Cancerul de piele la copii

Cu toate ca melanomul nu este cel mai des intalnit tip de cancer de piele, este cel mai grav. Melanomul nu este foarte intalnit in randul copiilor, insa asta nu inseamna ca cei mici sunt feriti de acest tip de cancer – in jur de 1% dintre cazurile nou descoperite de melanom sunt la copii.

 

Simptome melanom la copii

Ca si la adulti, melanomul in primele stadii apare, la copii, sub forma unei alunite  care:

  • Isi schimba forma, culoarea ori dimensiunile
  • Este dureroasa, sangereaza sau produce mancarimi
  • Capata o crusta

 

Factori de risc in cazul copiilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Culoarea foarte deschisa a pielii – copiii cu pielea foarte deschisa la culoare si cu parul blond sunt mai expusi melanomului decat copiii bruneti, cu pielea mai inchisa la culoare.

Istoric in familie – copiii cu rude de gradul 1 care au suferit de malanom au, de asemenea, predispozitie pentru aceasta afectiune.

Expunerea excesiva la radiatiile UV – expunerea la radiatii si arsurile solare repetate cresc riscul copiilor pentru cancer de piele.

 

 

Tratament melanom la copii

Ca si la adulti, la copii cancerul de piele are 4 stadii. Cu cat este mai avansat cancerul, cu atat stadiul este mai mare. Tratamentul administrat este ales in functie de stadiul in care se afla afectiunea.

Melanom in stadiul 0/1 – se trateaza prin indepartarea alunitei si a tesuturilor din jurul acesteia.

Melanom in stadiul 2 – necesita extirparea alunitei, dar si o biopsie pentru a se verifica daca celulele canceroase au afectat sistemul limfatic.

Melanom in stadiul 3 – in acest stadiu este necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorei, dar si petru indepartarea nodulilor limfatici afectati. Este posibil ca medicul sa decida ca e nevoie si de radioterapie.

 
 

Melanom in stadiul 4 – in acest stadiu, cancerul s-a imprastiat la nodulii limfatici si in alte zone ale corpului, Operatia, chimioterapia si imunoterapia pot fi folosite impreuna.

Cum se poate preveni melanomul la copii

Primul si cel mai important pas pe care il poti face pentru protejarea copilului tau de cancerul de piele consta in reducerea expunerii acestuia la radiatiile UV si folosirea protectiei solare cu regularitate. Astfel, riscul de cancer de piele poate fi redus chiar si cu 50%.

Fa-le copiilor program de joaca afara, in aer liber, dimineata si seara, atunci cand intensitatea radiatiilor este mai scazuta. Fa-ti un obicei din a le acoperi pielea cu lotiune cu factor de protectie de cel putin 30 inainte de a ii scoate pe cei mici afara, la soare.

Verifica-le pielea in fiecare zi, atunci cand le faci baita, acordand o atentie sporita alunitelor. Imediat ce observi ceva anormal apeleaza la ajutorul unui dermatolog. Tratarea melanomului in stadiu incipient este, de cele mai multe ori, incununata de succes, cancerul fiind vindecat fara prea multe probleme.

Daca copilul tau are risc crescut de melanom si medicul te pune in garda, acorda mai multa atentie reducerii riscurilor si nu neglija controalele anuale, care pot duce la depistarea timpurie a afectiunii, precum si la vindecarea acesteia.

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim un dispozitiv Sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!

Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0