Verificarea colesterolului: ce teste de diagnostic sunt utile

Este cel mai bine ca medicul primar sa se ocupe de verificarea testului de colesterol. Alti factori de risc, cum ar fi varsta, istoricul familial, istoria fumatului si existenta tensiunii arteriale peste valorile normale trebuie sa fie luati in considerare atunci cand se interpreteaza rezultatele, asa ca medicul dumneavoastra de ingrijire primara trebuie sa aiba toate aceste informatii.

In timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastra poate gasi semne de ingustare a arterelor, artere marite sau intarite, inclusiv:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Un puls slab sau absent, al arterei
  • Scaderea tensiunii arteriale in unul din membrele afectate
  • Sunete (zgomote) la nivelul arterelor, auzite cu ajutorul unui stetoscop.

In functie de rezultatele examenului fizic, medicul dumneavoastra va poate sugera unul sau mai multe teste de diagnostic, inclusiv:

Analize de sange

Testele de laborator pot detecta nivelurile crescute de colesterol si pe cele ale glucozei din sange (glicemia), care pot creste riscul de ateroscleroza (testul de sange se va face pe nemancate, nu aveti voie sa mancati cu cel putin 12 ore inainte de recoltarea sangelui, fiind permis doar consumul de apa). Medicul dumneavoastra trebuie sa va atentioneze din timp, in cazul in care acest test va fi efectuat in timpul vizitei dumneavoastra la cabinetul sau.

Ecografie Doppler

Medicul dumneavoastra poate utiliza un dispozitiv cu ultrasunete special (ecografie Doppler) pentru a masura tensiunea arteriala la diferite puncte de-a lungul bratului sau piciorului. Aceste masuratori pot ajuta medicul sa masoare gradul de blocaje, precum si viteza fluxului sanguin in artere.

Indicele glezna-brat

Acest test poate spune daca aveti ateroscleroza arterelor la nivelul bratelor si a picioarelor. Medicul dumneavoastra poate compara tensiunea arteriala la glezna cu tensiunea arteriala in brat. Acest lucru este cunoscut sub numele de indicele glezna-brat. O diferenta anormala poate indica o boala vasculara periferica, care este de obicei cauzata de ateroscleroza.

Electrocardiograma (EKG)

O electrocardiograma inregistreaza semnalele electrice pe masura ce calatoresc prin inima. Un ECG poate releva adesea dovezi ale unui atac de cord anterior. In cazul in care semnele si simptomele apar cel mai frecvent in timpul antrenamentelor, medicul dumneavoastra va poate cere sa mergeti pe o banda de alergare sau sa faceti miscare pe bicicleta stationara in timpul unei electrocardiograme.

Testul de stres

Un test de stres, numit si test de efort, este folosit pentru a aduna informatii despre cat de bine functioneaza inima ta in timpul activitatii fizice. Un test de efort poate dezvalui probleme in inima dumneavoastra, care s-ar putea sa nu fie vizibile in alt mod. Testul de efort implica, de obicei, mersul pe jos pe o banda de alergare sau mersul pe bicicleta stationara in timp ce ritmul cardiac, tensiunea arteriala si respiratia pacientului sunt monitorizate.

Cateterizare cardiaca si angiografia coronariana

Acest test poate arata daca arterele coronare sunt ingustate sau blocate. O substanta de contrast este injectata in arterele inimii pacientului printr-un lung tub subtire (numit cateter), care este alimentat printr-o artera, de obicei, in picior, si care ajunge pana la arterele din inima. Pe masura ce substanta umple arterele, ele devin vizibile cu ajutorul radiatiilor X, dezvaluind zonele de blocaj.

Alte teste imagistice

Medicul dumneavoastra poate utiliza ultrasunetele, o tomografie computerizata (CT) sau angiografia prin rezonanta magnetica (MRA) pentru a studia arterele. Aceste teste pot arata de multe ori intarirea si ingustarea arterelor mari, precum si anevrisme si depuneri de calciu in peretii arterelor.

Toate persoanele care au varsta peste 20 ani, care nu prezinta factori de risc, trebuie sa-si verifice lipidele din sange cel putin o data la 5 ani. E bine de stiut ca si persoanele slabe pot avea colesterolul crescut. Anumite persoane necesita o verificare mai frecventa a lipidelor din sange (analize facute cel putin anual), iar acestea sunt:

• persoanele care se cunosc cu niveluri crescute de colesterol (peste 200 mg/dl)
• cele supraponderale/obeze
• cele care nu fac sport (persoanele sedentare)
• persoanele care mananca multe grasimi si consuma putine fructe si legume
barbatii cu varsta peste 55 de ani si femeile aflate in perioada post-menopauza
• cele care au diabet zaharat sau hipertensiune arteriala
• persoanele care se cunosc deja cu boala de inima, boala cerebro-vasculara sau boala arteriala periferica
• cele care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (parinti sau bunici cu colesterol mare sau cu boli de inima la varste tinere, sub 55 ani)
• persoanele provenite din familii unde exista un defect genetic de producere si eliminare a colesterolului din sange, boala numita hipercolesterolemie familiala; aceasta se caracterizeaza prin cresterea semnificativa de colesterol in sange si acesti pacienti prezinta un risc important de boala cardiovasculara la varste tinere.

Odata cu interpretarea rezultatului si dupa aflarea valorilor colesterolului, medicul poate recomanda un tratament si un plan de prevenire, precum si retestarea colesterolului.

Cand este lasat netratat, colesterolul care are valori mari poate duce la multe probleme de sanatate, inclusiv la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral. De obicei, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului in sange) nu provoaca simptome si tocmai de aceea este important sa faci analize si teste si sa verifici nivelul colesterolului in mod regulat, pana nu este prea tarziu.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie: 

Studiul "Dietary influences on serum lipids and lipoproteins", autori: Scott M. Grundy si Margo A. Denke, Center for Human Nutrition, Departments of Internal Medicine, Biochemistry, and Clinical Nutrition, University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas and Veterans Administration Medical Center, Dallas, TX

https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0