(P) Astmul eozinofilic sever: nevoile neacoperite ale pacientului si sfaturi de la specialisti

Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice întâlnite la nivel mondial. În prezent, 315 milioane de indivizi din întreaga lume suferă de astm. Astmul este o afecțiune complexă în care  căile respiratorii sunt inflamate, respirația fiind îngreunată. 

Simptomele tipice includ respirația șuierătoare (un sunet fluierat), senzație de apăsare în piept, dificultăți de respirație și tuse.

În România, astmul afectează aproximativ 1.000.000 de oameni și aproximativ 1 din 10 persoane cu astm ajunge să dezvolte o formă severă a bolii. Persoanele cu astm sever se confruntă mult mai des cu crize de astm intense, care le afectează semnificativ calitatea vieții, în toate aspectele sale, de la viața familială, socială și profesională, inclusiv aspecte ce țin de sănătatea emoțională și mentală. 

Astmul este o boală cronică frecventă şi potenţial severă care presupune o povară importantă pentru pacienţi, familiile acestora şi societate. Se manifestă prin simptome respiratorii, limitarea activităţii şi episoade acute (crize, exacerbări, atacuri) care necesită îngrijiri medicale de urgenţă şi care uneori pot fi fatale.

Un atac sau o criză de astm reprezintă o agravare acută sau subacută a simptomelor şi a funcţiei pulmonare faţă de statusul normal de sănătate al pacientului; uneori, poate fi modalitatea iniţială de prezentare a astmului.

Ce este astmul eozinofilic sever

Astmul poate fi împărțit în grade diferite de severitate. Atunci când astmul este ușor sau moderat, se poate manifesta prin crize rare, de mică intensitate. Dacă boala este mai severă, crizele pot apărea mai frecvent. Când astmul este sever, persoana care trăiește cu boala nu se simte bine nici între crize, acuzând oboseală la eforturi din ce în ce mai mici, șuierat permanent în piept, tuse.

Astmul sever este o subcategorie a astmului dificil de tratat. Un tip de astm este astmul eozinofilic sever care nu trebuie confundat cu astmul alergic. 

Astmul eozinofilic sever, este unul dintre cele mai frecvente subtipuri de astm diagnosticat la vârsta adultă. În inflamația din astmul eozinofilic este eliberat un număr mare de globule albe numite eozinofile. Această creștere are drept efect un răspuns inflamator, care duce la îngroșarea căilor respiratorii. Această îngroșare împreună cu creșterea cantității de mucus în interiorul căilor respiratorii provocă simptome de astm.

Simptome specifice în astmul eozinofilic sever

Pacienții cu astm eozinofilic sever prezintă o gamă largă de simptome debilitante, crize, dar și posibile reacții adverse medicamentoase prin dependența de corticoterapia orală. 

O mare parte dintre simptomele astmului sever eozinofilic sunt: 

-    Dispnee frecventă (senzație de sufocare); 
-    Tuse;
-    Respirație șuierătoare; 
-    Constricție toracică;
-    Congestie nazală;
-    Prezența polipilor nazali; 
-    Ingrosarea mucoasei nazale;
-    Pierderea mirosului (anosmie).

Factorii de risc astm eozinofilic sever

Astmul eozinofilic este exacerbat de factori declanşatori inhalatori (alergeni, poluanţi atmosferici, infecţii respiratorii) care vin în contact cu epiteliul căilor respiratorii şi declanşează o creştere a nivelului inflamaţiei la nivelul acestora. 

Factorii care pot declașa sau agrava simptomele astmului includ:

-    Valori crescute a globulelor albe (eozinofile) in sange
-    Infecţiile virale (răceli și gripe), alergenii din casă sau de la locul de muncă (de ex., acarienii, polenurile, gândacii);
-    Fumul de tutun (fumatul pasiv sau activ);
-    Efortul fizic şi stresul; 
-    Părul de animale;
-    Aerul rece, schimbările de temperatură;
-    Refluxul gastroesofagian.

Toate aceste reacţii apar mai ales atunci când astmul nu este controlat. Unele medicamente pot induce sau declanşa astmul, de exemplu, beta-blocantele şi (la unii pacienţi) acidul acetilsalicilic sau medicamentele care conțin antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Diagnostic și analize necesare 

În cazul unui diagnostic de astm sever, dar care nu răspunde bine la tratament, medicul dumneavoastră de familie poate bănui că aveți un subtip de astm, așa cum este astmul sever eozinofilic. Acesta vă va îndruma către un specialist în astm, precum medicul alergolog sau pneumolog.

În astmul eozinofilic sever, cel mai simplu pas este să vă verificați nivelul de globule albe din sânge. Pentru aceasta, medicul dumneavoastră va colecta sânge și va trimite la un laborator. Nivelurile ridicate de eozinofile pot confirma diagnosticul.

Cu toate acestea, pe lângă testul de sânge, medicul dumneavoastră poate efectua un examen fizic. Anumite semne fizice, cum ar fi polipii nazali, pot confirma diagnosticul suspectat. Combinația dintre testul de sânge și examenul fizic poate fi suficientă pentru ca medicul dumneavoastră să vă pună un diagnostic.

Semne că astmul nu este controlat corespunzător

Este posibil ca astmul să fie sever dacă pacientul se trezește din somn cel puțin o dată pe săptămână din cauza simptomelor, utilizează inhalatorul de salvare de mai mult de trei ori pe săptămână sau există crize de mai mult de două ori pe an, care necesită administrarea de corticosteroizi orali, sau dacă crizele necesită spitalizare.

Sfaturi pentru gestionarea astmului eozinofilic sever

Episoadele acute de astm (denumite şi exacerbări sau atacuri) pot fi fatale. Acestea sunt mai frecvente şi mai severe atunci când astmul nu este controlat sau la pacienţii cu risc crescut. Cu toate acestea, episoadele acute de astm pot apărea şi la pacienţii care utilizează tratament pentru astm, prin urmare toţi pacienţii trebuie să aibă un plan de acţiune scris în astm.

O criză de astm înseamnă o înrăutățire a simptomelor bolii. Criza de astm se poate instala lent, în ore, zile sau chiar săptămâni sau se poate instala foarte rapid, în câteva minute.

Dacă vorbim de un episod acut de astm, este important ca pacientul să sune la 112 și să înceapă imediat administrarea tratamentului de urgență, dacă prezintă următoarele simptome specifice:

-    Dificultăți evidente de respirație
-    Nu poate rosti o propoziție întreagă într-o singură respirație
-    Simte nevoia să încerce să întindă pielea din zona pieptului sau a gâtului
-    Tuse sau respirație șuierătoare
-    Medicația de urgență nu își face efectul la fel ca în mod normal. 

Totodată, tratamentul pentru astm trebuie adaptat individual pentru fiecare pacient, luând în considerare nivelul de control al astmului, factorii de risc pentru exacerbări, fenotipul și preferințele, precum și eficacitatea medicamentelor disponibile, siguranța acestora și costul pentru casa de asigurare și pacient.

De asemenea, pacienții cu astm eozinofilic sever trebuie să încerce să identifice și să evite oricare dintre factorii declanșatori ai astmului menționați mai sus. 


*Acest articol face parte din Campania Națională de Informare și Educare RESPIR.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1. Studiul „Blood Eosinophil Count Is a Useful Biomarker to Identify Patients with Severe Eosinophilic Asthma” - https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/AnnalsATS.201310-354OC
https://www.verywellhealth.com/what-is-eosinophilic-asthma-4156744
https://astmcontrolat.ro/wp-content/uploads/2021/09/brosura-A5-Astm-aprilie-2021-update-cu_cod-online.pdf
https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2020/07/GINA-Pocket-Guide-2020-Romania.pdf
https://www.eastmsever.ro/ce-este-astmul-eozinofilic/
https://srp.ro/GINAGlobalInitiativeforAsthma.aspx
https://astmcontrolat.ro/criza-de-astm/
http://www.ginasthma.org


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0