Trigliceride: Ghid Complet - Afla de ce sunt periculoase

Despre trigliceride

Ce sunt trigliceridele
      • Rolul trigliceridelor în organism
      • Care este nivelul normal al trigliceridelor
      • De ce este periculos un nivel prea mare al trigliceridelor
      • De ce poate fi periculos un nivel scăzut al trigliceridelor

Analize ce determină nivelul de trigliceride
Interpretarea și diagnosticarea unui nivel anormal al trigliceridelor
Trigliceridele și colesterolul - prin ce diferă și de ce trebuie urmărite împreună

Nivelul ridicat de trigliceride

Riscurile unui nivel ridicat al trigliceridelor
Cauzele principale ale creșterii nivelului de trigliceride în corp
Simptomele unui nivel ridicat al trigliceridelor
Cum poți scădea nivelul de trigliceride din corp
Alimente care scad trigliceridele
Alimente interzise când ai un nivel foarte ridicat de trigliceride
Remedii naturiste pentru reducerea nivelului de trigliceride
Suplimente pe care medicul le poate recomanda pacientților cu hipertrigliceridemie
Tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de trigliceride

Recomandări pentru persoanele cu un nivel crecut al trigliceridelor

Nivelul scăzut al trigliceridelor

 

Despre trigliceride 

Ce sunt trigliceridele 

Trigliceridele sunt grăsimi, mai exact lipide, care se regăsesc în sânge. Atunci când mănânci, organismul transformă caloriile consumate, dar de care nu are nevoie, în trigliceride. Acestea sunt depozitate și sunt folosite ulterior pentru a avea energie până la următoarea masă. Dacă obișnuiești să consumi mai multe calorii decât ai nevoie, în special carbohidrați și grăsimi, nivelul de trigliceride crește și depășește valorile normale.

Trigliceridele sunt bune sau nu pentru organism?
 
Trigliceridele sunt bune, ba chiar esențiale pentru organism întrucât sunt folosite pentru a fi transformate în energie atunci când ai nevoie. Acestea devin dăunătoare dacă depășesc valorile normale.
 
Cum sunt produse trigliceridele?

Trigliceridele sunt produse prin depozitarea caloriilor consumate cu scopul de a fi folosite la nevoie, fiind transformate în energie.

Rolul trigliceridelor în organism

Trigliceridele au rolul de a oferi organismului energia de care are nevoie între principalele mese ale zilei.
 
Care sunt cauzele creșterii trigliceridelor?

Nivelul de trigliceride crește și depășește valorile normale atunci când organismul primește, în mod constant, mai multe calorii decât consumă. Exista însă și alte cauze ale creșterii trigliceridelor precum:
  ·    Obezitatea
·      Diabetul netratat
·      Glanda tiroidă hipoactivă (hipotiroidism)
·      Afecțiunile renale
·      Consumul de alcool în cantități semnificative

Există și unele medicamente care cresc nivelul de trigliceride din sânge:
·      Steroizii
·      Beta-blocantele
·      Diureticele
·      Estrogenul din anticonceptionale
·      Pilulele contraceptive

Care este nivelul normal al trigliceridelor 

·         Nivelul normal al trigliceridelor: mai mic de 150
·         Nivelul trigliceridelor la limită: 150 -199
·         Nivelul trigliceridelor ridicat: 200 – 499
·         Nivelul trigliceridelor foarte mare: 500 sau peste 500.

Ce înseamnă un nivel prea mic de trigliceride?

Nivelul prea mic de trigliceride nu produce simptome și nici nu îți pune sănătatea în pericol. Trebuie totuși să verifici cauza nivelului scăzut de trigliceride întrucât scăderea acestora poate fi determinată de prezența unei afecțiuni precum: hipertiroidismul, malnutriția, consumul de droguri, dieta săracă în grăsimi ori sindrom de malabsorbție.

Cum se poate regla nivelul de trigliceride?

Cea mai eficientă, dar și la îndemână soluție pentru reducerea trigliceridelor consta în adoptarea unei diete sănătoase, din care grăsimile nesănătoase să fie complet eliminate. De asemenea, și sportul ajută la reducerea trigliceridelor din sânge.
 
În unele cazuri, adoptarea unui stil de viață sănătos nu este suficientă, iar atunci medicul va prescrie un tratament medicamentos.

De ce este periculos un nivel prea mare al trigliceridelor 

Trigliceridele care depășesc valorile normale contribuie la îngroșarea pereților arterelor, adică predispun la ateroscleroza. Astfel, și riscul de infarct și de accident vascular cerebral crește.
 
Nivelul extrem de crescut al trigliceridelor, adică care depășește 1000 mg/dl poate cauza pancreatita acută.

De ce poate fi periculos un nivel scăzut al trigliceridelor 

 Un nivel scăzut al trigliceridelor poate fi periculos dacă este cauzat de o afecțiune precum malnutriția, hipertiroidismul ori sindromul de malabsorbție.

Analize ce determină nivelul de trigliceride 

 Analiza prin care se determina nivelul de trigliceride este o analiză de sânge și poartă denumirea de profil lipidic. Această analiză măsoară valorile colesterolului, dar și ale trigliceridelor.

Periodicitatea analizelor pentru determinarea nivelului de trigliceride 

Analizele care determină nivelul de trigliceride ar trebui să fie făcute anual după împlinirea vârstei de 20 de ani. În caz de risc crescut de trigliceride mărite, medicul poate recomanda asemenea analize mai des.

Cum te pregătești pentru analizele de trigliceride 

Pentru analizele de trigliceride pacientul nu trebuie să mănânce nimic în dimineața recoltării probelor de sânge, nici să consume cafea cu zahăr ori alte băuturi îndulcite. Astfel, acesta se asigură că rezultatele sunt relevante.

Interpretarea și diagnosticarea unui nivel anormal al trigliceridelor 

Nivelul normal de trigliceride depinde de vârstă?
 
Ca și în cazul colesterolului, și nivelul normal de trigliceride depinde de vârsta pacientului. Valorile optime în cazul adulților și ale copiilor sunt diferite.
 
Nivelul normal de trigliceride depinde de sex?
 
Și sexul are un impact asupra nivelului optim de trigliceride. Spre exemplu, în rândul persoanelor de 20-29 ani, nivelul de trigliceride optim pentru bărbați este de 103 mg/dl, în timp ce pentru femei este de 97 mg/dl.

Estrogenul natural din organismul femeilor in perioada fertila a vietii poate avea un efect pozitiv asupra nivelului trigliceridelor din sange, prin creșterea producției de lipoproteină de înaltă densitate (HDL), cunoscută și sub numele de "colesterol bun". Acest tip de colesterol ajută la eliminarea excesului de trigliceride și a colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, estrogenul poate reduce nivelul de trigliceride prin inhibarea unei enzime numite lipază pancreatică.

Cu toate acestea, nivelurile de estrogen pot varia în timpul vieții unei femei și, odată cu menopauza, nivelurile scăzute de estrogen pot contribui la creșterea nivelului de trigliceride și de colesterol rău (LDL) în sânge. De aceea, în timpul menopauzei, femeile sunt adesea mai predispuse la afecțiuni cardiovasculare, care pot fi influențate de nivelul trigliceridelor și de colesterol din sânge.

În general, nivelurile ridicate de estrogen pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de trigliceride din sânge, dar este important să fie luate în considerare și alți factori care pot influența nivelul trigliceridelor, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, greutatea și istoricul familial de afecțiuni cardiovasculare. E

 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 
Copiii pot avea un nivel prea ridicat de trigliceride? De ce?
 
 Copiii pot avea un nivel prea ridicat de trigliceride din cauza obezității. Sindromul metabolic cauzat de obezitate declanșează o creștere a trigliceridelor din sânge.

Copiii pot avea un nivel prea scăzut de trigliceride? De ce?
 
De asemenea, copiii pot suferi și din cauza unui nivel prea scăzut de trigliceride, mai ales dacă suferă de malnutriție sau de sindrom de malabsorbție. 

Ce este sindromul metabolic?
 
Sindromul metabolic apare atunci când pacientul prezintă atât risc de afecțiuni cardiovasculare, cât și risc de diabet zaharat. Sindromul metabolic este adesea întâlnit în compania trigliceridelor mari, adică a căror valoare depășește 150 mg/dl.
 
Ce este sindromul X?
 Sindromul X metabolic reprezintă o serie de 5 factori de risc, care te predispun la diabet, afecțiuni cardiace și chiar și la infarct – iată care sunt factorii de risc:
·         Tensiune arterială mărită
·         Nivel crescut de zahăr în sânge (rezistență la insulină)
·         Grăsime abdominală
·         Trigliceride mărite
·         Nivel scăzut de colesterol „bun” (HDL)
 

Trigliceridele și colesterolul - prin ce diferă și de ce trebuie urmărite împreună 

Atât trigliceridele, cât și colesterolul sunt lipide, adică grăsimi. Ambele sunt transportate în sânge cu ajutorul lipoproteinelor. Nivelul ridicat al amândurora poate cauza probleme cardiovasculare. Diferență dintre acestea constă însă în rolul pe care aceste lipide îl au în organism.

Trigliceridele sunt transformate în energie, în timp ce colesterolul este folosit pentru crearea unor celule și hormoni. Colesterolul ajută organismul să „construiască” în timp ce trigliceridele sunt transformate de organism. Aceste două lipide trebuie monitorizate împreună întrucât de amândouă depinde riscul de accident cardiovascular al pacientului.
 
Trigliceridele mărite indică un nivel ridicat al colesterolului?
 
Dacă trigliceridele, dar și colesterolul, au valori mari, atunci suferi de tulburare a metabolismului lipidic. Dacă însă trigliceridele sunt mărite, iar colesterolul are valori normale, pacientul are de-a face cu hipertrigliceridemie.
 
Care este legătura dintre trigliceride și colesterol?
 

Atât trigliceridele și colesterolul indică nivelul de grăsimi din sânge. Aceste două lipide cauzează îngroșarea pereților arterelor și cresc riscul de boală cardiovasculară.

Nivelul ridicat de trigliceride 

Riscurile unui nivel ridicat al trigliceridelor 

Ce boli generează un nivel crescut de trigliceride?
 

Nivelul crescut de trigliceride generează afecțiuni precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, infarctul ori pancreatita.
 
Ce este hipertrigliceridemia?
 
Hipertrigliceridemia este afecțiunea care denumește creșterea nivelului de trigliceride din sânge.

Riscul de accidente vasculare 

Hipertrigliceridemia este asociată cu ateroscleroza, chiar și atunci când colesterolul nu depășește valorile normale. Așadar, nivelul ridicat de trigliceride din sânge crește riscul de accident vascular cerebral.

Riscul de diabet de tip 2

Nivelul crescut de trigliceride din sânge crește și riscul de diabet de tip 2. Trigliceridele care depășesc valorile normale indică faptul că organismul întâmpină probleme în procesul de transformare a alimentelor în energie. În mod normal, organismul produce insulină, care transporta glucoza, adică zahărul din sânge, către celule. Iar organismul transformă apoi glucoza în energie. Insulina este cea care permite organismului să folosească trigliceridele pentru a obține energie. Nivelul mărit de trigliceride indică rezistența la insulină, care este, de fapt, primul pas către diabetul de tip 2.

Riscul de afecțiuni la nivelul ficatului și pancreasului 

Dacă ai trigliceridele prea mari, este posibil să ai și steatoză hepatică, adică ficat gras. Steatoza hepatică apare în urma acumulării de grăsime la nivelul ficatului și, netratată corespunzător, poate cauza daune ireversibile ficatului.

Cauzele principale ale creșterii nivelului de trigliceride în corp 

Cauzele principale ale creșterii nivelului de trigliceride din corp sunt următoarele:
 
Supraponderabilitatea – nu toate persoanele supraponderale au trigliceridele mărite, însă majoritatea se confruntă cu această problemă. Nivelul de trigliceride se află în strânsă legătură cu grăsimea depozitată pe abdomen.
 
Factorii genetici – hipertrigliceridemia este o afecțiune care se poate moșteni genetic. Persoanele care au un singur părinte care are probleme cu trigliceridele mărite are șanse foarte mari să moștenească aceasta predispoziție.
 
Înaintarea în vârstă – nivelul de trigliceride din sânge are șanse mai mari să crească pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special pentru că stilul de viață devine din ce în ce mai lent odată cu trecerea anilor.
 
Dieta nesănătoasă – dieta nesănătoasă, pe bază de grăsimi și carbohidrați, este cel mai mare dușman al trigliceridelor. Consumul constant de alimente nesănătoase determină creșterea excesivă a nivelului de trigliceride din sânge.
 
Efectele secundare ale unor medicamente – creșterea trigliceridelor poate să apară și ca urmare a administrării unor medicamente care au acest efect secundar. Antipsihotiocele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, estrogenul, steroizii și retinoizii au asemenea efecte secundare.

Atentie mai ales la unele tipuri de anticonceptionale care contin estrogen si pot creste nivelul trigliceridelor la anumite femei. Acest efect poate fi mai pronuntat la femeile care au deja un nivel ridicat de trigliceride in sange. Prin urmare, este important ca femeile sa discute cu medicul lor despre istoricul lor medical si orice medicamente pe care le iau inainte de a lua anticonceptionale care contin estrogen.

In cazul in care trigliceridele cresc semnificativ, medicul poate recomanda ajustarea tratamentului sau schimbarea metodei de contraceptie.

Afecțiuni care determină creșterea nivelului de trigliceride 

Și o serie de afecțiuni determină creșterea nivelului de trigliceride: diabetul, afecțiunile renale, hipotiroidismul și alcoolismul.

Simptomele unui nivel ridicat al trigliceridelor 

Care sunt simptomele unui nivel mare de trigliceride? 

Nivelul mare de trigliceride din sânge nu cauzează simptome.
 

Cum poți scădea nivelul de trigliceride din corp 

Scăderea trigliceridelor din sânge se face prin schimbarea stilului de viață. 

Acordă atenție alimentației - alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, precum și cele bogate în zaharuri ar trebui eliminate complet din dietă, însă dacă pacientul nu poate face asta, este bine măcar să se limiteze cantitățile consumate. De asemenea, caloriile consumate zilnic ar trebui să nu depășească nevoile organismului, altfel caloriile neconsumate se vor transforma în trigliceride.
 
Redu aportul de zahăr
- nu este suficient să nu mai consumi zahăr în formă pură, ci trebuie să eviți și alimentele care conțin, mai mult ca sigur, zahăr, precum produsele de patiserie, produsele de cofetărie, iaurturile cu fructe și chiar și cerealele pe care le mănânci la micul dejun.
 
Consumă cât mai multe fibre - consumul de fibre scade nivelul de trigliceride din sânge așa că ar trebui să înlocuiești pastele și produsele făinoase cu cerealele integrale precum orezul sau quinoa. 
 
Consumă grăsimi sănătoase - organismul are nevoie de grăsimi, însă de grăsimi sănătoase, monosaturate și polinesaturate precum cele pe care le regăsești în avocado, nuci și ulei de măsline.
 
Renunță la alcool și băuturi dulci - tot ce depășește un pahar de băuturi alcoolice în cazul femeilor și două în cazul bărbaților are un impact imediat asupra trigliceridelor din sânge, urcând valorile acestora. Și fructoza din sucuri, fie ele naturale, crește nivelul de trigliceride, așa că rezumă-te la apă ori apă cu zeamă de lămâie dacă îți este sete. 
 
Scapă de kilogramele în plus - grăsimea, mai ales cea depusă în jurul taliei, crește nivelul trigliceridelor din sânge. Pentru a reduce trigliceridele, este esențial să ajungi la greutatea optimă pentru înălțimea ta.
 
Practică sport - sportul nu numai că te ajută să slăbești și să te menții în formă, însă reduce și nivelul de trigliceride din sânge. O jumătate de oră de activitate fizică pe zi este suficientă pentru reducerea trigliceridelor din sânge. Dacă nu ești o persoană atletică, optează pentru sesiuni de înot, yoga, pilates ori plimbări în ritm alert în aer liber.

Schimbarea stilului de viață 

Schimbarea stilului de viață presupune adoptarea unor obiceiuri sănătoase și renunțarea la care dăunătoare. Obiceiurile precum fumatul și consumul de alcool ar trebui eliminate complet. De asemenea, pacientul care are trigliceridele mărite trebuie să practice sport.

Dieta sănătoasă pentru scăderea nivelului de trigliceride 

Adoptarea unei diete sănătoase este esențială pentru scăderea nivelului de trigliceride. Grăsimile nesănătoase precum cele provenite din unt, margarina, carne grasă și alimente procesate, trebuie eliminate complet. Dieta pacientului ar trebui să fie bazată pe fructe, legume și cereale, precum și pe semințe, nuci și uleiuri sănătoase.

Alimente care scad trigliceridele

Alimentele care scad trigliceridele si care ar trebui să facă parte din dieta ta sunt: 
·      Peștele
·      soia
·      nucile
·      semințele
·      fasolea
·      vânăta
·      cerealele integrale
·      uleiurile vegetale
·      merele
·      căpșunele  
·      citricele
·      uleiul de măsline

Alimente interzise când ai un nivel foarte ridicat de trigliceride

Alimentele interzise pentru persoanele care au un nivel ridicat de trigliceride sunt: 
·      alimentele procesate
·      mâncarea de tip fast-food
·      zahărul
·      alimentele bogate în grăsimi de origine animală
·      carbohidrații rafinați
·      alcoolul
·      legumele bogate în amidon (mazăre, porumb)
·      uleiul de cocos
·      mierea
·      băuturile dulci  
·      produse de patiserie
·      produsele de cofetărie

Remedii naturiste pentru reducerea nivelului de trigliceride 

Nivelul de trigliceride din sânge poate fi redus și cu ajutorul unor remedii naturiste. Iată câteva remedii eficiente:
 
Usturoiul – usturoiul este cel mai eficient remediu naturist în lupta cu trigliceridele mărite. Diverse studii pe animale au arătat că extractul de usturoi poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride datorită proprietăților sale antiinflamatorii 1.
 
Oțetul de mere – consumul de oțet de mere reduce atât nivelul de trigliceride din sânge, cât și pe cel al colesterolului.
 
Piperul – și piperul este eficient în reducerea colesterolului și trigliceridelor, mai ales în rândul persoanelor supraponderale.
 
Curcumina - O recenzie din 2017 a descoperit că suplimentele de curcumină pot provoca o scădere semnificativă a trigliceridelor și a colesterolului rău sau LDL 2.
 

Tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de trigliceride 

 
Există mai multe variante de tratament pentru reducerea nivelului de trigliceride:
·         Fibrații, precum aceștia
·         Uleiul de pește
·         Niacina
·         Statinele - precum acestea 

Suplimente pe care medicul le poate recomanda pacientilor cu hipertrigliceridemie

Există mai multe tipuri de suplimente pe care medicul specialist le poate oferi pacienților cu valori foarte mari ale trigliceridelor, iar studiile arată că anumite substanțe sunt de ajutor în aceste cazuri.
 
Un exemplu este EPA (acidul eicosapentaenoic). EPA și DHA (acidul docosahexaenoic) sunt numiți adeseori acizi grași Omega-3 cu lanț foarte lung de atomi de carbon, iar studiile arată că în dieta modernă, există un procent prea mic de Omega 3 pe care îi consumăm zilnic din surse de origine vegetală (anumite legume, oleaginoase) și din peștele gras. Cele mai concentrate surse alimentare de EPA și DHA sunt tipurile de pește gras, precum tonul, somonul, macroul, sardinele și heringul. 
 
Tot studiile arată că prezența acizilor grași Omega-3 în organism încurajează secreția unor substanțe (prostaglandine) cu efecte antiinflamatoare benefice. Pe lângă activitatea lor antiinflamatoare, acizii grași Omega-3 cu lanț foarte lung de atomi de carbon au efecte asupra diverșilor factori de risc pentru bolile cardiovasculare, iar pacienții pot lua acești acizi grași sub formă de suplimente alimentare. 
 
Studiile3 clinice și epidemiologice susțin beneficiile cardiovasculare ale EPA și DHA. Printre potențialele mecanisme de la baza efectelor cardioprotectoare ale acizilor grași Omega-3 se află:
reducerea nivelului trigliceridelor, atenuarea plăcilor ateromatoase (depozite de plăci de culoare galbenă, care conțin colesterol și alte materii)
 
Acizii grași Omega-3 au efecte antitrombotice (reducerea agregării plachetare), antiinflamatoare (reducerea activității unor substanțe proinflamatoare), antiaterogenice (reducerea trigliceridelor și a valorilor colesterolului VLDL) și antidisritmice (posibila prevenție a fibrilației atriale, posibila protecție împotriva aritmiilor ventriculare patologice), scad presiunea sistolică și presiunea diastolică,
îmbunătățirea în cazul funcției endoteliale.
 
Un aport combinat de EPA și DHA de 1 gram pe zi, sub formă de suplimente cu ulei de pește ce conține EPA plus DHA, este recomandat în cazul pacienților cu boala arterială coronariană (cardiopatie ischemică), însă decizia de a se administra aceste suplimente trebuie luată în urma unei discuții cu medicul curant.
 
Aceste suplimente cu ulei de pește ajută la scăderea valorilor trigliceridelor (fiind un aliat deosebit de bun în cazul pacienților cu hipertrigliceridemie), cu până la 30%, grație conținutului de Omega-3 pe care îl au, sub formă de EPA și DHA. 
 
Experții 4 spun că pacienții vor avea nevoie de o doză de 2-4 grame de ulei de peste (EPA și DHA) pe zi, iar dacă valorile trigliceridelor sunt foarte mari, medicul poate recomanda un supliment optim, ce conține ulei de pește.
 
Drojdia de orez roșu japonez este un alt tip de supliment pe care medicul îl poate prescrie pacienților cu hipertrigliceridemie. Acest supliment are în compoziție aceeași substanță activă - monacolina K - ce se găsește în medicamentele care scad colesterolul: statinele.
 
Extractul de drojdie de orez roșu este o substanță care este extrasă din orezul care a fost fermentat împreună cu un tip de drojdie numit Monascus purpureus. În anumite țări, acest extract este folosit în medicina tradițională. Drojdia de orez roșu conține mai multe ingrediente care pot să ajute la menținerea sub control a valorilor colesterolului, iar printre acestea se afla monacolinele - mai precis, cea mai importantă este monacolina K.
 
Studiile5 au arătat că anumite suplimente cu drojdie de orez roșu japonez care conțin monacolina K pot să reducă semnificativ valoarea colesterolului total și mai ales valoarea LDL-colesterolului (numit și colesterol "rău").
 
Un studiu4 realizat pe 25 de persoane a arătat că drojdia de orez roșu a scăzut colesterolul total cu o medie de 15% și a redus colesterolul LDL (rău) cu până la 21 în aproape 2 luni de tratament. Mai mult, o analiza5 a 21 de studii a arătat că drojdia de orez roșu a fost eficientă în ce privește reducerea valorilor colesterolului total, ale colesterolului LDL și ale trigliceridelor atunci când extractul de drojdie de orez roșu a fost combinat cu statinele (medicamentele prescrise de medici pentru scăderea valorilor lipidelor din sânge).

Recomandări pentru persoanele cu un nivel crecut al trigliceridelor 

Pe lângă tratamentul medicamentos pentru reducere atrigliceridelor din sânge, pacientul poate face următoarele demersuri:
·         Scăderea și menținerea greutății la valorile normale
·         Adoptarea unei diete sănătoase, limitarea consumului de carbohidrați și grăsimi nesănătoase
·         Adoptarea unui stil de viață activ
·         Limitarea consumului de alcool
·         Renunțarea la fumat
·         Reglarea nivelului de zahăr din sânge
 

Nivelul scăzut al trigliceridelor 

Cauzele principale ale unui nivel prea scăzut al trigliceridelor 

Nivelul prea scăzut al trigliceridelor apare ca urmare a unor afecțiuni. Trigliceridele mici pot fi o consecință a: malnutriției, sindromului malabsorbției, diabetului de tip 2, hipotiroidismului, dietei sărace în grăsimi sănătoase.

Simptomele unui nivel scăzut al trigliceridelor  

Nivelul scăzut al trigliceridelor nu are simptome specifice așa că va fi depistat la analizele de sânge, fără a fi suspectat înainte.

Cum poti normaliza nivelul de trigliceride din corp dacă acesta este prea scăzut 

Pentru normalizarea nivelului scăzut de trigliceride din sânge trebuie să te asiguri, în primul rând, că nu există o cauză ascunsă, adică o boală, care determina scăderea trigliceridelor. Apoi, trebuie să adopți o dietă echilibrată, pe bază de grăsimi sănătoase (uleiuri vegetale, nuci, semințe, avocado).

Riscurile unui nivel prea scăzut al trigliceridelor 

Nivelul prea scăzut al trigliceridelor din sânge nu prezintă riscuri pentru sănătate. Este bine însă să verifici ce afecțiune stă la baza acestei scăderi de trigliceride pentru a o trata. 
 
Ai suferit un infarct sau un accident vascular și te temi de o recidivă? Valorile mari ale colesterolului favorizează riscul de reapariție a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of the Aged Garlic Extract on Cardiovascular Function in Metabolic Syndrome Rats”, Molecules. 2016 Oct 26;21(11):1425. doi: 10.3390/molecules21111425., autori: Israel Pérez-Torres, Juan Carlos Torres-Narváez, José Pedraza-Chaverri
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27792195/
2 Studiul „Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr J. 2017 Oct 11;16(1):68. doi: 10.1186/s12937-017-0293-y., autori: Si Qin, Lifan Huang, Jiaojiao Gong, Shasha Shen, Juan Huang, Hong Ren, Huaidong Hu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020971/
3Studiul "Overview of Omega-3 Fatty Acid Therapies", publicat în noiembrie 2013, in  P & T: a peer-reviewed journal for formulary management, autori: J. Chris Bradberry, Daniel E. Hilleman.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875260/
4Studiul "Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins.", publicat in The American Journal of Cardiology, autori: Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20185013/
5Analiza "The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review.", publicata in 2017 in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, autori: Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26167669/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0