Mi se zbate ochiul – ce înseamnă acest lucru?

Atunci când ni se zbate ochiul, de obicei asociem acest lucru cu un eveniment bun sau rău care urmează să ni se întâmple – ochiul drept este aducător de fapte bune, pe când cel stâng nu tocmai. Acestea sunt doar superstiții, de cele mai multe ori aceste spasme oculare (denumite și miokimii sau blefarospasm) apar din cauza stresului sau a oboselii.  Se manifesta printr-un spasm repetitiv, involuntar al mușchilor pleoapei. O criză apare de obicei în pleoapa superioară, dar poate apărea atât la pleoapa superioară, cât și la cea inferioară.

Ce sunt spasmele pleoapelor? 

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute. 

Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp. 

Citește și Ochiul bionic sau proteza retiniana

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatură, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare). Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți (cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi). 

Tot pe primul loc în cauzele apariției spasmelor oculare se află și consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitați consumul acestor alimente. 

Sunt și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare. Ochii noștri conțin și o mulțime de nervi, așa că atunci când corpul nostru nu are destula vitamina B 12, se pot instala si spasme sau furnicaturi musculare. Acesta este unul dintre simptomele inițiale ale deficienței de nutrienți și poate apărea chiar și atunci când nivelurile de vitamina B12 sunt doar puțin mai scăzute decât în mod normal. Si pentru ca am pomneit si anemia, si lipsa vitaminei B12,  intr-o anumită măsură si deficiența de fier poate provoca contracții oculare.

Bineînțeles, lipsa odihnei sau stresul au și ele un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor. Si stresul legat de vederea proasta le poate declansa, cum ar fi la persoanele de 40 de ani la care se instaleaza presbiopia si nu poarta  ochelari, sau la persoanele cu miopie sau astigmatism, care necesita o schimbare a rețetei sau dacă lucrați constant în fața unui computer.

Cauzele locale sunt: iritații oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Dacă ochii sunt uscați în mod persistent, s-ar putea să întâmpinați mai multe simptome, inclusiv contracții oculare. Ochii uscați se pot înrăutăți în special în timpul iernii, când încălzirea interioară are un efect de uscare asupra ochilor, dar si la instlarea menopauzei sau sindromul Sjogren. Mai ales când ochii sunt frecati, se eliberează histamina în țesuturile pleoapelor și în lacrimi. Acest lucru este semnificativ deoarece unele dovezi indică faptul că histamina poate provoca "zbaterea" pleoapelor. Mulți oftalmologi recomanda picături de ochi sau tablete antihistaminice pentru a ajuta miscarile involuntare ale pleoapelor.

Un simptom uneori trecut cu vederea al bolii oculare diabetice este afectarea nervilor (neuropatia) care afectează mușchii oculari care controlează mișcările oculare. Simptomele pot include mișcarea involuntară a ochilor (nistagmus) și vederea dublă.

Si scleroza multipla poate provoca leziuni progresive  ale mielinei,teaca care acoperă neuronii. Această afectare afectează modul în care funcționează neuronii, provocând simptome precum durere, furnicături și mișcări involuntare, inclusiv spasme ale pleoapelor sau ale muschilor fetei. Este rar intalnit insa ca un spasm palpebral să fie primul simptom de scleroza multipla pe care o persoană îl observă si de regula acestea apar in timp. Spasmele ar mai  putea fi declanșate de o afecțiune neurologică, inclusiv sindromul Tourette sau boala Parkinson. Si unele medicamentesunt  asociate cu spasmele ochilor cum ar fi Topiramat (Topamax) pentru epilepsie, sau cele pentru boala Parkinson, cum ar fi carbidopa/levodopa (Rytary sau Sinemet)

Astfel, ca să aflați cauza exactă de ce vi se zbate pleoapa este bine să mergeți la medic! 

Este o urgență oftalmologică?

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular). 

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice. 

Există un tratament specific?

În afară de eliminarea factorilor incriminați mai sus, în cazurile grave, se poate recomanda o injecție cu toxină botulinică (botox), pentru a opri aceste spasme. Tot pentru cazurile grave, există intervenții pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de mușchi sau inervație. 

Nu uitați primele măsuri de reducere a spasmelor oculare – renunțați la cafea/ciocolată și dormiți mai mult! Uneori, și compresele calde din jurul ochilor ajută la relaxarea musculaturii. 

Desi picaturile "antialergice"  pot fi o optiune atunci cand sunt recoamndate de medicul oftalmolog, antihistaminicele și decongestionantele conținute în multe medicamentele pentru alergii pot avea multe efecte secundare, dintre care unul este dilatarea pupilei. În cazuri rare, acest lucru poate provoca un atac de glaucom acut la persoanele ale căror unghiuri ale camerei anterioare sunt înguste anatomic (glaucom cu unghi îngust sau glaucom cu unghi închis).

Lucrul la calculator reprezintă un stres în sine, așa că nu uitați să luați pauze la intervale de 20-30 minute, timp de câteva secunde să priviți la distanță mare (4-5 metri) și să clipiți voluntar. Această practică ajută la prevenirea sindromului de ochi uscat și a consecințelor lui. Dacă apariția spasmelor au la bază sindromul de ochi uscat, se recomandă administrarea de lacrimi artificiale, picătură cu picătură, conform recomandărilor medicului oftalmolog, care vă poate recomanda și anumite tipuri de picături dacă suferiți de ochi uscați cronic. Corectarea deficientelor de magneziu, calciu, potasiu, fier  si vitaminele B 12 , vitamina C, vitamina D pot ajuta la eliminarea spasmelor pleoapei.

Care sunt tipurile de spasme și cum le deosebești când ți se zbate ochiul

Există trei tipuri frecvențe de spasme oculare, spun experții. Spasmul ocular, blefarospasm esențial benign și spasmul hemifacial sunt termeni folosiți adeseori pentru a ne referi la oricare dintre cele trei afecțiuni distincte. Fiecare tip de spasm sau "zbatere" a ochiului are o cauză diferită. 

Spasmul ocular sau miokimia pleoapelor (scrisă uneori și "miochimie) afectează doar pleoapă. Acest tip de spasm este foarte întâlnit și se întâmplă ca majoritatea oamenilor să se confrunte cu acesta, la un moment dat în viață. 

Miokimiile sau spasmele oculare implică fie pleoapă superioară sau pe cea inferioară, însă de regulă apăr doar la un ochi. Atunci când aveți senzația că vi se zbate ochiul, acest spasm poate să varieze în intensitate, începând de la faptul că abia îl percepeți și până la situațiile în care simțiți că vă deranjează, că vă cauzează discomfort. Spasmul, de regulă, dispare într-un timp scurt, însă poate să reapară peste câteva ore, peste câteva zile sau după o perioadă mai lungă de timp. 

 

Este mai ușor să previi decât să tratezi. Păstrează sănătatea ochilor, iar ei îți vor mulțumi! Urmărește acest video pentru a vedea cum:

Blefarospasmul benign esențial începe ca o clipire mai deasă din ambii ochi și evoluează până când pacientul este nevoit să își țină ochii aproape închiși. Acest tip de spasm ocular este relativ rar, însă poate fi extrem de sever, afectând toate aspectele vieții. 

Spasmul hemifacial implică mișcări ori "zbateri" ale mușchilor de pe o parte a feței, inclusiv mișcări ale pleoapelor. 

Un spasm ocular minor este, de cele mai multe ori, asociat cu factorii ce țin de stilul de viață: oboseală, stresul, privarea de somn, consumul de alcool, tutunul sau consumul de cofeină. 

Blefarospasmul benign esențial apare, de regulă, la vârsta adultă și se agravează treptat. Un procent foarte mic al populației este diagnosticat cu această afecțiune, iar statisticile arată că femeile sunt mai afectate de blefarospasm decât bărbații. Cauzele acestuia pot fi oboseala, stresul, lumina puternică, vântul sau poluarea din aer. Blefarospasmul începe cu o clipire neîntreruptă sau cu o iritație oculară. Este important să mergeți la medicul oftalmolog. 

Un spasm hemifacial este rar. Acesta implică ambii mușchi din preajma gurii și din apropierea pleoapei. Spre deosebire de celelalte tipuri, spasmul hemifacial afectează o singură parte a feței. Cauza este, cel mai adesea, o arteră care apasă pe un nerv facial. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/eye-health/why-your-eyes-twitch#1
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/symptoms/eye-twitching/basics/definition/sym-20050838

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0