Colesterol - Valorile normale (recomandate) in functie de varsta

Cu cat incepi mai devreme sa faci alegeri sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata, cu atat mai bine iti va fi pe masura ce inaintezi in varsta. Acest lucru este indeosebi adevarat cand vine vorba de colesterolul mare.

Colesterolul este o substanta grasa produsa de corp si care se gaseste in anumite alimente. Corpul tau are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona asa cum trebuie, insa daca exista prea mult colesterol in sange, acest lucru inseamna un risc mare de a avea un atac de cord sau de a suferi un accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colesterolul in exces care nu este folosit de corpul nostru se depune pe peretii vaselor de sange, provocand blocaje.

Colesterolul la adulti

Asociatia Americana a Inimii (AHA) recomanda ca toti adultii sa isi verifice la fiecare 4-6 ani nivelul colesterolului, incepand cu varsta de 20 de ani, pragul cand valoarea colesterolului incepe sa creasca.

Pe masura ce inaintam in varsta, nivelul colesterolului tinde sa creasca. Potrivit "National Heart, Lung, and Blood Institute", acestea sunt valorile acceptabile, la limita (borderline) si prea mari ale colesterolului si trigliceridelor pentru adulti.

Valori bune ale colesterolului la adulti

Colesterolul total: sub 200 mg/dl

HDL colesterol: 40 mg/dl sau peste aceasta valoare

LDL colesterol: sub 100 mg/dl

Trigliceride: sub 149 mg/dl

Valori la limita (borderline) ale colesterolului la adulti

Colesterolul total: 200-239 mg/dl

LDL colesterol: 130-159 mg/dl

Trigliceride: 150-199 mg/dl

Valori mari ale colesterolului la adulti

Colesterolul total: 240 mg/dl sau peste aceasta valoare

LDL colesterol: 160 mg/dl sau peste aceasta valoare

Trigliceride: 200 mg/dl

Valori (prea) mici ale colesterolului la adulti

HDL colesterol: sub 40 mg/dl

Colesterolul la copii

Urmatoarele valori sunt nivelurile recomandate ale colesterolului valabile la copii, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Valori bune ale colesterolului la copii

Colesterolul total: 170 mg/dl sau sub aceasta valoare

HDL colesterol: 45 mg/dl sau peste aceasta valoare

LDL colesterol: 110 mg/dl sau sub aceasta valoare

Trigliceride: sub 75 mg/dl la copiii intre 0 si 9 ani; mai putin de 90 mg/dl la copii cu varste intre 10 si 19 ani;

Valori la limita (borderline) ale colesterolului la copii

Colesterolul total: 170-199 mg/dl

HDL colesterol: 40-45 mg/dl

LDL colesterol: 110-129 mg/dl

Trigliceride: intre 75 si 99 mg/dl la copiii intre 0 si 9 ani; intre 90 si 129 mg/dl la copiii cu varste intre 10 si 19 ani;

Valori mari ale colesterolului la copii

Colesterolul total: 200 mg/dl sau peste aceasta valoare

LDL colesterol: peste 130 mg/dl

Trigliceride:

* 100 mg/dl sau peste aceasta valoare, la copiii intre 0 si 9 ani;

* 130 mg/dl sau peste aceasta valoare, la copiii intre 10 si 19 ani.

Valori (prea) mici ale colesterolului la copii

HDL colesterol: sub 40 mg/dl

Vesti bune pentru cei care au colesterolul mare

Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata sunt in multe cazuri eficiente, in sensul ca te ajuta sa reduci valorile mari ale colesterolului "rau", ale colesterolului total si ale trigliceridelor. Aceste eforturi pot fi facute la orice varsta, asa ca tine cont de urmatoarele recomandari:

  • Activitatea fizica te ajuta sa slabesti si sa cresti valoarea colesterolului HDL (colesterolul considerat "bun").
  • Sa mananci mai multe fibre (si sa inlocuiesti painea alba si pastele cu cereale integrale).
  • Sa mananci grasimi sanatoase (ulei de masline, avocado si nucile au grasimi care nu vor creste nivelul colesterolului LDL, considerat "rau").
  • Sa limitezi aportul de alimente bogate in colesterol, adica sa reduci cantitatea de alimente bogate in grasimi saturate (branza, laptele integral, carnea rosie bogata in grasime).
  • Sa te lasi de fumat.
  • Ia suplimentele alimentare recomandate de medic, care contin substante extrase din surse naturale, cu efecte hipolipemiante.

Ce suplimente sunt indicate in cazul adultilor care au colesterolul total mare si trigliceridele marite

Studiile arata ca anumite extrase ori substante active din unele alimente au efecte benefice, in sensul ca pot reduce valoarea colesterolului. Doua dintre aceste substante sunt acidul eicosapentaenoic sau EPA (un tip de acid gras Omega 3) si monacolina K, o substanta extrasa din drojdia de orez rosu japonez.

Este important, inainte de toate, sa retinem care este diferenta dintre colesterol si trigliceride, pentru ca si rolul suplimentelor este diferit - unele substante reduc trigliceridele, pe cand alte extracte reduc valoarea colesterolului.

Trigliceridele si colesterolul (lipoproteinele) sunt tipuri diferite de lipide care circula in sangele nostru. Trigliceridele stocheaza sau pastreaza caloriile nefolosite de organism si ii furnizeaza corpului energie, pe cand colesterolul este folosit pentru a "contrui", a produce celule si anumiti hormoni. Trigliceridele marite pot contribui la rigidizarea arterelor sau la ingrosarea peretilor arterelor (arterioscleroza), ceea ce creste riscul de atac cerebral, infarct miocardic si boala cardiovasculara. Valorile extrem de mari ale trigliceridelor pot cauza, totodata, inflamatia acuta a pancreasului (pancreatita).

Omega 3 sub forma de EPA, acidul eicosapentaenoic

Un studiu1 recent a analizat efectele unor esteri etilici ai EPA (este vorba de o forma inalt purificata a EPA, un tip de acid gras Omega 3) in raport cu valorile trigliceridelor si alti parametri aterogenici si inflamatori.

Studiul a avut in vedere, in total, 215 femei cu valorile trigliceridelor cuprinse intre 200 si 2000 mg/dl, care au fost implicate intr-un studiu controlat, pe o perioada de 12 saptamani.

Doza de EPA inalt purificata de 4 grame pe zi a redus semnificativ valorile trigliceridelor de la inceputul studiului si pana la saptamana a 12-a de cercetare, in comparatie cu substanta placebo folosita de cercetatori, fara ca EPA sa creasca nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (numite si colesterol LDL).

Ameliorari semnificative au fost observate de oamenii de stiinta si in cazul colesterolului non-HDL si in cazul valorilor colesterolului total la participantele care au luat doza zilnica de EPA de 4 grame. Cercetatorii au observat cresteri semnificative de peste 500% in ceea ce priveste nivelul de acid eicosapentaenoic in plasma si in eritrocite (globulele rosii ale sangelui). Totodata, forma inalt purificata a EPA a fost bine tolerata de femeile cu hipertrigliceridemie.

Monacolina K

O alta substanta care face parte din grupul celor care reduc colesterolul si trigliceridele este monacolina K, din drojdia de orez rosu. In ultimii ani, atentia cercetatorilor s-a indreptat in directia corectarii dislipidemiilor prin folosirea suplimentelor alimentare, iar un astfel de supliment - cu un extract din drojdia de orez rosu - a aratat rezultate imbucuratoare.

Drojdia de orez rosu (Monascus purpureus) este o terapie alternativa pentru hiperlipidemie, spun oamenii de stiinta. Suplimentele cu acest tip de drojdie contin in mod natural monacolina K. Acest tip de monacolina este un ingredient activ despre care se stie ca se gaseste si in statinele pe baza de prescriptie medicala, ele fiind o clasa de medicamente folosite tratamentul valorilor mari ale colesterolului.

Un studiu2 din 2018 a comparat doua suplimente alimentare care contineau monacolina K, pentru a vedea care este efectul acestei substante in ceea ce priveste scaderea nivelului colesterolului LDL, la pacientii cu hipercolesterolemie usoara spre moderata.

Studiul controlat si randomizat a avut in vedere 20 de persoane cu varste intre 18 si 75 de ani, cu valori serice ale colesterolului LDL cuprinse intre 130 si 180 mg/dl. Pacientii au primit doua suplimente alimentare diferite, ambele continand 10 mg de monacolina K, pe care le-au luat pe o perioada de 8 saptamani fiecare, cu o perioada de 4 saptamani intre cele doua cure.

Rezultatele au aratat ca ambele suplimente au redus valoarea colesterolului LDL, cu pana la 23,3% si, respectiv, cu pana la 25,6%.

In medie, colesterolul LDL s-a redus cu 24,4 mg/dl si, respectiv, cu 40,1 mg/dl in timpul tratamentului cu cele doua suplimente diferite. Colesterolul total a scazut semnificativ, au observat cercetatorii, in timpul fiecarei perioade de tratament. In plus, si valoarea trigliceridelor s-a diminuat in urma folosirii unuia dintre suplimentele cu monacolina K. Rezultatele au confirmat ca monacolina K are proprietati semnificative in ceea ce priveste scaderea valorii LDL-colesterolului.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1 Usefulness of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) in Women to Lower Triglyceride Levels (Results from the MARINE and ANCHOR Trials), februarie 2017, The American Journal of Cardiology, Mosca L, Ballantyne CM, Bays HE, Guyton JR, Philip S, Doyle RT Jr, Juliano RA.
  • 2 LDL-cholesterol lowering effect of a new dietary supplement: an open label, controlled, randomized, cross-over clinical trial in patients with mild-to-moderate hypercholesterolemia, mai 2018, Lipids in health and disease, S. Magno, G. Ceccarini, C. Pelosini, R. Jaccheri, J. Vitti, P. Fierabracci, G. Salvetti, G. Airoldi, M. Minale, G. Saponati, F. Santini.
  • Echipa Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0