Radioterapia in melanom - cand este recomandata si cum ajuta pacientul

Radioterapia utilizeaza unde de energie inalta asemanatoare cu razele X, pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta este folosita numai in cazurile avansate de melanom, in scop paliativ.

Melanomul este considerat o tumora radiorezistenta, ceea ce inseamna ca melanomul este fara raspuns la radioterapie. Aceasta tehnica nu aduce dupa sine distrugerea tumorii, din cauza ca celulele din care este alcatuita nu sunt sensibile la tratamentul cu acest tip de raze. Asadar, radioterapia nu poate fi folosita in scop curativ la pacientul diagnosticat cu melanom.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unii pacienti cu metastaze simptomatice de melanom pot avea beneficii in urma efectuarii radioterapiei pentru tratamentul metastazelor, aceastea fiind mai sensibile la raze decat tumora primara. Tehnica se utilizeaza adiacent terapiei sistemice, iar in urma efectuarii radioterapiei, aceste metastaze scad in dimensiuni. Se foloseste mai des pentru metastazele cerebrale, intrucat multe din terapiile sistemice nu pot trece bariera hematoencefalica si aceasta patrunde la nivel cerebral pentru a distruge metastazele din creier.

Se utilizeaza aparate de radio-chirurgie stereotactica, ce transmit de la distanta, neinvaziv, o doza mare de energie, tintita la nivelul metastazei/metastazelor cerebrale, fara a afecta mult tesutul cerebral din jur. In unele cazuri, si metastazele osoase raspund la radioterapie.

Radioterapia nu se utilizeaza in scop curativ, ci in scop paliativ, pentru a ameliora durerea si alte semne si simpotome ce apar din cauza prezentei metastazelor cerebrale si osoase. Tratamentele paliative nu vindeca o tumora, ci pot ajuta la scaderea ei in dimensiuni si la diminuarea unora dintre manifestarile provocate de ea. Durerile osoase, dar si disfunctiile sistemului nervos central pot fi ameliorate cu ajutorul radioterapiei.

In unele cazuri, se face radioterapie la nivelul ganglionilor, dupa excizia tumorii primare, mai ales daca acesti ganglioni sunt invadati de celule neoplazice, cu scopul de a le distruge si de a le impiedica intinderea la alte organe. Rareori, se foloseste in cazurile de recidiva a tumorii cutanate.

Reactii adverse pe care radioterapia le poate avea asupra pacientului:

·      Iritatii cutanate cu aspect similar unor arsuri solare

·      Modificarea culorii pielii

·      Caderea parului de pe zonele prin care patrund radiatiile

·      Oboseala

·      Greata

·      Durerile de cap

·      Tulburarile de memorie sau confuzia.

Melanomul este un tip de cancer foarte rar, insa totodata si cel mai periculos. Asta pentru ca acesta, spre deosebire de alte tipuri de cancer de piele, poate avea metastaze. Tratamentul pe care medicul il va recomanda fiecarui pacient va fi ales in functie de stadiul de evolutie al bolii, precum si de afectiunile asociate de care sufera pacientul bolnav.

Pentru ca melanomul sa fie tratat rapid si eficient, e ideal ca acesta sa fie depistat in stadiu incipient. Melanomul diagnosticat timpuriu poate fi tratat prin simpla indepartare a leziunii, precum si a marginii de siguranta – adica a tesutului care inconjoara melanomul.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Radiation Therapy for Cutraneous Melanoma”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Cristopher A. Barker, Nancy Y. Lee

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0