Trigliceride: Ghid Complet - Afla de ce sunt periculoase

Despre trigliceride

Ce sunt trigliceridele
      • Rolul trigliceridelor in organism
      • Care este nivelul normal al trigliceridelor
      • De ce este periculos un nivel prea mare al trigliceridelor
      • De ce poate fi periculos un nivel scazut al trigliceridelor

Analize ce determina nivelul de trigliceride
Interpretarea si diagnosticarea unui nivel anormal al trigliceridelor
Trigliceridele si colesterolul - prin ce difera si de ce trebuie urmarite impreuna

Nivelul ridicat de trigliceride

Riscurile unui nivel ridicat al trigliceridelor
Cauzele principale ale cresterii nivelului de trigliceride in corp
Simptomele unui nivel ridicat al trigliceridelor
Cum poti scadea nivelul de trigliceride din corp
Alimente care scad trigliceridele
Alimente interzise cand ai un nivel foarte ridicat de trigliceride
Remedii naturiste pentru reducerea nivelului de trigliceride
Suplimente pe care medicul le poate recomanda pacientilor cu hipertrigliceridemie
Tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de trigliceride

Recomandari pentru persoanele cu un nivel crecut al trigliceridelor

Nivelul scazut al trigliceridelor

 

Despre trigliceride 

Ce sunt trigliceridele 

Trigliceridele sunt grasimi, mai exact lipide, care se regasesc in sange. Atunci cand mananci, organismul transforma caloriile consumate, dar de care nu are nevoie, in trigliceride. Acestea sunt depozitate si sunt folosite ulterior pentru a avea energie pana la urmatoarea masa. Daca obisnuiesti sa consumi mai multe calorii decat ai nevoie, in special carbohidrati si grasimi, nivelul de trigliceride creste si depaseste valorile normale.

 
Trigliceridele sunt bune sau nu pentru organism?
 
Trigliceridele sunt bune, ba chiar esentiale pentru organism intrucat sunt folosite pentru a fi transformate in energie atunci cand ai nevoie. Acestea devin daunatoare daca depasesc valorile normale.
 
Cum sunt produse trigliceridele?
 
Trigliceridele sunt produse prin depozitarea caloriilor consumate cu scopul de a fi folosite la nevoie, fiind transformate in energie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rolul trigliceridelor in organism

Trigliceridele au rolul de a oferi organismului energia de care are nevoie intre principalele mese ale zilei.
 
Care sunt cauzele cresterii trigliceridelor?
 
Nivelul de trigliceride creste si depaseste valorile normale atunci cand organismul primeste, in mod constant, mai multe calorii decat consuma. Exista insa si alte cauze ale cresterii trigliceridelor precum: 
 ·     Obezitatea
·      Diabetul netratat
·      Glanda tiroida hipoactiva (hipotiroidism)
·      Afectiunile renale
·      Consumul de alcool in cantitati semnificative

Exista si unele medicamente care cresc nivelul de trigliceride din sange:
·      Steroizii
·      Beta-blocantele
·      Diureticele
·      Estrogenul
·      Pilulele contraceptive

Care este nivelul normal al trigliceridelor 

·         Nivelul normal al trigliceridelor: mai mic de 150
·         Nivelul trigliceridelor la limita: 150 -199
·         Nivelul trigliceridelor ridicat: 200 – 499
·         Nivelul trigliceridelor foarte mare: 500 sau peste 500.

 

Ce inseamna un nivel prea mic de trigliceride?

Nivelul prea mic de trigliceride nu produce simptome si nici nu iti pune sanatatea in pericol. Trebuie totusi sa verifici cauza nivelului scazut de trigliceride intrucat scaderea acestora poate fi determinata de prezenta unei afectiuni precum: hipertiroidismul, malnutritia, consumul de droguri, dieta saraca in grasimi ori sindrom de malabsorbtie.

Cum se poate regla nivelul de trigliceride?

Cea mai eficienta, dar si la indemana solutie pentru reducerea trigliceridelor consta in adoptarea unei diete sanatoase, din care grasimile nesanatoase sa fie complet eliminate. De asemenea, si sportul ajuta la reducerea trigliceridelor din sange.
In unele cazuri, adoptarea unui stil de viata sanatos nu este suficienta, iar atunci medicul va prescrie un tratament medicamentos.

De ce este periculos un nivel prea mare al trigliceridelor 

Trigliceridele care depasesc valorile normale contribuie la ingrosarea peretilor arterelor, adica predispun la ateroscleroza. Astfel, si riscul de infarct si de accident vascular cerebral creste.
Nivelul extrem de crescut al trigliceridelor, adica care depaseste 1000 mg/dl poate cauza pancreatita acuta.

 

De ce poate fi periculos un nivel scazut al trigliceridelor 

Un nivel scazut al trigliceridelor poate fi periculos daca este cauzat de o afectiune precum malnutritia, hipertiroidismul ori sindromul de malabsorbtie.

Analize ce determina nivelul de trigliceride 

Analiza prin care se determina nivelul de trigliceride este o analiza de sange si poarta denumirea de profil lipidic. Aceasta analiza masoara valorile colesterolului, dar si ale trigliceridelor.

Periodicitatea analizelor pentru determinarea nivelului de trigliceride 

Analizele care determina nivelul de trigliceride ar trebui sa fie facute anual dupa implinirea varstei de 20 de ani. In caz de risc crescut de trigliceride marite, medicul poate recomanda asemenea analize mai des.

Cum te pregatesti pentru analizele de trigliceride 

Pentru analizele de trigliceride pacientul nu trebuie sa manance nimic in dimineata recoltarii probelor de sange, nici sa consume cafea cu zahar ori alte bauturi indulcite. Astfel, acesta se asigura ca rezultatele sunt relevante.

Interpretarea si diagnosticarea unui nivel anormal al trigliceridelor 

Nivelul normal de trigliceride depinde de varsta?
 
Da, ca si in cazul colesterolului, si nivelul normal de trigliceride depinde de varsta pacientului. Valorile optime in cazul adultilor si ale copiilor sunt diferite.
 
Nivelul normal de trigliceride depinde de sex?
 
Si sexul are un impact asupra nivelului optim de trigliceride. Spre exemplu, in randul persoanelor de 20-29 ani, nivelul de trigliceride optim pentru barbati este de 103 mg/dl, in timp ce pentru femei este de 97 mg/dl.
Menopauza contribuie, de asemenea, la cresterea nivelului de trigliceride din sange.
 
Copiii pot avea un nivel prea ridicat de trigliceride? De ce?
 
Copiii pot avea un nivel prea ridicat de trigliceride din cauza obezitatii. Sindromul metabolic cauzat de obezitate declanseaza o crestere a trigliceridelor din sange.
 
Copiii pot avea un nivel prea scazut de trigliceride? De ce?
 
De asemenea, copiii pot suferi si din cauza unui nivel prea scazut de trigliceride, mai ales daca sufera de malnutritie sau de sindrom de malabsorbtie.
 
Ce este sindromul metabolic?
 
Sindromul metabolic apare atunci cand pacientul prezinta atat risc de afectiuni cardiovasculare, cat si risc de diabet zaharat. Sindromul metabolic este adesea intalnit in compania trigliceridelor mari, adica a caror valoare depaseste 150 mg/dl.
 
Ce este sindromul X?
 
Sindromul X metabolic reprezinta o serie de 5 factori de risc, care te predispun la diabet, afectiuni cardiace si chiar si la infarct – iata care sunt factorii de risc:
·         Tensiune arteriala marita
·         Nivel crescut de zahar in sange (rezistenta la insulina)
·         Grasime abdominala
·         Trigliceride marite
·         Nivel scazut de colesterol „bun” (HDL)

Trigliceridele si colesterolul - prin ce difera si de ce trebuie urmarite impreuna 

Atat trigliceridele, cat si colesterolul sunt lipide, adica grasimi. Ambele sunt transportate in sange cu ajutorul lipoproteinelor. Nivelul ridicat al amandurora poate cauza probleme cardiovasculare. Diferenta dintre acestea consta insa in rolul pe care aceste lipide il au in organism.
Trigliceridele sunt transformate in energie, in timp ce colesterolul este folosit pentru crearea unor celule si hormoni. Colesterolul ajuta organismul sa „construiasca” in timp ce trigliceridele sunt transformate de organism. Aceste doua lipide trebuie monitorizate impreuna intrucat de amandoua depinde riscul de accident cardiovascular al pacientului.
 
Trigliceridele marite indica un nivel ridicat al colesterolului?
 
Daca si trigliceridele, dar si colesterolul, au valori mari, atunci suferi de tulburare a metabolismului lipidic. Daca insa trigliceriele sunt marite, iar colesterolul are valori normale, pacientul are de-a face cu hipertrigliceridemie.
 
Care este legatura dintre trigliceride si colesterol?
 
Atat trigliceridele si colesterolul indica nivelul de grasimi din sange. Aceste doua lipide cauzeaza ingrosarea peretilor arterelor si cresc riscul de boala cardiovasculara.

Nivelul ridicat de trigliceride 

Riscurile unui nivel ridicat al trigliceridelor 

Ce boli genereaza un nivel crescut de trigliceride?

Nivelul crescut de trigliceride genereaza afectiuni precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, infarctul ori pancreatita.
 
Ce este hipertrigliceridemia?
 
Hipertrigliceridemia este afectiunea care denumeste cresterea nivelului de trigliceride din sange.

Riscul de accidente vasculare 

Hipertrigliceridemia este asociata cu ateroscleroza chiar si atunci cand colesterolul nu depaseste valorile normale. Asadar, nivelul ridicat de triglicemide din sange creste riscul de accident vascular cerebral.

Riscul de diabet de tip 2

Nivelul crescut de triglicemide din sange creste si riscul de diabet de tip 2. Trigliceridele care depasesc valorile normale indica faptul ca organismul intampina probleme in procesul de transformare a alimentelor in energie. In mod normal, organismul produce insulina, care transporta glucoza, adica zaharul din sange, catre celule. Iar organismul transforma apoi glucoza in energie, Insulina este cea care permite deci organismului sa foloseasca trigliceridele pentru a obtine energie. Nivelul marit de trigliceride indica rezistenta la insulina, care este, de fapt, primul pas catre diabetul de tip 2.

Riscul de afectiuni la nivelul ficatului si pancreasului 

Daca ai trigliceridele prea mari, este posibil sa ai si steatoza hepatica, adica ficat geras. Steatoza hepatica apare in urma acumularii de grasime la nivelul ficatului si, netratata corespunzator, poate cauza daune ireversibile ficatului.

Cauzele principale ale cresterii nivelului de trigliceride in corp 

Cauzele principale ale cresterii nivelului de trigliceride din corp sunt urmatoarele:
 
Supraponderabilidatea – nu toate persoanele supraponderale au trigliceridele marite, insa majoritatea. Nivelul de trigliceride se afla in stransa legatura cu grasimea depozitata pe abdomen.
 
Factorii genetici – hipertrigliceridemia este o afectiune care se poate mosteni genetic. Persoanele care au un singur parinte care are probleme cu trigliceridele marite are sanse foarte mari sa mosteneasca aceasta predispozitie.
 
Inaintarea in varsta – nivelul de trigliceride din sange are sanse mai mari sa creasca pe masura ce inaintam in varsta, in special pentru ca stilul de viata devine din ce in ce mai lent odata cu trecerea anilor.
 
Dieta nesanatoasa – dieta nesanatoasa, pe baza de grasimi si carbohidrati, este cle mai mare dusman al trigliceridelor. Consumul constant de alimente nesanatoase determina cresterea excesiva a nivelului de trigliceride din sange.
 
Efectele secundare ale unor medicamente – cresterea trigliceridelor poate sa apara si ca urmare a administrarii unor medicamente care au acest efect secundar. Antipsihotiocele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, estrogenul, steroizii si retinoizii au asemenea efecte secundare.

Afectiuni care determina cresterea nivelului de trigliceride 

Si o serie de afectiuni determina cresterea nivelului de trigliceride: diabetul, afectiunile renale, hipotiroidismul si alcoolismul.

Simptomele unui nivel ridicat al trigliceridelor 

Care sunt simptomele unui nivel mare de trigliceride?
 
Nivelul mare de trigliceride din sange nu cauzeaza simptome.

Cum poti scadea nivelul de trigliceride din corp 

Scaderea trigliceridelor din sange se face prin schimbarea stilului de viata. 

 • Acorda atentie alimentatiei - alimentele bogate in grasimi nesanatoase, precum si cele bogate in zaharuri ar trebui eliminate complet din dieta, insa daca pacientul nu poate face asta, este bine macar sa se limiteze cantitatile consumate. De asemenea, caloriile consumate zilnic ar trebui sa nu depaseasca nevoile organismului, altfel caloriile neconsumate se vor transforma in trigliceride.
 • Redu aportul de zahar - nu este suficient sa nu mai consumi zahar in forma pura, ci trebuie sa eviti si alimentele care contin, mai mult ca sigur, zahar, precum produsele de patiserie, produsele de cofetarie, iaurturile cu fructe si chiar si cerealele pe care le mananci la micul dejun.
 • Consuma cat mai multe fibre - consumul de fibre scade nivelul de trigliceride din sange asa ca ar trebui sa inlocuiesti pastele si produsele fainoase cu cerealele integrale precum orezul sau quinoa. 
 • Consuma grasimi sanatoase - organismul are nevoie de grasimi, insa de grasimi sanatoase, monosaturate si polinesaturate precum cele pe care le regasesti in avocado, nuci si ulei de masline.
 • Renunta la alcool si bauturi dulci - tot ce depaseste un pahar de bautura alcoolica in cazul femeilor si doua in cazul barbatilor are un impact imediat asupra trigliceridelor din sange, urcand valorile acestora. Si fructoza din sucuri, fie ele naturale, creste nivelul de trigliceride asa ca rezuma-te la apa ori apa cu zeama de lamaie daca iti este sete. 
 • Scapa de kilogramele in plus - grasimea, mai ales cea depusa in jurul taliei, creste nivelul trigliceridelor din sange. Pentru a reduce trigliceridele, este esential sa ajugi la greutatea optima pentru inaltimea ta.
 • Practica sport - sportul nu numai ca te ajuta sa slabesti si sa te mentii in forma, insa reduce si nivelul de trigliceride din sange. O jumatate de ora de activitate fizica pe zi este suficienta pentru reducerea trigliceridelor din sange. Daca nu esti o persoana atletica, opteaza pentru sesiuni de inot, yoga, pilates ori plimbari in ritm alert in aer liber.

 

Schimbarea stilului de viata 

Schimbarea stilului de viata presupune adoptarea unor obiceiuri sanatoase si renuntarea la care daunatoare. Obiceiurile precum fumatul si consumul de alcool ar trebui eliminate complet. De asemenea, pacientul care are trigliceridele marite trebuie sa practice sport.

Dieta sanatoasa pentru scaderea nivelului de trigliceride 

Adoptarea unei diete sanatoase este esentiala pentru scaderea nivelului de trigliceride. Grasimile nesanatoase precum cele provenite din unt, margarina, carne grasa si alimente procesate, trebuie eliminate complet. Dieta pacientului ar trebui sa fie bazata pe fructe, legume si cereale, precum si pe seminte, nuci si uleiuri sanatoase.

 

Alimente care scad trigliceridele

Alimentele care scad trigliceridele si care ar trebui sa faca parte din dieta ta sunt: 
·      Pestele
·      soia
·      nucile
·      semintele
·      fasolea
·      vanata
·      cerealele integrale
·      uleiurile vegetale
·      merele
·      capsunele  
·      citricele
·      uleiul de masline

Alimente interzise cand ai un nivel foarte ridicat de trigliceride

Alimentele interzise pentru persoanele care au un nivel ridicat de trigliceride sunt: 
·      alimentele procesate
·      mancarea de tip fast-food
·      zaharul
·      alimentele bogate in grasimi de origine animala
·      carbohidratii rafinati
·      alcoolul
·      legumele bogate in amidon (mazare, porumb)
·      uleiul de cocos
·      mierea
·      bauturile dulci  
·      produse de patiserie
·      produsele de cofetarie

Remedii naturiste pentru reducerea nivelului de trigliceride 

Nivelul de trigliceride din sange poate fi redus si cu ajutorul unor remedii naturiste. Iata cateva remedii eficiente:

Usturoiul – usturoiul este cel mai eficient remediu naturist in lupta cu trigliceridele marite. Un studiu realizat in anul 2006 a dovedit faptul ca usturoiul reduce atat trigliceridele, cat si nivelul de zahar din sange si colesterolul.

Otetul de mere – consumul de otet de mere reduce atat nivelul de trigliceride din sange, cat si pe cel al colestrolului.

Piperul Cayenne – si piperul cayenne este eficient in reducerea colesterolului si trigliceridelor, mai ales in randul persoanelor supraponderale.

Scortisoara – potrivit unul studiu facut in anul 2003, scortisoara are capacitatea de a reduce trigliceridele la bolnavii de diabet de tip 2.

Tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de trigliceride 

Exista mai multe variante de tratament pentru reducerea nivelului de trigliceride:
·         Fibratii
·         Uleiul de peste
·         Niacina
·         Statinele

Suplimente pe care medicul le poate recomanda pacientilor cu hipertrigliceridemie

Exista mai multe tipuri de suplimente pe care medicul specialist le poate oferi pacientilor cu valori foarte mari ale trigliceridelor, iar studiile arata ca anumite substante sunt de ajutor in aceste cazuri.

Un exemplu este EPA (acidul eicosapentaenoic). EPA si DHA (acidul docosahexaenoic) sunt numiti adeseori acizi grasi Omega 3 cu lant foarte lung de atomi de carbon, iar studiile arata ca in dieta moderna, exista un procent prea mic de Omega 3 pe care ii consumam zilnic din surse de origine vegetala (anumite legume, oleaginoase) si din pestele gras. Cele mai concentrate surse alimentare de EPA si DHA sunt tipurile de peste gras, precum tonul, somonul, macroul, sardinele si heringul. Tot studiile arata ca prezenta acizilor grasi Omega 3 in organism incurajeaza secretia unor substante (prostaglandine) cu efecte antiinflamatoare benefice. Pe langa activitatea lor antiinflamatoare, acizii grasi Omega 3 cu lant foarte lung de atomi de carbon au efecte asupra diversilor factori de risc pentru bolile cardiovasculare, iar pacientii pot lua acesti acizi grasi sub forma de suplimente alimentare. Studiile1 clinice si epidemiologice sustin beneficiile cardiovasculare ale EPA si DHA. Printre potentialele mecanisme de la baza efectelor cardioprotectoare ale acizilor grasi Omega 3 se afla:

 • reducerea nivelului trigliceridelor
 • atenuarea placilor ateromatoase (depozite de placi de culoare galbena, care contin colesterol si alte materii)
 • Omega 3 exercita efecte antitrombotice (reducerea agregarii plachetare), antiinflamatoare (reducerea activitatii unor substante proinflamatoare), antiaterogenice (reducerea trigliceridelor si a valorilor colesterolului VLDL) si antidisritmice (posibila preventie a fibrilatiei atriale, posibila protectie impotriva aritmiilor ventriculare patologice)
 • scad presiunea sistolica si presiunea diastolica
 • imbunatatirea in cazul functiei endoteliale.


Un aport combinat de EPA si DHA de 1 gram pe zi, sub forma de suplimente cu ulei de peste ce contine EPA plus DHA, este recomandat in cazul pacientilor cu boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica), insa decizia de a se administra aceste suplimente trebuie luata in urma unei discutii cu medicul curant.

Aceste suplimente cu ulei de peste ajuta la scaderea valorilor trigliceridelor (fiind un aliat deosebit de bun in cazul pacientilor cu hipertrigliceridemie), cu pana la 30%, gratie continutului de Omega 3 pe care il au, sub forma de EPA si DHA. Expertii2 spun ca pacientii vor avea nevoie de o doza de 2-4 grame de ulei de peste (EPA si DHA) pe zi, iar daca valorile trigliceridelor sunt foarte mari, medicul poate recomanda un supliment optim, ce contine ulei de peste.

Drojdia de orez rosu japonez este un alt tip de supliment pe care medicul il poate prescrie pacientilor cu hipertrigliceridemie. Acest supliment are in compozitie aceeasi substanta activa - monacolina K - ce se gaseste in medicamentele care scad colesterolul: statinele.

Extractul de drojdie de orez rosu este o substanta care este extrasa din orezul care a fost fermentat impreuna cu un tip de drojdie numit Monascus purpureus. In anumite tari, acest extract este folosit in medicina traditionala. Drojdia de orez rosu contine mai multe ingrediente care pot sa ajute la mentinerea sub control a valorilor colesterolului, iar printre acestea se afla monacolinele - mai precis, cea mai importanta este monacolina K.

Studiile3 au aratat ca anumite suplimente cu drojdie de orez rosu japonez care contin monacolina K pot sa reduca semnificativ valoarea colesterolului total si mai ales valoarea LDL-colesterolului (numit si colesterol "rau").

Un studiu4 realizat pe 25 de persoane a aratat ca drojdia de orez rosu a scazut colesterolul total cu o medie de 15% si a redus colesterolul LDL (rau) cu pana la 21 in aproape 2 luni de tratament. Mai mult, o analiza5 a 21 de studii a aratat ca drojdia de orez rosu a fost eficienta in ce priveste reducerea valorilor colesterolului total, ale colesterolului LDL si ale trigliceridelor atunci cand extractul de drojdie de orez rosu a fost combinat cu statinele (medicamentele prescrise de medici pentru scaderea valorilor lipidelor din sange).

Recomandari pentru persoanele cu un nivel crecut al trigliceridelor 

Pe langa tratamentul medicamentos pentru reducere atrigliceridelor din sange, pacientul poate face urmatoarele demersuri:
·         Scaderea si mentinerea greutatii la valorile normale
·         Adoptarea unei diete sanatoase, limitarea consumuluid e carbohidrati si grasimi nesanatoase
·         Adoptarea unui stil de viata activ
·         Limitarea consumului de alcool
·         Renuntarea la fumat
·         Reglarea nivelului de zahar din sange
 

Nivelul scazut al trigliceridelor 

Cauzele principale ale unui nivel prea scazut al trigliceridelor 

Nivelul prea scazut al trigliceridelor apare ca urmare a unor afectiuni. Trigliceridele mici pot fi o consecinta a: malnutritiei, sindromului malabsorbtiei, diabetului de tip 2, hipotiroidismului, dietei sarace in grasimi sanatoase.

Simptomele unui nivel scazut al trigliceridelor  

Nivelul scazut al trigliceridelor nu are simptome specifice asa ca va fi depistat la analizele de sange, fara a fi suspectat inainte.

Cum poti normaliza nivelul de trigliceride din corp daca acesta este prea scazut 

Pentru normalizarea nivelului scazut de trigliceride din sange trebuie sa te asiguri, in primul rand, ca nu exista o cauza ascunsa, adica o boala, care determina scaderea trigliceridelor. Apoi, trebuie sa adopti o dieta echilibrata, pe baza de grasimi sanatoase (uleiuri vegetale, nuci, seminte, avocado).

Riscurile unui nivel prea scazut al trigliceridelor 

Nivelul prea scazut al trigliceridelor din sange nu prezinta riscuri pentru sanatate. Este bine insa sa verifici ce afectiune sta la baza aceste scaderi de trigliceride pentru a o trata. 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • 1Studiul "Overview of Omega-3 Fatty Acid Therapies", publicat in noiembrie 2013, in  P & T: a peer-reviewed journal for formulary management, autori: J. Chris Bradberry, Daniel E. Hilleman.
 • 2WebMD - https://www.webmd.com/cholesterol-management/supplements#1
 • 3WebMD - https://www.webmd.com/cholesterol-management/red-yeast-rice#1
 • 4Studiul "Lipid-lowering efficacy of red yeast rice in a population intolerant to statins.", publicat in The American Journal of Cardiology, autori: Venero CV, Venero JV, Wortham DC, Thompson PD.
 • 5Analiza "The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review.", publicata in 2017 in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, autori: Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S.

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0