Adevarul despre morcovi: ne pot proteja de soare?

Iubitorii de produse bio militeaza pentru protectie solara naturala si spun ca uleiul de morcovi isi face treaba suficient de bine.

 

In plus, pe internet circula tot mai multe retete de uleiuri si creme de protectie solara pe care le poti face singur acasa, din ingrediente ca semintele de zmeura, seminte de morcov, ulei de cocos, ulei de in sau pudra de zinc. Morcovii sunt mereu vedete in aceasta poveste datorita continutului de betacaroten, substanta cu un rol important in obtinerea bronzului.

Lotiunea cu factor de protectie solara este cea care are fie capacitatea de a absorbi, fie abilitatea de a bloca radiatiile UV emanate de soare, astfel incat pielea sa fie protejata de arsurile solare si de alte efecte nedorite ale expunerii indelungate la radiatiile ultraviolete. Asadar, un asemenea produs cosmetic actioneaza precum o bariera ce protejeaza pielea de actiunea radiatiilor solare. Poate, insa, uleiul de morcov sa functioneze in acest fel?

 

Iata care este adevarul din punct de vedere stiintific.

Morcovul nu te protejeaza de razele UV

Uleiurile din morcov mentioneaza pe etichete factori de protectie intre 25 si 50. Insa adevarul este ca, desi exista cateva plante care pot oferi o oarecare protectie impotriva luminii UV, morcovul nu este una dintre ele. De altfel, nicio substanta naturala nu are 100% acest rol. 

Testele realizate pana in prezent cu astfel de produse sau extracte bio nu au fost suficient de avansate si nu respecta metodologia urmata de producatorii de lotiuni cu protectie solara. Aceste lotiuni au rolul de a crea o pelicula de protectie la nivelul pielii, ceea ce nu se intampla in cazul uleiurilor sau extractelor naturale.

Citeste si Îmbunătățirea vederii și alte beneficii ale morcovilor

Exista unele studii care arata ca alimentele bogate in antioxidanti pot ajuta la imbunatatirea apararii proprii a organismului, utila in minimizarea daunelor provocate de razele UV. Un exemplu ar fi alimentele bogate in antioxidanti: vitamina C din citrice, genisteina din soia, si licopenul, care se gaseste in alimente cum ar fi rosiile, pepenele verde si papaya.

Asadar, cum ne protejam corect de soare?

Nu negam beneficiile fructelor si legumelor proaspete, care ne ofera vitaminele si mineralele importante pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Pe de alta parte, nu negam nici beneficiile uleiurilor naturale, care pot hidrata pielea dupa expunerea la soare, pentru a restabili echilibrul de la nivelul tegumentului.

 
 

Insa, daca va doriti o protectie solara eficienta, care sa diminueze riscul de arsuri solare sau cancer de piele, produsele din comert, create special pentru acest lucru, sunt cea mai buna optiune. Daca preferati produsele naturale, puteti opta pentru formule care au in compozitie oxid de zinc sau dioxid de titan, ingrediente active care au mai degraba rolul de a bloca lumina decat de a absorbi razele UV.

Beneficii reale ale uleiului de morcovi pentru piele

Cu toate ca nu ne ofera protectie solara, uleiul de morcovi are o serie de beneficii pentru piele, de aceea ar trebui sa il includem in rutina noastra de beauty.

Ucide bacteriile si fungii de la nivelul pielii – micozele si infectiile bacteriene de la nivelul pielii pot fi combatute cu ajutorul uleiului de morcovi, care are abilitatea de a ucide bacteriile si fungii. Aplica ulei de morcovi pe zonele cu probleme, de minimum doua ori pe zi, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Are proprietati antioxidante – la fel ca alte tipuri de uleiuri esentiale, si uleiul de morcovi are proprietati antioxidante care combat efectul radicalilor liberi asupra pielii, prevenind astfel aparitia semnelor imbatranirii pe chip.

Hidrateaza pielea si parul – uleiul de morcovi are proprietati hidratante care iti mentin pielea si parul frumoase.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstoc

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0