Alternative naturale pentru medicamentele antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare te scapă de problemele de sănătate precum durerea de cap, durerile musculare ori durerile articulare. Știai însă că există și plante și ingrediente naturale care au efect antiinflamator la fel de puternic precum cel al antiinflamatoarelor din farmacii? Să vedem ce antiinflamatoare naturale există și cum te poți folosi de ele.

Durerea, senzația de temperatură ridicată a corpului, roșeața și umflarea sunt simptomele care trădează o inflamație. Medicamentele antiinflamatoare sunt eficiente, însă vin la pachet cu o serie de efecte adverse nedorite, mai ales dacă sunt luate pe termen lung sau în doze mari. Pentru a nu te expune riscurilor administrării antiinflamatoarelor din farmacie pentru chiar orice problemă minoră pe care o ai, cum ar fi o durere musculară, o durere de cap sau o răceală, înlocuiește-le cu antiinflamatoare naturale, care te scapă de durere fără să te pună în pericol de efecte adverse.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alternative naturale pentru medicamentele antiinflamatoare

Iată ce antiinflamatoare naturale poți lua în calcul:

Ghimbirul

Ghimbirul poate avea efecte antiinflamatoare chiar mai puternice decât medicamentele pe bază de ibuprofen, iar acest lucru a fost confirmat de unele cercetări. Acestea au scos la iveală faptul că medicamentele antiinflamatoare blochează formarea compușilor care cauzează inflamația, însă ghimbirul nu numai că blochează formarea acestor compuși, însă totodată efectele sale antioxidante calmează inflamația deja produsă. 

De aceea, când treci printr-o perioadă cu dureri de cap, musculare sau articulare, pune puțin ghimbir crud sau pudră de ghimbir în salate, supe, tocănițe sau poți lua inclusiv suplimente cu ghimbir de la farmacie sau din magazine naturiste.

Turmericul

Acest condiment este apreciat atât din punct de vedere culinar, cât și pentru efectele terapeutice pe care le are. În medicina ayurvedică, dar și în cea chinezească, turmericul e folosit pentru combaterea inflamației din vremuri străvechi. Curcumina, substanța activă din turmeric, este responsabilă pentru efectul antiinflamator puternic pe care acest condiment îl are. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Medical al Universității Maryland, curcumina luptă cu inflamația inhibând producția compușilor inflamatorii. Totodată, turmericul subțiază sângele și îmbunătățește circulația sangvină, prevenind formarea cheagurilor de sânge.

Poți pune turmeric în mâncăruri gătite sau în ceaiuri, îl găsești sub formă de pudră în multe magazine, dar se găsește și sub formă de suplimente alimentare – uneori chiar în combinație cu ghimbirul.

Capsaicina

Substanța activă din ardeiul iute este și aceasta pe lista de antiinflamatoare naturale. Capsaicina poate reduce durerile musculare și articulare împiedicând transmiterea semnalului durerii către creier. Pentru a fi eficientă în calmarea inflamației, capsaicina trebuie aplicată local - la farmacie se găsesc creme și unguente cu capsaicină. Prin activarea receptorilor TRPV1 de la nivelul pielii, capsaicina poate bloca transmisia durerii și poate reduce inflamația. Răspunsul la remediile cu capsaicină poate varia de la o persoană la alta, iar unele persoane pot experimenta iritații ale pielii sau alte reacții adverse.

Unele studii sugerează că această substanță ar putea avea potențial în reducerea inflamației asociate cu afecțiuni cronice, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau boala inflamatorie intestinală, totuși, aceste cercetări sunt în faze incipiente și necesită mai multe dovezi pentru a confirma eficacitatea și siguranța utilizării capsaicinei în aceste condiții.

Scorțișoara

Mai multe studii au sugerat faptul că scorțișoara are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce umflăturile. Scorțișoara este bogată în compuși antioxidanți, unii fiind identificați ca având potențial antiinflamator prin inhibarea anumitor procese inflamatorii în corp. Unele studii pe animale și în eprubetă au arătat că substanțele naturale din scorțișoară pot avea efecte antiinflamatorii în modelele de inflamație cronică. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma aceste efecte și pentru a determina dacă aceste beneficii se traduc și în cazul ființelor umane. 

Dacă îți place scorțișoara și nu te deranjează mirosul sau gustul său specific, poți pune un praf de scorțișoară în cana cu cafea ori peste bolul de fulgi de ovăz cu lapte de la micul dejun.

Usturoiul

Usturoiul conține compuși bioactivi, cum ar fi alicina și ajoena, care au demonstrat capacitatea de a inhiba procesele inflamatorii din corp. Mai multe studii efectuate pe animale au arătat că extractele de usturoi pot reduce nivelul de substanțe inflamatorii și pot proteja împotriva inflamației în diverse țesuturi. De asemenea, unele studii clinice au sugerat că aportul regulat de usturoi sau suplimentele de usturoi ar putea reduce nivelul de markeri inflamatori în sângele uman și calmează simptomele asociate cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau sindromul colonului iritabil (un studiu a arătat că extractul de usturoi îmbătrânit poate fi de folos îna ceastă boală).

Cuișoare

Și cuișoarele sunt antiinflamatoare naturale, eficiente în special în tratarea inflamației de la nivelul gâtului și a cavității bucale. Totodată, și greața și crampele abdominale pot fi ușurate cu ajutorul cuișoarelor. Poți fierbe câteva cuișoare întregi în apă pentru a face un ceai sau le poți mesteca pentru câteva minute (fără să le înghiți) pentru a reduce inflamația în gură și a ameliora disconfortul cauzat de durerile de dinți sau gingii inflamate. 

Piperul negru

Și piperul poate fi adăugat în preparatele consumate zilnic pentru reducerea inflamației din organism. Acesta nu are numai efecte antiinflamatoare, ci și antibacteriene și antioxidante. Piperina, substanța activă din piper, este cea care combate inflamația - a fost asociată cu reducerea inflamației prin inhibarea unor enzime și factori proinflamatori din corp. 

Mai multe studii pe animale au arătat că piperina poate reduce inflamația în diferite țesuturi și poate proteja împotriva leziunilor inflamatorii. Deși există cercetări directe limitate asupra efectelor antiinflamatorii ale piperului negru la oameni, studiile au indicat potențialul său de a îmbunătăți digestia, de a îmbunătăți absorbția nutrienților și de a reduce stresul oxidativ, toate acestea fiind factori care pot contribui la inflamație. 

Se pare că piperina poate crește biodisponibilitatea altor substanțe nutritive și compuși benefici, cum ar fi curcumina din turmeric, efect sinergic care poate contribui la reducerea inflamației și la menținerea sănătății generale; așadar, poți lua în calcul să consumi ambele condimente în același timp.

Rădăcina de valeriană

Cunoscută și sub numele de „sedativul din natură”, rădăcina de valeriană calmează durerile, având unele efecte antiinflamatoare. Cercetările pe animale au arătat că extractele de valeriană pot avea efecte antiinflamatorii, reducând nivelul de markeri inflamatori în diverse țesuturi. Studiile clinice privind efectele antiinflamatorii ale valerienei la oameni sunt limitate, iar mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma eficacitatea sa în acest domeniu. 

Deși nu este direct legată de proprietățile antiinflamatoare, efectele calmante și relaxante ale valerienei pot ajuta la reducerea tensiunii și a stresului, care pot agrava inflamația în corp. Poți folosi rădăcina de valeriană sub formă de ceai pentru a beneficia de proprietățile sale sau sub formă de suplimente alimentare.

Uleiurile esențiale

Și unele uleiuri esențiale au proprietăți antiinflamatoare naturale și pot fi folosite cu succes pentru combaterea inflamației și a durerilor cauzate de aceasta. În caz de dureri musculare sau articulare, masează zonele dureroase și inflamate cu ulei esențial de cuișoare, rozmarin, ghimbir sau lavandă diluat într-un ulei bază (de cocos, de jojoba, de mogdale dulci). Nu folosi uleiuri esențiale direct pe piele, pentru a nu provoca iritații.

Uleiul de eucalipt are proprietăți antiinflamatorii și descongestionante și este adesea utilizat pentru a trata inflamațiile căilor respiratorii și pentru a ameliora simptomele asociate cu răceala și gripa (se fac inhalații de aburi, pui uleiul într-un vas cu apă fierbinte și inspiri deasupra vasului, cu un prosop pe cap).

Atenționări pentru medicamentele antiinflamatoare

Faptul că am discutat despre antiinflamatoare naturale nu înseamnă că acestea pot fi utile în orice situație sau că te vor ajuta să scapi de dureri mai bine decât medicamentele. Dacă medicul ți-a prescis anumite antiinflamatoare, e important să respecți tratamentul și îl poți întreba, desigur, și despre ce antiinflamatoare naturale ți-ar putea fi utile în situația ta.

Așadar, medicamentele antiinflamatoare se iau în conformitate cu indicațiile medicului sau cu instrucțiunile de pe ambalajul medicamentului. Începe prin a citi cu atenție eticheta medicamentului pentru a înțelege dozajul corect, instrucțiunile de administrare și avertismentele sau precauțiunile specifice.

Anumite antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot irita stomacul. Dacă un astfel de medicament este indicat de medic, acesta îți va prescrie și un pansament gastric (protecție pentru stomac) și îți va recomanda să iei antiinflamatorul după masă.

Respectă întotdeauna doza prescrisă și nu lua mai mult decât este indicat pe eticheta medicamentului sau conform indicațiilor medicului. Depășirea dozei recomandate poate crește riscul de efecte secundare sau de complicații.

Dacă iei deja un medicament antiinflamator, evită să iei un altul fără să consulți mai întâi medicul. Utilizarea mai multor medicamente antiinflamatoare în același timp sau la scurt timp unul după altul poate crește riscul de efecte secundare și interacțiuni medicamentoase cu efecte nedorite.

Dacă ai orice întrebări sau nelămuriri despre medicamentele antiinflamatoare pe care le iei sau despre modul în care trebuie să le iei, nu ezita să discuți cu doctorul, acesta îți cunoaște cel mai bine starea de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547742/
MDPI - Garlic (Allium sativum L.) as an Ally in the Treatment of Inflammatory Bowel Diseases
https://www.mdpi.com/1467-3045/45/1/46
Studiul „Garlic (Allium sativum L.) as an Ally in the Treatment of Inflammatory Bowel Diseases”, apărut în Curr. Issues Mol. Biol. 2023, 45(1), 685-698; https://doi.org/10.3390/cimb45010046, autori: Silvana Zugaro et al.
NCBI - Effect of Ginger on Inflammatory Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9654013/
Studiul „Effect of Ginger on Inflammatory Diseases”, apărut în Molecules. 2022 Nov; 27(21): 7223. Published online 2022 Oct 25. doi: 10.3390/molecules27217223, autori: Pura Ballester et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0