Carcinom Bazocelular & Carcinom Scuamos: cauze, simptome & tratament

Despre carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

- Ce este carcinomul bazocelular

- Ce este carcinomul scuamocelular

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Asemanari si deosebiri intre carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

- Cauzele carcinomului bazocelular si carcinomului scuamocelular

     - Expunerea prelungita la soare, pe plaja

     - Expunerea prelungita la soare, in timpul anului

     - Expunerea prelungita la radiatiile UV, la solar

     - Expunerea la alte tipuri de radiatii

     - Expunerea la diferite substante cancerigene

- Factorii de risc ai carcinomului bazocelular si ai carcinomului scuamocelular

     - Persoane cu expunere la radiatii UV

     - Persoane cu expunere la substante cancerigene

     - Tipul de ten cel mai afectat de carcinom bazocelular sau carcinom scuamocelular

     - Grupele de varsta cele mai afectate

     - Persoane cu un istoric de cancer sau alte afectiuni ale pielii

     - Persoane cu un sistem imunitar scazut

     - Afectiuni genetice

     - Tatuajele

     - Infectii ale pielii

- Simptome ale carcinomului bazocelular si carcinomului scuamocelular

     - Noduli rosii la nivelul pielii

     - Ulceratii la nivelul pielii

     - Pete rosii la nivelul pielii

     - Pete rosii cu crusta la nivelul pielii

- Diagnosticare carcinomului bazocelular si a carcinomului scuamocelular

     - Examinarea medicala

     - Dermatoscopia

     - Biopsia

- Efectele carcinomului bazocelular si scuamocelular asupra vietii sociale, profesionale si personale a pacientului

 

Cum se trateaza carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

- Tratament medicamentos

- Tratament chirurgical

     - Extirparea zonei afectate

     - Interventia chirurgicala Mohs

- Tratamente moderne

     - Criochirurgia

     - Radioterapia

     - Chirurgia laser

- Tratament pentru recidiva

 

Cum se poate preveni carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

- Autoexaminarea si controlul medical regulat

- Evitarea expunerii la radiatii UV

- Folosirea cremelor de protectie solara cu factor ridicat de protectie UV

- Folosirea ochelarilor de soare

Despre carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

Cancerul de piele apare atunci cand celulele pielii incep sa creasca in mod necontrolat. Carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular sunt doua dintre cele trei tipuri de cancer de piele, al treilea fiind melanomul. Din fericire, carcinomul bazocelular si cel scuamocelular sunt tratabile, rata de vindecare fiind de peste 90% daca acesta este descoperit timpuriu.

Ce este carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este cel mai comun tip de cancer, 8 din 10 cazuri de cancer de piele fiind, de fapt, carcinom bazocelular. Acesta apare, de regula, in zonele cele mai expuse razelor de soare, adica in zona capului si a gatului, Dezvoltarea carcinomului bazocelular este inceata si se intampla extrem de rar ca celulele canceroase sa se imprastie catre alta zona a corpului.

Ce este carcinomul scuamocelular

Carcinomul scuamos celular este mai rar decat cel bazocelular insa afecteaza, in genaral, tot zonele cele mai expuse soarelui: fata, urechile, gatul, buzele sau bratele. Exista totusi situatii in care carcinomul scuamocelular poate aparea si in alte zone ale corpului, inclusiv in zona genitala.

Asemanari si deosebiri intre carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

Cea mai importanta asemanare intre carcinomul bazocelular si carcinomul scuamos consta in cauza care declanseaza ambele tipuri de cancer de piele: expunerea indelungata si neprotejata la radiatiile UV. O alta asemanare consta in faptul ca aceste doua tipuri de cancer de piele nu sunt fatale, ci pot fi vindecate. In ceea ce priveste deosebirile, simptomele acestor doua tipuri de cancer de piele sunt foarte diferite. Carcinomul bazocelular poate sa arate precum o excrescenta cu aspect perlat, ăpate caăata forma unei cicatrici de culoare galbena, poate arata precum o zona inrosita sau chiar pigmentata (aceasta este adesea confundata cu melanomul). Carcinomul scuamocelular, pe de alta parte, arata precum o rana cu aspect solzoz, care capata o crusta groasa.

Cauzele carcinomului bazocelular si carcinomului scuamocelular

In cele mai multe cazuri, expunerea prelungita, repetata si neprotejata a pielii la radiatiile UV este responsabila pentru aparitia cancerului de piele. Exista insa si situatii in care altele sunt motivele aparitiei cancerului.

Expunerea prelungita la soare, pe plaja

Expunerea prelungita la soare, pe plaja, in timpul verii creste considerabil riscul de cancer de piele, fie el carcinom bazocelular, carcinom scuamocelular sau chiar melanom, despre care se stie ca este cel mai periculos si agresiv tip de cancer de piele. Radiatiile UV produc mutatii la nivelul celulelor pielii, declansat astfel aparitia celulelor canceroase, care se multiplica extrem de rapid.

Expunerea prelungita la soare, in timpul anului

Insa nu numai expunerea prelungita la soare atunci cand stam la plaja ne creste riscul de cancer de piele, ci si expunerea prelungita din timpul anului. Persoanele care lucreaza afara, in bataia razelor de soare, sunt cele mai predispuse sa dezvolte cancer de piele.

Expunerea prelungita la radiatiile UV, la solar

Si expunerea prelungita la radiatiile UV din solar este la fel de periculoasa ca expunerea la radiatiile emanate de soare. In unele state din SUA solarul a fost interzis minorilor din cauza riscurilor prea mare la care ii expune lampa cu radiatii UV.

Expunerea la alte tipuri de radiatii

Persoanele care au urmat un tratament care a implicat expunerea la radiatii au, de asemenea, un risc crescut de dezvoltare a carcinomului bazocelular si scuamocelular, mai ales in zona in care li s-a aplicat tratamentul. Pielea copiilor care urmeaza un asemenea tratament este in mod deosebit afectata.

Expunerea la diferite substante cancerigene

Expunerea la arsenic in cantitati mari creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Si persoanele care sunt expuse la locul de munca la parafina, la gudron de carbune sau anumite uleiuri au risc crescut de cancer de piele. Expunerea la substantele cancerigene mentionate poate declansa aparitia cancerului de piele.

Factorii de risc ai carcinomului bazocelular si ai carcinomului scuamocelular

O serie de factori de risc cresc predispozitia pentru dezvoltarea carcinomului bazocelular si scuamocelular.

Persoane cu expunere la radiatii UV

Persoanele care se expun, prin prisma muncii si nu numai, radiatiilor UV, au risc crescut de cancer de piele.

Persoane cu expunere la substante cancerigene

De asemenea, si persoanele care se expun in mod repetat si prelungit la substante cancerigene prezinta risc crescut de carcinom bazocelular si scuamocelular.

Tipul de ten cel mai afectat de carcinom bazocelular sau carcinom scuamocelular

Persoanele cu un ten alb, foarte deschis la culoare, sunt mai predispuse cancerului de piele comparativ cu persoanele cu tenul mai inchis la culoare. Asta pentru ca melanina, pigmentul care coloreaza pielea, are un efect protector atunci cand vine vorba despre radiatiile UV. Persoanele cu pielea alba si cu pistrui au risc crescut de cancer de piele.

Grupele de varsta cele mai afectate

Riscul de carcinom bazocelular si scuamocelular creste pe masura ce inaintam in varsta, asta pentru ca expunerea la radiatii este cumulativa. In ultimii ani au aparut insa tot mai multe cazuri de cancer de piele in randul persoanelor tinere, din cauza expunerii tot mai prelungite la radiatii.

Persoane cu un istoric de cancer sau alte afectiuni ale pielii

Persoanele care au avut deja carcinom bazocelular sau scuamocelular au sanse mai mari sa dezvolte din nou aceasta afectiune.Si unele afectiuni inflamatoriii ale pielii ori cicatricele dobandite prin arderea pielii cresc riscul de cancer de piele.

Persoane cu un sistem imunitar scazut

Sistemul imunitar ajuta organismul sa se lupte cu cancerul. Asadar, persoanele cu sistemul imunitar scazut au sanse mai mari sa devolte cancer in general, inclusiv cancer de piele De pilda, persoanele care fac un transplant de organ au sistemul imunitar foarte slabit de tratamentul medicamentos administrat pentru a scade sansele ca organul nou sa fie respins de organism. Asadar, acestea au mai multe sanse sa dezvolte cancer de piele in aceasta perioda. Cu cat sistemul imunitar e mai slabit, cu atat mai rapid evolueaza cancerul de piele.

Afectiuni genetice

Exista si unele afectiuni genetice care cresc riscul de carcinom bazocelular si carcinom scuamocelular. Sindromul Gorlin-Goltz, cunoscut si ca nevomatoza bazocelulara, este una dintre aceste afectiuni. Aceasta afectiune este mostenita genetic de la unul dintre parinti si persoanele afectate dezvolta carcinom bazocelular in copilarie sau adolescenta. Expunerea la radiatiile UV creste numarul de tumori in cazul persoanelor afectate de acest sindrom.

Tatuajele

Cerneala folosita in timpul tatuarii pielii poate favoriza aparitia cancerului de piele, avand potential cancerigen.

Infectii ale pielii

Infectiile la nivelul pielii pot favoriza, de asemenea, aparitia cancerului de piele, insa sunt foarte rare cazurile in care infectiile pielii contribuie la aparitia carcinomului bazocelular sau scuamocelular.

Simptome ale carcinomului bazocelular si carcinomului scuamocelular

Simptomele carcinomului bazocelular si scuamocelular trebuie sa trimita pacientul de urgenta la medicul dermatolog, pentru a afla daca exista sau nu motive de ingrijorare.

Noduli rosii la nivelul pielii

Nodulii rosii aparuti la nivelul pielii pot indica prezenta cancerului de piele, mai ales daca nu dispar in termen de 3 saptamani. Acestia pot cauza si prurit.

Ulceratii la nivelul pielii

Si leziunile aparute la nivelul pielii, care nu au o cauza concreta si nici nus e vindeca rapid, pot indica prezenta cancerului de piele.

Pete rosii la nivelul pielii

Petele rosii aparute din senin, care nu se vindeca in cateva zile, pot trada de asemenea prezenta cancerului de piele.

Pete rosii cu crusta la nivelul pielii

Petele rosii cu crusta ori cu aspect solzos pot indica prezenta carcinomului scuamocelular.

Diagnosticare carcinomului bazocelular si a carcinomului scuamocelular

Imediat ce observi o anormalitate la nivelul pielii, fie ca este vorba despre o rana care nu se vindeca, fie ca este vorba despre petele colorate sau zonele cu aspect solzos, este indicat sa apelezi la opinia unui specialist in dermatologie, care poate stabili daca este sau nu vorba despre cancer de piele. Cu cat diagnosticul este pus mai rapid, cu atat mai rapida va fi si vindecarea. Autoexaminarea lunara este extrem de importanta pentru depistarea timpurie a carcinomului bazocelular si scuamocelular.

Examinarea medicala

Specialistii ne recomanda sa apelam la examinarea medicala dermatologica o data pe an, de preferat la finalul sezonului cald, dupa ce pielea a fost expusa in mod prelungit radiatiilor solare. Medicul va analiza toate alunitele si zonele in care au aparut pete, rani sau alte formatiuni, pentru a observa daca exista sau nu motiv de ingrijorare. Daca are dubii, acesta va realiza o dermatoscopie.

Dermatoscopia

Dermatoscopia este procedura prin care suprafata pielii este analizata cu ajutorul unui microscop special, pentru detectarea anomaliilor ce pot trada prezenta cancerului de piele. Dermatoscopul ajuta medicul sa isi dea seama daca este vorba despre o formatiune benigna sau de natura maligna.

Biopsia

Biopsia se realizeaza atunci cand medicul descopera o zona care ii trezeste banuieli. In timpul biopsiei, o mostra de tesut este recoltata din zona cu probleme si apoi este analizata de microscop in laborator. Daca procedura de biopsie presupune inlaturarea intregii formatiuni, carcinomul bazocelular sau scuamocelular este tratat si nu mai e nevoie de proceduri suplimentare. Exista, asadar, mai multe tipuri de biopsie, insa medicul o va alege pe cea mai potrivita pentru situatia ta. Exista posibilitatea sa ramana o mica cicatrice in urma biopsiei. Biopsia este facuta cu anestezie locala injectata si nu este deloc dureroasa.

Efectele carcinomului bazocelular si scuamocelular asupra vietii sociale, profesionale si personale a pacientului

Carcinomul bazocelular si scuamocelular nu afecteaza viata sociala si nici pe cea profesionala a pacientului. Exceptie fac cazurile in care pacientul lucra intr-un mediu toxic si era expus la substante cancerigene, ceea ce inseamna ca va trebui sa se reorienteze din punct de vedere profesional pentru a preveni o recidiva.

Cum se trateaza carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

Daca esti diagnosticat cu carcinom bazocelular sau carcinom scuamocelular, medicul iti va prezenta optiunile in ceea ce priveste tratamentul. Este important sa te gandesti bine inainte de a lua o decizie si sa te increzi in opinia specialistului. E indicat sa ceri si o a doua opinie daca ai dubii in ceea ce priveste recomandarile primului medic.

Tratament medicamentos

Tratamenul medicamentos poate fi atat topic (local), cat si oral. Tratamentul topic include creme, geluri si solutii folosite local pentru tratarea carcinomului bazocelular si scuamocelular. Unele creme dizolva formatiunea canceroasa (Fluorouracil), in timp ce altele au abilitatea de a determina sistemul imunitar sa produca interferon, substanta care ataca cancerul (Imiquimod). Medicamentele sub forma de pastile recomandate in caz de carcinom bazocelular sunt folosite in stadiile avansate ale bolii, atunci cand exista riscul sa apara metastazele.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este folosit adesea pentru tratarea carcinomului bazocelular si a celui scuamos celular. O serie de interventii chirurgicale pot fi folosite, insa medicul tau este cel care o alege pe cea mai potrivita, in functie de dimensiunile formatiunii canceroase, de zona in care aceasta este amplasata si de tipul de cancer.

Extirparea zonei afectate

Extirparea zonei afectate este similara cu biopsia, insa in aceasta situatie se cunoaste deja diagnosticul. In timpul acestei proceduri, pielea este amortita cu ajutorul unui anestezic local si tumoarea este indepartata, alaturi de tesutul din jur. Zona este apoi cusuta si e posibil sa ramana cicatrice, in functie de dimensiunile formatiunii indepartate.

Interventia chirurgicala Mohs

Interventia chirurgicala Mohs presupune indepartarea chirurgicala a tumorei in mod controlat la microscop. Asta inseamna ca straturile de piele afectate sunt indepartate pe rand, dupa indepartarea tumorii propriu-zise, pana cand se ajunge la un strat de piele complet sanatos. Spre deosebire de excizia clasica, metoda Mohs permite medicului sa verifice straturile de piele la mciroscop, astfel incat sa stie exact cand trebuie sa se opreasca.

Tratamente moderne

Pe zi ce trece apar tot mai multe tratamente moderne folosite pentru vindecarea cancerului bazocelular si scuamocelular.

Criochirurgia

Criochirurgia, cunoscuta si sub denumirea de crioterapie, este folosita pentru tratarea afectiunilor precanceroase precum keratoza actinica, dar si pentru tratarea carcinomului bazocelular si scuamocelular in faza incipienta. Aceasta procedura presupune aplicarea de nitrogen lichis pe tumoare pentru inghetarea ei si uciderea celulelor canceroase. Aceasta procedura poate fi repetata pentru ca succesul sa fie garantat. Dupa procedura, zona respectiva se dezgheata, se umfla, capata o crusta si apoi zona se vindeca complet.

Radioterapia

Radioterapia foloseste raze cu unda lunga precum razele X sau particule precum fotonii, electronii sau protonii, pentru uciderea celulelor canceroase.

Chirurgia laser

Chirurgia laser presupune folosirea laserului pentru evaporarea celulelor canceroase. Aceasta terapie este folosita pentru tratarea keratozei actinice, a carcionomului scuamocelular, dar si a cazurilor superficiale de carcinom bazocelular. Nu este o metoda foarte populara si nu se stie inca daca ste 100% eficienta.

Tratament pentru recidiva

In cazul in care carcinomul bazocelular sau scuamocelular recidiveaza si este intr-o forma mai agresiva, se poate apela la indepartarea nodulilor limfatici din zona respectiva. Chimioterapia este si ea folosita in tratarea carcinomului scuamocelular care s-a imprastiat catre nodulii limfatici, dar si catre organele interne. Aceasta poate fi folosita in combinatie cu interventiile chirurgicale sau cu radioterapia.

Cum se poate preveni carcinomul bazocelular si carcinomul scuamocelular

Chiar daca atat carcinomul bazocelular cat si cel scuamocelular sunt aproape in toate cazurile tratate daca sunt diagnosticate la timp, este mai bine sa le previi. Poti preveni cancerul de piele prin evitarea expunerii la radiatiile UV si prin protejarea pielii atunci cand este expusa. Intrucat persoanele care au avut carcinom bazocelular sau scuamocelular sunt predispuse unei recidive, mai ales in zona din jurul regiunii afectate de cancerul de piele in prima faza, este esentiala prevenirea reaparitiei cancerului de piele. De regula, cancerul recidiveaza in primii 2 ani dupa interventia chirurgicala prin intermediul careria a fost indepartata prima tumoare. Carcinomul scuamocelular poate reveni chiar daca a fost indepartat complet la prima aparitie.

Autoexaminarea si controlul medical regulat

Autoexaminarea si controlul medical regulat joaca un rol extrem de important in procesul de vindecare a carcinomului bazocelular sau scuamocelular. Autoexaminarea trebuie facuta lunar iar controlul medical o data pe an, de preferat dupa sezonul cald, adica dupa ce pielea a fost expusa in mod indelungat radiatiilor solare. Cu cat diagnosticul este pus mai repede, cu atat mai rapida si usoara va fi vindecarea cancerului de piele.

Evitarea expunerii la radiatii UV

Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a preveni cancerul de piele consta in evitarea expunerii pielii la radiatiile UV, radiatii care afecteaza ADN-ul celular, provocand mutatii si aparitia celulelor canceroase. Iata ce poti face, concret, pentru a preveni cancerul de piele:

• Nu iti expune pielea la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile UV sunt la intensitate maxima.

• Evita arsurile solare la nivelul pielii.

• Evita bronzatul natural, dar si pe cel de la solar.

Acopera-ti pielea cu haine, capul cu o palarie cu boruri mari si ochii cu ochelari de soare cu lentile polarizate atunci cand stai la soare.

• Foloseste, atunci cand te expui in mod indelungat soarelui, o crema cu factor de protectie de minimum 30. Reaplica lotiunea de plaja din doua in doua ore, dar si dupa fiecare sesiune de inot sau daca transpiri foarte tare. Pentru ca aceasta lotiune sa fie eficienta, e necesar sa aplici 2 linguri de crema pe tot corpul cu 30 de minute inainte de a iesi din casa.

• Zi de zi, chiar si in sezonul rece, atunci cand nu mergi la plaja sau la schi, foloseste totusi o lotiune de plaja cu factor de protectie de minimum 15.

Folosirea cremelor de protectie solara cu factor ridicat de protectie UV

Cremele cu factor de protectie UV sunt esentiale fie ca iti expui sau nu pielea la soare in mod prelungit. Specialistii recomanda cremele cu factor de protectie de minimum 50, rezistente la apa. Asigura-te ca lotiunea aleasa de tine blocheaza atat radiatiile UVA, cat si radiatiile UVB – unele sunt raspunzatoare pentru arsurile solare si accelerarea procesului de imbatranire, in timp ce celelalte sunt raspunzatoare pentru aparitia cancerului de piele.

Folosirea ochelarilor de soare

Ochelarii de soare cu lentile polarizate nu numai ca iti protejeaza ochii de radiatiile UV, care pot sa cauzeze daune serioase vederii, insa protejeaza si pielea din jurul ochilor, dar si pleoapele, adesea neglijate atunci cand vine vorba despre protectia solara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0