Substante de care sa ne ferim si care ne cresc colesterolul: Grasimi trans

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma, din două motive: cresc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău) și scad nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) în același timp. Această combinație nefericită este un factor important în producerea unor afecțiuni cardiace și a altor boli.

Grăsimile trans, cunoscute și că acizi grași trans, au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar dau și un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni asociate cu inflamatia, pe care această dereglare o provoacă în corp. În concluzie, se află în topul celor mai periculoase substanțe des întâlnite în alimentele procesate.

Ce sunt grăsimile trans?

Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate, care se comportă că grăsimile săturate, datorită structurii lor chimice sau a modului în care sunt procesate. Mai mult decât grăsimile săturate, care au că efect creșterea colesterolului LDL, daunele create de grăsimile trans sunt duble, deoarece scad și colesterolul HDL.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși se pot găși în mod natural în cantități reduse în produse lactate și carne, cel mai des întâlnite sunt cele produse în mod artificial în producția alimentară, prin procesul de hidrogenare, care rezultă într-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit în industria alimentară, pentru alimentele prăjite și în componentă altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.

 Cum afectează grăsimile trans organismul?

Grăsimile trans au ca principal efect îngroșarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii, cresc riscul infarctului și atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente în privința pericolului pe care îl reprezintă acestea a arătat că riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai mare cantitate de grăsimi trans, față de cele care evitau consumul acestora.

Alte studii arată că grăsimile trans cresc și riscul de diabet, înlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate reducând cu 40% riscul de diabet (potrivit Harvard School of Public Health). În concordanță cu studiile care nu dau niciun motiv de îndoială în privința efectelor negative ale consumului de grăsimi trans, autoritatea americană pentru reglementarea alimentației și medicamentelor, FDA, a stabilit în urmă cu câțiva ani (16 iunie 2015) că grăsimile parțial hidrogenate, sursă primară de grăsimi trans artificiale, sunt recunoscute a fi nesigure pentru consum.

Producătorii din SUA au 3 ani la dispoziție pentru a le elimina complet din lista de ingrediente. În Europa, doar 3 țări au adoptat legislația necesară eliminării grăsimilor trans din producția alimentară: Austria, Danemarca și Ungaria. Între timp, Comisia Europeană cântărește eventualele măsuri pe care să le ia pentru scăderea efectelor dezastruoase produse de grăsimile trans, iar în România găsim peste tot grăsimi trans mascate sub denumirea de grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate, chiar și în produsele destinate copiilor.

Cum identificăm grăsimile trans pe lista de ingrediente?

Deși unii producători alimentari cu pretenții au eliminat benevol aceste grăsimi pentru a satisface clienții ceva mai pretențioși, produsele care le au în compoziție se întâlnesc la tot pasul. Personal, nu am întâlnit pe nicio eticheta până acum denumirea de grăsimi trans, care este ceva mai cunoscută, însă găsesc frecvent formularea: „grăsimi parțial hidrogenate”, „grăsimi vegetale hidrogenate”, „acizi grași trans”, iar lista continuă cu variațiuni care au în compoziție cuvintele hidrogenat și parțial hidrogenat.

Alimente cu grăsimi trans

Prăjeli

Alimentele prăjite - cum ar fi cartofii prăjiți, cașcavalul pane și crochetele de pește - pot avea grăsimi trans, în funcție de tipul de ulei în care au fost gătite. Ar trebui să le savurezi cu moderație, dar ideal este să nu le consumi deloc.

Margarină

Margarina este uneori comercializată ca o alternativă mai sănătoasă la unt, dar unele tipuri de margarină conțin până la două grame de grăsimi trans per lingură. Cu toate acestea, există tot mai multe opțiuni pe piață care folosesc alternative naturale pentru a face produsul fără grăsimi trans.

Carne și lactate

Grăsimile trans se găsesc în mod natural în carne și produse lactate. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări cu privire la aceste grăsimi trans naturale, suficient pentru a ști dacă sunt la fel de dăunătoare ca și cele artificiale. Mulți cred că este încă o idee bună să reduci posibilul aport consumând carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Grasimile trans cresc colesterolul

Cum să eviți consumul de grăsimi trans? Citește etichetele!

Caută cuvintele polinesaturat și mononesaturat. Nu o dată am întâlnit produse care conțineau grăsimi vegetale, fără a fi menționat și tipul acestora. Când întâmpini această situație, este mai bine să pui produsul înapoi pe raft. Evită produsele care conțin pe lista de ingrediente cuvinte precum: trans, hidrogenat, parțial hidrogenat.

Atenție la produsele destinate copiilor! Dacă sunt create pentru copii, nu înseamnă că sunt făcute în beneficiul sănătății lor. Preferințele culinare se formează în copilărie, iar exemplele părinților sunt cele mai puternice pentru cei mici, așadar oferiți-le exemple demne de urmat pentru o viață sănătoasă!

Cum să reglezi aportul de grăsimi trans și de grăsimi săturate

Asociația Americană a Inimii recomandă că adulții care ar avea de beneficiat de pe urmă reducerii colesterolului LDL să își reducă aportul de grăsimi trans și să limiteze consumul de grăsimi săturate cu până la 5-6% din totalul caloriilor.

Pentru a regla aportul de grăsimi trans și grăsimi saturate, trebuie să ai grijă ca alimentația ta să conțină sau să pună mai mult accentul pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, carne de pasăre, peste și nuci. Totodată, limitează consumul de carne roșie și de alimente și băuturi cu adaos de zahăr. Gogoșile, prăjiturile/fursecurile, crackersii, brioșele, plăcintele și torturile sunt exemple de alimente care pot conține grăsimi trans. Limitează consumul acestora.

De asemenea, folosește mai des uleiuri vegetale naturale (nehidrogenate), cum ar fi cel de rapiță (canola), de floarea soarelui sau de măsline și caută pe rafturile supermarketurilor alimente făcute cu ulei nehidrogenat. Acestea sunt mult mai bune decât cele care conțin uleiuri parțial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate ori grăsimi săturate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 

  1. Trans fat. Food and Drug Administration- https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/trans-fat
  2. Trans fats. American Heart Association. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
  3. Heart-healthy lifestyle changes. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-healthy-lifestyle-changes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0