Colesterolul "bun" (HDL) ar putea sa nu mai protejeze inima la menopauza

Colesterolul HDL este cunoscut drept colesterolul "bun" din sangele nostru, insa noile cercetari din domeniu sugereaza ca ar putea fi daunator femeilor aflate la menopauza.

Noul studiu arata ca, in loc sa inhibe formarea de placi la nivelul peretilor arterelor, colesterolul HDL ar putea creste riscul de dezvoltare a acestora la menopauza. Procesul poarta denumirea de rigidizarea arterelor sau ateroscleroza si poate duce la probleme cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

A fost surprinzator”, a precizat liderul echipei de cercetare, Samar El Khoudary, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea Pittsburgh. „Se stie ca asa-numitul colesterol bun ar trebui sa le protejeze pe femei”, a spus aceasta. Iar inainte de menopauza, colesterolul bun chiar protejeaza impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare, a declarat El Khoudary.

Dar la menopauza, colesterolul HDL pare ca favorizeaza formarea de placi ateromatoase la nivelul arterelor, a explicat aceasta. „Acest lucru s-a constatat independent de alti factori, precum greutatea corporala si nivelul de colesterol rau”, a mai spus El Khoudary.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Las Vegas, in cadrul conferintei anuale a Societatii Nord-Americane de Menopauza (North American Menopause Society). Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

Pentru desfasurarea studiului, El Khoudary si colegii sai au monitorizat 225 de femei, cu varste intre 45 si 49 de ani, timp de 9 ani. Pe parcursul acestei perioade, femeilor li s-au masurat de cinci ori placile de aterom de la nivelul arterelor. Niciuna dintre femei nu suferea de boli cardiovasculare la inceputul studiului. 

Cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce femeile intrau la menopauza, nivelul ridicat de colesterol bun (HDL) era asociat cu formarea de placi la nivelul arterelor. Rezultatele sugereaza ca e posibil ca natura colesterolului HDL sa se modifice la menopauza, devenind ineficient in prevenirea formarii de placi de aterom, a declarat El Khoudary.

Nu este clar de ce colesterolul bun devine rau, a mai spus ea. „Exista numeroase schimbari biologice care au loc in timpul trecerii la menopauza”, a spus El Khoudary. Printre aceste modificari se numara acumularea de grasime in zona abdominala si in jurul inimii, a spus aceasta, „ceea ce le predispune pe femei la inflamatii cronice, care ar putea sa modifice colesterolul bun”, a sugerat El Khoudary.

Nu se stie daca modificarile persista dupa intrarea la menopauza si „este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege acest proces”, a spus aceasta. Medicii trebuie sa monitorizeze riscurile asociate cu bolile cardiovasculare pe masura ce femeile intra la menopauza, a spus El Khoudary. „Femeile trebuie sa depuna eforturi pentru un stil de viata sanatos. Chiar daca nu faceau acest lucru inainte, in aceasta perioada este intr-adevar foarte important”, a spus expertul. 

Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea California, din Los Angeles, sustine „ca relatia dintre nivelul de colesterol HDL, functia HDL si evolutia aterosclerozei este complexa.”

In anumite situatii, HDL-colesterolul poate fi inflamator si poate creste nivelul de rigidizare a arterelor, a spus Fonarow. „Cu alte cuvinte, studiile anterioare au aratat ca la anumiti pacienti sau in anumite circumstante, colesterolul bun poate deveni rau si poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei”, a spus acesta.

Aceste rezultate ar putea sugera ca functia HDL se modifica in timpul intrarii la menopauza, a spus acesta. „Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua functia colesterolului HDL la alte populatii de pacienti, pentru a dezvolta strategii suplimentare de prevenire si tratare a aterosclerozei la nivelul inimii si a accidentelor vasculare cerebrale”, a spus Fonarow. 

Menopauza si factorii de risc

Riscul de boli cardiovasculare creste pentru toata lumea odata cu varsta, dar in cazul femeilor, simptomele pot sa fie si mai evidente dupa instalarea menopauzei, spun expertii americani.

Menopauza, in sine, nu provoaca afectiuni cardiovasculare, insa anumiti factori de risc cresc in apropierea momentului in care se instaleaza menopauza. Si o dieta bogata in grasimi, fumatul ori alte obiceiuri nesanatoase - factori care au inceput mai devreme, de-a lungul vietii - isi pot pune amprenta asupra starii de sanatate a femeilor, dupa menopauza.

"Menopauza nu este o boala. Ea este o faza naturala ce face parte din ciclul vietii unei femei. Este important pentru femei, pe masura ce se apropie de menopauza, sa aiba cu adevarat grija de sanatatea lor", spune dr. Nieca Goldberg, medic cardiolog si voluntar al American Heart Association.

In medie, debutul menopauzei are loc in jurul varstei de 54 de ani. Statisticile arata ca mai mult de 1 din 3 femei adulte are o anumita forma de boala cardiovasculara. Astfel, se observa o crestere medie in ce priveste infarctul miocardic la femei, la aproximativ 10 ani dupa menopauza.

Specialistii subliniaza ca numeroase modificari au loc in organismul femeii, odata cu menopauza. Tensiunea arteriala incepe sa creasca. Nivelul colesterolului LDL (sau "rau") tinde sa creasca, in timp ce colesterolul "bun" (HDL) scade sau ramane la aceeasi valoare. Trigliceridele, un anumit tip de lipide din sange, incep si ele sa creasca.

Retine! Daca ai urmat un stil de viata sanatos si continui sa il ai si la menopauza, riscul tau de boala cardiovasculara si de accident vascular cerebral (AVC) este mai mic.

 

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/menopause-and-heart-disease
  • WebMD - https://www.webmd.com/menopause/news/20151016/during-menopause-good-cholesterol-may-lose-protective-effect-on-heart#1

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0