Durerea in capul pieptului - cauze si remedii

Durerea in capul pieptului apare sub mai multe forme: ca un junghi, precum o durere surda ori sub forma de arsura sau senzatie de apasare. Exista mai multe cauze care declanseaza durerea in capul pieptului – Iata de ce apare fiecare tip de durere si cum o poti trata!

Durerea in capul pieptului poate trada o problema cardiaca, o problema digestiva, o problema de natura musculara sau osoasa, o problema pulmonara sau un banal, dar infricosator, atac de panica.

Cea mai periculoasa este durerea care tradeaza o problema cardiaca precum infarctul, iar intr-o asemenea situatie trebuie sa apelezi de urgenta numarul “112” al serviciului de ambulanta pentru a primi ajutor medical in timp util. Iata ce simptome trebuie sa te determine sa ceri ajutor medical de urgenta:

  • Durere in capul pieptului apasatoare, resimtita sub forma de presiune puternica
  • Durerea dureaza mai mult de 15 minute
  • Durerea radiaza si in alte parti ale corpului: brate, spate sau maxilar
  • Durerea este asociata cu simptome precum: probleme de respiratie, ameteli, voma, transpiratii abundente ori expectoratie cu sange

Cele mai comune cauze de natura cardiaca ale durerii in piept sunt urmatoarele:

  • Infarctul miocardic, care apare atunci cand se intrerupe fluxul sanguin intr-o anumita parte a inimii
  • Angina pectorala, care apare in urma ingustarii sau blocarii fluxului sanguin la nivelul arterelor coronariene.


TESTARE PCR COVID-19

Cu toate ca durerea in piept cauzata de problemele cardiace este cea mai grava, cele mai comune motive pentru care apare o asemenea durere sunt de cele mai multe ori de alta natura:

Boala de reflux gastroesofagian – afectiune care apare atunci cand acidul gastric din stomac urca pe esofag si cauzeaza arsuri, durere in capul pieptului si gust neplacut in cavitatea bucala.

Ulcer – ulcerul stomacal poate crea senzatia de arsuri puternice, dar si dureri in partea de sus a stomacului si in capul pieptului.

 
 

Muschi incordat – incordarea unui muschi din zona pieptului sau din zona superioara a abdomenului poate declansa o durere puternica in piept. De regula, aceasta va disparea dupa o perioada de rapaus.

Anxietate sau atac de panica – aceste doua tulburari psihice sunt, de foarte multe ori, vinovate pentru durerile in capul pieptului. Acestea vin la pachet cu simptome precum palpitatii, transpiratii abundente, probleme de respiratie si ameteli. De regula, durerea dispare dupa cel mult 20 de minute.

 
 

 

 

Probleme pulmonare – pneumonia, dar si alte afectiuni pulmonare, pot cauza dureri in capul pieptului. De regula, aceste dureri sunt acompaniate de tuse, dureri in timpul inspirului ori expirului si senzatia de lipsa de aer. Astmul este o alta afectiune care poate avea simptome precum durerea in capul pieptului.

Coaste fracturate sau rupte – si leziunile la nivelul coastelor pot cauza dureri puternice in capul pieptului.

Atunci cand ai dureri in capul pieptului, este important sa iti monitorizezi cu atentie corpul pentru a depista, daca este cazul, si alte simptome asociate. De asemenea, vei incerca sa iti analizezi starea si sa descoperi cauza durerilor resimtite. Daca este necesar, apeleaza la ajutor de specialitate de urgenta, insa daca durerea este slaba si dispare in mai putin de 15 minute, fa-ti o programare la medicul generalist si descrie-i acestuia simptomele avute in mod amanuntit.

 

 

Remedii pentru durerea in capul pieptului

Dupa ce ai identificat cauza durerii, o poti trata folosind un remediu natural. Spre exemplu, durerea cauzata de refluxul gastroesofagian poate fi remediata cu 1 pahar cu apa in care ai dizolvat 1 lingura de otet de mere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, daca durerea este cauzata de incordarea musculara si apare in urma unui antrenament solicitant, poti folosi compresele cu gheata aplicate pe piept.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4