Ce diferente exista intre colesterolul LDL si VLDL?

In sangele nostru exista mai multe tipuri diferite de lipoproteine. Doua dintre acestea, LDL-colesterolul si VLDL-colesterolul sunt foarte importante. Este vorba despre lipoproteine de densitate foarte mica (VLDL) si de lipoproteine de densitate mica (LDL).

Lipoproteinele sunt o combinatie de proteine si diverse tipuri de grasimi. Ele transporta colesterolul si trigliceridele prin fluxul tau sangvin.

Diferente intre LDL-colesterol si VLDL-colesterol

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa cum stii, colesterolul este o substanta care este necesara pentru "construirea" celulelor. In corp, colesterolul este creat in cea mai mare parte in ficat, printr-un mecanism complex.

Trigliceridele sunt un alt tip de grasime, care este folosita pentru a stoca sau pastra energia suplimentara in celule.

Specialistii spun ca principala diferenta intre lipoproteinele LDL si VLDL este faptul ca acestea au procente diferite de colesterol, de proteine si de trigliceride, elemente care alcatuiesc fiecare lipoproteina. De exemplu, lipoproteinele VLDL contin mai multe trigliceride, iar lipoproteinele LDL contin mai mult colesterol.

Tipuri de colesterol "rau"

Atat VLDL, cat si LDL sunt considerate tipuri de colesterol "rau". Chiar daca organismul nostru are nevoie de colesterol si de trigliceride pentru a functiona, daca ele exista in exces, surplusul se acumuleaza in artere, iar acest lucru creste riscul de boala cardiovasculara si de accident vascular cerebral (AVC).

Din ce este compus colesterolul VLDL

Lipoproteinele VLDL sunt create in ficat, pentru a transporta trigliceridele prin intregul organism. Ele sunt alcatuite din urmatoarele componente principale:

  • colesterol, in proportie de 10%
  • trigliceride, in proportie de 70%
  • proteine - un procent de 10%
  • alte grasimi, in proportie de 10%.

 

Trigliceridele care sunt transportate de colesterolul VLDL sunt folosite de celulele din corp, pentru energie. Daca o persoana mananca mai multi carbohidrati sau zaharuri decat reuseste corpul sa "arda", acest lucru poate duce la cantitati foarte mari de trigliceride si la niveluri foarte mari de colesterol VLDL in sange.

Valorile mari ale trigliceridelor sunt asociate cu depozitele de placa ateromatoasa in artere. Aceste depozite mai sunt numite si placi de aterom. Cu cat pe peretii arterelor sunt depuse straturi mai groase de placa ateromatoasa, cu atat mai mult creste riscul de boala cardiovasculara si de AVC.

Hipertrigliceridemia este, de asemenea, asociata cu sindromul metabolic si cu boala ficatului gras non-alcoolic.

Din ce este compus colesterolul LDL

O parte din lipoproteinele VLDL sunt evacuate in fluxul sangvin, iar restul este transformat in LDL de enzimele din sange. Lipoproteinele LDL au mai putine trigliceride si au un procent mai mare de colesterol decat au lipoproteinele VLDL.

Lipoproteinele LDL sunt alcatuite, in principal, din urmatoarele componente:

  • colesterol, in proportie de 26%
  • trigliceride, in proportie de 10%
  • proteine, intr-un procent de 25%
  • alte grasimi, in proportie de 15%.

 

Lipoproteinele LDL transporta colesterolul prin intregul corp. Prea mult colesterol in organism duce la valori mari ale LDL-colesterolului. Sa nu uitam si ca valorile mari ale colesterolului LDL sunt asociate cu depunerile de placa ateromatoasa in artere. Aceste depozite sau placi pot duce, in cele din urma, la ateroscleroza (situatie cand arterele sunt rigide, intarite si ingustate, tocmai din cauza acestor depuneri de placa ateromatoasa). Aceasta afectiune creste riscul de a suferi un infarct miocardic si riscul de AVC.

Medicul iti poate recomanda analize de sange, pentru a afla valorile LDL si VLDL

Cei mai multi oameni isi testeaza nivelul colesterolului ca parte din analizele de sange de rutina. Medicul iti poate recomanda sa faci profilul lipidic, pentru ca din acesta face parte si colesterolul LDL, iar asfel se pot afla valorile grasimilor din sange.

Nu exista un test anume de sange pentru colesterolul VLDL. Aceste lipoproteine sunt, de regula, estimate pe baza valorilor trigliceridelor pacientului. Sa nu uitam ca trigliceridele sunt si ele, de obicei, testate cu ajutorul unui test de sange numit profilul lipidic.

Multi specialisti nu fac de obicei acest calcul pentru a afla nivelul estimat al colesterolului VLDL, ci numai daca este absolut necesar, cum ar fi in cazul in care pacientul are: alti factori de risc pentru bolile cardiovasculare, anumite afectiuni ce presupun valori anormale ale colesterolului, un debut precoce al unei boli cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Volumul "Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations.", publicata in 1990, autori: Walker HK, Hall WD, Hurst JW.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0