Cele mai bune suplimente pentru imunitate

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să favorizăm în alimentația zilnică atât fructele, cât și legumele. Cu cât este mai colorată farfuria ta de mâncare, cu atât ai mai multe beneficii pentru sănătate și imunitate.
 

Ideal ar fi să mănânci fructe și legume din fiecare culoare a curcubeului, însă când stilul de viață nu îți permite să ai un stil alimentar „ca la carte”, sau când alimentația ta nu este prea bogată în nutrienți, poți alege să iei anumite suplimente alimentare care să îți întărească sistemul imunitar. Mai jos, regăsești cele mai eficiente suplimente pentru stimularea sistemului imunitar, mai ales pe timp de iarnă, atunci când suntem mai expuși riscului de boală.

Vitamina C

Este unul dintre aliații cei mai importanți ai sistemului tău imunitar. De fapt, carența de vitamina C te poate face mai predispus la îmbolnăvire. Există numeroase alimente bogate în vitamina C, și anume portocalele, grepfrutul, mandarinele, căpșunile, ardeiul gras, spanacul, varza kale și broccoli.

Așa cum poate știi deja, aportul zilnic de vitamina C este esențial pentru buna funcționare a organismului, deoarece corpul nostru nu o produce și nici nu o poate stoca pentru mult timp. Din fericire, vitamina C se găsește în atât de multe alimente, încât îți poți asigura necesarul fără mari eforturi, iar dacă medicul tău te sfătuiește în acest sens, poți lua un supliment cu vitamina C.

Vitamina E

Este un puternic antioxidant care ajută organismul să lupte contra infecțiilor. Există numeroase alimente bogate în vitamina E, cum ar fi nucile, semințele și spanacul. Dacă este cazul, iar medicul tău descoperă o carență în această privință, îți poate recomanda un supliment pe bază de vitamina E.

Alte surse de vitamina E, pe lângă broccoli fiert, sunt: avocadoul, sfecla elvețiană sau mangoldul, frunzele de nap, mangoul, nucile, papaya, dovleacul, ardeii grași roșii, spanacul fiert și semințele de floarea-soarelui. Vitamina E are și un puternic caracter emolient, deci te poate ajuta și în obținerea unui păr mătăsos și al unui ten fin.

Vitamina B6

Este un element vital în susținerea reacțiilor biochimice la nivelul sistemului imunitar. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără: carnea de pui și peștele de apă rece (oceanic), cum ar fi somonul și tonul. De asemenea, vitamina B6 se găsește în legumele de culoare verde (spanac, salată verde, kale etc.) și în năut, ingredientul de bază din rețetele de humus. 

Pe lângă beneficiile pentru imunitate, este important de reținut faptul că vitamina B joacă un rol important în procesele metabolice din corp. Mai precis, aceasta ajută corpul să preia energia din alimente, prin descompunerea eficientă a nutrienților, și susține procesul de reglare hormonală, alături de menținerea sănătătții celulare la nivelul întregului organism. 

Un aspect de asemenea important este că, în absența vitaminei B6, corpul nu poate absorbi vitamina B12. Prin urmare, dacă intenționezi să iei un supliment alimentar pe bază de vitamina B, optează pentru un produs multivitaminic, care să conțină întreg spectrul de vitamine B.

Vitamina D3


Se știe că această vitamină ajută corpul să absoarbă calciul și astfel susține sănătatea sistemului osos. Mai mult de o treime dintre adulți, potrivit statisticilor, suferă de deficit de vitamina D (din cauza expunerii insuficiente la soare), lucru care poate duce la scăderea imunității și la alte probleme de sănătate. În plus, pe timpul iernii, când accesul la soare este limitat de vreme, carența de vitamina D se poate adânci.

Întreabă-ți medicul dacă este cazul să iei suplimente cu vitamina D, mai ales pentru că acestea protejează sistemul imunitar și mențin oasele sănătoase. Medicii nutriționiști recomandă administrarea de vitamina D3 (și nu D2), deoarece este forma naturală pe care corpul nostru o produce în urma expunerii responsabile la soare.

Acizii grași Omega 3

În urma unui studiu¹ publicat în 2013, cercetătorii americani au demonstrat faptul că acizii grași Omega 3, cu lanț lung de atomi de carbon, ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar, prin sporirea funcției celulelor implicate în răspunsurile imune (limfocite).

Studiul sugerează că, în loc să suprime sistemul imunitar prin reducerea inflamației, consumul de ulei de pește bogat în EPA și DHA (două tipuri de acizi grași Omega 3) poate, de fapt, să accentueze funcționarea limfocitelor B (celulelor B).

Studiul a fost efectuat pe animale, iar oamenii de știință au descoperit că uleiul de pește bogat în DHA a accentuat activarea limfocitelor B și a selectat producția de anticorpi, iar experții cred că acest lucru poate ajuta în optimizarea răspunsului sistemului imunitar asociat cu eliminarea agenților patogeni.

Te poți bucura de cantități generoase de acizi grași Omega-3 prin consumul de pește gras, cum ar fi somonul, dar dacă nu consume pește frecvent, este recomandat să optezi pentru un supliment alimentar pe bază de acizi grași Omega-3.

Zincul

Deoarece este un mineral bogat în antioxidanți și pentru că servește organismul ca un antiinflamator, zincul este un aliat puternic, care îți stimulează sistemul imunitar. El ajută și la buna funcționare a enzimelor, contribuie la sinteza proteinelor și la vindecarea rănilor. Dacă ai o alimentație echilibrată, îți poți asigura o bună parte din necesarul de zinc prin consumul de alimente bogate în acest mineral, cum ar fi fructele de mare, ouăle, leguminoasele, semințele și produsele din soia.

Din păcate, statisticile arată că 1,1 miliarde de oameni, la nivel mondial, suferă de deficiență de zinc și, din acest motiv, suplimentele cu zinc sunt vitale pentru persoanele care nu își iau acest mineral doar din dietă. Iată și alte surse bogate în zinc: stridiile, carnea roșie (care trebuie consumată în moderație), carnea de pasăre (preferabil din surse sustenabile sau provenită de la păsări de curte), fasolea boabe, nucile, crustaceele, cerealele integrale, unele cereale îmbogățite cu zinc, produsele lactate.

Zincul este esențial și pentru menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor, deci te poate ajuta și pe plan estetic. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Long chain omega-3 fatty acid immunomodulation and the potențial for adverse health outcomes”, publicat în 2013 în Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, autori: Jenifer I. Fenton, Norman G. Hord, Sanjoy Ghosh, Eric A. Gurzell.
Cleveland Clinic - 3 Vitamins that are best for boosting your immunity
https://health.clevelandclinic.org/3-vitamins-best-boosting-immunity/
WebMD - Super Foods for Optimal Health
https://www.webmd.com/food-recipes/antioxidants-your-immune-system-super-foods-optimal-healt

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0