Colesterol LDL sau colesterol rau: tot ce trebuie sa stii si cum se interpreteaza valorile

1. Informații generale despre colesterolul LDL
   a. Ce este colesterolul LDL (colesterolul „rău”)?
   b. Cauze colesterol LDL crescut
   c. Simptome colesterol LDL crescut
   d. Investigații și metode de diagnostic pentru a depista colesterolul LDL mărit 
   e. Care sunt valorile normale ale colesterolului LDL?
   f. Efectele negative pe termen lung ale colesterolului LDL crescut

2. Tratarea colesterolului LDL
   a. Tratamentul medicamentos pentru colesterolul LDL
   b. Suplimente alimentare care ar putea să ajute la scăderea colesterolului LDL 
   c. Remedii naturiste (din plante) pentru scăderea colesterolului LDL
   d. Tratamentul chirurgical pentru colesterolul LDL ridicat
   e. Schimbări în stilul de viață al pacientului cu colesterol LDL crescut

3. Pericole sau complicații colesterol LDL crescut

4. Prevenirea creșterii colesterolului LDL

 

Informații generale despre colesterolul LDL

Colesterolul din sânge este o substanță ceroasă, asemănătoare cu grăsimea, produsă de ficat. Colesterolul din sânge este esențial pentru o sănătate optimă, iar corpul are nevoie de el pentru a îndeplini anumite sarcini. Însă atunci când se acumulează în exces, devine periculos.

Ce este colesterolul LDL (colesterolul „rău”)?

Colesterolul circulă prin sânge pe suprafața unor proteine, numite lipoproteine. Colesterolul LDL este numit uneori și colesterolul rău pentru că se poate depune pe pereții vaselor de sânge, în straturi groase, făcându-le rigide și îngustându-le, iar din această cauză sângele nu mai circulă la fel de bine. Aceste depuneri poartă și denumirea de placă ateromatoasă (sau placă de aterom) și contribuie la afecțiunile cardiovasculare.
În sânge, există două categorii principale de colesterol:

Lipoproteinele cu densitate mică sau joasă (LDL) - Considerate a fi forma rea a colesterolului din sânge, aceste lipoproteine (LDL) permit colesterolului să creeze depozite care se acumulează în timp și se întăresc pe pereții vaselor de sânge, o afecțiune numită ateroscleroză.

Cu cât sunt mai scăzute valorile colesterolului LDL, cu atât mai bine pentru sănătate. Colesterolul rău nu ar trebui să fie mai mare de 130 mg/dl dacă nu ai o afecțiune a inimii, o boală a vaselor de sânge sau diabet. Colesterolul LDL nu ar trebui să fie mai mare de 100 mg/dl dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni sau dacă ai colesterolul total crescut.

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) - Aceste lipoproteine sunt forma bună a colesterolului, deoarece ajută la reducerea nivelurilor colesterolului LDL. Rolul colesterolului HDL (numit și colesterol bun) este de a transporta colesterolul LDL la ficat, care îl elimină din sânge. Cu cât sunt mai mari valorile colesterolului HDL, în limite normale, cu atât mai bine pentru sănătate. Ar trebui să ai valori mai mari de 55 mg/dl (dacă ești femeie) și peste 45 mg/dl (dacă ești bărbat).

Pe lângă acestea, în sânge mai există și alte tipuri de proteine (lipoproteine):

  • Lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL)
  • Lipoproteine cu densitate intermediară (IDL)

Cauze colesterol LDL crescut

Colesterolul LDL sau colesterolul rău poate să crească foarte mult în anumite condiții, fiind influențat de factori care țin de stilul de viață al pacientului, cum ar fi:

  • obezitatea;
  • o dietă bogată în carne roșie, mezeluri, produse lactate cu multe grăsimi, produse de fast-food;
  • o circumferință mare a taliei (peste 101 cm dacă ești bărbat și peste 89 cm dacă ești femeie);
  • lipsa activității fizice.

Potrivit unor studii științifice, fumatul poate contribui, de asemenea, la creșterea colesterolului LDL.

Unele afecțiuni pre-existente pot fi o cauză a colesterolului LDL mărit. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială și de diabet de cele mai multe ori au și colesterolul LDL mare. Alte afecțiuni care pot cauza, la rândul lor, creșterea nivelului de colesterol LDL sunt bolile renale, bolile hepatice, glanda tiroidă subactivă (hipotiroidismul). 

Alți factori care sunt asociați cu colesterolul LDL mare și care nu pot fi modificați:

  • istoricul medical familial de boală arterială coronariană timpurie (numită și cardiopatie ischemică) sau de atac cerebral (AVC) timpuriu;
  • istoricul medical familial care presupune o afecțiune asociată colesterolului crescut - de exemplu, ai un părinte sau o rudă cu hipercolesterolemie familială;
  • vârsta - cu cât ai o vârstă mai înaintată, cu atât există un risc mai mare ca arterele tale să se îngusteze din cauza depunerilor de colesterol;
  • genul - bărbații au un risc mai mare de a suferi de infarct miocardic din cauza aterosclerozei.

Simptome colesterol LDL crescut

Atunci când ai cantități prea mari de lipide în sânge (hiperlipidemie), acest lucru poate avea un efect negativ asupra sănătății. De regulă, colesterolul LDL crescut nu cauzează apariția vreunor simptome, însă valorile mari cresc riscul de a dezvolta afecțiuni grave. Un test de sânge (profilul lipidic) este singurul mod prin care poți detecta dacă ai sau nu colesterolul LDL mărit.

Dacă analizele arată colesterolul LDL crescut, anumite afecțiuni influențate de depunerile de colesterol din arterele importante pot cauza apariția simptomelor.

Aceste simptome, influențate de nivelul mare al colesterolului LDL, pot fi:

  • durere în piept (sau angină pectorală)
  • infarct miocardic
  • accident vascular cerebral
  • durere în timpul mersului, cauzată de arterele blocate de la nivelul membrelor inferioare, care nu mai pot să asigure buna circulație a sângelui spre picioare

Copiii și adulții tineri, fără niciun factor de risc pentru bolile cardiovasculare, ar trebui testați de obicei o dată, între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 19 ani. Adulții pot afla valorile colesterolului când își fac analizele de sânge anuale.

Dacă analizele arată că nivelul colesterolului nu este în limitele normale, medicul poate recomanda schimbări în stilul de viață și revenirea pentru analize peste 6 luni. Dacă fumezi, ai diabet sau hipertensiune arterială, ai rude apropiate care suferă de hipercolesterolemie, boli cardiovasculare sau prezinți alți factori de risc, medicul îți va sugera să îți faci mai des analizele de sânge.

Investigații și metode de diagnostic pentru a depista colesterolul LDL mărit

Colesterolul mărit poate fi depistat, cum spuneam, la analizele anuale de rutină. Înainte de analize, e bine să nu mănânci măcar 8-12 ore.

Profilul lipidic va măsura:

  • valorile colesterolului total, inclusiv nivelul colesterolului LDL și nivelul colesterolului HDL;
  • valorile trigliceridelor, care sunt tot un tip de grăsimi (lipide) care se găsesc în sânge.

Care sunt valorile normale ale colesterolului LDL?

Valorile colesterolului LDL sunt:

  • optime sau normale dacă LDL-colesterolul este mai mic de 100 mg/dL
  • aproape de optime dacă LDL-colesterolul este între 100 și 120 mg/dL
  • valori mari la limită (borderline), dacă LDL-colesterolul este între 130 și 159 mg/dL
  • valori mari, dacă LDL-colesterolul este între 160 și 189 mg/dL
  • valori foarte mari, dacă LDL-colesterolul este de 190 mg/dl sau depășește acest prag

Efectele negative pe termen lung ale colesterolului LDL crescut

Prea mult colesterol rău în interiorul arterelor poate duce la o acumulare de plăci ateromatoase, cunoscută drept ateroscleroză, care, în timp, poate crește riscul de formare a unor cheaguri de sânge în interiorul arterelor. Dacă un cheag de sânge se desprinde și blochează o arteră din inimă sau din creier, este posibil ca persoana să aibă un accident vascular cerebral (AVC) sau un infarct miocardic.

Totodată, depozitele de plăci ateromatoase pot reduce fluxul de sânge și de oxigen către organele importante. Faptul că organele sau arterele nu mai primesc suficient sânge îmbogățit cu oxigen poate duce la o boală renală sau la boală arterială periferică, pe lângă infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Tratarea colesterolului LDL

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește tratarea valorilor mari ale LDL-colesterolului. Pe lângă medicamentele prescrise de medic, există și unele suplimente alimentare care ar putea să ajute în acest sens și chiar unele remedii naturiste. Ține cont, însă, că indicat este să respecți tratamentul prescris de medic și să îl întrebi înainte de a apela la alte tipuri de terapii.

Tratamentul medicamentos pentru colesterolul LDL

Medicul curant ți-ar putea sugera să iei fie un singur medicament, fie o combinație de medicamente pentru scăderea colesterolului LDL. Iată care sunt clasele de medicamente care ajută la scăderea colesterolului LDL:

Statinele sunt medicamente concepute pentru a reduce valorile colesterolului, care funcționează prin inhibarea unei enzime de care este nevoie pentru a se produce colesterolul în ficat. Statinele au următoarele beneficii: scad colesterolul LDL, scad trigliceridele și cresc ușor nivelul colesterolului bun HDL.

O alternativă la statine sunt sechestranții de acizi biliari (rezinele), care și aceștia scad nivelul LDL-colesterolului.

Inhibitorii absorbției colesterolului sunt prescriși pentru următoarele beneficii: scad nivelul de colesterol LDL, scad ușor și nivelul trigliceridelor și cresc ușor nivelul de colesterol bun HDL.

O combinație între o statină și inhibitorii care împiedică absorbția colesterolului scade colesterolul LDL, scade trigliceridele și crește colesterolul HDL.

Fibrații au beneficii pentru pacienții cu hipercolesterolemie, scăzând trigliceridele și având și un posibil efect pozitiv în a crește nivelul HDL-colesterolului.

Niacina este o vitamină hidrosolubilă din grupul vitaminelor B, mai precis vitamina B3, care scade colesterolul LDL și trigliceridele și crește colesterolul HDL.

Acizii grași Omega 3 sub formă de supliment alimentar scad valorile trigliceridelor și ar putea crește colesterolul HDL.

O combinație între o statină și blocanții canalelor de calciu scade colesterolul LDL și nivelul trigliceridelor, precum și tensiunea arterială.

Inhibitorii PCSK9 sunt medicamente injectabile care scad colesterolul LDL și sunt adesea folosiți la pacienții care au o boală genetică ce le provoacă niveluri foarte mari ale colesterolului LDL sau la pacienții care au o boală cardiovasculară și care nu își pot ține sub control colesterolul LDL cu alte medicamente.

Suplimente alimentare care ar putea să ajute la scăderea colesterolului LDL

Alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt modalități dovedite care reduc colesterolul LDL, însă și suplimentele nutritive pot fi de folos în acest sens. Întreabă-ți medicul dacă administrarea unui supliment hipolipemiant te poate ajuta să îți reduci valorile colesterolului LDL. 

Odată ce ai primit acordul medicului, ia în considerare aceste suplimente și produse care pot să reducă nivelul LDL-colesterolului: extractul de anghinare, suplimentele pe bază de orz, tărâțele de psyllium, uleiul de pește de la mare adâncime (care se găsește sub formă de ulei lichid și sub formă de capsule umplute cu ulei). 

Remedii naturiste (din plante) pentru scăderea colesterolului LDL

Poți cere sfatul unui medic fitoterapeut dacă vrei să apelezi la unele remedii din plante, care au proprietăți hipolipemiante. Iată câteva exemple de remedii din plante ce pot să ajute în cazul celor cu hipercolesterolemie: ceaiul verde, ceaiul de anghinare, ceaiul de păpădie, ceaiul de schinduf, ceaiul de scoruș de munte, semințele de in măcinate, fructele de păducel, ceaiul de busuioc sfânt, ghimbirul și ceaiul de hibiscus.

Tratamentul chirurgical pentru colesterolul LDL ridicat

Hipercolesterolemia este o afecțiune critică pentru sănătatea inimii. Valorile mari ale colesterolului sunt extrem de periculoase, pentru că de regulă nu sunt însoțite de semne sau simptome. Pacienții obezi au, de fapt, un risc și mai mare de a suferi de colesterol LDL crescut, iar chirurgia bariatrică poate să ajute uneori în caz de hipercolesterolemie.

Pacienții care suferă de obezitate morbidă pot să aleagă intervenția chirurgicală bariatrică. Faptul că un pacient reușește să dea jos 5% până la 10% din masa corporală poate să ii îmbunătățească valorile colesterolului LDL. Chirurgia bariatrică este asociată cu slăbirea extremă și este o metodă cunoscută pentru faptul că reduce problemele asociate cu nivelul crescut de colesterol LDL.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Schimbări în stilul de viață al pacientului cu colesterol LDL crescut

Modificarea dietei reprezintă cea mai eficientă metodă pentru a reduce nivelul de colesterol LDL. Grăsimile trans și grăsimile săturate nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5-6% din aportul zilnic caloric al unei persoane. Pacientul cu un nivel de colesterol LDL crescut poate să ajungă la valori optime și să le mențină dacă face unele schimbări în stilul sau de viață.

  • Mănâncă mai puține produse lactate integrale, cum ar fi laptele, untul, smântâna și brânza grasă.
  • Mănâncă mai puțină carne de porc, de miel și pielea de pe carnea de pasăre.
  • Evită alimentele prăjite, pe cele congelate, semi-preparate și pe cele de la fast food.
  • Evită consumul de ulei de cocos și de palmier.
  • Mănâncă mai puțini carbohidrați rafinați, cum sunt cei din produsele de patiserie, pâine albă, biscuiți sărați (crackers) și chipsuri.
  • Evită alimentele și băuturile cu zahăr (bomboanele, ciocolata, sucurile, smoothie-urile, băuturile carbogazoase, băuturile energizante).
  • Încearcă să slăbești sau să îți menții o greutate normală.
  • Renunță la fumat și evită fumatul pasiv.
  • Redu sau evită complet consumul de alcool.
  • Fă mișcare în mod regulat.
  • Gestionează stresul din viața ta.
  • Tratează afecțiunile asociate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.
  • Ia mesele la ore fixe și planifică-le în concordanță cu nevoile tale.
  • Ia gustări alcătuite din fructe și legume.
  • Încearcă să îți notezi totul într-un jurnal alimentar, pentru a dezvolta mai multe obiceiuri alimentare sănătoase.

Pericole sau complicații colesterol LDL crescut

Hipercolesterolemia poate cauza o acumulare periculoasă de colesterol LDL și de alte depozite pe pereții arterelor care pot reduce fluxul de sânge din artere, situație care poate cauza complicații precum:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Durerea în piept (angină pectorală) - Dacă arterele care irigă mușchiul inimii cu sânge (arterele coronare) sunt afectate de colesterol, este posibil ca pacientul să sufere de angină pectorală și de alte simptome ale cardiopatiei ischemice.

Infarct miocardic - Dacă plăcile ateromatoase se rup sau se desprind, un cheag de sânge se poate forma în locul unde a avut loc ruptura plăcii, blocând astfel circulația sângelui sau începând să circule liber și blocând o arteră în sensul în care circulă sângele. Dacă, în cele din urmă, circulația sângelui către o parte a inimii pacientului se întrerupe, acesta va avea un infarct miocardic.

AVC (accident vascular cerebral) - În mod similar cu ceea ce se întâmplă în cazul unui infarct miocardic, un AVC are loc când un cheag de sânge blochează circulația sângelui către o parte a creierului.

Prevenirea creșterii colesterolului LDL

Aceleași schimbări făcute în stilul de viață pentru a-ți menține inima sănătoasă și care îți scad nivelul colesterolului LDL, despre care am discutat mai sus, te pot ajuta să previi creșterea colesterolului rău. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - LDL and HDL Cholesterol: "Bad" and "Good" Cholesterol 
https://www.cdc.gov/cholesterol/ldl_hdl.htm
Cleveland Clinic - Cholesterol Numbers: What Do They Mean
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean
U.S. National Library of Medicine - Cholesterol Levels: What You Need to Know
https://medlineplus.gov/cholesterollevelswhatyouneedtoknow.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0