Antiinflamatoare vs medicamente opioide - asemanari si deosebiri

Indiferent de durerile pe care le resimti, exista doua variante sa le ameliorezi: antiinflamatoarele si opioidele. Care este diferenta dintre aceste doua clase de medicamente si cum stii de care ai nevoie?

Ceea ce au in comun aceste doua clase de medicamente consta in efectul lor: reducerea durerii. Insa modul in care actioneaza cele doua este complet diferit:

Cum actioneaza medicamentele antiinflamatoare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicamentele antiinflamatoare actioneaza, bineinteles, prin combaterea inflamatiei. Procesul inflamator este mijlocul prin care organismul se protejeaza in caz de daune si se lupta cu agentii patogeni. Inflamatia se manifesta prin umflare (tumefactie), inrosirea zonei afectate, incalzirea acesteia si aparitia durerii. Medicamentele antiinflamatoare combat inflamatia prin blocarea enzimei ce contribuie la producerea prostaglandinelor – substante chimice implicate in procesul inflamator si responsabile pentru durerea specifica acestuia.

Medicamentele antiinflamatoare pot avea o serie de efecte adverse, de aceea e indicat sa fie administrate pentru tratarea conditiilor acute, nu in bolile cronice, sub forma de tratament indelungat. Durerile de cap, cele articulare, precum si durerile musculare pot fi combatute cu ajutorul antiinflamatoarelor.

Multe medicamente din aceasta clasa pot fi administrate fara prescriptie medicala - dintre acestea, ibuprofenul este foarte popular.

Tot din categoria antiinflamatoarelor, insa a celor steroidiene, fac parte si corticosteroidele, insa acestea sunt administrate numai cu prescriptie medicala si pe perioade limitate, intrucat efectele adverse sunt foarte agresive. Corticosteroidele sunt, de fapt, hormoni care suprima inflamatia.

Cum actioneaza medicamentele opioide

In tesuturile din corp se afla o multime de receptori ai durerii, adica terminatii nervoase care transmit durerea. Acesti receptori reactioneaza la stimuli termici, mecanici si chimici, iar cand sunt stimulati, genereaza un impuls care ajunge la creier, cauzand durere.

Opioidelele pot fi folosite pentru a calma durerile, insa acestea nu combat procesul inflamator, ci modifica modul in care organismul percepe durerea. Codeina, metadona si morfina fac parte din categoria medicamentelor opioide.

Modul in care acestea actioneaza este urmatorul: reduc semnalele durerii transmise de catre sistemul nervos, reducand totodata si reactia creierului la aceste semnale. Concret, opioidele determina creierul sa creada ca nu simte nicio durere.

Aceste medicamente au potential adictiv ridicat, ceea ce inseamna ca pot crea dependenta, iar pacientul trebuie sa le ia pe perioade limitate. In general, medicul recomanda asemenea medicamente in situatiile in care altele nu reusesc sa amelioreze durerile.

Printre reactiile adverse la medicamentele opioide se numara:

  • Constipatia
  • Ametelile
  • Greata si varsaturile


Mare atentie la administrarea de opioide si in ceea ce priveste alte medicamente. Acestea pot interactiona cu unele antidepresive, dar si cu pastilele de dormit (somniferele) ori cu unele antibiotice. Asigura-te ca discuti cu medicul tau despre tratamentele pe care le iei atunci cand iti recomanda medicamente din clasa opioidelor pentru controlul durerii.

Un alt dezavantaj al folosirii opioidelor pentru controlul durerii consta in dezvoltarea tolerantei la acestea. Asta inseamna ca organismul va avea nevoie de o doza din ce in ce mai mare, doza obisnuita nemaiavand efect.

Cum stii daca ai nevoie de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau de medicamente opioide?

Medicul este cel in masura sa stabileasca ce fel de calmante pentru durere sunt potrivite pentru tine, in functie de cauza durerii, afectiuni asociate si alti factori importanti.

Daca ai dureri de cap, musculare sau alt tip de dureri moderate, poti lua antiinflamatoare nesteroidiene pentru a-ti calma durerile pe termen scurt. Insa nu e recomandat sa iei un tratament cu antiinflamatoare pe o perioada mai lunga, fara sa te consulti cu medicul tau – aceste medicamente pot cauza probleme gastrice precum aciditate crescuta, boala de reflux gastroesofagian sau chiar gastrita.

Pe de alta parte, daca suferi de dureri severe, trebuie sa apelezi la medic, care iti poate recomanda, in situatiile in care e necesar, sa iei medicamente opioide. Atata timp cat opioidele sunt administrate cum trebuie, conform indicatiilor primite de la medic, pacientul poate sa aiba o imbunatatire considerabila a starii sale, fara sa se expuna unor riscuri majore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0