Ai colesterolul mare? Iată 3 rețete perfecte pentru tine

Dacă analizele de sânge au scos la iveală faptul că nivelul de colesterol LDL, cunoscut sub numele de colesterol "rău", depășește valorile normale, trebuie neaparat să îți schimbi obiceiurile alimentare. Valorile mărite ale colesterolului LDL înseamnă predispoziție la afecțiunile cardiace, așa că trebuie să faci rapid ceva pentru a reduce nivelul acestuia.

Despre colesterolul LDL 

Colesterolul din sânge este o substanță ceroasă, asemănătoare cu grăsimea, produsă de ficat. Acesta este esențial pentru o sănătate optimă, iar corpul are nevoie de el pentru a îndeplini anumite sarcini. Însă atunci când se acumulează în exces, devine periculos.

Colesterolul LDL este numit uneori și colesterolul rău pentru că se poate depune pe pereții vaselor de sânge, în straturi groase, făcându-le rigide și îngustându-le. Din această cauză sângele nu mai circulă la fel de bine și pot apărea complicații. Aceste depuneri poartă și denumirea de placă ateromatoasă (sau placă de aterom) și contribuie la afecțiunile cardiovasculare.

Colesterolul LDL sau colesterolul rău poate să crească foarte mult în anumite condiții, fiind influențat de factori care țin de stilul de viață al pacientului, cum ar fi:

  • Obezitatea.
  • O dietă inadecvată.
  • O circumferință mare a taliei (peste 101 cm dacă ești bărbat și peste 89 cm dacă ești femeie). 
  • Lipsa activității fizice.
  • Potrivit unor studii științifice, fumatul poate contribui la creșterea colesterolului LDL.
  • De asemenea, unele afecțiuni pre-existente pot fi o cauză a colesterolului LDL mărit

Grăsimile saturate și grăsimile trans trebuie evitate pentru scăderea colesterolului. Așadar, trebuie să eviți untul, margarina, mezelurile, untura, uleiul de palmier, uleiul de cocos, carnea grasă, gălbenușurile, produsele lactate grase, produsele de patiserie și produsele de la fast-food.

În același timp, există mai multe opțiuni în ceea ce privește tratarea valorilor mari ale colesterolului LDL. Pe lângă medicamentele prescrise de medic, există și unele suplimente alimentare care ar putea să ajute în acest sens și chiar unele remedii naturiste. Însă, indicat este să respecți tratamentul prescris de medic și să îl întrebi înainte de a apela la alte tipuri de terapii.

Ce alte alimente să eviți, dacă ai hipercolesterolemie sau dislipidemie

Asociația Americană a Inimii ne sfătuiește să reducem aportul de grăsimi saturate, care nu trebuie să reprezinte mai mult de 5-6% din caloriile totale din alimentația ta zilnică. Pentru a face acest lucru, experții americani sugerează să limităm consumul următoarelor alimente:

  • carnea grasă de vită
  • carnea de miel
  • carnea de porc
  • carnea de pasăre de curte (pui, găini și altele) cu piele
  • untura și alte tipuri de astfel de produse
  • produsele lactate realizate din lapte integral ori lapte gras
  • uleiurile vegetale saturate, cum ar fi uleiul de cocos, cel de palmier și uleiul de palmier nucleu.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Totodată, este important să eviți grăsimile trans

Alimentele de care trebuie să stai departe sunt:

  • prăjiturile, fursecurile, biscuiții ambalați, torturile, gogoșile și produsele de la patiserie
  • chips-urile de cartofi și biscuiții sărați
  • alimentele prăjite din comerț
  • alimentele de patiserie sau de la cofetărie care conțin untură, margarină și grăsimi de acest gen
  • popcornul cu unt
  • orice produse care conțin uleiuri vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate.

Alimentele care conțin colesterol și pe care e cel mai bine să le eviți sunt:

  • carnea roșie
  • cârnații 
  • baconul
  • organele de animale, precum rinichii și ficatul.

Am pregătit pentru tine 3 rețete care te vor ajuta să scazi nivelul de colesterol "rău": o rețetă pentru felul principal, una de salată și o rețetă de desert.

Tocană de fructe de mare

Timp: 21 minute

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 2 linguri ulei de măsline,
  • 1 bucată mică de țelină, mărunțită,
  • 1 morcov mărunțit,
  • 1 ceapă mică mărunțită,
  • 1 cățel de usturoi mărunțit,
  • 2 ½ cană de supă de legume,
  • 1 conservă de roșii în sos tomat,
  • 2 linguri de pastă de tomate,
  • ½ liguriță de cimbru mărunțit,
  • 1/8 linguriță de sare,
  • 1/8 linguriță de piper mărunțit,
  • 1 dovlecel mărunțit,
  • 350 g de fructe de mare sau cod.

Mod de preparare tocană de fructe de mare

Într-o tigaie mare, incinge uleiul de măsline și călește în el țelina, morcovul, ceapa și usturoiul, pentru 5 minute, amestecând frecvent. Toarnă supa de pui, adaugă roșiile, pasta de tomate, cimbrul, sarea și piperul. După ce începe să fiarbă, lasă focul la minimum, pune capacul și lasă să fiarbă încă 10 minute. Pune apoi și dovlecelul în tigaie, amestecă, iar după încă 3 minute, adaugă fructele de mare sau codul. Lasă să fiarbă câteva minute, până când fructele sau  bucățile de pește sunt gătite, oprește focul și servește imediat.

Salată de ton

Timp: 10 minute

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 30 g de fasole roșie fiartă,
  • 1 conservă de ton în suc propriu,
  • 1 cană de roșii cherry înjumătățite,
  • 1 bucată de țelină dată pe răzătoare,
  • ½ ardei gras tocat mărunt,
  • ½ ceapă roșie tocată mărunt,
  • 3 linguri de ceapă verde mărunțită,
  • 1 lingură de oregano,
  • ¼ linguriță de piper.
  • Ingrediente necesare pentru dressing:
  • 1/3 cană de iaurt dietetic,
  • 3 linguri de oțet din orez,
  • 1 lingură de zahăr,
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin,
  • 1/8 linguriță de sare.

Mod de preparare salată de ton

Într-un bol de dimensiuni reduse, amestecă ingredientele pentru dressing. Într-un bol mare, amestecă toate celelalte ingrediente. Toarnă apoi dressingul peste salată, amestecând cu grijă. Lasă salata 15 minute la frigider și apoi servește-o.

 

 

Mousse de căpșuni

Timp: 5 minute

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 1 cană de căpșuni înjumătățiți,
  • ½ cană de brânză ricotta,
  • ½ cană de iaurt degresat,
  • 2 linguri de piure de căpșuni,
  • ¾ cană de căpșuni congelați,
  • 4 fire de mentă proaspătă.

Mod de preparare mousse de căpșuni

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Într-un blender, pune căpșunii, brânza ricotta, iaurtul, piureul de căpșuni și pornește-l. După 30 de secunde, oprește blenderul. Pune mousse-ul în cupe și decorează-l cu puțină mentă proaspătă.

Dacă ai musafiri și vrei să îi impresionezi, servește mousse-ul asezonat cu căpșune sau cu fructe de pădure proaspete.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - LDL and HDL Cholesterol: "Bad" and "Good" Cholesterol 
https://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm
U.S. National Library of Medicine - Cholesterol Levels: What You Need to Know
https://medlineplus.gov/cholesterollevelswhatyouneedtoknow.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0