12 beneficii pentru sanatate ale turmericului și curcuminei

Cercetările au arătat o mulțime de beneficii pentru sănătate pe care le oferă turmericul și compusul său activ, curcumina.La ora actuala din datele istorice putem spune ca  istorie bogata, fiind mentionat in surse inca de acum.... 4000 de ani. Medicina modernă a început să ii recunoască importanța in prevenirea si tratarea unor afectiuni in ultimii 20 de ani, fiind mentionat in  peste 3000 de publicații. Turmericul este un produs al Curcuma longa, o plantă perenă erbacee rizomatoasă care aparține familiei de ghimbir Zingiberaceae, care este originară din Asia de Sud tropicală. În întreaga lume au fost identificate până la 133 de specii de curcuma dar multe au un numitor comun: un efect principal antiinflamtor, dar si alte beneficii pentru sanatate

Efectele benefice ale turmericului sunt obținute în mod tradițional prin consumul alimentar, chiar și la niveluri scăzute, pe perioade lungi de timp. In prezent, sunt justificate studii clinice suplimentare dacă turmericul va fi folosit  pentru a îmbunătăți bunăstarea umană. Activitățile turmericului includ activități antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, antitumorale, antioxidante, antiseptice, cardioprotectoare, hepatoprotectoare, nefroprotectoare, radioprotectoare și digestive. Analiza fitochimică a turmericului a relevat un număr mare de compuși, inclusiv curcumină, ulei volatil și curcuminoizi, care s-au dovedit a avea proprietăți farmacologice puternice.Hai să vedem care sunt cele mai importante 12 astfel de beneficii și ce studii le susțin.

1. Curcumina este un antiinflamator

Turmericul este folosit pentru a combate inflamația.  Într-un studiu, s-a constatat că extractele organice brute de turmeric inhibă producția indusă de lipopolizaharide a mediatorilor durerii si inflamatiei precum  factorul de necroză tumorală (TNF)-α  și prostaglandina E2 (PGE2; din celulele HL-60. O combinație de mai multe fracții care conțineau uleiuri de turmeric a fost mai eficientă decât curcuminoidele în inhibarea producției de PGE2 (Lantz și colab. 2005). S-a descoperit recent că un extract hidroetanolic de turmeric inhibă activarea celulelor dendritice umane ca răspuns la citokinele inflamatorii (Krasovsky et al. 2009).  Cea mai mare parte a proprietăților sale de combatere a inflamației poate fi atribuită curcuminei. De fapt, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite pentru combaterea inflamației, cum ar fi Advil (ibuprofen) și aspirina, conform unui studiu. 

Deoarece inflamația cronică contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boala inflamatorie a intestinului, pancreatita și artrita.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, curcumina poate fi o opțiune sigură și eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu osteoartrită. Cel puțin aceasta a fost concluzia autorilor unei revizuiri recente a utilizării clinice a curcuminei pentru tratamentul osteoartritei. Recenzia a fost publicată pentru prima dată online în august 2021, ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology.

Un studiu clinic recent a studiat efectele potențiale ale suplimentelor de curcumină asupra pacienților cu osteoartrită a genunchiului- sau gonatroza. Grupul care a luat 40 mg de nanocurcumină într-o capsulă la fiecare 12 ore a experimentat o scădere semnificativă a durerii și a rigidității după șase săptămâni, comparativ cu grupul de control. Descoperirile au fost publicate în 2020 în Current Rheumatology Reviews.

2. Curcumina poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă

Efectul turmericului asupra apoptozei miocardice și a funcției cardiace a fost examinat într-un model de ischemie și reperfuzie al leziunii miocardice. Turmericul la 100 mg/kg administrat timp de 1 lună a oferit o cardioprotecție semnificativă și o recuperare funcțională care a fost atribuită reducerii morții celulare

Un studiu anterior arată că curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială sau sănătatea membranei subțiri care acoperă interiorul inimii și vasele de sânge. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Funcția endotelială inferioară este asociată cu îmbătrânirea și un risc crescut de boli de inimă. Astfel, curcumina poate ajuta la protejarea împotriva deteriorarii  funcției inimii cauzate de vârstă și poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Într-un studiu, cercetătorii au comparat efectele unui program de exerciții aerobe de opt săptămâni și a unui supliment de curcumină în îmbunătățirea funcției endoteliale la femeile aflate în postmenopauză. Atât grupul care a făcut exerciții, cât și grupul care a luat curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare ale funcției endoteliale, în timp ce grupul de control nu a înregistrat modificări.

Alte studii experimentale au confirmat că extractul metanolic din Curcuma longa L. (CLME) scade tensiunea arterială și ritmul cardiac la șobolani din cauza blocării afluxului extracelular de Ca(2+), cu  efectele vasorelaxante în arterele mezenterice superioare.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă curcumina este o strategie de tratament pe termen lung sigură și eficientă pentru persoanele cu boli de inimă si hipertensiune. De asemenea, deoarece turmericul poate scădea tensiunea arterială si are efecte aditive dacă este luat cu antihipertensive, asa ca se impun precautie si masurarea tensiunii arteriale cand consumati alimente cu turmeric sau luati un astfel de supliment pentru ca tensiunea sa nu scada prea mult.

3. Curcumina poate ajuta la prevenirea (și, eventual, la tratarea) anumitor tipuri de cancer

S-a demonstrat că curcumina previne carcinogeneza prin afectarea a două procese: angiogeneza și creșterea celulelor canceroase.Turmericul prezintă activitate împotriva dezvoltării cancerului de piele, cancerului de sân, cancerului oral și stomacului. In privinta preventiei cancerului stomacului, consumul de turmeric actioneaza si indirect prin limitarea infectiei cu H pylori. Previne carcinogeneza în diferite etape, inclusiv inhibarea mutației , detoxifierea agenților cancerigeni, scăderea proliferării celulare și inducerea apoptozei celulelor tumorale (Garg, Ingle și Maru 2008). Extractul de turmeric previne tumorile animale induse de limfom. Intrucat fenomenele inflamatorii sunt asociate si  cu dezvoltarea tumorilor, compușii antiinflamatori precum curcumina pot juca un rol în tratamentul și prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, pancreatic, de prostată, de sân și gastric. 

Cercetări efectuate pe șoareci sugerează că curcumina poate ajuta la încetinirea răspândirii celulelor tumorale și poate chiar împiedica formarea tumorilor în primă fază. 

4. Curcumina are efect antibacterian si antifungic

Turmericul are proprietăți antimicrobiene puternice, iar studiile au aratat ca inhiba creșterea bacteriilor producătoare de histamină (Vibrio parahaemolyticus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa și Proteus mirabilis)  la o concentrație de 5%.  De asemenea, s-a descoperit că curcuma inhibă producția de histamină în Morganella morganii (bacteriile puternice producătoare de histamină).

Un extract metanolic de turmeric a inhibat creșterea diferitelor tulpini de Helicobacter pylori cu un interval minim de concentrație inhibitoare de 6,25–50,0 μg/mL (Mahady și colab. 2002). Dintre diferitele extracte de plante care au ucis H. pylori, cum ar fi chimenul, ghimbirul, chiliul, borja, chimenul negru, oregano și lemnul dulce, turmericul s-a dovedit a fi cel mai eficient (O'Mahony et al. 2005).

Extractele etanolice de curcumina C.  au o activitate antifungică bună împotriva Trichophyton longifusus (Khattak et al. 2005). Testele care utilizează metoda de difuzie a discului de agar pentru detectarea activității antifungice au arătat că un extract etanolic brut de turmeric a ucis toate cele 29 de tulpini clinice testate de dermatofite.

 

5. Curcumina poate ajuta in  prevenirea diabetului

Conform unei analize anterioare a studiilor, curcumina poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului, precum și a tulburărilor asociate, cum ar fi nefropatia diabetică (numită și boală renală diabetică), care afectează persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Un dezavantaj: multe dintre studii au fost făcute numai cu animale, nu și cu oameni.

Autorii unei recenzii recente notează că curcumina poate fi un bun adjuvant al preveniriii diabetului zaharat, fiind util in prediabet pentru a îmbunătăți rezistența la insulină și controlul zahărului din sânge și pentru a scădea lipidele din sânge (substanțe grase care se găsesc în sânge). Descoperirile au fost publicate în august 2021.

Atentie insa, la persoanele cu diabet ce urmeaza o medicatie hipoglicemianta, conform studiilor efectuate pe animale, turmericul poate scădea glicemia asa ca poate avea efecte aditive  medicamentelor antidiabetice orale  sau  insulinei, asadar se recomanda precautie si supravegherea activa a dozelor, si masurarea glicemiei dupa consum pentru o ajustare foarte exacta a consumului acestuia .

Curcumina poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante și poate îmbunătăți mulți dintre factorii care contribuie la diabet, inclusiv rezistența la insulină, glicemia crescută și hiperlipidemia (un termen medical pentru a descrie nivelurile crescute de grăsimi din sânge).

6. Curcumina poate ajuta la întârzierea sau la remisia bolii Alzheimer

Turmericul poate ajuta chiar să îți protejezi creierul împotriva bolilor degenerative comune precum Alzheimer. Pe baza studiilor existente, curcumina a fost folosită ca un potențial agent terapeutic pentru diferite tulburări neurologice, cum ar fi demența, boala Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă și boala Huntington (HD), datorită agregării sale antioxidante, antiinflamatorii și antiproteice si creșterea nivelurilor de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină găsită în creier și măduva spinării, care joacă un rol cheie în menținerea celulelor nervoase sănătoase (neuroni), precum și în reglarea comunicării dintre celulele nervoase, care este esențială pentru învățare și memorie.

Deoarece tulburările cerebrale obișnuite, cum ar fi Alzheimer, sunt asociate cu niveluri mai scăzute de BDNF, turmericul (în special curcumina) poate ajuta la întârzierea sau remisia  degenerescenței creierului.

7. Curcumina poate juca un rol în tratamentul depresiei

Ca și boala Alzheimer, depresia este asociată cu niveluri mai scăzute de BDNF. Datorită capacității turmericului de a crește nivelul de BDNF, condimentul este promițător ca antidepresiv. De fapt, un studiu a constatat că șobolanii injectați cu 50, 100 sau 200 mg/kg de curcumină timp de 10 zile au avut o creștere dependentă de doză a BDNF, doza mai mare de 200 mg/kg arătând efecte antidepresive mai mari.

Între timp, într-un studiu pe oameni care a fost publicat în Phytotherapy Research, cercetătorii au repartizat aleatoriu 60 de pacienți cu tulburare depresivă majoră într-unul din trei grupuri. Un grup a primit zilnic 20 mg de fluoxetină, altul a primit 1.000 mg de curcumină, iar o treime a primit o combinație a celor două. Până la sfârșitul a șase săptămâni, cele trei grupuri au înregistrat îmbunătățiri comparabile, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze că curcumina poate fi un tratament sigur și eficient pentru tulburarea depresivă majoră.

8. Curcumina poate juca un rol în tratarea artritei reumatoide

Curcumina este promițătoare ca tratament pentru artrita reumatoidă, o tulburare inflamatorie cronică care afectează de obicei articulațiile, dar se poate răspândi în alte zone, cum ar fi ochii, plămânii, pielea, inima și vasele de sânge. Boala provoacă o umflare dureroasă a articulațiilor care poate provoca erodarea oaselor în timp și, în cele din urmă, poate duce la deformări și dizabilități fizice.

Într-un studiu, persoanelor cu artrită reumatoidă li s-au administrat 500 mg de curcumină, 50 mg de diclofenac sodic (un antiinflamator nesteroidian pe bază de prescripție medicală) sau cele două în combinație. După opt săptămâni, grupul cu curcumină a înregistrat îmbunătățiri semnificative în sensibilitatea și umflarea articulațiilor în comparație cu celelalte două grupuri. Cercetătorii notează că tratamentul cu curcumină a fost, de asemenea, sigur, fără a avea ca rezultat evenimente adverse.

9. Turmericul poate îmbunătăți sănătatea pielii

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, turmericul poate fi un tratament eficient pentru o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme (dermatită atopică), fotoîmbătrânire și psoriazis. Cu toate acestea, lipsesc cercetări solide.

Potrivit autorilor unei recenzii, tratamentele topice cu curcumină pot fi utile în tratarea afecțiunilor pielii, mai ales că cercetările anterioare sugerează că curcumina este relativ sigură chiar și în doze mari.

10. Turmericul îți protejează corpul de radicalii liberi

Curcumina este capabilă să-și promoveze activitatea antioxidantă prin eliminarea unei varietăți de specii reactive de oxigen (ROS) sub formă de radicali superoxid, peroxid de hidrogen și radicali de oxid nitric (NO) și prin inhibarea peroxidării lipidelor (Ak și Gulcin, 2008). Această din urmă activitate se datorează îmbunătățirii activității multor enzime antioxidante, cum ar fi superoxid dismutaza. Curcumina poate crește, de asemenea, nivelurile de glutation prin suprareglarea glutation transferaza și ARNm-urile acestora. Curcumina poate inhiba, de asemenea, enzimele generatoare de specii reactive de oxigen, ROS, cum ar fi LOX, COX și xantin oxidaza. Curcumina este, de asemenea, considerată un antioxidant care rupe lanțul datorită naturii sale lipofile, acționând potențial ca un captator de radicali peroxil (Priyadarsini et al., 2003).Antioxidanții te ajută să îți protejezi corpul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, o clasă de atomi extrem de reactivi care conduc la o serie de boli comune și afecțiuni de sănătate, inclusiv cancer, artrită, boli de inimă și boli neuroegenerative.

De aceea, condimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi turmericul, pot juca un rol important, protejându-te de daunele radicalilor liberi.

11. Turmericul poate funcționa ca supliment anti-îmbătrânire

În prezent, nu există dovezi că turmericul sau curcumina influențează în mod direct longevitatea, dar datorită capacității lor de a lupta împotriva inflamației, de a proteja corpul împotriva radicalilor liberi și de a întârzia potențial degenerarea creierului și alte boli legate de vârstă, turmericul și curcumina pot fi eficiente împotriva îmbătrânirii. 

12. Curcumina poate preveni degenerarea ochilor

Glaucomul, un grup de afecțiuni oculare, este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele de peste 60 de ani și, din păcate, odată ce ți-a afectat vederea, nu se mai vindecă.

Cercetările preliminare publicate în iulie 2018 în Scientific Reports arată că tratamentele topice cu curcumină pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerării. Cercetătorii au aplicat o soluție de picături pentru ochi cu curcumină la șobolani de două ori pe zi timp de trei săptămâni. Până la sfârșitul studiului, șobolanii netratați au înregistrat o reducere cu 23% a celulelor retiniene în comparație cu grupul de tratament, ceea ce sugerează că pierderea a fost prevenită prin tratamentul cu curcumină. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă curcumina este eficientă în prevenirea degenerării oculare la om.

Contraindicatii si precautii

Utilizarea turmericului nu este recomandată persoanelor alergice la plantele Zingiberaceae. Asociat cu Ginkgo biloba sau usturoi sau cu un anticoagulant, cum ar fi aspirina (acid acetilsalicilic), clopidogrel (Plavix), dipiridamol (Persantine), ticlopidina (Ticlid), warfarina (Coumadine) sau enoxaparina (Lovenox), turmericul își poate intensifica acțiunea , ducând la consecințe grave, cum ar fi hemoragiile.

În ceea ce privește sarcina și alăptarea, turmericul a fost considerat în mod istoric sigur atunci când este folosit ca condiment. Cu toate acestea, s-a demonstrat deja că provoacă stimulare uterină și, prin urmare, poate stimula debutul menstruației. În ciuda faptului că aportul de curcumină nu afectează dezvoltarea fătului, utilizarea turmericului nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării și trebuie luate măsuri de precauție din cauza lipsei studiilor clinice.

În plus, curcumina poate stimula contracțiile vezicii biliare și poate provoca dezvoltarea calculilor biliari. În ciuda lipsei studiilor umane, utilizarea curcuminei nu este recomandată la pacienții cu calculi biliari sau obstrucție biliară (Rasyid și Lelo, 1999).

În cele din urmă, turmericul, cunoscut pentru proprietățile sale digestive, crește nivelul de acid din stomac. Cu toate acestea, atunci când este asociat cu antiacide, cum ar fi cimetidina (Tagamet), famotidina (Pepcid), ranitidina (Zantac) și omeprazolul, poate inhiba eficacitatea acestora.

Pe scurt, turmericul și curcumina par a fi  bine tolerate, chiar și la doze mari (până la 8 g), fără efecte toxice. Mai mult, datele epidemiologice au arătat o incidență scăzută a mai multor tipuri de cancer la persoanele care consumă în mod regulat curcumină (Aggarwal și Sung, 2009). Cu toate acestea, siguranța curcuminei ar trebui explorată în continuare și sunt necesare studii pe termen lung pentru o mai bună evaluare a posibilelor efecte adverse și pentru a determina pe deplin potențialul toxic al acesteia.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications, 2020,Javad Sharifi-Rad, Youssef El Rayess,  Alain Abi Rizk

Involvement of Na(+)-Ca (2+) exchanger in the endothelium-independent vasorelaxation induced by Curcuma longa L. in isolated rat superior mesenteric arteries, 2008, Oluwatosin A Adaramoye , Isac A Medeiros

From traditional Ayurvedic medicine to modern medicine: identification of therapeutic targets for suppression of inflammation and cancer, 2006,Bharat B Aggarwal , Haruyo Ichikawa, Prachi Garodia, Priya Weerasinghe

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0