Care sunt valorile de referinta ale colesterolului la cei care au peste 50 de ani

Specialistii recomanda ca toti adultii sa isi verifice nivelul colesterolului, prin analize de sange, la fiecare 4-6 ani, incepand cu varsta de 20 de ani - acesta este momentul in care valoarea colesterolului incepe sa creasca.

colesterol

Potrivit specialistilor din cadrul CDC (Centers for Disease Control and Prevention), anumite afectiuni, stilul de viata si istoricul familial pot creste riscul unei persoane de a avea colesterolul crescut. Acestia sunt numiti factori de risc, iar unii dintre ei - cum ar fi varsta si antecedentele medicale ale familiei - nu pot fi modificati sau controlati.

Riscul fiecaruia dintre noi de a avea colesterol mare creste odata cu varsta, iar asta pentru ca, pe masura ce avansam in varsta, organismul nostru nu mai poate elimina colesterolul rau din sange la fel de bine ca la varste mai fragede. Acest lucru duce la cresteri ale nivelului colesterolului, care pot creste riscul de boala cardiovasculara si de atac cerebral.

Pana in jurul varstei de 55 de ani sau pana la menopauza, femeile de regula au valori mai mici ale colesterolului LDL (sau colesterolul "rau") decat valorile acestor lipoproteine in cazul barbatilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La orice varsta, spun cei de la CDC, barbatii tind sa aiba un nivel mai scazut al colesterolului HDL ("bun"), in comparatie cu femeile. Asa ca este important ca, indiferent de sex si de varsta, sa facem analize de sange care ne pot oferi informatii pretioase despre cantitatea de lipoproteine prezente in organism.

Care sunt valorile colesterolului si ale trigliceridelor la care trebuie sa se raporteze adultii

Potrivit recomandarilor din 2018 in privinta controlului colesterolului, publicate in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, acestea sunt valorile satisfacatoare, la limita (borderline) si foarte mari in cazul adultilor - aici intra si seniorii si persoanele de peste 50 de ani. Toate valorile sunt in miligrame pe decilitru (mg/dl).

Valori colesterol total la adulti

 • <200 mg/dl sunt valorile satisfacatoare
 • intre 200 si 239 mg/dl sunt valori borderline
 • >240 mg/dl sunt valori considerate mari.

Valori colesterol LDL la adulti

 • <100 mg/dl sunt valorile satisfacatoare
 • intre 100 si 129 mg/dl sunt valori acceptabile pentru persoanele care nu au probleme de sanatate, insa acestea ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru oamenii cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc pentru aceste afectiuni.
 • intre 130 - 159 mg/dl - sunt valorile borderline (la limita)
 • intre 160 si 189 mg/dl - sunt considerate valori mari
 • >190 mg/dl sunt valori considerate foarte mari.

Valori colesterol HDL

 • <40 mg/dl sunt acele valori considerate un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare
 • intre 41 si 49 mg/dl - sunt valori borderline (considerate la limita, insa prea mici)
 • valoarea ideala este de 60 mg/dl sau >60 mg/dl; este acceptabila valoarea >40 mg/dl in cazul barbatilor si este accetabila valoarea >50 mg/dl in cazul femeilor.

Valori trigliceride la adulti

 • < 149 mg/dl este valoarea satisfacatoare
 • intre 150 si 199 mg/dl - sunt valorile borderline ale trigliceridelor (la limita, insa sunt mari)
 • >200 mg/dl este valoarea considerata mare
 • >500 mg/dl este o valoare considerata foarte mare.


Valorile de referinta ale colesterolului si trigliceridelor nu variaza foarte mult in cazul adultilor, in functie de varsta. Specialistii spun ca variatiile observate in cazul valorilor recomandate tind sa se modifice din cauza altor afectiuni si din alte motive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Menopauza influenteaza colesterolul "rau"

In cazul femeilor postmenopauzale, lipsa estrogenului poate duce la valori crescute ale colesterolului in sange. Un studiu* a aratat ca valoarea colesterolului LDL (sau colesterolului "rau") creste dramatic in cazul femeilor, in preajma menopauzei, iar aceasta crestere nu este asociata cu procesul natural de imbatranire.

Asa s-ar putea explica de ce femeile postmenopauzale au un risc mult mai ridicat de infarct miocardic, atac cerebral si de alte evenimente cardiovasculare majore, in comparatie cu femeile care inca au menstruatie.

Cercetatorii sunt de parere ca menopauza este un factor care creste valoarea colesterolului LDL. Ei au urmarit indeaproape 1054 de femei, cu varste peste 40 si peste 50 de ani, care aveau menstruatie la inceputul studiului, insa care au intrat ulterior la menopauza.

Oamenii de stiinta au descoperit ca valoarea colesterolului total, cea a colesterolului LDL si cea a unei proteine asociate, denumita apolipoproteina B (ApoB) au crescut substantial cu un an inainte si chiar la un an dupa ce femeile participante au avut ultima menstruatie din viata lor.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/cholesterol/risk_factors.htm
 • * Studiul "Lipid changes during the menopause transition in relation to age and weight: the Study of Women's Health Across the Nation.", publicat in 2009, in American journal of epidemiology, autori: Carol A. Derby, Sybil L. Crawford, Richard C. Pasternak, MaryFran Sowers, Barbara Sternfeld, Karen A. Matthews.
 • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/features/cholesterol-screenings/index.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0