Care sunt pericolele tatuajelor

Vreti sa va faceti un tatuaj? Specialistii va recomanda sa va ganditi de doua ori inainte sa luati aceasta decizie.

In decembrie 2020 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat un nou regulament  al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), în ceea ce privește substanțele prezente în cernelurile pentru tatuaje sau în machiajul permanent. De aceste aspecte se va ocupa Agenția Europena pentru Produse Chimice,care  stabilește restricții la producerea, introducerea pe piață și utilizarea anumitor substanțe ca atare, în amestecuri sau în articole.

Asa cum se arata in Regulament, numărul de persoane din Uniune care poartă tatuaje sau machiaj permanent a crescut constant, în special în rândul populației tinere. Procedurile utilizate pentru tatuare sau pentru machiajul permanent (denumite în mod colectiv „tatuare”), fie că implică utilizarea acelor sau aplicarea altor tehnici, precum microblading-ul, produc inevitabil leziuni la nivelul barierei pielii. Prin urmare, cernelurile sau alte amestecuri utilizate la tatuare sunt absorbite în corp. Amestecurile utilizate pentru tatuare constau în general din coloranți și ingrediente auxiliare precum solvenți, stabilizatori, agenți tensioactivi, agenți de reglare a pH-ului, emolienți, conservanți și agenți de îngroșare. Amestecurile sunt introduse în pielea umană, în globul ocular sau în mucoase. Coloranții rămân, în mare parte, în apropierea zonei în care se administrează amestecul, astfel încât tatuajul sau machiajul permanent rămân vizibile. Cu toate acestea, într-un interval de câteva ore sau de câteva zile, ingredientele solubile din amestec ajung în întregul corp. În consecință, pielea și alte organe sunt expuse la efectele acestor substanțe solubile o perioadă lungă de timp. Unele dintre aceste substanțe au proprietăți periculoase, care prezintă un risc potențial pentru sănătatea umană. În plus, metabolizarea coloranților în piele, descompunerea cauzată de expunerea la radiațiile solare și la iradierea laser pot conduce, de asemenea, la eliberarea substanțelor chimice periculoase din zona corpului în care se află tatuajul sau machiajul permanent.

In Statele Unite, FDA, adica Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite, sustine ca moda tatuajelor nu este lipsita de riscuri. Intre 2004 si 2016, s-au raportat aproximativ 400 de probleme legate de tatuaje, precum infectii provocate de cerneala pentru tatuaje contaminata sau reactii alergice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potentiale preocupari pentru clienti ar fi practicile nesigure si cerneala in sine, a spus dr. Linda Katz, director al Office of Cosmetics and Colors (Oficiului pentru Cosmetice si Culori) al FDA.

„ç” a precizat Katz intr-un comunicat de presa al Autoritatii.

Cerneala periculoasa

Particulele de cerneală injectate în piele pot călători prin sistemul limfatic și în sânge. Corpul curăță o parte din cerneală prin intermediul unor celule speciale de reparare numite macrofage. Macrofagele transportă cerneala către cei mai apropiați ganglioni limfatici.

„Folosirea apei nesterile pentru a dilua pigmentii (ingrediente care coloreaza) reprezinta principala cauza, dar nu singura” a declarat aceasta.

Katz a adaugat ca nu exista nicio modalitate 100% sigura pentru a stabili daca cerneala este sigura. „Cerneala poate fi contaminata chiar daca sticla este sigilata sau daca pe eticheta scrie ca produsul este steril” a precizat aceasta.

Cercetarile au aratat ca unele cerneli pentru tatuaje contin pigmenti folositi in cartusele de imprimanta sau vopseaua de masini. Niciun pigment pentru injectarea in piele in scopuri cosmetice nu are aprobare din partea FDA.

In timp ce micropigmentarea nu este considerată tehnic un tatuaj - cerneala pentru tatuaj este introdusa mult mai adânc în piele și este injectată cu un ac mai gros - servicii precum micropigmentarea sau  machiajele permanente pot sa prezinte riscuri similare.

Reactii alarmante

Dupa ce va faceti un tatuaj pot aparea destul de multe reactii. „Este posibil sa observati o eruptie cutanata, roseata sau leziuni  in jurul tatuajului, si sa faceti febra” a precizat Katz.

„Infectiile mai agresive pot include febra mare, tremuraturi, frisoane si transpiratie. E posibil ca tratarea unor astfel de infectii sa necesite o gama larga de antibiotice, timp de cateva luni sau chiar spitalizarea si/sau interventia chirurgicala” a spus aceasta.

Eruptia cutanata poate insemna si o reactie alergica. „Pentru ca cerneala este permanenta, e posibil ca reactia sa persiste” a explicat aceasta. „Consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca aveti ingrijorari” a recomandat Katz.

Ulterior pot aparea si alte probleme. Dupa ce va faceti un tatuaj, e posibil sa apara si un tesut de cicatrizare. Tatuajele pot provoca umflaturi si arsuri, atunci cand va faceti un RMN. Daca medicul va recomanda un RMN, asigurati-va ca ii spuneti ca aveti un tatuaj, a spus Katz.

 

Cerneala tatuajelor poate provoca cancer?

În timp ce cercetătorii au studiat posibila legătură între tatuaj și cancer de ani de zile, orice asociere directă este considerată în prezent ca un mit.

Nu există dovezi concrete  care să susțină dezvoltarea cancerului de piele de la tatuaje. În schimb, cercetătorii  cred că ar putea exista o coincidență.

Realizarea unui tatuaj singur este puțin probabil să provoace cancer de piele, dar pot exista riscuri asociate cu anumite ingrediente din cerneala tatuajului. Diferite culori sunt create cu variații ale pigmentului și diluării, în timp ce unele conțin materiale care pot fi considerate cancerigene (ceea ce înseamnă ca  „au  potențialul de a provoca cancer”.

Unele cerneluri de tatuaj conțin o substanță numită azo, care este utilizată și în vopselele auto. Cerneala roșie a fost, de asemenea, studiată de zeci de ani, cercetările anterioare indicând un risc crescut de cancer hepatic la șobolanii care au fost expuși la pigmenți azoici roșii.

Cernelurile negre sunt, de asemenea, considerate un risc mai mare si  83% din cernelurile negre testate conțineau un cancerigen numit hidrocarburi policiclice aromatice (HAP). Apendicele 13 Rubrica 75 – Lista substanțelor cu limite specifice de concentrație reglementeaza concentratia maxima a metalelor grele, Hidrocarburi lor aromatice policiclice (HAP), cla­sificate  ca fiind substanțe can­ cerigene sau mutagene asupra celulelor embrionare din categoria 1A, 1B sau 2.

Alți pigmenți pot include substanțe potențial dăunătoare, cum ar fi:

  • alcooli si in special metanol
  • Bariu
  • Cupru
  • Cadmiu
  • Crom
  • Cobalt
  •  Zinc 
  • Plumb Seleniu
  • Benzo[a]piren
  • o-Anisidină
  • o-Toluidină
  •  3,3′-Diclorbenzidină
  • 4-metil-m-fenilendiamină
  •  4-Cloroanilină
  • 5-Nitro-o-toluidină
  • 3,3′-Dimetoxibenzidină
  • 4,4′-Bi-o-toluidină 
  • Mercur
  • minerale
  • Nichel
  • materiale plastice
  • coloranți vegetali

În general, cerneala pentru tatuaje este mai sigură decât în ​​deceniile anterioare. Cu toate acestea, este încă important să-l întrebi pe tatuatorul tău ce tipuri de cerneluri folosesc, care sunt ingredientele și de unde provin. 

Alte sfaturi din partea specialistilor

Evitati cerneala si instrumentele cu care va puteti face singur tatuaje. Au fost asociate cu infectii si reactii alergice, fiind posibil ca utilizatorii sa nu stie cum sa controleze si sa evite sursele de contaminare.

Trebuie sa fiti preveniti ca stergerea unui tatuaj este dificila, iar indepartarea totala fara cicatrice nu este mereu posibila.

Nu este o idee prea bună să faceti un tatuaj plasat prea aproape de (sau peste) o aluniță(nev) pentru ca pe de o parte nu ai puteti supraveghea bine eventuale modificari ale acesteia- simetria, marginea, culoarea, dimensiunea, forma sau textura sa - intrucat sunt potențial semne de avertizare cheie că leziunea poate evolua către un melanom sau un alt tip de cancer de piele. In al doilea rand, pigmentii pot migra in tesuturile invecinate la unele persoane.

Daca va hotarati sa faceti un tatuaj sau micropigmenatea sprancenelor, buzelor - mergeti cu aceasta ocazie la un dermatolog pentru a evalua alunita si sfaturi personalizate - si eventual chiar excizia acesteia daca prezinta vreun potential de transformare, va deranjeaza estetic sau va impiedica sa faceti micropigmentarea pe care v-o doriti.

Daca dezvoltati o infectie sau alta reactie alergica dupa ce va faceti un tatuaj, contactati furnizorul de servicii medicale si „informati artistul care va face tatuajul, pentru ca acesta sau aceasta sa poata identifica cerneala si sa evite sa o mai foloseasca” a precizat Katz. Aceasta a sugerat sa solicitati informatii despre brand, culoare si numarul lotului cernelii sau diluantului pentru a identifica sursa problemei si o modalitate de tratare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In astfel de cazuri, clientul, artistul sau profesionistul din domeniul sanatatii trebuie sa informeze autoritatea si sa acorde cat mai multe detalii despre cerneala si reactii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Surse: Medical Complications of Tattoos: A Comprehensive Review, Parvez Islam, Crisopher Chang, Carlo Selmi, 2016

https://www.msds-europe.com/wp-content/uploads/2021/01/REGULAMENTUL-DE-PUNERE-IN-APLICARE-2020-2081-AL-COMISIEI.pdf

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0