Colesterolul si comorbiditatile: ce probleme de sanatate pot sa apara

Nu contează care este vârsta ta sau care este starea ta generală de sănătate. Important este să fii conștient(ă) care sunt nivelurile colesterolului tău.

Colesterolul ridicat este o afecțiune care se caracterizează prin prea multe lipide (grăsimi) în sânge. Se mai numește și hiperlipidemie sau hipercolesterolemie.

Organismul are nevoie de cantitatea potrivită de lipide pentru a funcționa. Dacă are prea multe lipide, corpul nu le poate folosi pe toate. Lipidele suplimentare încep să se acumuleze în artere. Acestea se combină cu alte substanțe din sânge pentru a forma placa (depozite grase).

Este posibil ca aceste depozite să nu cauzeze probleme ani de zile, dar în timp, acestea se îngroașă pe artere. Acesta este motivul pentru care colesterolul ridicat netratat este periculos. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este periculos și poate să devină și mai periculos când este în combinație cu alte probleme de sănătate. De fapt, anumite afecțiuni pot face ca valorile colesterolului să crească și mai mult. În același timp, colesterolul care are un nivel mare îți crește riscul de a face anumite boli.

Colesterol bun vs. colesterol rău

Există mai multe tipuri de lipide. Principalele tipuri, despre care probabil ai auzit, sunt colesterolul „bun” și colesterolul „rău”.

Colesterolul bun reprezintă lipoproteine de înaltă densitate (HDL). Ficatul menține nivelul de colesterol echilibrat. Produce suficient colesterol pentru a susține nevoile organismului. Dacă valoarea colesterolului bun este prea scăzută, vei avea prea mult colesterol care circulă în sânge. 

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează colesterolul rău. Acesta este de vină pentru plăcile de aterom care se formează în arterele tale. În timp, colesterolul LDL poate duce la boli de inimă.

Ce este o comorbiditate?

Comorbiditatea apare atunci când o persoană are două sau mai multe afecțiuni în același timp. De exemplu, poți să ai hipercolesterolemie (valoarea crescută a colesterolului) și hipertensiune arterială. Studiile arată că comorbiditatea este legată de rezultate grave ale sănătății și că, în zilele noastre, este mai întâlnită situația în care o persoana suferă de mai multe boli și nu are una singură.

Comorbiditățile pot complica îngrijirea medicală a pacientului. Câtă vreme medicii cunosc toate afecțiunile de care suferă pacientul, ei le pot aborda pe toate. Tocmai de aceea este important să înțelegem cum o singură afecțiune, precum colesterolul mărit poate duce la alte boli, precum cele de mai jos.

6 probleme de sănătate care pot duce la colesterol mărit

1. Diabetul

Asociația Americană a Inimii spune că diabetul adeseori crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mica/scăzută (LDL), cunoscute și sub numele de colesterol"rău". Iar statisticile arată că adulții cu diabet au în mare măsură și nivelul colesterolului LDL mai mare sau folosesc medicamente menite să le scadă colesterolul.

Aproximativ 7 din 10 persoane cu diabet zaharat de tip 2 sunt diagnosticate cu dislipidemie asociată diabetului. Aceasta înseamnă că au niveluri ridicate de trigliceride, niveluri ridicate de LDL și niveluri scăzute de HDL.  

2. Obezitatea

Excesul ponderal creează, la rândul sau, un risc mai mare de hipercolesterolemie. Hipercolesterolemia (HC) este un precursor important al multor boli cardiovasculare, cerebrovasculare și vasculare periferice. Un raport realizat de Asociația Americană a Inimii a arătat că prevalența HC este de 11,9%, aproximativ 28,5 milioane de adulți în vârstă de  ≥ 20 de ani având niveluri ridicate de colesterol.

Un studiu recent și-a propus să evalueze prevalența HC și factorii de risc asociați în rândul populației generale din Al-Kharj, Arabia Saudită1.

Rezultatele acestui studiu au arătat că prevalența HC în eșantion este de 12,5%. A existat o asociere pozitivă moderată semnificativă între creșterea în vârstă și prevalența HC (r = 0,240, P < 0,0001). Bărbații au avut o prevalență semnificativ mai mare a HC (56,7%) în comparație cu persoanele de sex feminin (43,3%) 

Dar și indicele de masă corporală ( IMC) a fost asociat pozitiv și semnificativ cu un nivel ridicat al colesterolului. Participanții din categoria supraponderală au avut un risc semnificativ mai mare de HC. Participanții care nu aveau probleme cu greuatatea (< 25 kg/m2) au avut o asociere invers semnificativă cu riscul de hipercolesterolemie. 

3. Hipercolesterolemia familială

Hipercolesterolemia familială este o boală care duce la niveluri mari ale colesterolului. Ea este cauzată de o genă anormală, care este transmisă de la părinte la copil. Mutația genetica înseamnă că ficatului îi este imposibil să îndepărteze excesul de colesterol LDL din corpul tău. Hipercolesterolemia familială îți crește riscul de a avea probleme cu inima și poate duce la o durată mai scurtă a vieții.

4. Hipotiroidismul

Când o persoană are hipotiroidism, glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină, un hormon tiroidian. Acest hormon este folosit pentru a ajuta corpul să producă energie. Simptomele acestei boli includ oboseala, creșterea în greutate și durerile musculare.

Boala tiroidiană poate afecta nivelul colesterolului. Asta pentru că hormonul tiroidian influențează modul în care corpul tău procesează lipidele (grăsimile). Impactul depinde de ce ce fel de boală tiroidiană ai:

  • Hipertiroidism: Această afecțiune determină organismul să producă prea mult hormon tiroidian. Medicamentele utilizate pentru a trata această afecțiune pot crește nivelul de colesterol (total, LDL și HDL).  
  • Hipotiroidism: această afecțiune determină organismul să producă prea puțin hormon tiroidian. De asemenea, face să ai un nivel mai ridicat de colesterol. În acest caz, tratamentul pentru boala tiroidiană reduce nivelul de colesterol. Dar este posibil să fie nevoie totuși să iei medicamente pentru a aduce colesterolul în intervalul ideal.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cercetătorii continuă să exploreze legăturile dintre bolile tiroidiene și bolile de inimă. Unele studii arată că bolile tiroidiene pot provoca probleme cardiace fără legătură cu colesterolul. De exemplu, atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul pot crește riscul unei persoane de insuficiență cardiacă.

5. Bolile renale 

Boala renală cronică adeseori apare o dată cu colesterolul mărit. Cercetătorii au analizat legătura în cadrul unui studiu din 2011. Rezultatele au arătat că și în stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi au fost prezente semne ce indicau tulburări la nivelul colesterolului. Deși rinichii nu sunt responsabili de eliminarea colesterolului din organism, colesterolul încă tinde să se acumuleze pe măsură ce rinichii nu reușesc să funcționeze cum trebuie. Aceiași cercetători au adăugat că un nivel mare al colesterolului poate face ca boala renală cronică să se agraveze.

6. Sindromul Cushing

Acesta este o boală în care corpul suferă din cauza nivelurilor foarte mari ale unui hormon, cortizolul. Acesta este cunoscut și sub numele de "hormonul stresului" și este produs de glandele suprarenale.

El devine activ atunci când semnalul "luptă sau fugi" este activat. De asemenea, cortizolul este necesar și pentru alte funcții ale corpului, cum ar fi controlul glucozei în sânge și reducerea inflamației.

Oamenii care suferă de sindromul Cushing au prea mult cortizol în corp, din diverse motive. Tot acel exces de cortizol poate duce și la o creștere a colesterolului. Un studiu publicat în "Neuroendocrinology" a arătat că sindromul Cushing poate crește nivelul colesterolului total și poate afecta modul în care colesterolul LDL ("rău") este procesat.

Dacă ai colesterolul mărit, îți crește riscul de a avea și alte probleme de sănătate

Pe de o parte, afecțiunile de mai sus îți pot crește riscul de a dezvolta un nivel ridicat al colesterolului. Pe de altă parte, colesterolul mărit îți poate crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni, cum ar fi:

  • boli cardiovasculare
  • calculi biliari
  • hipertensiune arterială
  • boala arterială periferică
  • demența,
  • boala ficatului gras non-alcoolic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The prevalence of hypercholesterolemia and associated risk factors in Al-Kharj population, Saudi Arabia: a cross-sectional survey”, BMC Cardiovasc Disord. 2021; 21: 22., autori: Jamaan Al-Zahrani et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7792200/
American Heart Association - Cholesterol and Diabetes
https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/diabetes-complications-and-risks/cholesterol-abnormalities--diabetes
American Heart Association - What is Cholesterol? 
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol

 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0