Trigliceridele marite: care sunt cele mai frecvente cauze

Este foarte important sa tii o evidenta a nivelului colesterolului. Aceeasi regula este valabila si pentru tensiunea arteriala, glicemie si circumferinta taliei, daca vrei sa fii ferit de anumite afectiuni.

Poate ca te-ai obisnuit deja sa tot auzi vorbindu-se despre colesterolul „bun” (HDL) si colesterolul „rau” (LDL), insa si trigliceridele sunt o parte importanta pentru a intelege imaginea de ansamblu. Trigliceridele reprezinta una dintre cele patru valori pe care le vei vedea pe un test standard pentru colesterol. Atunci cand trigliceridele au valori foarte mari, asta inseamna ca pot aparea probleme de sanatate, inclusiv probleme la nivelul functionarii inimii.

Ce sunt trigliceridele?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Trigliceridele reprezinta un tip de grasime (lipide) care se gasesc in sange. Ficatul nostru este cel care produce trigliceridele. De asemenea, o persoana le poate lua dintr-o multime de alimente pe care le mananca in mod normal. De fapt, dupa ce mancam, orice calorii in plus de care organismul nostru nu are nevoie imediat sunt transformate in trigliceride.

Aceste substante grase sunt depozitate in celulele grase. Ele sunt mai apoi eliberate si incep sa circule prin fluxul sangvin, pentru a fi folosite ca energie de catre celulele noastre. Dar la fel ca in cazul colesterolului LDL (cel „rau”), prea multe triglideride pot fi daunatoare.

Atunci cand testele de sange arata ca ai trigliceridele crescute, asta inseamna, de fapt, ca ai o cantitate prea mare din acest tip de grasime in sange. In termeni medicali, aceasta se numeste hipertrigliceridemie.

Care sunt cauzele cresterii trigliceridelor

Cele mai comune cauze ale cresterii trigliceridelor sunt obezitatea si diabetul care nu a fost tinute sub control. Daca pacientul este supraponderal si nu este activ din punct de vedere fizic, ar putea avea trigliceridele marite, in special daca persoana mananca multe alimente bogate in carbohidrati rafinati si zahar sau daca consuma mult alcool.

Consumul excesiv de alcool poate cauza cresteri bruste in ceea ce priveste nivelul trigliceridelor, iar aceste „varfuri” pot declansa inflamatia in interiorul pancreasului (pancreatita).

Alte cauze ale cresterii trigliceridelor sunt hipotiroidismul, afectiunile renale si anumite boli de stocare a lipidelor mostenite genetic.

Terapia cu estrogen, care poate fi folosita pentru a trata simptomele menopauzei la anumite paciente, poate, de asemenea, sa creasca foarte mult nivelul trigliceridelor. In plus, e bine de stiut ca anumite medicamente pot cauza cresterea trigliceridelor, cum ar fi:

  • medicamentele betablocante – o clasa de medicamente prescrise pentru tratamentul tensiunii arteriale, durerilor in piept si problemelor legate de ritmul cardiac;
  • diureticele – folosite pentru a ajuta la scaderea tensiunii arteriale, ajutand organismul sa elimine mai multe lichide;
  • corticosteroizii – medicamente folosite pentru a trata cazurile severe de durere si inflamatie;
  • contraceptivele hormonale – acestea contin estrogen, care poate creste nivelul trigliceridelor.


De retinut: valorile mari ale trigliceridelor pot fi, de asemenea, un simptom al unei boli metabolice, care creste riscul de boli cardiovasculare, diabet si accident vascular cerebral.

Alte cauze care fac ca trigliceridele sa aiba valori mari

Expertii spun ca hipertrigliceridemia poate fi un semn al:

* diabetului de tip 2 sau prediabetului

* sindromului metabolic

* hipotiroidismului (nivel scazut al hormonilor tiroidieni)

* bolilor genetice rare, care afecteaza modul in care organismul transforma grasimea in energie (hipertrigliceridemia familiala si altele)

Trigliceridele marite pot fi un efect advers al tratamentului cu anumite medicamente: diuretice, estrogen si progesteron, retinoizi, steroizi, betablocante, unele medicamente imunosupresoare, unele medicamente folosite pentru tratarea HIV.

Ce tipuri de alimente pot cauza o crestere a trigliceridelor serice:

  • zaharul - zaharurile simple (fructoza, de exemplu) sunt o sursa frecventa a trigliceridelor crescute
  • grasimile saturate si grasimile trans - cele saturate sunt grasimi solide la temperatura camerei si care se gasesc in: alimentele prajite, carnea rosie, pielea de la carnea de pui, galbenus, produse lactate cu procent mare de grasime, unt, untura, margarina, alimente de la fast-food, grasime de origine animala; cele trans sunt grasimi hidrogenate, pe care le gasim in multe alimente din comert (chips-uri, biscuiti, fursecuri, gogosi, popcornul care se prepara la microunde, alimentele prajite si cele de la fast food)
  • cerealele rafinate si alimentele cu amidon - cerealele procesate au adaos de zaharuri si sunt facute din faina alba, care pot creste trigliceridele; de evitat: painea alba, pastele, cerealele indulcite cu zahar, orezul instant, covrigii, pizza, produsele de patiserie, placintele, fursecurile si prajiturile
  • alcoolul - consumul excesiv de alcool determina ficatul sa creasca productia de trigliceride
  • alimentele cu multe calorii - excesul de calorii creste nivelul trigliceridelor.

Cresterea trigliceridelor nu da simptome

In general, cresterea trigliceridelor nu prezinta niciun fel de simptom, dar daca aceasta este cauzata de o boala genetica, pacientul poate dezvolta depozite de grasime sub piele.

Nivelul trigliceridelor poate creste in cazul femeilor insarcinate si tinde sa atinga un varf, o valoare maxima, in al treilea trimestru de sarcina. Cu toate acestea, dupa nastere, cele mai multe femei revin la un nivel normal al trigliceridelor.

De ce este periculoasa cresterea trigliceridelor?

Indiferent de cauza, o valoare foarte mare a trigliceridelor este legata de un risc mai mare de a dezvolta boli de inima, de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Inca se fac cercetari pentru a descoperi relatia exacta dintre trigliceride si bolile cardiovasculare, insa este important de retinut ca o valoare extrem de ridicata a trigliceridelor tinde sa se asocieze cu alti factor de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala si colesterolul marit.

Cum poti reduce trigliceridele

Pentru pacientii cu forme mai usoare de hipercolesterolemie ori hipertrigliceridemie, suplimentele alimentare ar putea fi o alternativa, mai ales daca medicul specialist le recomanda ca atare ori in combinatie cu unele statine. 

Cercetatorii au adus in prim-plan in ultimii ani noi suplimente nutritive, care contin monacolina K, o substanta obtinuta in timpul procesului de fermentare a drojdiei de orez rosu japonez - Monascus purpureus.

Cercetarile arata1 ca drojdia de orez rosu japonez contine cantitati considerabile de monacolina K, care poate sa reduca nivelul colesterolului total, nivelul colesterolului LDL ("rau") si valorile trigliceridelor.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shuttertsock

Bibliografie:

  • 1 Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-red-yeast-rice/art-20363074
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0