Colesterolul si comorbiditatile: ce probleme de sanatate pot sa apara

Nu conteaza care este varsta ta sau care este starea ta generala de sanatate. Important este sa fii constient(a) care sunt nivelurile colesterolului tau.

Colesterolul marit (hipercolesterolemia) este periculos si poate sa devina si mai periculos cand este in combinatie cu alte probleme de sanatate. De fapt, anumite afectiuni pot face ca valorile colesterolului sa creasca si mai mult. In acelasi timp, colesterolul care are un nivel mare iti creste riscul de a face anumite boli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este o comorbiditate?

Comorbiditatea este atunci cand o persoana are doua sau mai multe afectiuni in acelasi timp. De exemplu, poti sa ai hipercolesterolemie (valoarea crescuta a colesterolului) si hipertensiune arteriala. Studiile arata ca comorbiditatea este legata de rezultate grave ale sanatatii si ca, in zilele noastre, este mai intalnita situatia in care o persoana sufera de mai multe boli si nu are una singura.

Comorbiditatile pot complica ingrijirea medicala a pacientului. Cata vreme medicii cunosc toate afectiunile de care sufera pacientul, ei le pot aborda pe toate. Tocmai de aceea este important sa intelegem cum o singura afectiune, precum colesterolul marit poate duce la alte boli, precum cele de mai jos.

6 probleme de sanatate care pot duce la colesterol marit

1. Diabetul

Asociatia Americana a Inimii spune ca diabetul adeseori creste nivelul lipoproteinelor cu densitate mica/scazuta (LDL), cunoscute si sub numele de colesterol"rau". Iar statisticile arata ca adultii cu diabet au in mare masura si nivelul colesterolului LDL mai mare sau folosesc medicamente menite sa le scada colesterolul.

2. Obezitatea

Excesul ponderal creeaza, la randul sau, un risc mai mare de hipercolesterolemie, scrie healthline.com. Mai multe studii au aratat ca exista o conexiune intre cele doua. Cercetatorii au descoperit o legatura intre indicele de masa corporala (IMC) si colesterol. Participantii care erau obezi si cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani aveau cel mai mare risc de a suferi de hipercolesterolemie.

3. Hipercolesterolemia familiala

Hipercolesterolemia familiala este o boala care duce la niveluri mari ale colesterolului. Ea este cauzata de o gena anormala, care este transmisa de la parinte la copil. Mutatia genetica inseamna ca ficatului ii este imposibil sa indeparteze excesul de colesterol LDL din corpul tau. Hipercolesterolemia familiala iti creste riscul de a avea probleme cu inima si poate duce la o durata mai scurta a vietii.

4. Hipotiroidismul

Cand o persoana are hipotiroidism, glanda tiroida nu produce suficienta tiroxina, un hormon tiroidian. Acest hormon este folosit pentru a ajuta corpul sa produca energie. Simptomele acestei boli includ oboseala, cresterea in greutate si durerile musculare.

Hormonii tiroidieni controleaza, totodata, si metabolismul corpului tau. Cand acestia nu functioneaza asa cum ar fi normal, ei afecteaza nivelul colesterolului. Cand hormonii tiroidieni au un nivel prea scazut, nivelul colesterolului creste.

5. Bolile renale

Boala renala cronica adeseori apare o data cu colesterolul marit. Cercetatorii au analizat legatura in cadrul unui studiu din 2011. Rezultatele au aratat ca chiar si in stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, au fost prezente semne ce indicau tulburari la nivelul colesterolului. Desi rinichii nu sunt responsabili de eliminarea colesterolului din organism, colesterolul inca tinde sa se acumuleze pe masura ce rinichii nu reusesc sa functioneze cum trebuie. Aceiasi cercetatori au adaugat ca un nivel mare al colesterolului poate face ca boala renala cronica sa se agraveze.

6. Sindromul Cushing

Acesta este o boala in care corpul sufera din cauza nivelurilor foarte mari ale unui hormon, cortizolul. Acesta este cunoscut si sub numele de "hormonul stresului" si este produs de glandele suprarenale. El devine activ atunci cand semnalul "lupta sau fugi" este activat. De asemenea, cortizolul este necesar si pentru alte functii ale corpului, cum ar fi controlul glucozei in sange si reducerea inflamatiei.

Oamenii care sufera de sindromul Cushing au prea mult cortizol in corp, din diverse motive. Tot acel exces de cortizol poate duce si la o crestere a colesterolului. Un studiu publicat in "Neuroendocrinology" a aratat ca sindromul Cushing poate creste nivelul colesterolului total si poate afecta modul in care colesterolul LDL ("rau") este procesat.

Daca ai colesterolul marit, iti creste riscul de a avea si alte probleme de sanatate

Afectiunile de mai sus iti pot creste riscul de a dezvolta un nivel ridicat al colesterolului. Pe de alta parte, colesterolul marit iti poate creste riscul de a dezvolta alte afectiuni, cum ar fi:

  • boli cardiovasculare
  • calculi biliari
  • hipertensiune arteriala
  • boala arteriala periferica
  • dementa,
  • boala ficatului gras non-alcoolic.

Completează chestionarul disponibil aici, iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0