Ai colesterolul mare? Iata 3 retete perfecte pentru tine

Daca analizele de sange au scos la iveala faptul ca nivelul de colesterol LDL, cunoscut sub numele de colesterol "rau", depaseste valorile normale, trebuie neaparat sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Valorile marite ale colesterolului LDL inseamna predispozitie la afectiunile cardiace, asa ca trebuie sa faci rapid ceva pentru a reduce nivelul acestuia.

Grasimile saturate si grasimile trans trebuie evitate pentru scaderea colesterolului. Asadar, trebuie sa eviti untul, margarina, mezelurile, untura, uleiul de palmier, uleiul de cocos, carnea grasa, galbenusurile, produsele lactate grase, produsele de patiserie si produsele de la fast-food.

Ce alte alimente sa eviti, daca ai hipercolesterolemie sau dislipidemie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asociatia Americana a Inimii ne sfatuieste sa reducem aportul de grasimi saturate, care nu trebuie sa reprezinte mai mult de 5-6% din caloriile totale din alimentatia ta zilnica. Pentru a face acest lucru, expertii americani sugereaza sa limitam consumul urmatoarelor alimente:

•    carnea grasa de vita
•    carnea de miel
•    carnea de porc
•    carnea de pasare de curte (pui, gaini si altele) cu piele
•    untura si alte tipuri de astfel de produse
•    produsele lactate realizate din lapte integral ori lapte gras
•    uleiurile vegetale saturate, cum ar fi uleiul de cocos, cel de palmier si uleiul de palmier nucleu.

Totodata, este important sa eviti grasimile trans

Alimentele de care trebuie sa stai departe sunt:

•    prajiturile, fursecurile, biscuitii ambalati, torturile, gogosile si produsele de la patiserie
•    chips-urile de cartofi si biscuitii sarati
•    alimentele prajite din comert
•    alimentele de patiserie sau de la cofetarie care contin untura, margarina si grasimi de acest gen
•    popcornul cu unt
•    orice produse care contin uleiuri vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate.

Alimentele care contin colesterol si pe care e cel mai bine sa le eviti sunt:

•    carnea rosie
•    carnatii 
•    baconul
•    organele de animale, precum rinichii si ficatul.
 

Am pregatit pentru tine 3 retete care te vor ajuta sa scazi nivelul de colesterol "rau": o reteta pentru felul principal, una de salata si o reteta de desert.

Tocana de fructe de mare

Timp: 21 minute

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 linguri ulei de masline,
  • 1 bucata mica de telina, maruntita,
  • 1 morcov maruntit,
  • 1 ceapa mica maruntita,
  • 1 catel de usturoi maruntit,
  • 2 ½ cana de supa de legume,
  • 1 conserva de rosii in sos tomat,
  • 2 linguri de pasta de tomate,
  • ½ ligurita de cimbru maruntit,
  • 1/8 lingurita de sare,
  • 1/8 lingurita de piper maruntit,
  • 1 dovlecel maruntit,
  • 350 g de fructe de mare sau cod

Mod de preparare

Intr-o tigaie mare, incinge uleiul de masline si caleste in el telina, morcovul, ceapa si usturoiul 5 minute, amestecand frecvent. Toarna supa de pui, adauga rosiile, pasta de tomate, cimbrul, sarea si piperul. Dupa ce incepe sa fiarba, lasa focul la minimum, pune capacul si lasa sa fiarba inca 10 minute. Pune apoi si dovlecelul in tigaie, amesteca, iar dupa inca 3 minute, adauga fructele de mare sau codul. Lasa sa fiarba cateva minute, pana cand fructele sau pestele sunt gatite, opreste focul si serveste imediat.

Salata de ton

Timp: 10 minute

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 30 g de fasole rosie fiarta,
  • 1 conserva de ton in suc propriu,
  • 1 cana de rosii cherry injumatatite,
  • 1 bucata de telina data pe razatoare,
  • ½ ardei gras tocat marunt,
  • ½ ceapa rosie tocata marunt,
  • 3 linguri de ceapa verde maruntita,
  • 1 lingura de oregano,
  • ¼ lingurita de piper

Ingrediente pentru dressing:

  • 1/3 cana de iaurt dietetic,
  • 3 linguri de otet din orez,
  • 1 lingura de zahar,
  • 1 lingurita de ulei de masline extravirgin,
  • 1/8 lingurita de sare

Mod de preparare

Intr-un bol de dimensiuni reduse, amesteca ingredientele pentru dressing. Intr-un bol mare, amesteca toate celelalte ingrediente. Toarna apoi dressingul peste salata, amestecand cu grija. Lasa salata 15 minute la frigider si apoi serveste-o.

 

 

Mousse de capsune

Timp: 5 minute

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 cana de capsune injumatatite,
  • ½ cana de branza ricotta,
  • ½ cana de iaurt degresat,
  • 2 linguri de piure de capsune,
  • ¾ cana de capsune congelate,
  • 4 fire de menta proaspata

Mod de preparare

Intr-un blender, pune capsunele, branza ricotta, iaurtul, piureul de capsune si porneste-l. Dupa 30 de secunde, opreste blenderul. Pune mousse-ul in cupe si decoreaza-l cu putina menta proaspata.

Daca ai musafiri si vrei sa ii impresionezi, serveste mousse-ul asezonat cu capsune sau cu fructe de padure proaspete.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0