4 plante aromatice din bucatarie, cu beneficii extraordinare

Le folosești la gătit, proaspete sau uscate, pentru a da savoare mâncărurilor tale preferate. Fie că îți amintesc de copilărie și de grădina bunicilor, fie că le-ai descoperit sau ai început să le accepți mai târziu în farfuria ta, aceste plante aromatice au și numeroase beneficii pentru sănătate. Află, în cele ce urmează, mai multe despre patru plante aromatice des utilizate și ce beneficii există când vorbim de cimbru, leuștean, mărar și pătrunjel.

Multe plante aromatice sunt adesea utilizate în bucătărie pentru a îmbunătăți gustul preparatelor. Ierburile aromatice oferă mirosuri și gusturi bogate și complexe, care pot transforma gustul simplu al ingredientelor principale într-o experiență culinară mai profundă și mai satisfăcătoare. Acestea accentuează și evidențază anumite arome naturale ale alimentelor, îmbunătățind, de exemplu, savoarea unui sos, a unei supe sau a unei marinade. 

Pe lângă faptul că dau gust, culoare și aromă, unele plante aromatice au și proprietăți medicinale, fiind folosite în diverse culturi în scopuri terapeutice sau pentru a îmbunătăți sănătatea generală. În acest articol, discutăm despre câteva ierburi aromatice des folosite în bucătăria românească, inclusiv despre ce beneficii au cele patru: cimbru, leuștean, mărar și pătrunjel.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cimbrul de grădină

Are un miros plăcut, aromatic și este folosit în domeniul culinar, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Conține un ulei esențial cu componente benefice. Astfel, cimbrul de grădină are acțiune carminativă, cu alte cuvinte calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale, cât și acțiune astringentă.

Fitoterapeuții recomandă cimbrul de grădină pentru stimularea poftei de mâncare, este un bun antidiareic și, în asociere cu busuiocul, poate înlocui sarea din alimentele dietetice. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile cimbrului de grădină, poți prepara o infuzie, folosind 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 2 sau 3 căni pe zi, dar cel mai indicat ar fi să discuți mai întâi cu un medic specialist în fitoterapie. Uleiul esențial de cimbru de grădină nu este recomandat în timpul sarcinii și nu e indicat pentru uz extern.

Beneficii cimbru

  • Cimbrul conține compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, acizii fenolici și uleiurile esențiale, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ în organism.
  • Unele studii sugerează că cimbrul ar putea avea proprietăți antiinflamatorii și deci poate contribui la gestionarea inflamațiilor din organism.
  • Cimbrul a fost folosit tradițional pentru a ajuta la stimularea digestiei. Substanțele active din cimbru pot contribui la reducerea gazelor și a balonării și la îmbunătățirea digestiei.

În ce mâncăruri se pune cimbru?

  • Cimbrul merge foarte bine cu carne, fie că este vorba de carne de pui, porc, miel, vită sau carne de curcan. Poate fi folosit în marinade, la grătar, la cuptor sau în tocănițe.
  • Cimbrul adaugă o notă de prospețime și arome bogate cartofilor prăjiți sau copți. Poate fi presărat peste cartofi alături de sare și alte condimente.
  • Cimbrul poate îmbunătăți gustul supelor, ciorbelor (mai ales ciorba de fasole) și al tocănițelor. Poate fi adăugat în timpul gătirii sau la final.
  • Cimbrul este adesea inclus în diverse sosuri, cum ar fi cele pentru paste, sosuri de roșii, sosuri pentru carne sau sosuri pentru pește.
  • Cimbrul se potrivește bine cu legumele la grătar, oferindu-le un gust aromat și plin de prospețime.
  • Cimbrul poate fi adăugat la aluatul de pâine sau la focaccia pentru a conferi o aromă deosebită.
  • Cimbrul poate fi inclus și în salate de crudități, potrivindu-se în special cu salatele care conțin roșii, castraveți și avocado.

Leușteanul

Frunzele sale mari au un miros foarte puternic și sunt folosite adeseori pentru a da savoare ciorbelor de carne sau de legume, fiind foarte apreciat pentru aroma sa. În scop medicinal, poți folosi atât leuștean proaspăt, cât și uscat, pentru a prepara infuzii. De asemenea, medicul fitoterapeut îți poate recomanda leuștean sub formă de tincturi sau ca pulbere, în funcție de nevoile tale.

Leușteanul conține substanțe active importante, vitamine, minerale, așa că specialiștii îl recomandă ca diuretic; este un bun expectorant, are acțiune carminativă (favorizează eliminarea gazelor intestinale) și poate regla funcția tractului intestinal. La recomandarea medicului specialist în fitoterapie, leușteanul poate fi folosit pentru a trata colicile abdominale la copii, bronșite, traheite, durerile menstruale și constipațiile.

Beneficii leuștean

  • Leușteanul a fost folosit tradițional pentru a ajuta la stimularea digestiei și reducerea disconfortului gastric. Substanțele active din leuștean pot ajuta la calmarea mucoasei stomacului și a intestinelor.
  • Datorită conținutului de vitamina A și luteină, leușteanul poate contribui la menținerea sănătății ochilor și la reducerea riscului de afecțiuni oculare legate de vârstă. 
  • Vitamina C din leuștean poate sprijini sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și să rămână sănătos.

În ce mâncăruri se pune leuștean?

  • Leușteanul este o alegere populară pentru a adăuga prospețime în ciorba de perișoare, ciorba de burtă sau ciorba de pui, precum și în ciorba acră de legume.
  • Leușteanul se potrivește bine cu preparatele pe bază de cartofi, fie că sunt prăjiți, copți sau fierți. Poate fi adăugat în timpul gătirii sau presărat la final. 
  • Leușteanul se poate folosi și pentru a condimenta brânzeturile proaspete sau pe cele moi, dacă vrei să faci o cremă de brânză cu plante aromatice.  

Mărarul

Mirosul frunzelor de mărar este deosebit de puternic, așa că nu este de mirare că este folosit des în bucătărie, atât în salate, cât și în alte preparate pe bază de legume. Mărarul conține o serie de substanțe active importante, iar în scop medicinal, foarte valoroase sunt atât frunzele, cât și semințele plantei. Din frunzele sau din semințele de mărar se pot prepara infuzii și alte remedii.

Mărarul este un bun revitalizant pentru întregul organism, ajută în respirație și la buna funcționare a sistemului digestiv. În plus, contribuie la relaxarea organismului, având efect sedativ. Poate ameliora flatulența și îmbunătăți digestia. La copii și la sugari, semințele de mărar sunt bune pentru a trata indigestia și sughițul. În plus, uleiul esențial de mărar, masat pe piele, poate opri senzația de greață. Pentru vindecarea infecțiilor, fitoterapeuții recomandă preparatele din semințe de mărar, aplicate extern în cataplasme.

Pentru probleme digestive, se poate prepara o infuzie din 4‑8 grame de semințe uscate, la un litru de apă clocotită. Se lasă semințele să se infuzeze 10 minute, apoi se bea câte o cană, după mesele principale, la recomandarea medicului specialist.

Beneficii mărar

  • Mărarul este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la stimularea digestiei. Uleiurile esențiale din mărar pot relaxa mușchii stomacului și intestinelor, contribuind la reducerea disconfortului și a flatulenței și la combaterea balonării.
  • Consumul de mărar poate ajuta la gestionarea senzației de foame, fiind util și în contextul gestionării greutății corporale.
  • Unele femei folosesc mărarul pentru a ajuta la gestionarea simptomelor sindromului premenstrual, deoarece are proprietăți relaxante și antispastice.

În ce mâncăruri se pune mărar?

  • Mărarul merge de minune cu preparatele din pește și fructe de mare. Poate fi folosit la cuptor, la grătar sau în sosurile pentru pește.
  • Adăugarea de mărar proaspăt în iaurt sau în diferite sosuri cu roșii poate îmbunătăți semnificativ gustul și aromele acestora.
  • Mărarul poate fi presărat peste ouăle fierte, omlete sau ochiuri pentru a le da un gust proaspăt, peste cartofi și brânzeturi.

Pătrunjelul

Deliciosul pătrunjel este folosit pentru a da savoare multor mâncăruri în bucătăria românească. El poate fi folosit și în scop medicinal, iar utile în acest sens sunt frunzele și rădăcina plantei, cât și semințele. Pătrunjelul conține vitamine, săruri minerale și ulei esențial, iar fitoterapeuții îl recomandă pentru că are efecte hipotensive și revigorante. În plus, reglează activitatea ficatului.

Vitamina K din pătrunjel ajută în menținerea sănătății sistemului osos, iar cantitatea mare de vitamina C face din pătrunjel un aliat pentru stimularea imunității. Există chiar unele dovezi care arată că pătrunjelul poate contribui la buna funcționare a rinichilor. Are proprietăți antiinflamatoare, iar dacă îl consumi zilnic, ai putea observa o ameliorare a durerilor articulare. Pentru că are un conținut bogat în fier, pătrunjelul este recomandat inclusiv pacienților cu anemie.

Beneficii pătrunjel

  • Pătrunjelul este bogat în vitamine, în special vitamina K, vitamina C și vitamina A. Vitamina K este esențială pentru coagularea normală a sângelui, iar vitamina C are rol în susținerea sistemului imunitar.
  • Potasiul din pătrunjel poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și poate contribui la sănătatea cardiovasculară.
  • Pătrunjelul are proprietăți diuretice, contribuind la eliminarea excesului de apă din organism și la susținerea sănătății sistemului renal.

În ce mâncăruri se pune pătrunjel?

  • Pătrunjelul proaspăt tocat merge foarte bine în supe și ciorbe, cum ar fi supa de pui, supa de roșii sau ciorba de fasole.
  • Pătrunjelul poate fi adăugat în sosurile pentru paste sau direct peste paste pentru a oferi o aromă proaspătă și un contrast de culoare. Adăugarea de pătrunjel în sosurile cu iaurt sau în dressing-urile pentru salate le conferă un gust proaspăt.
  • Pătrunjelul poate fi adăugat la carne gătită, fie la cuptor, la grătar sau în tocănițe, pentru a îmbunătăți aroma și a oferi o notă de prospețime.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RxList - Parsley
https://www.rxlist.com/supplements/parsley.htm
Drugs.com - Lovage
https://www.drugs.com/npp/lovage.html
Dr. Axe - The Surprising Benefits of Dill Weed (Plus How to Use It)
https://draxe.com/nutrition/dill-weed/
NCBI - A Focused Insight into Thyme: Biological, Chemical, and Therapeutic Properties of an Indigenous Mediterranean Herb
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/
Studiul „A Focused Insight into Thyme: Biological, Chemical, and Therapeutic Properties of an Indigenous Mediterranean Herb”, apărut în Nutrients. 2022 May; 14(10): 2104. Published online 2022 May 18. doi: 10.3390/nu14102104, autori: Dalal Hammoudi Halat et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0