Scortisoara: proprietati si beneficii, mai ales pentru diabetici

Scorțișoara, acest condiment atât de apreciat, are foarte multe beneficii, inclusiv pentru diabet, dar și câteva restricții.

Scorțișoara ne amintește de mirosul deserturilor delicioase, iar aroma și gustul său ne energizează. Acest condiment atât de apreciat are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar și unele contraindicații.

Ce este scorțișoara și ce conține?

Scorțișoara provine din America de Sud și Asia de Sud-Est și este folosită în bucătărie și ca remediu popular pentru unele afecțiuni de aproape 4000 de ani. Cu toate acestea, a ajuns în Europa mai târziu și era unul dintre cele mai scumpe condimente disponibile. În zilele noastre, scorțișoara este disponibilă în majoritatea magazinelor, sub formă de batoane sau pudră. Conține antioxidanți, uleiuri volatile, calciu, magneziu și fier, dar și fibre.

Ce beneficii și proprietăți are scorțișoara?

Scorțișoara te ajută slăbești

Se pare că, dacă ești la regim de slăbire, un vârf de linguriță de scorțișoară adăugat la unul dintre preparatele pe care le consumi zilnic în cadrul dietei accelerează arderea grăsimilor. În plus, scorțișoara reduce pofta de mâncare și oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Dacă ți se face foame între mese, taie câteva feliuțe de măr și presară puțină scorțișoară peste ele. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Poate combate infecțiile

Substanțele chimice din compoziția scorțișoarei te ajută în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, datorită efectului astringent și antibacterian. S-a dovedit că uleiul de scorțișoară poate trata eficient infecțiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella. Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot, de asemenea, să ajute la reducerea respirației urât mirositoare.

Poate fi utilă în diabet și boli cardiovasculare

Unele studii au arătat că scorțișoara poate avea efecte uimitoare pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare. Condimentul poate echilibra nivelul glucozei din sânge (glicemia), poate scădea colesterolul LDL și colesterolul total și poate reduce trigliceridele. În cazul persoanelor cu prediabet, scorțișoara poate încetini progresia spre diabet de tip 2.

Poate stimula funcțiile creierului

Scorțișoara este de ajutor și în perioadele stresante sau încărcate, fiindcă este un bun tonic neurologic. Stimulează funcțiile creierului, îmbunătățește memoria și atenția. Unii specialiști susțin și că scorțișoara ar putea contribui la stagnarea degenerării celulelor în caz de scleroză multiplă sau de Alzheimer.

Ce beneficii are scorțișoara în cazul diabeticilor?

Potrivit unor cercetări, scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, unul dintre hormonii care reglează metabolismul și folosirea energiei. Insulina este esențială și pentru transportul glucozei din sânge (din fluxul sangvin către celule). O problemă este faptul că mulți oameni au rezistență la insulină.

Aceasta este o caracteristică a unor afecțiuni grave, precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că studiile arată că scorțișoara poate să reducă dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon să își îndeplinească rolul în organism. Prin faptul că sporește sensibilitatea la insulină, scorțișoara poate să reducă glicemia și are un puternic efect antidiabetic.

Condimentul poate să reducă glicemia prin intermediul mai multor mecanisme. Studiile au arătat că scorțișoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sangvin după o masă și intervine în activitatea a numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. În plus, un compus chimic din scorțișoară poate acționa asupra celulelor, imitând insulina.

Numeroase studii au confirmat deja, la oameni, efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând că acest condiment poate să reducă valorile glicemiei „pe nemâncate” cu până la 10-29%. Așadar, scorțișoara:

  • reglează nivelul zahărului din sânge;
  • încetinește procesul de golire a stomacului după fiecare masă;
  • îmbunătățește memoria și sporește atenția;
  • diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele;
  • ajută în lupta împotriva îmbătrânirii cauzate de stres și redă strălucirea pielii obosite;
  • este utilă în tratarea răcelilor, guturaiului și gripei;
  • protejează și calmează gâtul iritat.

Cere sfatul medicului înainte de a încerca scorțișoara ca remediu!

Ce riscuri și contraindicații are scorțișoara?

Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice sau prezintă acest risc ar trebui să evite consumul regulat de scorțișoară, din cauza conținutului de cumarină. Această substanță a fost deseori asociată cu afecțiunile hepatice. Dacă ai o boală hepatică, discută cu medicul tău despre scorțișoară și consumă acest condiment rar și în cantități mici. Chiar dacă nu suferi de o astfel de afecțiune, evită excesele, deci consumul zilnic sau în cantități foarte mari.

Scorțișoara Cassia (un tip diferit de scorțișoara Ceylon), dacă este consumată în exces, poate avea multe efecte adverse. Pe lângă faptul că poate cauza toxicitate hepatică, aceast tip de scorțișoară poate deteriora ficatul.

Unii oameni s-au confruntat cu afte bucale de pe urma consumului unor cantități mari de scorțișoară, deoarece conține un compus chimic care poate declanșa o reacție alergică. Pe lângă afte, alte simptome pot fi: limba umflată, gingiile umflate, o senzație ca de mâncărime sau ca de arsură în gură și zone albe apărute în gură.

Scorțișoara poate fi consumată în cantități mici spre moderate, însă când când este depășită măsura, poate interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, un consum mare de scorțișoară poate fi o problemă dacă iei medicamente pentru diabet, pentru boli cardiace sau pentru boli hepatice, fie sporindu-le efectele, fie intensificându-le efectele adverse.

Femeile însărcinate și persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite mirosul foarte puternic sau cantitățile foarte mari de scorțișoară. Atenție și la adăugarea acesteia în mâncare, pentru că în urma procesării termice scorțișoara devine foarte amară. Cel mai sigur este să o adaugi la sfârșitul rețetei.

Provocarea scorțișoarei

În urmă cu mulți ani, una dintre cele mai viralizate provocări de pe YouTube și alte medii de socializare a fost provocarea scorțișoarei „cinnamon challenge”. Dincolo de faptul că a fost printre primele încercări reușite ale influencerilor vremii de a produce milioane de vizualizări și interacțiune cu urmăritorii și fanii, această provocare a fost un bun prilej de a trece în revistă și posibilele efecte adverse sau precauții în cazul folosirii scorțișoarei.

Unul dintre acestea este riscul de sufocare dacă inhalezi scorțișoara, care se poate aglomera și poate înfunda căile respiratorii. Inhalarea accidentală de scorțișoară poate afecta grav plămânii provocând inflamație și ducând la infecție. Pe YouTube, după ingurgitarea unei lingurițe de scorțișoară,oamenii au fost văzuți „tușind, sufocându-se și căutând disperați un pahar cu apă, în timp ce prietenii îi priveau și râdeau.” Provocarea scorțișoarei poate pune viața în pericol sau poate fi chiar fatală, așa că nu trebuie efectuată!

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2901047/
Studiul „Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes", apărut în Journal of diabetes science and technology, 2010, doi: 10.1177/193229681000400324, autori: Bolin Qin, Kiran S. Panickar, Richard A. Anderson.
Pub Med - Influence of Cinnamon on Glycemic Control in Individuals With Prediabetes: A Randomized Controlled Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33123653/
Studiul „Influence of Cinnamon on Glycemic Control in Individuals With Prediabetes: A Randomized Controlled Trial”, J Endocr Soc. 2020 Jul 13;4(11):bvaa094. doi: 10.1210/jendso/bvaa094, autori: Giulio R. Romeo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0