Colesterol prea mare? Mai puțin zahăr! [studiu]

Deși persoanele care au un nivel prea mare al colesterolului sunt sfătuite să renunțe la grăsimi, acestea ar trebui de fapt să reducă mult zahărul, nu grăsimile, sugerează un nou studiu¹.

Timp de zeci de ani, persoanele diagnosticate cu hipercolesterolemie familială au fost instruite să reducă la minimum consumul de grăsimi saturate pentru a scădea astfel nivelul de colesterol și a-și minimiza riscul de boli de inimă. Dar un nou studiu publicat în prestigioasa revistă BMJ Evidence-based Medicine nu a găsit nicio dovadă care să susțină aceste afirmații.

În afară de consensul asupra riscurilor aduse de consumul excesiv de zahăr și grăsimi trans, există o lipsă de acord cu privire la modul în care alte componente alimentare influențează incidența evenimentelor cardiovasculare grave, de exemplu, accident vascular cerebral, infarct miocardic sau deces, afirmă oamenii de știință. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Această stare de incertitudine a fost abordată de cercetători care au demonstrat că alimentația fără grăsimi aduce rareori beneficii semnificative în ceea ce privește evenimentele cardiovasculare severe. Mai mult, s-au ridicat obiecții împotriva recomandărilor privind restricțiile consumului saturat de grăsimi. Prin urmare, în ciuda a zeci de ani de cercetare privind alimentația și bolile cardiovasculare, există prea puțin consens asupra modului în care consumul diferitelor categorii de alimente contribuie cauzal la dezvoltarea bolii coronariene.

Zahărul este mai vinovat de creșterea colesterolului decât grăsimile

Hipercolesterolemia familială este o tulburare genetică, iar persoanele afectate tind să aibă niveluri de colesterol de 2-4 ori mai mari decât restul populației. Diverse organizații, inclusiv American Heart Association, au sugerat ca aceste persoane să evite consumul de alimente provenite din surse animale, cum ar fi carnea, ouăle și brânzeturile, precum și uleiul din nucă de cocos. 

Acum, o echipă internațională de experți în boli de inimă și alimentație, inclusiv cinci cardiologi, a revizuit ghidurile alimentare pentru persoanele cu hipercolesterolemie familială. Ei spun că nu ar putea găsi nicio justificare pentru ca specialiștii în sănătate să recomande persoanelor cu colesterolul mare o dietă săracă în grăsimi saturate.

În ultimii 80 de ani, oamenilor cu hipercolesterolemie familială li s-a spus că, pentru a-și reduce colesterolul e nevoie să adopte o dietă săracă în grăsimi saturate. Studiul de față, însă, sugerează că o dietă mai sănătoasă pentru inimă este una săracă în zahăr, nu una săracă în grăsimi saturate.

Cercetătorii implicați în studiu afirmă că adoptarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați este cea mai eficientă pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă, cum ar fi cei care au un exces de greutate, hipertensivii și diabeticii. Rezultatele acestui studiu sunt în concordanță cu o altă lucrare publicată recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, care a furnizat dovezi grăitoare că produsele alimentare care cresc glicemia, cum ar fi pâinea, cartofii și dulciurile, ar trebui să fie reduse la minimum, mai degrabă decât uleiurile tropicale și produsele animale.

Ce se recomandă în prezent pentru normalizarea colesterolului

Consumă alimente sănătoase pentru inimă

Câteva modificări în alimentație pot reduce colesterolul și pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Redu grăsimile saturate. Grăsimile saturate, care se găsesc în principal în carnea roșie și în produsele lactate grase, cresc colesterolul total. Scăderea consumului de grăsimi saturate poate reduce colesterolul rău (LDL). Nu înseamnă că trebuie să renunți la carnea roșie, doar să reduci consumul.

Elimină grăsimile trans. Grăsimile trans, uneori înscrise pe etichetele alimentare drept „ulei vegetal parțial hidrogenat”, sunt adesea utilizate în margarine, biscuiți și prăjituri cumpărate din magazin. Grăsimile trans cresc nivelul general al colesterolului.

Optează pentru alimente bogate în acizi grași omega-3. Acizii grași Omega-3 au beneficii sănătoase pentru inimă, inclusiv reducerea tensiunii arteriale. Alimentele cu acizi grași omega-3 includ somon, macrou, hering, nuci și semințe de in.

Crește aportul de fibre solubile. Acestea pot reduce absorbția colesterolului în fluxul sangvin și se găsesc în alimente precum ovăz, fasole uscată, varză de Bruxelles, mere și pere.

Încearcă un supliment alimentar. Pentru menținerea unui nivel sănătos al colesterolului, poți lua, de exemplu, un supliment pe bază de drojdie de orez roșu și vitamina E.

Practică exerciții fizice în majoritatea zilelor săptămânii 

Exercitiile fizice pot îmbunătăți starea colesterolului. Activitatea fizică moderată contribuie la creșterea colesterolului bun (HDL-ul). Se recomandă 30 de minute de exercițiu moderat de cinci ori pe săptămână sau o activitate aerobică viguroasă timp de 20 de minute de trei ori pe săptămână.

Orice tip de mișcare, chiar și în intervale scurte de mai multe ori pe zi, este de folos: o plimbare rapidă zilnic în timpul pauzei de prânz, mersul pe bicicletă spre serviciu, grădinăritul.

Evită fumatul

Renunțarea la fumat îți îmbunătățește nivelul de colesterol HDL. Beneficiile apar rapid: ritmul cardiac se stabilizează chiar de a doua zi după ce te-ai lăsat de fumat, iar în termen de trei luni de la încetare, circulația sângelui și funcția pulmonară încep să se îmbunătățească. În termen de un an de la renunțarea la fumat, riscul de boli de inimă este jumătate din cel al unei persoane fumătoare.

Tinde spre o greutate normală

Chiar și câteva kilograme în plus contribuie la un nivel ridicat de colesterol. Poți scăpa de câteva kilograme făcând mici modificări în obiceiurile zilnice. Dacă bei sucuri acidulate, înlocuiește-le cu apă și frunze de mentă sau zeamă de lămâie. Dacă obișnuiești să mănânci bomboane, înlocuiește-le cu jeleuri. În loc de ciocolata cu lapte și creme, alege ciocolata neagră. Caută modalități de a încorpora mai multă mișcare în rutina ta zilnică, cum ar fi utilizarea scărilor în loc să iei liftul.

Bea alcool doar cu moderație

Dacă obișnuiești să bei alcool, fii moderat. Pentru adulții sănătoși, acest lucru înseamnă până la o băutură pe zi pentru femeile de toate vârstele și bărbații trecuți de 65 de ani și până la două băuturi pe zi pentru bărbații cu vârste de până în 65 de ani. Prea mult alcool poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale.

Dacă schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente, iar medicul îți recomandă medicamente care să te ajute la scăderea colesterolului, ia-le conform prescripției, dar nu renunța la obiceiurile de viață sănătoase, deoarece, păstrându-le, îți poți menține doza de medicamente scăzută.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Journals - Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free Zone
https://ebm.bmj.com/content/early/2020/07/05/bmjebm-2020-111412
1. Studiul „Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free Zone”, apărut în BMJ Evidence-Based Medicine (2020). DOI: 10.1136/bmjebm-2020-111412, autori: David M Diamond et al.
Mayo Clinic - Top 5 lifestyle changes to improve your cholesterol
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0