Care sunt pericolele tatuajelor

Vreti sa va faceti un tatuaj? Specialistii va recomanda sa va ganditi de doua ori inainte sa luati aceasta decizie.

FDA, adica Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite, sustine ca moda tatuajelor nu este lipsita de riscuri. Intre 2004 si 2016, s-au raportat aproximativ 400 de probleme legate de tatuaje, precum infectii provocate de cerneala pentru tatuaje contaminata sau reactii alergice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potentiale preocupari pentru clienti ar fi practicile nesigure si cerneala in sine, a spus dr. Linda Katz, director al Office of Cosmetics and Colors (Oficiului pentru Cosmetice si Culori) al FDA.

„ç” a precizat Katz intr-un comunicat de presa al Autoritatii.

Cerneala periculoasa

„Folosirea apei nesterile pentru a dilua pigmentii (ingrediente care coloreaza) reprezinta principala cauza, dar nu singura” a declarat aceasta.

Katz a adaugat ca nu exista nicio modalitate 100% sigura pentru a stabili daca cerneala este sigura. „Cerneala poate fi contaminata chiar daca sticla este sigilata sau daca pe eticheta scrie ca produsul este steril” a precizat aceasta.

Cercetarile au aratat ca unele cerneli pentru tatuaje contin pigmenti folositi in cartusele de imprimanta sau vopseaua de masini. Niciun pigment pentru injectarea in piele in scopuri cosmetice nu are aprobare din partea FDA.

Reactii alarmante

Dupa ce va faceti un tatuaj pot aparea destul de multe reactii. „Este posibil sa observati o eruptie cutanata - roseata sau bubite - in jurul tatuajului, si sa faceti febra” a precizat Katz.

„Infectiile mai agresive pot include febra mare, tremuraturi, frisoane si transpiratie. E posibil ca tratarea unor astfel de infectii sa necesite o gama larga de antibiotice, timp de cateva luni sau chiar spitalizarea si/sau interventia chirurgicala” a spus aceasta.

Eruptia cutanata poate insemna si o reactie alergica. „Pentru ca cerneala este permanenta, e posibil ca reactia sa persiste” a explicat aceasta. „Consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca aveti ingrijorari” a recomandat Katz.

Ulterior pot aparea si alte probleme. Dupa ce va faceti un tatuaj, e posibil sa apara si un tesut de cicatrizare. Tatuajele pot provoca umflaturi si arsuri, atunci cand va faceti un RMN. Daca medicul va recomanda un RMN, asigurati-va ca ii spuneti ca aveti un tatuaj, a spus Katz.

Alte sfaturi din partea specialistilor

Evitati cerneala si instrumentele cu care va puteti face singur tatuaje. Au fost asociate cu infectii si reactii alergice, fiind posibil ca utilizatorii sa nu stie cum sa controleze si sa evite sursele de contaminare.

Trebuie sa fiti preveniti ca stergerea unui tatuaj este dificila, iar indepartarea totala fara cicatrice nu este mereu posibila. Daca va hotarati sa va faceti un tatuaj, asigurati-va ca salonul si artistul respecta legislatia locala si federala.

Daca dezvoltati o infectie sau alta reactie alergica dupa ce va faceti un tatuaj, contactati furnizorul de servicii medicale si „informati artistul care va face tatuajul, pentru ca acesta sau aceasta sa poata identifica cerneala si sa evite sa o mai foloseasca” a precizat Katz. Aceasta a sugerat sa solicitati informatii despre brand, culoare si numarul lotului cernelii sau diluantului pentru a identifica sursa problemei si o modalitate de tratare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In astfel de cazuri, clientul, artistul sau profesionistul din domeniul sanatatii trebuie sa informeze FDA si sa acorde cat mai multe detalii despre cerneala si reactii.

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0