destul de bogat în calorii. Consumul de ulei de măsline pur sau adăugat într-o băutură poate adăuga calorii în dietă. Modul în care este produs uleiul de măsline îi poate modifica și beneficiile pentru sănătate. Cu cât uleiul este mai puțin procesat, cu atât este mai bogat în polifenoli. Expunerea uleiului de măsline la căldura extremă sau la solvenți chimici poate afecta polifenolii. 

De aceea, specialiștii recomandă să optezi pentru uleiul de măsline extravirgin ca înlocuitor pentru sursele de grăsimi mai puțin sănătoase - în special untul și produsele lactate cu grăsimi, care au în compoziție grăsimi saturate ce pot crește nivelul de colesterol LDL. De exemplu, poți să gătești cu ulei de măsline în loc de unt sau să amesteci câteva linguri de ulei de măsline cu ierburi și condimente pentru a obține un sos de salată în loc să folosești un dressing cremos cumpărat. Totuși, este recomandat să nu depășești trei sau patru linguri de ulei de măsline pe zi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults”, Journal of the American College of Cardiology, 2020, Marta Guasch-Ferré PhD, Gang Liu, Yanping Li, Laura Sampson, JoAnn E. Manson, DrPH, Jordi Salas-Salvadó, PhD f g, Miguel A. Martínez-González, Meir J. Stampfer, Walter C. Willett, Qi Sun MD, Frank B. Hu
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720343321
2 Studiul „Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults”, Journal of the American College of Cardiology, January 2022, Marta Guasch-Ferré, Yanping Li, Walter C. Willett, Qi Sun, Laura Sampson, Jordi Salas-Salvadó, Miguel A. Martínez-González, Meir J. Stampfer, Frank B.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109721081481
3 Studiul „The High-Fat Diet Based on Extra-Virgin Olive Oil Causes Dysbiosis Linked to Colorectal Cancer Prevention”, Nutrients 2020, Carmen Rodríguez-García,Cristina Sánchez-Quesada,Ignacio Algarra, José J. Gaforio 
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1705/htm
4 Studiul „Skin Care Formulations and Lipid Carriers as Skin Moisturizing Agents”, Cosmetics, 2021, Panagoula Pavlou,Angeliki Siamidi, Athanasia Varvaresou, Marilena Vlachou
https://www.mdpi.com/2079-9284/8/3/89
5 Studiul „Effectiveness and safety of olive oil preparation for topical use in pressure ulcer prevention: Multicentre, controlled, randomized, and double-blinded clinical trial”. Int Wound J. 2019; Díaz-Valenzuela A, García-Fernández FP, Carmona Fernández P, Valle Cañete MJ, Pancorbo-Hidalgo PL
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iwj.13191
American Heart Association - The benefits of adding a drizzle of olive oil to your diet
https://www.heart.org/en/news/2022/09/28/the-benefits-of-adding-a-drizzle-of-olive-oil-to-your-diet#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0