Ce trebuie sa stii despre colesterol: care sunt valorile normale

Cu siguranță ai auzit de colesterol și de efectele sale nocive asupra sănătății atunci când depășește anumite valori în organism. Însă chiar și așa, există încă multe persoane care neglijează recomandările specialiștilor în ceea ce privește dieta și efectuarea testelor regulate care pot pune în evidență nivelul crescut al grăsimilor din sânge.

Află din acest articol ce este colesterolul total, colesterolul LDL și colesterolul HDL, care sunt valorile ideale și limitele normale ale colesterolului, dar și ce afecțiuni pot fi cauzate sau agravate de colesterolul crescut.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță densă și grasă care se găsește în fiecare celulă a corpului și este considerat esențial pentru multe funcții de susținere a vieții. Îți ajută corpul să producă hormoni și vitamina D și se găsește și în compușii pe care corpul tău îi creează pentru a te ajuta să digeri alimentele.

Circulând în sânge în formațiuni mici de grăsimi și proteine ​​numite lipoproteine, colesterolul este de două tipuri principale: lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), care contribuie la formarea plăcilor de grăsime și lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), care te pot proteja împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Un test de sânge cunoscut sub numele de panou lipidic poate măsura atât colesterolul LDL și HDL, cât și trigliceridele, care sunt cel mai frecvent tip de grăsime din sânge.

Deși oamenii de știință s-au concentrat în timp pe măsurarea colesterolului LDL printr-un test de sânge, noi cercetări sugerează că această analiză nu duce neapărat la îmbunătățirea rezultatelor generale de sănătate pentru pacienți.

În prezent, Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca adulții sănătoși care au peste 20 de ani să-și măsoare nivelul de colesterol la fiecare patru până la șase ani. Persoanele care au deja colesterol ridicat, boli cardiovasculare sau alți factori de risc ar putea avea nevoie să-și verifice nivelul de colesterol mai des.

Statistici internaționale

Statisticile OMS în ceea ce privește ce privește decesele provocate de un nivel periculos de mare al colesterolului sunt îngrijorătoare. Se estimează că o treime dintre bolile cardiovasculare ischemice sunt provocate de valorile crescute ale colesterolului.

Mai mult, cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare: 2,6 milioane de persoane își pierd anual viațadin cauza bolilor provocate de colesterolul crescut și alte milioane trec prin accidente vasculare cerebrale (AVC) care le afectează calitatea vieții.

Valorile normale ale colesterolului

Colesterolul este produs de organism, dar este adus în corp într-o oarecare proporție și prin alimentele bogate în grăsimi animale (carne, lactate grase, ouă). La ora actuală, se consideră că doar 30% din valoarea colesterolului este influențată de alimentație. Însă, pentru persoanele predispuse genetic, cu hipercolesterolemie familială, acest aport poate însemna mai mult decât la un om sănătos, așadar acestea trebuie să acorde o atenție sporită alimentației.

Atât timp cât nu depășește valorile normale, colesterolul este benefic pentru funcționarea organismului. Problemele apar în momentul în care există valori crescute ale colesterolului LDL (numit și colesterolul "rău"), combinat cu valorile trigliceridelor, direct influențate de aportul de grăsimi, și un procent redus al colesterolului HDL (colesterolul "bun").

Valoarea totală a colesterolului se calculează după formula HDL+LDL+20% din valoarea trigliceridelor, grăsimi din organism care se stochează din excesul de alimente.

Colesterolul total:

•    este optim la 200 mg/dl, 
•    la limita între 200 și 240 mg/dl, 
•    și periculos peste 240 mg/dl. 

Colesterolul HDL este:

•    considerat sănătos la 60 de mg/dl, 
•    bun la 40-50 mg/dl (în cazul bărbaților) și la 50-59 mg/dl (în cazul femeilor) și
•    nesatisfăcător la o valoare de sub 40 de mg/dl (la bărbați) și 50 mg/dl (la femei). 

Colesterolul LDL este:

•    considerat în regulă între 100 și 129 mg/dl,
•    la limita între 130 și 159 mg/dl și 
•    periculos la peste 160 mg/dl. 

Trigliceridele sunt:

•    în regulă la până la 150 mg/dl, 
•    la limita între 150-199 mg/dl și 
•    periculoase peste 200 mg/dl.

Nivelul crescut al colesterolului LDL și al trigliceridelor și cel redus al colesterolului HDL cresc riscul acumulării de grăsimi pe artere și, implicit, pe cel de accident vascular cerebral (AVC) și pe cel boală cardiovasculară. Valorile crescute ale colesterolului nu dau simptome, de aceea trebuie monitorizate anual prin analize de sânge. Specialiștii spun că reducerea cu 10% a valorilor colesterolului la bărbații de 40 de ani poate scădea cu 50% riscul de boli cardiovasculare în următorii 5 ani.

Colesterolul ridicat este asociat cu alte afecțiuni medicale:

  • Hipertensiune arterială - asta deoarece plăcile pline cu colesterol pot îngusta arterele, forțând inima să pompeze mai greu sângele. 
  • Boli de inimă - LDL crescut contribuie la riscul de afecțiuni cardiace, cum ar fi atacul de cord și bolile arteriale periferice.
  • Accident vascular cerebral - dacă este lăsat netratat pe termen lung, colesterolul ridicat crește riscul de accident vascular cerebral. .
  • Diabet de tip 2 - persoanele cu diabet au tendința de a avea niveluri ridicate de LDL și nivel scăzut de colesterol HDL, precum și niveluri mai mari de trigliceride.

Care sunt valorile normale si anormale ale colesterolului

Diagnosticare și tratament

Deoarece colesterolul ridicat nu are de obicei semne sau simptome, singura modalitate de a afla dacă îl ai este să faci un simplu test de sânge cunoscut sub numele de profil lipidic sau panou lipidic. Acest test de sânge ar putea necesita să nu mănânci sau să bei timp de 8 până la 12 ore înainte de analiza de sânge.

Din această probă de sânge, medicul îți poate măsura colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceridele, care la niveluri ridicate se pot combina cu HDL scăzut sau LDL ridicat pentru a crește riscul de boli de inimă. Un panou lipidic poate arăta și colesterolul total, care se bazează pe toate cele trei componente.

Prima măsură ar fi ajustarea dietei, adică reducerea cantității de grăsimi saturate animale și grăsimi trans din produsele de tip junk food și creșterea consumului de grăsimi bune din pește, uleiuri presate la rece și semințe. 

Și sportul este de mare ajutor în reducerea colesterolului. Dacă nivelul colesterolului nu se reglează printr-un stil de viață sănătos, atunci medicii pot recomanda tratamente medicamentoase, care pot avea la bază statinele.

Sunt necesare unele modificări în stilul tău de viață

Indiferent de antecedentele familiale sau de orice antecedente de boli de inimă, poți preveni colesterolul ridicat printr-o dietă sănătoasă, făcând activitate fizică regulată și renunțând la fumat. Menținerea unei greutăți normale și limitarea consumului de alcool poate ajuta, de asemenea.

Monitorizarea regulată a nivelului de colesterol te poate ajuta, de asemenea, să previi ca valorile acestuia să devină prea mari sau prea mici. În general, adulții sănătoși ar trebui să își verifice colesterolul la fiecare patru - șase ani, dar medicul îți poate cere să-l verifici și mai des, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și alți factori de risc pe care îi poți avea.

Vestea bună este că schimbările pe care le faci în stilul de viață sunt eficiente și te ajută să-i reduci nivelul. Recomandările experților medicali sunt generale și pot fi adoptate indiferent de categoria de vârstă:

  • Exercițiile fizice - deja știi că activitatea fizică te ajută să slăbești și îți crește valorile colesterolului bun. Încearcă să faci 30 până la 60 de minute pe zi, de preferat exerciții cardio de intensitate moderată.
  • Limitează (sau elimină) consumul de alimente ce conțin mult colesterol: redu cantitatea de alimente bogate în grăsimi saturate, precum brânză, lactate integrale, grase și carnea roșie bogată în grăsimi.
  • O dietă care să includă mai multe fibre: înlocuiește pâinea albă  și pastele obișnuite cu variante din cereale integrale.
  • Optează pentru grăsimi sănătoase: uleiul de măsline, avocado și nucile conțin grăsimi care nu îți vor crește valorile colesterolului rău.
  • Renunță la alcool - consumul în exces de alcool, adică mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pentru femei, poate crește nivelul de colesterol și trigliceride. Un studiu din 2020 a analizat efectele alcoolului asupra colesterolului ridicat și bolilor de inimă și a constatat că efectele alcoolului asupra sănătății generale variază foarte mult, în funcție de cantitate și de tipul acestuia.
  • Lasă-te de fumat: renunțarea la fumat este una dintre recomandările principale pentru a preveni colesterolul ridicat și bolile de inimă. După 15 ani fără țigări, riscul unui fost fumător de a dezvolta boli de inimă este similar cu cel al unui nefumător. Consumul de tutun dăunează vaselor de sânge și scade colesterolul HDL, care la niveluri normale protejează împotriva bolilor de inimă, în special la femei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

CDC, High Cholesterol Facts - https://www.cdc.gov/cholesterol/facts.htm

HDL (Good), LDL (Bad) Cholesterol and Triglycerides - https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

CDC, Cholesterol Risk Factors - https://www.cdc.gov/cholesterol/risk_factors.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0