Lista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață „lovit” de migrenă, durere de genunchi, sciatică sau durere de măsea, în mijloc de noapte, te întrebi: care este cea mai potrivită pastilă sau care este cel mai bun unguent care să îmi ia durerea cu mâna? 

Ce medicamente pentru durerile de spate sunt mai bune? Ce pastile pentru durerea de măsea atenuează mai repede disconfortul? Îți prezentăm în cele ce urmează un top 10 al celor mai eficiente analgezice. Pentru că denumirile generice variază de la un produs la altul, antialgicele sunt clasificate în acest top pe baza substanței active de către experții de la Universitatea de Medicină din Oxford, Marea Britanie. Studiile care au dat aceste concluzii au inclus mai mult de 20.000 de pacienți. 

10 analgezice extrem de eficiente

Recomandările Experților DOC

1. Etoricoxib, 120-240 mg

Etoricoxibul este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat pentru durerile post-operatorii, osteoartrite (artroze), poliartrită reumatoidă, gută, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate și unele tipuri de migrene (scor: 18,5). Deși în 2008, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMEA) a emis o avertizare extrem de serioasă privind riscul cardiovascular al etoricoxibului, acest medicament rămâne în top 10 manalgezice eficiente, conform cercetătorilor de la Oxford. 

2. Diclofenac, 100 mg

Diclofenacul este un antiinflamator nesteroidian recomandat în artroze, dureri de cap, gută, dureri post-operatorii, spondilartrită anchilopoietică, tendinită, tenosinovită, luxații, întinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, crize de gută, inflamații postoperatorii de natură ORL, stomatologie și ortopedie (scor: 18,2). 

3. Celecoxib, 400 mg

Celecoxibul este un antiinflamator nesteroidian recomandat în special în osteoartrite, poliartrită reumatoidă și afecțiuni ginecologice (scor: 17,9).

4. Paracetamol (acetaminofen), 1000 mg, în combinație cu codeină, 60 mg

Acetaminofenul sau paracetamolul (unul dintre cele mai populare analgezice din lume, folosit de persoane de toate vârstele) câștigă locul patru în combinație cu acest opioid, codeina. Amestecul pare a fi folosit cu succes pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri după unele intervenții chirurgicale, entorse, fracturi și luxații (scor: 17,8). 

5. Acidul acetilsalicilic, 1200 mg

Vechiul acid acetilsalicilic rămâne un medicament antiinflamator nesteroidian din familia salicilaților folosit în principal ca antipiretic (combate febra), dar utilizat cu succes și ca un analgezic minor și antiinflamator. Nu se administrează persoanelor sub 18 ani (scor: 17,6). 

6. Ibuprofen, 400 mg

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian indicat în artropatii inflamatorii cronice (poliartrită reumatoidă, spondilartrită anchilozantă, artrita psoriazică), stări inflamatorii severe în ORL, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dismenoree (scor: 17.5). Este printre acele pastile luate și pentru durerea de măsea.

7. Oxicodona, 10 mg, in combinatie cu paracetamol, 650 mg

Oxicodona este un antialgic foarte puternic, recomandat în durerile severe postoperatorii și, de asemenea, este unul dintre acele medicamente pentru durerile de spate intense (scor: 17,4). 

8. Ketorolac, 10 mg

Ketorolac este un antiinflamator nesteroidian recomandat în tratarea durerilor moderate și severe, dureri postoperatorii, este unul dintre acele medicamente pentru durerile de spate sau dureri în diferite tipuri de cancer (scor: 17,4). 

9. Naproxen, 400/440 mg

Antiinflamator nesteroidian cu acțiune antiinflamatoare, antipiretică și analgezică, naproxenul este recomandat pentru poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, reumatismul articular acut și alte forme de boli reumatismale, articulare și musculare, traumatisme în sistemul osteoarticular, sciatică, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infecții respiratorii acute și alte stări inflamatorii și febrile, dismenoree, iminență de naștere prematură (scor: 17,3). 

STUDIUL IM011-054

10. Piroxicam, 20 mg

Piroxicamul este un antiinflamator nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficient cu efect durabil (este suficientă o singură doză pe zi) și este indicat în poliartrita reumatoidă, osteoartrită, spondilita anchilopoietică, afecțiuni musculo-scheletice acute, criza de gută (scor: 17,3). 

Administrarea de analgezice se va face cu atenție

Nu trebuie uitat că administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate avea reacții adverse grave, mai ales când sunt administrate pe o perioadă lungă, și se recomandă administrarea cu prudență în timpul sarcinii, doar la sfatul medicului în cadrul unui consult la medicul de familie.

Pentru persoanele cu o stare de sănătate bună, în general, principiul administrării de analgezice este „cât mai puține posibil, doar atât cât este nevoie cu adevărat”, până ce pacientul ajunge la medicul specialist pentru diagnostic și opțiuni de tratament.

Contraindicații și precauții legate de analgezice

Contraindicația de a lua analgezice este pentru persoanele care au afecțiuni digestive, precum ulcer gastroduodenal activ, sângerări gastrointestinale, dar și leucopenie, trombocitopenie, porfirie, intoleranță la antiinflamatoare inhibitoare ale ciclooxigenazei (reacții anafilactoide în antecedente); se recomandă prudență în caz de antecedente ulceroase, la astmatici (risc sporit de reacții anafilactoide), la cardiaci și hipertensivi, la renali, în insuficiență hepatică. 

Reacții adverse analgezice

Cele mai întâlnite reacții adverse după administrarea de analgezice sunt greață, diaree, constipație, scăderea poftei de mâncare, amețeală, dureri gastrice. În anumite situații patologice coexistente, analgezicele pot determina retenție, edem, crize renale sau hepatice, accentuarea sângerărilor ori apariția de sângerări sau ulcerații. 

Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatoare nesteroidiene crește riscul sângerărilor digestive și al ulcerului; favorizează reținerea potasiului sub influența spironolactonei, micșorează efectul furosemidului și al medicației antihipertensive etc.

E bine de știut că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene  precum ibuprofenul trebuie să fie luate cu alimente sau cu antiacide. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta simptome de gastrită. Trecerea de la aspirină la un alt antiinflamator sau analgezic poate ajuta, de asemenea. 

În caz de reflux gastric, pacientul ar trebui să evite medicamentele precum aspirina, ibuprofenul, ketoprofenul sau naproxenul și, pentru a calma durerea, să opteze mai degrabă pentru acetaminofen, care va fi luat cu multă apă.

O meta-analiză recentă care a evaluat strategiile actuale pentru prevenirea toxicității gastrointestinale a constatat că inhibitorii selectivi de COX-2 în combinație cu inhibitorii pompei de protoni au fost asociați cu cea mai mică probabilitate absolută de eveniment pentru complicații ulceroase. Această strategie poate fi cea mai eficientă modalitate de a reduce riscul complicațiilor ulcerului, urmată de utilizarea unui inhibitor selectiv de COX-2 singur și a unui AINS neselectiv combinat cu un inhibitor al pompei de protoni.

Uneori este de dorit administrarea topică a analgezicelor

Administrarea topică a medicamentului poate fi calea optimă pentru tratamentul tulburărilor musculo-scheletice localizate, deoarece pot fi atinse concentrații mai mari de medicament la locurile de semnificație clinică. Administrarea topică de AINS oferă avantajul unei administrări locale, îmbunătățite de medicamente către țesuturile afectate, cu o incidență redusă a efectelor adverse sistemice, cum ar fi boala ulcerului peptic și hemoragia gastro-intestinală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

AINS administrate local pătrund lent și în cantități mici în circulația sistemică; biodisponibilitatea și concentrația maximă de AINS plasmatică după aplicare topică sunt în general mai mici de 5 și respectiv 15%, comparativ cu administrarea orală echivalentă. Cele mai frecvent utilizate sunt salicilații topici și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene în tratamentul afecțiunilor reumatice ale țesuturilor moi și a osteoartritei.

Studiile clinice ale aplicării de antiinflamtoare nesteroidiene topic, în special formulările de diclofenac și ketoprofen, au arătat o eficacitate semnificativ superioară  și similară cu AINS-urile orale. Cele mai multe AINS topice (piroxicamul fiind excepția) au demonstrat siguranță și tolerabilitate îmbunătățite în comparație cu cele orale. 

Tipul de medicamente trebuie să corespundă cu tipul de durere 

Este bine de reținut că tipul de durere de care suferă o persoană determină și tipul de medicament de care are nevoie pentru a trata acea durere. De exemplu, pentru durerea asociată cu inflamația, cum ar fi durerea de spate sau durerile de cap, paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare funcționează cel mai bine. 

În cazul în care durerea este cauzată de nervii sensibili sau deteriorați (cum este în caz de sciatică), aceasta este de regulă tratată cu substanțe care modifică modul în care funcționează sistemul nervos central. 

Pentru o persoană cu risc de probleme cardiace care suferă, de asemenea, de artrită sau de disconfort musculo-scheletic și are nevoie de AINS, naproxenul în cea mai mică doză posibilă este o alegere rezonabilă. 

Acetaminofenul este unul dintre cele mai sigure medicamente pentru durere dacă persoana are afecțiuni cardiace. Deși poate fi mai puțin eficient decât un AINS, mulți oameni consideră că ajută la ușurarea durerii. Paracetamolul nu are aceleași riscuri ca AINS atunci când vine vorba de afecțiunile inimii. American Heart Association identifică paracetamolul ca fiind o opțiune de ameliorare a durerii de încercat mai întâi pentru pacienții cu  boli cardiovasculare, deoarece se consideră că nu crește riscurile de atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Atenție la doze, deoarece paracetamolul afectează ficatul.

Nu trebuie uitat că scopul medicamentelor din clasa analgezicelor este de a îmbunătăți calitatea vieții. Toate analgezicele pot avea efecte adverse, așa că este important să ceri sfatul medicului înainte de a lua orice fel de medicament. E important ca pacientul să citească prospectele medicamentelor în cazul în care a primit rețete de la mai mulți medici pentru diverse afecțiuni. De multe ori, antiinflamatoarele nesteroidiene pot interacționa cu alte medicamente, administrate simultan, deci cel mai bine ar fi ca persoana care trebuie să ia mai multe medicamente să aducă acest aspect la cunoștința medicilor, care să îi facă recomandările potrivite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Which painkiller?
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/which-painkiller-to-use/
Harvard Health Publishing - Which painkiller is safest for you?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/which-painkiller-is-safest-for-you
Frontiers in Pahrmacology - Analgesic Effect of Acetaminophen: A Review of Known and Novel Mechanisms of Action
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.580289/full
Studiul „Analgesic Effect of Acetaminophen: A Review of Known and Novel Mechanisms of Action”, apărut în Front. Pharmacol., 30 November 2020 | https://doi.org/10.3389/fphar.2020.580289, autori: Nobuko Ohashi, Tatsuro Kohno

 


Te-ar mai putea interesa si...

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0