Top 5 beneficii pe care le are drojdia de orez rosu in cazul persoanelor care au colesterolul mare

Drojdia de orez rosu a fost si inca este un ingredient apreciat pentru proprietatile sale medicinale puternice, mai ales in raport cu valoarea colesterolului.

Ea este un remediu natural de top folosit pentru scaderea valorii colesterolului, mai ales pentru ca are in compozitie substante active potente. Drojdia de orez rosu este de fapt un tip de orez fermentat, care este obtinut prin folosirea unor anumite specii de mucegai. Aceasta drojdie de orez rosu contine un compus chimic, numit monacolina K, care este un ingredient activ ce se gaseste si in anumite medicamente prescrise pentru scaderea valorii colesterolului.

Cercetarile au aratat si alte efecte benefice pe care le are drojdia de orez rosu, cum ar fi:

1. Poate contribui la sanatatea inimii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de un procent mare al deceselor, la nivel mondial. Colesterolul mare, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inima, poate cauza ingustarea arterelor si pierderea flexibilitatii acestora, ducand la un risc crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Drojdia de orez rosu (produsul unor fungi, Monascus purpureus, care se dezvolta pe orezul alb) este folosita in mod frecvent ca remediu natural pentru scaderea valorii colesterolului si pentru a contribui la sanatatea inimii, mai ales ca are mai putine efecte adverse1 decat anumite medicamente.

Un studiu2 realizat pe 25 de persoane a aratat ca drojdia de orez rosu a redus colesterolul total, in medie, cu pana la 15% si a scazut valoarea colesterolului LDL "rau" cu pana la 21% in aproape doua luni de tratament.

2. Poate sa reduca valoarea colesterolului "rau" LDL

In mod similar cu alte cercetari pe aceasta tema, un studiu3 cu durata de 8 saptamani, realizat pe 79 de persoane, a aratat ca administrarea unei doze de 600 mg de drojdie de orez rosu, de doua ori pe zi, a redus semnificativ valoarea colesterolului "rau" (LDL - a lipoproteinelor cu densitate mica), in comparatie cu grupul de control.

3. Poate sa scada valoarea trigliceridelor

Si persoanele care au trigliceridele crescute pot avea un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni. O ampla analiza4 din 2017 ce a avut in vizor 21 de studii de peste hotare a aratat ca drojdia de orez rosu a fost eficienta atat in reducerea valorii colesterolului total si in scaderea valorii colesterolului LDL, cat si in reducerea valorii trigliceridelor si in scaderea tensiunii arteriale, cand suplimentele cu acest tip de drojdie au fost combinate cu terapia cu statine.

4. Poate sa ajute in cazul pacientilor cu sindrom metabolic

Sindromul metabolic reprezinta prezenta mai multor conditii care cresc riscul unui pacient de a suferi de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si accidentul vascular cerebral. Unele dintre "conditiile" pentru instalarea sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arteriala, excesul de grasime acumulata in corp, cresterea glicemiei si modificarile valorilor colesterolului si ale trigliceridelor.

Mai multe studii au aratat ca drojdia de orez rosu poate ajuta la tratarea unora dintre acesti factori de risc si ca ar putea fi folosita ca aliat in prevenirea acestor factori. Pe langa faptul ca drojdia de orez rosu are capacitatea de a scadea valoarea colesterolului, cercetarile arata ca are si alte beneficii. De exemplu, un studiu mic5, cu durata de 18 saptamani, a descoperit ca un supliment ce continea drojdie de orez rosu a fost capabil sa reduca glucoza din sange, nivelul insulinei si tensiunea arteriala sistolica in cazul pacientilor care aveau sindromul metabolic.

5. Poate fi folosita de pacientii cu intoleranta la statine

Drojdia de orez rosu este un supliment alimentar care contine monacoline, acizi grasi nesaturati si fitosteroli care pot sa scada colesterolul LDL (adica lipoproteinele cu densitate mica din sange). Un studiu2 a analizat si daca acest tip de drojdie poate fi folosita in cazul pacientilor cu intoleranta la statine. Dupa ce oamenii de stiinta au identificat 25 de pacienti tratati cu drojdie de orez rosu, pe o perioada mai mare de sau egala cu 4 saptamani, ei au vrut sa afle ce efecte adverse au avut acesti pacienti in urma folosirii altor agenti care scad lipidele sangvine.

Cercetatorii au observat ca in cazul pacientilor care nu puteau tolera folosirea zilnica a statinelor, nivelul colesterolului total a scazut cu 13%, iar nivelul colesterolului LDL a scazut cu 19%. Concluzia cercetatorilor a fost ca drojdia de orez rosu a fost bine tolerata de acesti pacienti si ca ea este o alternativa acceptabila in cazul pacientilor cu intoleranta la alte medicamente hipolipemiante.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • 1 Studiul "Red yeast rice induces less muscle fatigue symptom than simvastatin in dyslipidemic patients: a single center randomized pilot trial.", publicat in 2017 in BMC Cardiovascular Disorders, autori: Xue Y, Tao L, Wu S, Wang G, Qian L, Li J, Liao L, Tang J, Ji K.
  • 2 Studiul "Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins.", publicat in 2010 in The American Journal of Cardiology, autori: Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD.
  • 3 Studiul "Efficacy of Monascus purpureus Went rice on lowering lipid ratios in hypercholesterolemic patients.", publicat in 2007 in European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, autori: Huang CF, Li TC, Lin CC, Liu CS, Shih HC, Lai MM.
  • 4 Studiul "The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review.", publicat in 2017 in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, autori: Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S.
  • 5 Studiul "A nutraceutical combination improves insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome.", publicat in 2012 in World Journal of Cardiology, autori: Affuso F, Mercurio V, Ruvolo A, Pirozzi C, Micillo F, Carlomagno G, Grieco F, Fazio S.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0