Valorile colesterolului la barbati

Colesterolul mare (numit si hipercolesterolemie) ii supune pe barbati unui risc mai mare de a suferi infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC) si boala arteriala periferica. Pentru multi barbati, riscul cauzat de valorile mari ale colesterolului incepe in decada a doua de viata si creste odata cu varsta.

Colesterolul este o substanta asemanatoare cu grasimea, cu aspect precum ceara, care se gaseste in toate celulele din corpul nostru. Ficatul produce colesterolul, insa acesta se gaseste si in unele alimente, cum sunt carnea si produsele lactate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Valorile colesterolului sunt masurate in miligrame pe decilitru (mg/dl). Mai jos sunt valorile considerate normale (de referinta), in functie de varsta si de sex.

Orice persoana, cu varsta de 19 ani sau mai tanara, femeie ori barbat:

  • Colesterolul total - nivelul considerat sanatos: mai putin de 170 mg/dl
  • Non-HDL colesterol (acest numar reprezinta colesterolul total minus colesterolul HDL) - mai putin de 120 mg/dl
  • Colesterol LDL: mai putin de 100 mg/dl
  • Colesterol HDL: mai mult de 45 mg/dl

Barbatii de 20 de ani sau peste aceasta varsta

  • Colesterolul total: intre 125 si 200 mg/dl
  • Non-HDL colesterol: mai putin de 130 mg/dl
  • Colesterolul LDL: mai putin de 100 mg/dl
  • Colesterolul HDL: 40 mg/dl sau peste aceasta valoare.

Trigliceridele nu sunt un tip de colesterol, ele sunt, insa, parte din profilul lipidic (testul de sange care masoara valorile colesterolului).

Un nivel normal al trigliceridelor este mai mic de 150 mg/dl. Este posibil sa ai nevoie de tratament daca nivelurile trigliceridelor tale sunt la limita superioara (150-199 mg/dl) sau sunt mari (200 mg/dl sau peste aceasta valoare).

Cat de des ar trebui sa iti faci un test pentru a afla valorile colesterolului

Pentru persoanele cu varsta de 20 de ani sau peste:

  • Adultii tineri ar trebui sa isi faca testul la fiecare 5 ani.
  • Barbatii cu varste intre 45 su 65 de ani ar trebui sa isi faca testul pentru profilul lipidic la fiecare 1-2 ani.

Ce informatii trebuie sa stie barbatii despre colesterolul din sange

Exista cateva "surprize" specifice genului masculin, de care barbatii ar trebui sa stie, mai ales cand vine vorba de colesterol si de bolile cardiovasculare:

Barbatii de 45 de ani sau cei care au peste aceasta varsta au un risc mai mare. Riscul de hipercolesterolemie si de boli de inima creste odata cu varsta, iar barbatii de peste 45 de ani au cel mai mare risc.

Si barbatii mai tineri trebuie sa fie atenti cand vine vorba de lipidele din sange. Nivelurile colesterolului total seric sunt strans legate de riscul de boli coronariene la barbati mai tineri. Fii atent la ceea ce mananci, in special cand vine vorba de alegerile pe care le faci la capitolul uleiuri si grasimi, fii atent la greutatea pe care o ai si incearca sa iti mentii un stil de viata activ (fa miscare, fa sport).

Retine ca este bine sa iti cunosti valorile colesterolului: orice barbat de 20 de ani si peste aceasta varsta ar trebui sa isi faca regulat controale pentru a detecta valorile mari ale colesterolului, mergand la un medic generalist.

Si barbatii slabi pot avea un risc. Un studiu din jurnalul "Circulation" al Asociatiei Americane a Inimii indica faptul ca rezistenta la insulina (cand corpul nu mai poate folosi in mod eficient insulina, hormonul responsabil pentru scaderea valorilor glucozei din sange) poate juca un rol mai mare in ce priveste riscul crescut de boli cardiace pentru barbatii mai tineri.

Cercetatorii au analizat schimbarile asociate cu genul in ce priveste rezistenta la insulina la adolescenti si au descoperit ca rezistenta la insulina a fost mai frecvent intalnita la subiectii de sex masculin, decat la cei de sex feminin, in ciuda faptului ca barbatii aveau un tip de corp considerat mai slab. Totodata, rezistenta la insulina a fost asociata cu o scadere a valorilor colesterolului "bun" si cu o crestere a valorilor trigliceridelor.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!
 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0