Valori normale ale colesterolului si trigliceridelor

O triglicerida este un tip de grasime pe care o obtii, in mare parte, din alimentele pe care le mananci. De asemenea, si corpul tau produce trigliceride cand transforma caloriile in exces in grasime, pentru ca aceasta sa fie stocata. Unele trigliceride sunt necesare pentru anumite functii ale celulelor, dar un nivel prea mare de trigliceride nu este sanatos. La fel ca in cazul colesterolului LDL, valorile mai mici ale trigliceridelor sunt considerate mai sanatoase.

 

La adulti, valorile considerate optime sunt:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

      - colesterol total: sub 200 mg/dl;
      - colesterol LDL: sub 100 mg/dl;
      - colesterol HDL: peste 60 mg/dl;
      - trigliceride: sub 150 mg/dl.

 

Pentru copii, valorile colesterolului total sunt sub 170 mg/dl, iar ale colesterolului LDL este bine sa fie sub 110 mg/dl.

In functie de factorii de risc asociati, se stabileste un grad de risc si o anumita tinta terapeutica a colesterolului sau LDL-colesterolului.

Factorii de risc sunt:

•    Boala cardiaca ischemica (angina pectorala, infarct miocardic, angioplastii, etc.)
•    Diabet zaharat
•    Boala vasculara aterosclerotica (arteriopatie membre inferioare, afectarea arterelor cerebrale)
•    Hipertensiune arteriala
•    Fumat
•    Varsta si menopauza (barbatii de peste 45 de ani, femei cu varsta peste 55 de ani)
•    Istoric familial de boala cardiaca precoce.

Categoriile de risc si tinta LDL care trebuie atinsa

1. Risc scazut - pacientul are cel mult un factor de risc.

- Tinta colesterolului LDL este sub 160 mg/dl.

2. Risc moderat sau moderat inalt - pacientul are 2 sau mai multi factori de risc.

- Tinta colesterolului LDL este sub 130 mg/dl.

3. Risc inalt - boala cardiaca ischemica sau alta afectare vasculara aterosclerotica, diabet zaharat sau multiplii factori de risc asociati.

- Tinta colesterolului LDL este sub 100 mg/dl.

 
 

4. Risc foarte inalt - pacientul a avut recent un accident vascular cerebral, are boala cardiaca ischemica asociata cu diabet zaharat sau cu multiplii factori de risc necontrolati (hipertensiune arteriala necontrolata).

- Tinta colesterolului LDL este sub 70 mg/dl.

În general, nivelurile de colesterol sănătos pentru vârstnici sunt

  • colesterolul total sub 200 mg / dl
  •  un nivel de colesterol LDL mai mic de 100 mg / dl
  • un nivel de colesterol HDL mai mare de 40 mg / dl pentru bărbați sau 50 mg / dl pentru femei

Hormonii pot avea, de asemenea, un efect asupra nivelului de colesterol al corpului. Cercetările au arătat că, pe măsură ce nivelul de estrogen crește în timpul ciclului menstrual al unei femei, crește și nivelul colesterolului HDL, iar nivelul colesterolului LDL scade.

Cauzele care determina valorile mari ale colesterolului si ale trigliceridelor

Alimentele bogate in anumite tipuri de grasimi, anumite afectiuni medicale, precum si alti factori pot cauza hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului in sange) si valorile crescute ale trigliceridelor.

Alimentatia

Se stie ca doua tipuri de grasimi cresc valorile colesterolului.

1. Grasimile saturate pot sa iti creasca nivelul de colesterol LDL din sange. Anumite alimente de origine vegetala, cum ar fi uleiul de palmier si uleiul de cocos, contin grasimi saturate. Cu toate acestea, grasimile saturate se gasesc in mari cantitati in produsele de origine animala, cum ar fi: branza, laptele, untul si friptura.

2. Grasimile trans - sunt mai rele decat grasimile saturate, deoarece ele pot creste nivelul de colesterol LDL (numit si colesterol rau) si pot sa iti scada valorile colesterolului HDL (numit colesterol bun). Unele grasimi trans se gasesc in mod natural in produsele de origine animala. Altele se gasesc in alimentele procesate care au fost supuse unui proces numit hidrogenare, iar exemple in acest sens sunt unele tipuri de margarina si chipsurile din cartofi.

Consumul de alcool crește trigliceridele și colesterolul din sânge. Dacă nivelul trigliceridelor devine prea ridicat, acestea se pot acumula în ficat, provocând boli ale ficatului gras. Ficatul nu poate funcționa așa cum ar trebui și nu poate elimina colesterolul din sânge, astfel încât nivelul colesterolului crește.

Se consideră că administrarea a 2-2,5 g de steroli vegetali pe zi scade colesterolul LDL cu o medie de 10% în decurs de două până la trei săptămâni. Atunci când este combinat cu o dietă și un stil de viață sănătos, colesterolul LDL poate fi redus în continuare cu 5%.

Sterolii și stanolii din plante nu au niciun efect asupra colesterolului HDL sau asupra trigliceridelor.

Niacina este o vitamină B, utila in gestionarea colesterolului crescut. Medicii o recomandă uneori pacienților cu colesterol ridicat sau probleme cardiace. Crește nivelul colesterolului bun și reduce trigliceridele. De asmenea, nivelurile scăzute de vitamina B12 au fost asociate cu niveluri mai ridicate de colesterol total, colesterol LDL (rău) și trigliceride - chiar și după slabire si ajustarea efectelor pe care le au asupra organismului, scaderea indicelelui  de masă corporală, grăsimea abdominală și procentul total de grăsime corporală.

 

Afectiunile medicale

Nu uita ca anumite afectiuni iti pot afecta nivelul colesterolului din sange. De exemplu, valorile mari ale colesterolului seric pot fi cauzate de: diabet, hipotiroidism, sindromul metabolic, sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice, bolile renale.

Alte cauze

Se intampla uneori ca valorile mari ale colesterolului sa aiba alte cauze, cum ar fi:

  • Lipsa activitatii fizice - faptul ca nu faci suficiente exercitii fizice iti poate creste nivelul de colesterol LDL. Pe langa asta, s-a demonstrat ca exercitiile si miscarea iti pot creste nivelul colesterolului bun din sange (HDL).
  • Fumatul - si acest obicei iti poate creste nivelul colesterolului rau (LDL), cauzand depunerile de placa ateromatoasa in interiorul arterelor tale.
  • Factorii genetici - in cazul in care hipercolesterolemia este intalnita la membrii din familia ta, si tu ai un risc crescut de a avea valori mari ale colesterolului.
  • Medicatia - anumite medicamente, cum ar fi unele tipuri de diuretice, iti pot creste nivelul colesterolului.
  • Menopauza - in perioada de doi ani care înconjoară perioada menstruală finală, media LDL a femeilor sau colesterolul rău a crescut cu aproximativ 10,5 puncte, sau cu aproximativ 9%. Nivelul mediu total al colesterolului a crescut, de asemenea, substanțial, cu aproximativ 6,5.

Simptome ale colesterolului crescut si ale valorilor mari ale trigliceridelor

Hipercolesterolemia, de regula, nu provoaca niciun fel de simptome. Simptomele pot sa apara doar dupa ce nivelul crescut al colesterolului a provocat "daune" semnificative in corpul pacientului.

De exemplu, simptomele pot sa apara sub forma simptomelor de boala coronariana, cum ar fi durerea in piept (angina) sau greata si oboseala. Un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral poate sa rezulte de pe urma colesterolului necontrolat, printre altele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0