Ai diabet? Care sunt valorile normale ale colesterolului si ale lipidelor din sange

Colesterolul este alcatuit in principal din grasimi si lipoproteine. O lipoproteina include colesterol, proteine si grasimi (trigliceride). In cazul diabeticilor, este important sa retinem ca exista o asociere intre colesterol si diabet si ca, la acesti pacienti, valorile lipidelor din sange sunt extrem de importante.

Expertii spun ca reducerea colesterolului este importanta in cazul persoanelor cu diabet, iar aici intra in ecuatie tratamentul prescris de medic. Pentru pacientii care au diabet si dislipidemie asociata, dieta sanatoasa si miscarea s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a reduce colesterolul LDL (numit si colesterolul rau) la sub 100 mg/dl. Astfel, este foarte posibil ca pacientii cu diabet sa aiba nevoie de statine sau de alte clase de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului pana la valorile considerate optime.

Daca ai deja o afectiune cardiovasculara, probabil ca te intrebi care ar trebui sa fie valorile colesterolului considerate normale in cazul tau (ca diabetic). Aici ne vin in ajutor specialistii de la ADA (Asociatia Americana a Diabetului).

stop diabet

Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului pentru pacientii cu diabet care vor sa isi tina sub control lipidele din sange (colesterolul si grasimile):

Parametrii pentru lipidele din sange si valorile normale pentru fiecare dintre ei:

  • Colesterolul LDL: sub 100 mg/dl
  • La pacientii cu boala arteriala coronariana (cardiopatie ischemica) cunoscuta deja: sub 70 mg dl (colesterolul LDL)
  • La barbatii cu diabet, colesterolul HDL ar trebui sa fie sub 40 mg/dl
  • La femeile cu diabet, colesterolul HDL ar trebui sa fie sub 50 mg/dl
  • Trigliceridele la cei cu diabet ar trebui sa fie sub 150 mg/dl
  • Colesterolul total la cei cu diabet ar trebui sa fie sub 200 mg/dl
  • Colesterolul non-HDL la cei cu diabet ar trebui sa fie sub 130 mg/dl; iar la pacientii cu cardiopatie ischemica descoperita, acest colesterol non-HDL ar trebui sa fie sub 100 mg/dl.
  • Apolipoproteina B la cei cu diabet ar trebui sa fie sub 90 mg/dl, iar la pacientii cu cardiopatie ischemica cunoscuta deja, apolipoproteina B ar trebui sa fie sub 80 mg/dl.

Ce inseamna fiecare parametru

  • Lipoproteinele cu densitate mica LDL (sau colesterolul rau) pot duce la o acumulare de colesterol in artere. In general, cu cat colesterolul LDL este mai scazut, cu atat este mai bine.
  • Lipoproteinele cu densitate mare HDL (sau colesterolul bun) ajuta la indepartarea colesterolului din corpul tau. Cu cat colesterolul HDL este mai mare, cu atat este mai bine.
  • Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange, care iti creste riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, daca valorile lor sunt prea mari.
  • Apolipoproteina B este componenta principala a colesterolului LDL (numit si colesterol "rau").
  • Colesterol non-HDL a devenit un marker folosit frecvent pentru "tiparul" profilului lipidic asociat cu riscul de boli cardiovasculare. Pentru a calcula colesterolul non-HDL, trebuie sa stii valorile colesterolului total din sange si valorile colesterolului HDL. Daca se scade colesterolul HDL din colesterolul total, vom obtine o masura a cantitatii de colesterol transportate de toate lipoproteinele, cu exceptia celor HDL. Asa vom cunoaste cantitatea de colesterol care este transportat in interiorul tuturor lipoproteinelor care sunt aterogenice, adica lipidele care formeaza placile de aterom.

Ce poti face pentru a-ti imbunatati profilul lipidic

Exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a-ti imbunatati valorile colesterolului, fie ca esti diabetic sau nu:

  • Renunta la fumat daca ai acest obicei
  • Daca este necesar, slabeste la recomandarea medicului
  • Fa miscare in majoritatea zilelor din saptamana (un exemplu este mersul alert, 30 de minute pe zi)
  • Alege o dieta cu putine grasimi, putin colesterol si care sa contina multe legume proaspete, cereale integrale si fructe
  • Creste aportul de grasimi mononesaturate din dieta ta: acestea sunt grasimi "bune" de care corpul tau are nevoie (uleiul de canola, uleiul de avocado, uleiul de masline sunt doar cateva exemple)
  • Medicul tau iti poate prescrie, in functie de analizele tale, medicamente pentru scaderea colesterolului (cele din clasa statinelor) sau anumite suplimente care contribuie la mentinerea unui nivel sanatos al colesterolului.


Discuta cu medicul tau pe aceste teme si daca ai diabet, intreaba-l cat de des ar trebui sa iti faci analizele de sange, pentru a afla care sunt valorile colesterolului si ale trigliceridelor si daca ai nevoie de tratament medicamentos pentru a reduce aceste valori anormale. Daca medicul considera necesare anumite masuri, el iti poate recomanda sa iei suplimente pe baza de drojdie de orez rosu japonez, care au beneficii dovedite stiintific in ceea ce priveste protejarea lipidelor din sange impotriva oxidarii.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) le permite specialistilor din domeniu sa spuna ca produsele din drojdie de orez rosu pot avea efecte farmacoterapeutice, mai ales ca EFSA a stabilit "o relatie de tip cauza-si-efect intre consumul de monacolina K din suplimentele si preparatele ce contin drojdie de orez rosu japonez si mentinerea unor concentratii normale ale colesterolului LDL din sange"*.

Pe lista compusilor din drojdia de orez rosu japonez se afla multe substante benefice, cum ar fi acizii grasi nesaturati, fitosterolii, anumiti pigmenti si monacolinele.

Important este de retinut ca monacolina K* inhiba activitatea unei enzime numite HMG Co reductaza, care este un pas esential in sinteza colesterolului. Studiile arata ca cel putin 13 tipuri de monacoline au fost descoperite in drojdia de orez rosu, dintre care monacolina K este cea care este similara din punct de vedere chimic cu o anumita statina (un tip de medicament folosit pentru scaderea valorii colesterolului).

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/are-you-at-risk/lower-your-risk/cholesterol.html
  • * Studiul "Red Yeast Rice", publicat in martie 2017 in Foods (Basel, Switzerland), autori: Thu Nguyen, Mitchell Karl, Antonello Santini.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0