Efectele adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene asupra functiei renale la cei cu gonartroza

Medicamentele antiinflamatoarele nesteroidiene (pe scurt, AINS) reprezinta una dintre optiunile terapeutice de prima linie in tratamentul gonartrozei.

Aceste medicamente sunt eficiente atat pentru minimizarea durerii, cat si pentru reducerea inflamatiei la nivelul articulatiilor afectate de artroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dozele uzuale de antiinflamatoare nesteroidiene afecteaza foarte rar functia renala. Insa in momentul in care pacientul face abuz de aceste substante consumand doze mari de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, zilnic, fara perioade de pauza sau folosind mai multe medicamente din clasa AINS in acelasi timp la doze maxime, riscul complicatiilor renale creste substantial. Atunci medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene blocheaza functia renala si determina aparitia leziunilor la nivel microscopic, avand drept cauza aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului, a deshidratarii severe. In cazuri, extreme se poate ajunge la necesitatea dializei.

Aceste reactii adverse apar atunci cand, in incercarea medicamentului de a-si exercita efectul sau antiinflamator, blocheaza sinteza de prostaglandine inhiband enzima COX (ciclooxigenaza).

Exista doua tipuri ale acestei enzime: COX 1 si COX 2, care odata blocate, determina efecte diferite asupra functiei renale. Efectele adverse sunt cu atat mai evidente asupra functiei deja afectate, in cazul unei boli renale cornice.

In cazul unei functii renale normale, se recomanda ca uzul de antiinflamatoare nesteroidiene sa nu depaseasca un interval de 10-14 zile, la dozele maxime admise din respectivul medicament. De asemenea, utilizarea a doua sau mai multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene simultan nu creste beneficiul, ci doar sporeste riscul de reactii adverse.

Pacientul resimte senzatie de ameteala, greata, puseuri hipertensive, edeme la nivelul gambelor si perturbari hidro-electrolitice care insotesc greata si varsaturile. Toate aceste efecte adverse insumate constituie nefrotoxicitatea renala.

O alternativa convenabila la pacientii cu boli renale preexistente o constituie acetaminofenul (paracetamolul), care are efecte adverse minime, aproape inexistente asupra functiei renale la pacientii cu gonartroza.

Devine astfel extrem de important rolul medicului reumatolog in stabilirea unui plan terapeutic eficient si corect, tinand seama atat de suferinta artrozica articulara, dar si de comorbiditatile pacientului sau cu gonartroza.

Cui ii sunt contraindicate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene?

Intreaba-ti medicul (in cazul in care suferi de gonartroza) inainte de a lua un antiinflamator nesteroidian daca:

- ai avut efecte adverse grave cand ai luat un calmant sau un medicament pentru febra;

- ai un risc mare de hemoragie la nivelul stomacului;

- ai probleme cu stomacul, cum ar fi arsurile gastrice;

- suferi de hipertensiune arteriala, afectiuni ale inimii, ciroza hepatica sau o boala renala;

- ai astm;

- iei un medicament din clasa diureticelor.

Ce spun studiile despre efectele antiinflamatoarelor nesteroidiene?

La pacientii cu factori de risc pentru toxicitatea la antiinflamatoarele nesteroidiene, folosirea celei mai mici doze dintr-un astfel de medicament se face doar cand este necesar, pentru ca aceasta este cea mai sigura optiune de tratament. Pentru pacientii cu artrita (artroza fiind o forma de artrita) ale caror simptome nu pot fi tinute sub control cu ajutorul tratamentului intermitent, este esentiala folosirea unor strategii care sa protejeze pacientii.

Iata care sunt toxicitatile medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), conform studiilor:

  • Efecte renale - AINS pot cauza modificarea tensiunii arteriale, cu o crestere medie a acesteia cuprinsa intre 5 si 10 mm Hg. S-a raportat ca folosirea acestor medicamente ar putea sa atenueze efectele agentilor antihipertensivi, afectand controlul tensiunii arteriale.
  • Efecte hepatice - testele hepatice ale pacientilor prezinta mici cresteri ale unor parametri, care pot fi pana la 15% la pacientii care iau AINS; cresteri notabile se inregistreaza la ALT sau AST (aproximativ de 3 ori peste limita superioara normala);
  • Efecte cardiovasculare - Cercetatorii au aratat ca exista un risc relativ crescut de infarct miocardic pentru medicamentele care inhiba COX2 si unele medicamente au un risc substantial crescut de duce la accident vascular cerebral.

Strategii pentru reducerea riscului cardiovascular:

  • Daca pacientul foloseste aspirina, se ia doza de aspirina cu 2 ore (sau mai mult de 2 ore) inainte de doza medicamentului antiinflamator nesteroidian.
  • Nu se foloseste un antiinflamator nesteroidian in interval de 3-6 luni de la un eveniment cardiovascular acut sau de la o procedura cardiovasculara.
  • Se monitorizeaza cu atentie si se tine sub control tensiunea arteriala.
  • Se folosesc doze mici de antiinflamatoare nesteroidiene si se evita formulele cu eliberare prelungita.

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Use of NSAIDs in treating patients with arthritis", publicat in 2013 in Arthritis research & therapy, autor: Leslie J Crofford.
  • WebMD - https://www.webmd.com/arthritis/anti-inflammatory-drugs#3

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2