Ce este keratoza actinica si cum arata

Keratoza actinica, denumita si keratoza solara, este o portiune a pielii care are aspect deshidratat si textura solzoasa, aspra. Aceasta apare in urma expunerii indelungate la soare si este considerata o formatiune precanceroasa.

Keratoza actinica, cel mai comun tip de leziune precanceroasa, apare pe zonele cele mai expuse raditiilor solare sau emanate de lampa cu UV din solar. In cazuri mai rare, chiar si expunerea indelungata la radiatii X poate cauza keratoza actinica. Lasata netratata, aceasta afectiune poate evolua in carcinom scuamocelular – cea mai comuna forma a cancerului de piele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Locurile in care apare cel mai des keratoza actinica sunt cele mai expuse radiatiilor solare precum: fata, scalpul, urechile, umerii sau bratele.

In prima faza, keratoza acinica apare sub forma unor leziuni foarte mici, care sunt detectate, mai degraba, prin palpare.

Simptome keratoza actinica

Multe persoane care dezvolta aceasta afectiune nu observa schimbari la nivelul pielii, afectiunea nemanifestandu-se prin simptome evidente.

Simptomele, atunci cand apar, sunt urmatoarele:

  • Senzatia de piele aspra intr-o anumita zona
  • Intarirea pielii intr-un anumit loc
  • Mancarimi sau arsuri in zonele cu piele aspra
  • Senzatie permanenta de buze uscate

Simptomele pot aparea si apoi pot disparea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Keratoza actinica poate sa dispara si sa reapara dupa expunerea prelungita la soare.

Imediat ce observi aceste simptome, chiar daca au tendinta de a disparea uneori, e recomandat sa mergi la medicul dermatolog pentru o consultatie.

Cauze keratoza actinica

Keratoza actinica este o afectiune cauzata de radiatiile ultraviolete.

Factori de risc

Persoanele care sunt predispuse keratozei actinice sunt urmatoarele:

  • Persoanele cu piele alba
  • Persoanele cu par blond sau roscat
  • Persoanele cu ochii deschisi la culoare
  • Persoanele care au pistrui
  • Persoanele cu sistem imunitar scazut
  • Persoanele de peste 40 de ani

Tratament keratoza actinica

Dermatologul identifica keratoza actinica in urma examinarii atente a pielii. Daca este necesar, dermatologul va face o biopsie, recoltand o bucata de tesut pentru a o trimite la laborator.

Scopul tratamentului pentru keratoza actinica este acela de a distruge aceste leziuni.

 

 

Chiuretajul, peelingul chimic, crioterapia, tratamentul cu laser si terapia fotodinamica sunt sunt cateva metode folosite de medicii dermatologi pentru tratarea keratozei actinice.

Si medicamentele cu aplicare locala pot fi folosite pentru tratarea acestei afectiuni.

Unele persoane au doar cateva leziuni cauzate de keratoza actinica, iar acestea, de regula, se vindeca in scurt timp de la inceperea tratamentului.

Netratata, keratoza actinica se transforma in cancer de piele, mai exact in carcinom scuamocelular. Prin vizite frecvente la cabinetul dermatologului, cancerul de piele este depistat in faza inciepienta si tratat. Din fericire, majoritatea cazurilor de cancer de piele depistate in faza incipienta sunt tratate cu succes.

Dupa vindecarea keratozei actinice, medicul va face recomandari cu privire la controalele medicale regulate. Unii pacientii vor fi chemati o data la 8 saptamani, in timp ce altora li se recomanda controalele la un interval de 12 saptamani. In cazurile cele mai blande, medicul recomanda un control de rutina la 6 luni sau poate chiar la 12 luni.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0