Este uleiul de măsline extravirgin pe care îl consumi contrafăcut?

Într-o lume a alimentelor procesate, produse din organisme modificate genetic sau pline de chimicale, poate fi destul de greu să găsești produse de calitate și din ingrediente adevărate. Să luam de exemplu, uleiul de măsline extravirgin.

Cu toții știm cât este de sănătos. Din păcate, nici despre acesta nu mai putem spune cu mâna pe inimă că este calitativ, pentru că multe dintre uleiurile de măsline din magazine sunt contrafăcute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Da, ai citit bine. De curând, am reușit să termin de citit Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil a lui Tom Muller, în care este expusă în detaliu industria uleiurilor de măsline. Ce am aflat, a fost chiar alarmant. Peste 70% dintre uleiurile de măsline sunt contrafăcute şi numai în SUA, industria aceasta valorează 1,5 miliarde de dolari.

Uleiul de măsline autentic necesită o muncă laborioasă, timp și costuri ridicate, iar pe de altă parte, este destul de ușor să realizezi unul contrafăcut. Cea mai comună formă de alterare presupune amestecarea uleiului de măsline extravirgin cu uleiuri mai ieftine, de grad inferior. Uneori, acesta poate fi amestecat cu uleiuri din alte surse, să zicem ulei de rapiță. Alteori, uleiul de măsline extravirgin este amestecat cu un ulei de măsline de o calitate mai slabă. Amestecul este apoi dezodorizat chimic, colorat, și, eventual, chiar aromat și vândut către distribuitor ca ulei „extravirgin”.

Cu alte cuvinte, dacă vei afla că un brand important comercializeaza ulei de măsline contrafăcut, nu este probabil vina acestuia, ci mai degrabă a furnizorului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum afli dacă un ulei de masline extravirgin este contrafăcut?

Nu putem afla cu exactitate dacă uleiul de masline extravirgin este contrafăcut, nici după testul gustului, nici prin înghețarea acestuia (uleiul de masline extravirgin tinde să se solidifice atunci când este inghetat), nici prin testul candelei (uleiul de măsline extravirgin ar trebui să fie suficient de inflamabil pentru a menține o candelă aprinsă).

Cel mai bine este să cunoști producătorul/ distribuitorul și modul în care uleiul de măsline extravirgin este realizat. Uleiurile produse artizanal au trecut întotdeauna testul autenticității. Caută eticheta uneia dintre cele 3 mari categorii supervizate de Uniunea Europeană, respectiv produsele de origine protejată (PDO), produsele de indicație geografică protejată (PGI) și produsele organice (BIO) înainte de a cumpăra.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0