Lista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi, sciatică sau durere de măsea, în mijloc de noapte... Te întrebi: care este cea mai potrivită pastilă sau unguent care să îmi ia durerea "cu mână"? 

Fiindcă în mod sigur vă întrebați deseori care sunt cele mai bune substante active  împotriva durerii, vă oferim un top 10 al celor mai eficiente analgezice, care se pot administra oral iar in final le aveti si sub forma de unguente.

În ajutorul nostru, specialiștii au elaborat un top al celor mai eficiente analgezice, care pot fi eliberate și fără prescripție medicală, publicat și în Daily Mail. Pentru că denumirile generice variază de la un produs la altul, antialgicele sunt clasificate în acest top pe baza substanței active de către experții de la Universitatea de Medicină din Oxford, Marea Britanie. Studiile au inclus mai mult de 20.000 de pacienți. 

1. Etoricoxib, 120-240 mg

Este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat pentru durerile post-operatorii, osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, gută, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate și unele tipuri de migrene (scor: 18,5). Deși în 2008, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMEA) a emis o avertizare extrem de serioasă privind riscul cardiovascular al etoricoxibului, medicamentul rămâne în topul eficienței antalgice, conform cercetătorilor de la Oxford. 

TESTARE PCR COVID-19

2. Diclofenac, 100 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite (artroze), artrite reumatoide, dureri de cap, gută, dureri post-operatorii, spondilartrită anchilopoietică, osteoartroza, periartrită, tendinită, tenosinovită, luxații, întinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, crize de gută, inflamații postoperatorii de natură ORL, stomatologie și ortopedie (scor: 18,2). 

3. Celecoxib, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite (artroze), artrite reumatoide și dureri menstruale (scor: 17,9).

4. Paracetamol (acetaminofen), 1000 mg, in combinatie cu codeina, 60 mg

Acetaminofenul (unul dintre cele mai populare analgezice din lume, folosit de toate vârstele) câștigă locul patru doar în combinație cu acest opioid-codeină. Amestecul pare a fi folosit cu succes pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri după unele intervenții chirurgicale, entorse, fracturi și luxații (scor: 17,8). 

5. Aspirina, 1200 mg

Vechiul acid acetilsalicilic rămâne un medicament antiinflamator nesteroidian din familia salicilaților, folosit în principal ca antipiretic (combate febră), dar utilizat cu succes și că un analgezic minor și antiinflamator. Nu se administrează persoanelor sub 18 ani (scor: 17,6). 

Descoperă soluțiile experților DOC

6. Ibuprofen, 400 mg

Antiinflamator nesteroidian indicat în artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoidă, spondilartrita anchilozantă, artrita psoriazică); stări inflamatorii severe în ORL, stomatologie, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree (scor: 17.5). 

7. Oxicodona, 10 mg, in combinatie cu paracetamol, 650 mg

Un antialgic foarte puternic, recomandat în durerile severe postoperatorii și în dureri de spate intense (scor: 17,4). 

8. Ketorolac, 10 mg

Antiinflamator nesteroidian recomandat în tratarea durerilor moderate și severe, dureri postoperatorii, dureri de spate sau dureri în diferite tipuri de cancer (scor: 17,4). 

9. Naproxen, 400/440 mg

 
 

Antiinflamator nesteroidian cu acțiune antiinflamatoare, antipiretică și analgezică, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut și alte forme de boli reumatismale, articulare și musculare, traumatisme în sistemul osteoarticular, sciatică, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infecții respiratorii acute și alte stări inflamatorii și febrile, dismenoree, iminentă de naștere prematură (scor: 17,3). 

10. Piroxicam, 20 mg

Antiinflamator nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficient cu efect durabil (este suficientă o singură doză pe zi) și este indicat în poliartrita reumatoidă, osteoartrită, spondilita anchilopoietică, afecțiuni musculo-scheletice acute, criză de gută (scor: 17,3). 

Nu trebuie uitat că administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reacții adverse grave, mai ales când sunt administrate pe o perioadă lungă, și se recomanda administrarea cu prudență în timpul sarcinii, doar la sfatul medicului. 

Contraindicațiile sunt în principal afecțiunile digestive: ulcer gastroduodenal activ, sângerări gastrointestinale, dar și leucopenie, trombocitopenie, porfirie, intoleranță la antiinflamatoare inhibitoare ale ciclooxigenazei (reacții anafilactoide în antecedente); prudență în caz de antecedente ulceroase, la astmatici (risc sporit de reacții anafilactoide), la cardiaci și hipertensivi, la renali, în insuficiență hepatică. 

Cele mai întâlnite reacții adverse sunt greața, stare de vomă, diaree, constipație, scăderea poftei de mâncare, amețeală, dureri gastrice etc. În anumite situații patologice coexistente, pot determina retenție, edem, crize renale sau hepatice, accentuarea sângerărilor ori apariția de sângerări sau ulcerații. 

Citiți prospectele medicamentelor dacă medicul v-a recomandat și alte medicamente, pentru că, de multe ori, antiinflamatoarele nesteroidiene pot interacționa cu alte medicamente, administrate simultan. 

Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatoare nesteroidiene crește riscul sângerărilor digestive și al ulcerului; favorizează reținerea potasiului sub influența spironolactonei, micșorează efectul furosemidului și al medicației antihipertensive etc.

Unguente pentru afectuni reumatismale

Administrarea topică a medicamentului poate fi calea optimă pentru tratamentul tulburărilor musculo-scheletice localizate, deoarece pot fi atinse concentrații mai mari de medicamente la locurile de semnificație clinică.

Administrarea topică de AINS oferă avantajul unei administrări locale, îmbunătățite de medicamente către țesuturile afectate, cu o incidență redusă a efectelor adverse sistemice, cum ar fi boala ulcerului peptic și hemoragiagastro-intestinala.

AINS administrate local pătrund lent și în cantități mici în circulația sistemică; biodisponibilitatea și concentrația maximă de AINS plasmatică după aplicare topică sunt în general mai mici de 5 și respectiv 15%, comparativ cu administrarea orală echivalentă.

Formularea produsului poate avea un impact dramatic, nu numai asupra ratelor de absorbție, ci și asupra adâncimii de penetrare. În comparație cu administrarea orală, aplicarea topică duce la concentrații relativ mari de AINS în derm.

Concentrațiile obținute în țesutul muscular sub locul de aplicare sunt variabile, dar sunt cel puțin echivalente cu cele obținute prin administrare orală. AINS aplicate local ajung la lichidul sinovial, dar întinderea și mecanismul (penetrare topică versus distribuție prin circulația sistemică) rămân de determinat.

Cele mai frecvent utilizate sunt salicilați topici și alte  medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în tratamentul afecțiunilor reumatice ale țesuturilor moi și a osteoartritei.

Studiile clinice ale aplicarii de antiinflamtoare nesteroidiene topic,  în special formulările de diclofenac și ketoprofen, au arătat o eficacitate semnificativ superioară  și similară cu AINS orale.

Cele mai multe AINS topice (piroxicamul fiind excepția) au demonstrat siguranță și tolerabilitate îmbunătățite în comparație cu AINS orale. 

  • Cremele cu  lidocaină se asociaza cel mai frecvent cu Arnica, ce  creează o senzație de răcire instantanee, sau cu  uleiul de cânepă , ce vizează receptorii de inflamație și canabinoizi. Împreună, diminuează durerea, reduc inflamația și edemul  și ameliorează articulațiile rigide. Lidocaina, un medicament anestezic este un ingredient obișnuit în medicamentele topice fără prescripție medicală și poate fi de mare ajutor. 
  • Unguentele chinezesti de tipul "Balsamul de tigru" contine de regula ingrediente naturale si  funcționează mai bine asupra durerilor musculare decât a durerilor articulare. Mirosul poate fi foarte puternic  datorita ingredientelor cu  proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi mentolul și camforul. Deși este de obicei utilizat pentru ameliorarea durerii profunde, cum ar fi mușchii dureroși, poate fi utilizat și pentru durerea superficială, cum ar fi zona zoster. Cu toate acestea, nu trebuie utilizat pe pielelezata sau răni deschise sau pe piele iritată, inflamată, înroșită sau uscată.
  • Plasturii locali  naturali de ameliorare a durerii aduc  toate ingredientele care calmează durerea chiar acolo unde aveți nevoie de ele,care se bazeaza pe trei analgezice puternice: camfor, mentol și salicilat de metil. Adezivul este  puternic insa nu lăsați plasturele mai mult de 8 ore; nu aplicați mai mult de 3 sau 4 ori pe zi
  • Gelurile cu Arnica  au o actiune rapida, bazata pe o plantă prețioasă cunoscută sub numele de „aspirina naturii”. unele unguente pot contine  de asemenea, mentol pentru un efect de răcire și aromă naturală sau pot fi îmbogățite cu magneziu pentru a îmbunătăți funcția musculară. ajută la calmarea și refacerea pielii după exerciții, după rănire, dureri de artrită și mușchii și articulațiile dureroase
  • Unguente cu diclofenac  ajută la ameliorarea durerii osteomusculare  Ameliorează durerile de artrită, îmbunătățește mobilitatea și reduce rigiditatea pentru durerile articulare generale ale artrozelor coloanei sau articulatiilor mari.
  • Capsaicina topică sub forma de plasturi oferă o altă terapie potențial benefică pentru tratamentul osteoartritei articulațiilor selectate sau a nevralgiilor. Se recomanda insa precautie cu privire la faptul că desensibilizarea nervoasă indusă de capsaicină nu este complet reversibilă și că efectele sale nervoase autonome pot crește riscul de ulcere ale pielii la pacienții diabetici.

 

Tipul de medicamente depinde de tipul de durere cu care te confrunți 

Specialiștii ne reamintesc că tipul de durere de care suferim determină și tipul de medicament de care avem nevoie pentru a trata acea durere. De exemplu, pentru durerea asociată cu inflamația, cum ar fi durerea de spate sau durerile de cap, paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare funcționează cel mai bine. 

În cazul în care durerea este cauzată de nervii sensibili sau deteriorați (cum este în caz de sciatică), aceasta este de regulă tratată cu substanțe care modifică modul în care funcționează sistemul nervos central. 

Pentru o persoană cu risc de probleme cardiace care are, de asemenea, artrită sau disconfort musculo-scheletic și are nevoie de AINS, naproxenul la cea mai mică doză posibilă este o alegere rezonabilă. Specialistii considera ca cetaminofenul este uinsa nul dintre cele mai sigure medicamente pentru durere daca aveti afectiuni cardiace.. Deși poate fi mai puțin eficient decât AINS, mulți oameni consideră că ajută la ameliorarea durerii. Paracetamolul nu are aceleași riscuri ca AINS atunci când vine vorba de afectiunile  inimii. American Heart Association identifică acetaminofenul  ca o opțiune de ameliorare a durerii de încercat mai întâi  pentru pacienții cu  boli cardiovasculare, deoarece se considera ca nu creste  riscurile de atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Nu uita că scopul medicamentelor din clasa analgezicelor este de a îmbunătăți calitatea vieții. Toate analgezicele pot avea efecte adverse, așa că trebuie să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice fel de medicament. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Which painkiller?
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/which-painkiller-to-use/
Harvard Health Publishing - Which painkiller is safest for you?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/which-painkiller-is-safest-for-you

Topical therapies for osteoarthritis, Roy D Altman 1H Richard Barthel, 2011


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0