Alimentul cu peste 100 de utilizari: uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit popular si in Romania in ultimii ani, insa populatiile tropicale se bucura de beneficiile acestui ulei puternic de secole bune. De cand a inceput “campania” impotriva grasimilor saturate, uleiul de cocos si alte grasimi sanatoase au fost si ele evitate. Insa el, uleiul de cocos, ar trebui inclus in alimentatie, pentru ca vine la pachet cu multe beneficii pentru sanatate.

Uleiul de cocos are 92% grasimi saturate in compozitie, din care doua treimi sunt in forma unui lant de acizi grasi. Acest tip de acizi grasi este foarte repede asimilat de organism si e transformat in energie la fel de repede. In plus, i se alatura o alta componenta puternica, acidul lauric, care are proprietati antifungice si antimicrobiene.

Despre el se spune ca are peste 100 de intrebuintari, si in bucatarie si in afara ei.

Iata cinci dintre ele:

1. Ideal pentru piele

Uleiul de nuca de cocos este un hidratant excelent pentru piele si se mandreste cu multe caracteristici care ajuta la hranirea si vindecarea pielii. Are proprietati antibacteriene si poate fi folosit ca tratament pentru acnee, iar proprietatile antioxidante ale uleiului de cocos ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi.

2. Un balsam de par hidratant

Uleiul de cocos este un tratament grozav pentru par si hidrateaza scalpul uscat. De asemenea, ajuta podoaba capilara sa isi mentina umiditatea naturala si face parul mai puternic.

3. Cea mai buna alegere pentru gatit

Uleiul de cocos este un ulei fantastic pentru gatit, pentru ca e stabil si poate rezista la temperaturi inalte. Spre deosebire de el, uleiurile vegetale se oxideaza rapid si devin rancede la temperaturi ridicate.

4. Aliat de incredere pentru imbunatatirea digestiei

Fie ca suferi de disconfort digestiv ocazional sau de probleme digestive mai severe/cronice, uleiul de cocos te poate ajuta. Acizii grasi din uleiul de cocos ajuta corpul sa absoarba mai usor nutrientii pe care corpul ii primeste. Adauga o lingurita de ulei de cocos organic si presat la rece in ceaiul sau smoothie-ul de dimineata si ii vei simti efectele pozitive dupa doar 7 zile.

Uleiul de cocos combate si culturile bacteriene daunatoare de la nivel intestinal, mentinand echilibrata microbiota intestinala.

 

 

5. Imbunatateste functia cerebrala

Teorii aprofundate de oamenii de stiinta arata ca o lingura de ulei de cocos pe zi poate avea un rol eficient in combaterea si amelioarea dementelor si degenararii neuronale, imbunatind functia cerebrala prin actiunea trigliceridelor cu lant mediu pe care le contine. Acestea au capacitatea de a imbunatati functia de invatare si memorie, furnizand corpi cetonici necesari activitatii sinaptice din timpul proceselor cognitive ale celulei nervoase.

Cum poti folosi uleiul de cocos in alimentatie, dar si in rutina de beauty

  • Pe post de ulei de gatit, dar si pe post de inlocuitor pentru unt in retetele vegane.
  • Pe post de ingredient in smoothie-uri.
  • In loc de frisca in cafea.
  • Pe post de crema de fata impotriva ridurilor.
  • Pe post de tratament pentru albirea dintilor.
  • Pe post de lotiune de corp/ crema de maini.
  • Pe post de lotiune de ras.
  • Ca alternativa pentru balsamul de buze.
  • Ca deodorant natural, in combinatie cu bicarbonatul de sodiu.
  • Pe post de balsam sau masca de par.
  • Pentru hidratarea mameloanelor ranite din cauza alaptarii.
  • In loc de crema pentru prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii.

Cum alegi uleiul de cocos

Exista o multime de variante atunci cand vorbim despre uleiul de cocos din magazine. Ideal ar fi insa sa il alegi pe cel organic, nerafinat. Cu cat uleiul de cocos este mai aproape de forma sa naturala, cu atat are mai multe proprietati.

E recomandat sa evitam uleiul de cocos rafinat, care isi pierde atat gustul, cat si proprietatile.

stop colesterol

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0