10 lucruri pe care nu le stiai despre uleiul de masline

Uleiul de masline este foarte popular in randul celor care vor sa manance sanatos. Contine grasimi bune si trebuie consumat, daca este posibil, doar crud. Insa este bun si la gatit.

De asemenea, uleiul de masline este un ingredient important si in ritualurile de infrumusetare faciala si corporala. Iata cateva informatii inedite despre uleiul de masline, despre arborele din care provine si despre istoria sa!

Curiozitati despre uleiul de masline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Maslinul este originar din bazinul Marii Mediterane si exista dovezi ca uleiul se produce din vechime, cu 4.000 de ani inainte de Hristos.

2. La inceput, uleiul nu se folosea in alimentatie, ci in medicina, pentru ingrijirea pielii, fabricarea sapunului si drept combustibil pentru lampi.

3. In vechime, maslinele erau culese cu mana. In zilele noastre, exista dispozitive cu vibratii care fac ca maslinele sa cada in plase, sub arbori.

4. Cel mai mult ulei de masline se produce in Europa. Spania este primul producator, urmata de Italia si Grecia. In SUA, uleiul se produce in California, Arizona, Texas, Georgia, Florida, Oregon si Hawaii.

5. Varietatea si maturarea sunt cele doua elemente luate in calcul atunci cand se stabileste calitatea uleiului.

6. Exista mai multe soiuri de masline din care se produce uleiul, printre care Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino si Coratina.

7. Cele mai bune uleiuri se produc in mai putin de 24 de ore de la recoltarea maslinelor.

8. Uleiurile extravirgine sunt produse doar prin metode mecanice, fara a fi tratate chimic.

9. Din lista uleiurilor de calitate mai slaba fac parte uleiul virgin, uleiul rafinat de masline si uleiul din turte de masline.

10. Produsele care rezulta din urma prelucrarii maslinelor, precum turtele si apa, sunt folosite in industria cosmetica si in cea alimentara pentru ca au polifenoli si fibre sanatoase.

 

 

Beneficii ulei de masline

Proprietati antioxidante – uleiul de masline contine 3 antioxidanti de pret: vitamina E, polifenoli si fitosteroli. Antioxidantii au efecte benefice atat in organism, daca sunt consumati, cat si pentru piele, daca sunt aplicati la nivelul acesteia.

Bogat in grasimi mononesaturate – peste 24% din continutul acestui ulei este alcatuit din grasimi saturate, acizi grasi Omega-3 si acizi grasi Omega-6. Insa 75% din compozitia uleiului de masline este alcatuita din grasimi mononesaturate, care sunt extrem de sanatoase.

Acidul oleic din uleiul de masline reduce inflamatia, insa totodata poate reduce si riscul de cancer.

Are proprietati antiinflamatoare – oamenii de stiinta banuiesc ca mai multe boli, printre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrita sau chiar obezitatea sunt cauzate de inflamatia cronica. Uleiul de masline are capacitatea de a reduce inflamatia, fiind astfel un aliat de pret pentru sanatate.

Protejeaza sanatatea inimii – bolile cardiovasculare sunt cele care cauzeaza cele mai multe decese. Studiile facute in ultimii ani au aratat ca dieta mediteraneana are capacitatea de a reduce riscul de boli cardiace. Uleiul de masline extravirgin este o componenta importanta a acestei diete, avand, la randul lui, abilitatea de a reduce inflamatia, de a impiedica procesul de oxidare a colesterolului LDL, dar si de a preveni formarea cheagurilor de sange.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hidrateaza pielea fara sa blocheze porii – uleiul de masline hidrateaza intensiv pielea, insa, spre deosebire de produsele cosmetice hidratante, acesta nu are efectul de blocare a porilor.

Are mai multe intrebuintari in rutina de beauty – uleiul de masline poate fi folosit pentru hidratarea pielii, a cuticulelor, dar si a parului. Incalzit sau rece, in masti DIY sau folosit pe cont propriu, uleiul de masline poate fi un ingredient de baza in rutina zilnica de infrumusetare.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0