Totul despre Vitamina B6

1. Vitamina B6 – informatii generale

a. Ce este vitamina B6
b. Proprietatile vitaminei B6
c. Forme ale vitaminei B6

2. Rolul vitaminei B6 in organism

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

3. Administrarea vitaminei B6

a. Surse de vitamina B6
b. Manifestari ale deficientei de vitamina B6
c. Cauzele carentei de vitamina B6
d. Efectele supradozarii de vitamina B6
e. Doza zilnica recomandata de vitamina B6
f. Absorbtia, metabolizarea si eliminarea vitaminei B6 in organism
g. Interactiunea vitaminei B6 cu alte vitamine si medicamente

Vitamina B6 – informatii generale

Vitamina B6 este una dintre componentele complexului de vitamine B. Aceasta are beneficii pentru sistemul nervos central. Ea este implicata in formarea unor neurotransmitatori, serotonina si norepinefrina (noradrenalina), si in formarea mielinei, un strat sau invelis proteic ce inveleste / formeaza teaca nervilor (teaca de mielina).

Ce este vitamina B6

Cunoscuta si sub numele de piridoxina, vitamina B6 este o vitamina solubila in apa, iar asta inseamna ca ea se dizolva cu usurinta in apa, spre deosebire de alte vitamine.

Proprietatile vitaminei B6

Piridoxina sau vitamina B6 este necesara pentru buna functionare a zaharurilor, grasimilor si proteinelor in corp. Ea este o vitamina cu numeroase proprietati si intrebuintari. Se gaseste in anumite alimente, precum cereale, fasole boabe, legume, ficat, carne si oua, insa poate fi obtinuta si in laborator.

Vitamina hidrosolubila si complexul de vitamine B

Vitaminele sunt impartite in doua mari categorii: cele solubile in apa (hidrosolubile) si cele solubile in grasimi. Cele din prima categorie, cum este si vitamina B6, se dizolva in apa. Cantitatile ramase nu sunt pastrate in organism, asa ca vor iesi din corp prin intermediul urinei. Din acest motiv, oamenii trebuie sa consume aceste vitamine hidrosolubile in mod regulat. Retine ca vitaminele solubile in apa sunt complexul de vitamine B si vitamina C.

Asimilarea de organism din surse externe

Tocmai pentru ca piridoxina este o vitamina hidrosolubila (o parte se elimina prin urina, pentru ca vitamina nu poate fi stocata in organism), oamenii trebuie sa o asimileze in organism din surse externe, fie din anumite alimente bogate in vitamina B6, fie luand, la recomandarea medicului, suplimente nutritive cu vitamina B6.

Forme ale vitaminei B6

Piridoxina sau vitamina B6 a fost descoperita in 1934, izolata apoi in 1938 si produsa pentru prima data in anul 1939. Aceasta vitamina este disponibila sub mai multe forme si se afla pe lista de medicamente esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care contine cele mai eficiente si cele mai sigure medicamente de care este nevoie intr-un sistem de sanatate.

Sa retinem, deci, ca vitamina B6 este un grup de nutrienti care sunt necesari pentru sinteza piridoxal-fosfatului, o coenzima implicata in peste 100 de procese metabolice diferite. Asadar, vitamina B6 este disponibila sub mai multe forme (tipuri):

Piridoxina

Piridoxina (PN) este forma cea mai frecvent administrata ca supliment de vitamina B6, spun specialistii. In general, este bine tolerata de organism. Aceasta forma de vitamina B6 se gaseste in fructe, legume si cereale, precum si in unele suplimente. Alimentele procesate pot contine, de asemenea, adaos de piridoxina.

Piridoxal

Piridoxal (PL) este o alta forma a vitaminei B6. Unele bacterii relevante din punct de vedere medical au nevoie de piridoxal pentru a se dezvolta. Piridoxal fosfatul este principalul tip de vitamina B6 din alimentele de origine animala.

Piridoxamina

Piridoxamina (PM) este si ea tot o forma a vitaminei B6. Diverse studii clinice, facute pe modele cu animale in privinta diabetului, au indicat ca piridoxamina a imbunatatit histologia rinichilor. Datorita acestor rezultate, piridoxamina a fost investigata pentru utilitatea ei in tratamentul nefropatiei diabetice.

Pana recent, era folosita in suplimente alimentare in SUA, insa Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente a Statelor Unite (FDA) considera acum piridoxamina un medicament farmaceutic. Piridoxamina fosfatul este o forma intalnita frecvent a vitaminei B6 in alimentele de origine animala.

Rolul vitaminei B6 in organism

Vitamina B6 face parte din familia sau complexul de vitamine B. Ea indeplineste numeroase roluri, pe langa cel pe care il are in functionarea sistemului nervos central. In plus, vitamina B6 are multe functii in corpul uman si joaca un rol important in peste 100 de reactii enzimatice.

Rolul vitaminei B6 la formarea hemoglobinei

Alte functii sau roluri ale piridoxinei includ metabolismul proteinelor si al glocozei, cat si formarea hemoglobinei. Aceasta este o componenta a globulelor rosii din sange (numite si eritrocite sau hematii), care transporta oxigenul prin tot corpul tau.

Rolul vitaminei B6 in procesul de crestere

Vitamina B6 mai are si alte roluri si functii, pe langa cele enumerate mai sus. Piridoxina este necesara pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a creierului, nervilor, pielii si a multor alte parti ale corpului. Astfel, se poate spune ca vitamina B6 are un rol important in procesul de crestere.

Cum influenteaza vitamina B6 aspectul pielii

Piridoxina (vitamina B6) este folosita in cazul persoanelor cu acnee sau celor cu alte afectiuni ale pielii, pentru ca aceasta influenteaza aspectul tenului. Vitamina B6 este importanta din multe motive, iar unul dintre ele este faptul ca mentine pielea sanatoasa. Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale vitaminei B6 este ca ajuta la mentinerea unei pieli faara cusur.

Daca vrei sa previi semnele premature ale imbatranirii, vitamina B6 este unul dintre cele mai bune moduri naturale de a incetini aparitia liniilor fine si a ridurilor. De asemenea, ea e utila in ameliorarea multor afectiuni ale pielii, inclusiv pielea uscata, eczema si acneea.

Stimularea activitatii musculare

Vitamina B6 este utila si pentru stimularea activitatii musculare, ea fiind folosita, printre altele, si pentru a calma crampele musculare.

Rolul vitaminei B6 in metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor

Alte roluri ale piridoxinei sau vitaminei B6 sunt legate de buna functionare a glucidelor, grasimilor (lipidelor) si proteinelor in corp. O functie importanta a acestei vitamine include metabolismul proteinelor si cel al glucozei.

Rolul vitaminei B6 in formarea anticorpilor

Unele persoane folosesc piridoxina (vitamina B6) pentru stimularea activitatii sistemului imunitar, asa ca un rol important al acesteia este legat de formarea anticorpilor. Vitamina B6 ajuta corpul, printre altele, sa produca hemoglobina care transporta oxigenul si, in acelasi timp, ea poate crea anticorpii pe care sistemul nostru imunitar ii foloseste pentru a ne proteja contra bolilor.

Prevenirea dereglarii sistemului nervos

Vitamina B6 (piridoxina) joaca roluri-cheie in mentinerea bunei functionari a creierului si a sistemului nervos. Totodata, corpul uman are nevoie de vitamina B6 pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului la copii si pentru buna functionare a creierului (la persoanele de toate varstele). Printr-un aport constant de vitamina B6, se poate preveni dereglarea sistemului nervos central.

Tratarea afectiunilor cardiovasculare

Exista cercetari care sugereaza ca administrarea de vitamina B6 (piridoxina) poate sa reduca tensiunea arteriala in randul persoanelor cu hipertensiune. De asemenea, vitamina B6 ar putea fi un aliat in tratarea bolilor cardiovasculare.

De exemplu, in cazul aterosclerozei (cand arterele devin rigide, se intaresc), un aspect important este ca arterele isi pierd elasticitatea si flexibilitatea. Prin administrarea unui supliment specific care contine, printre altele, si vitamina B6 (alaturi de acidul folic si vitamina B12) pare sa reduca simptomele arterelor rigide.

Tot vitamina B6 contribuie la sanatatea vaselor de sange. Ea regleaza nivelul de homocisteina in sange. Aceasta este un tip de aminoacid necesar pentru consumul proteinelor din surse precum carnea. Sa nu uitam ca nivelurile mari ale acestui compus (homocisteina) pot duce la inflamatie si la debutul multor afectiuni cardiovasculare.

Intarirea sistemului imunitar si nervos

Pe lista simptomelor unei carente (deficiente) de vitamina B6 se afla si sistemul imunitar slabit asa ca, pentru a contracara aceasta problema, unii oameni apeleaza la suplimentele pe baza de vitamina B6, pentru ca aceasta are un rol in intarirea sistemului imunitar. De asemenea, vitamina B6 (piridoxina) intareste si sistemul nervos, mai ales ca ea poate ajuta la stimularea performantei creierului.

Un studiu publicat in "American Journal of Clinical Nutrition" a aratat ca persoanele cu mari concentratii de vitamina B6 au fost testate si au avut rezultate mai bune in privinta a doua masuratori ale functiei memoriei. Sa nu uitam ca vitamina B6 este necesara pentru transmiterea informatiei neuronilor in creier.

Ameliorarea crizele de astm

Vitamina B6 sau piridoxina este folosita si in cazul persoanelor cu astm, desi specialistii sustin ca eficacitatea suplimentarii cu piridoxina in randul copiilor cu astm este inca neclara, fiind nevoie de mai multe studii pe aceasta tema. Unele persoane, insa, au observat ca vitamina B6 e utila in crizele de astm. Unele studii au aratat ca beneficiile vitaminei B6 includ scaderea ocurentei crizelor de astm. Aceasta vitamina i-a ajutat pe cei cu astm si le-a redus simptomele de respiratie suieratoare (wheezing) care sunt asociate cu crizele de astm, a scazut severitatea si frecventa crizelor.

Diminuarea spasmelor musculare

Vitamina B6 este importanta pentru tonusul muscular optim. De exemplu, din cauza unei carente (deficiente) de vitamina B6 in organism, se pot intampla o serie de reactii la nivelul unor neurotransmitatori, astfel incat creierul devine stimulat in exces, iar crizele pot cauza simptome precum spasmele musculare. Asa ca retine ca vitamina B6 poate fi folosita si pentru crampele musculare.

Reducerea riscului de aparitie a calculilor renali

Unele persoane folosesc vitamina B6 nu doar pentru stimularea sistemului imunitar, ci si pentru a preveni aparitia pietrelor la rinichi (numite si calculi renali). Din acest motiv, piridoxina este considerata potential eficienta in cazul calculilor renali. Exista unele dovezi care arata ca daca se administreaza piridoxina ca atare sau in combinatie cu magneziul, aceasta poate sa scada riscul de aparitie al pietrelor la rinichi in cazul persoanelor care sufera de o afectiune ereditara care le creste riscul de formare a calculilor renali.

Ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual

Cercetarile mai sugereaza si ca, daca femeile iau intre 50 si 80 mg de suplimente pe baza de vitamina B6 zilnic, aceasta vitamina le poate ajuta in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi schimbarile de dispozitie, irascibilitatea, anxietatea si depresia. Un posibil motiv pentru care vitamina B6 poate fi de ajutor femeilor care sufera de sindromul premenstrual este deoarece piridoxina ajuta la productia de serotonina, care poate schimba starea de spirit.

Inlaturarea greturilor matinale in sarcina

Academia Americana a Medicilor de Familie (AAFP, American Academy of Family Physicians) noteaza ca greturile matinale, definite ca greturile si varsaturile din timpul sarcinii, vor afecta aproape 75% dintre toate femeile gravide. Daca se administreaza vitamina B6, aceasta poate fi o masura eficienta pentru imbunatatirea simptomelor de greata, dar aceasta vitamina poate sa nu faca prea multe in ceea ce priveste reducerea varsaturilor din lunile de sarcina. AAFP noteaza ca recomandarea este de 10 pana la 25 mg de vitamina B6, la fiecare 8 ore.

Prevenirea afectiunilor oculare cauzate de imbatranire

Expertii mai spun ca piridoxina (vitamina B6) mai este folosita si in prevenirea degenerescentei maculare care apare pe masura ce avansam in varsta. Astfel, prin folosirea unor suplimente pe baza de vitamina B6, se pot preveni afectiunile oculare cauzate de procesul de imbatranire. Specialistii sunt de parere ca vitamina B6 este posibil eficienta pentru degenerescenta maculara.

Unele cercetari arata ca daca se administreaza piridoxina impreuna cu alte vitamine (inclusiv cu acid folic si vitamina B12), aceasta masura ar putea ajuta la prevenirea pierderii vederii cauzate de afectiunea numita degenerescenta maculara legata de varsta.

Tratarea depresiei

Femeile folosesc vitamina B6 atat pentru sindromul premenstrual (PMS), cat si pentru depresia asociata cu sarcina si cu folosirea pilulelor contraceptive. Sa nu uitam ca simptomele unui nivel foarte scazut de vitamina B6 in corp includ, printre altele, si depresia, si confuzia. Asa ca vitamina B6 poate fi un aliat de pret in tratarea depresiei.

Efectul antioxidant

Vitamina B6, numita si piridoxina, este una dintre vitaminele solubile in apa care asista in metabolismul proteinelor, grasimilor (lipidelor) si carbohidratilor. S-a demonstrat recent ca piridoxina, desi nu este clasificata sau considerata ca un compus antioxidant clasic, ea are efecte antioxidante extrem de eficiente.

Ameliorarea simptomelor artritei

Vitamina B6 poate preveni sau reduce simptomele artritei reumatoide, spun specialistii. Nivelurile reduse ale vitaminei B6 in organism au fost asociate cu simptomele extinse ale poliartritei reumatoide, inclusiv cu durere mai severa.

Unele studii au constatat ca pacientii cu artrita reumatoida s-ar putea sa aiba nevoie de mai multa vitamina B6 decat persoanele sanatoase, deoarece acesti pacienti se confrunta cu dureri musculare si cu dureri articulare din cauza inflamatiei cronice. Beneficiile vitaminei B6 in acest caz includ reducerea durerii, asa ca piridoxina poate fi utila in forma unor suplimente, pentru controlul durerilor continue in muschi si in articulatii, ce se datoreaza artritei.

Administrarea vitaminei B6

Medicul tau iti poate recomanda suplimentele ce contin vitamina B6, in functie de afectiunea de care suferi. De asemenea, iti poate recomanda cele mai bune surse de vitamina B6, pe langa suplimentele nutritive.

Surse de vitamina B6

Multe alimente contin vitamina B6 intr-o oarecare masura. O persoana care are o dieta bine echilibrata nu ar trebui sa aiba o carenta de vitamina B6, asta cu exceptia cazului in care are o problema fizica sau ia anumite medicamente care duc la un nivel scazut de piridoxina in organism.

Alimente de origine vegetala ce contin vitamina B6

Urmatoarele alimente de origine vegetala sunt surse bune de vitamina B6:

• Nautul: o cana contine 1,1 miligrame sau 55% din valoarea zilnica recomandata.

• O banana medie: contine 0,4 mg sau 20% din necesarul zilnic recomandat.

• Tofu (branza de soia): o jumatate de cana contine 0,1 mg de vitamina B6.

Alte surse vegetale de vitamina B6 sunt:

• fructul avocado

• orezul brun

• morcovii

• cerealele imbogatite cu aceasta vitamina

• alunele de padure

• cartofii dulci

• semintele

• boabele de soia

• spanacul

• cerealele integrale.

Retine ca majoritatea alimentelor contin o oarecare cantitate de vitamina B6.

Alimente de origine animala ce contin vitamina B6

Aceste alimente de origine animala contin vitamina B6:

• Ficatul de vita: 85 de grame contin 0,9 mg sau 45% din necesarul zilnic recomandat

• Tonul cu aripioare galbene: 85 de grame contin 0,9 mg sau 45% din necesarul zilnic recomandat

• Pieptul fript de pui: 85 de grame contin 0,5 mg de vitamina B6 sau 25% din necesarul zilnic recomandat

• Carnea de peste, in general, contine vitamina B6

• Laptele

• Carnea de porc

• Carnea de curcan

Suplimente alimentare cu vitamina B6

Suplimentele de vitamina B6 sunt disponibile sub forma de capsula sau de tableta. In functie de starea ta de sanatate, cat si de cat de severa este carenta ta de vitamina B6, medicul tau iti poate prescrie sa iei suplimente de piridoxina. In functie de tara, acest produs (supliment de vitamina B6) este disponibil sub urmatoarele forme:

• injectabila,

• solutie,

• tableta,

• capsula,

• tableta, cu eliberare prelungita.

Manifestari ale deficientei de vitamina B6

Deficitul sau carenta de vitamina B6 in organism este rar, insa aceasta situatie poate sa apara daca o persoana are o absorbtie intestinala precara sau daca ia hormoni precum estrogenul, daca ia medicamente din clasa corticosteroizilor, medicamente anticonvulsive si alte medicamente.

Consumul excesiv de alcool, pe termen lung, poate rezulta in cele din urma intr-o deficienta de vitamina B6, asa cum si diabetul si hipotiroidismul pot duce la carenta de piridoxina. Semnele si simptomele deficientei de vitamina B6 sunt:

Anemia

Anemia e un simptom important al carentei de vitamina B6. Un motiv important de retinut este ca vitamina B6 joaca un rol in mentinerea productiei de hemoglobina, acea proteina din globulele rosii din sangele nostru, care ajuta la transportul oxigenului prin tot organismul. Daca celulele nu primesc suficient oxigen, drept rezultat al productiei prea mici de hemoglobina, apare o tulburare care se numeste anemie, iar din acest motiv te simti obosit si slabit.

Oboseala si insomnia

In unele cazuri, persoana cu deficit de vitamina B6 se confrunta cu stari de oboseala, cu insomnii, chiar confuzie. O carenta de vitamina B6 te poate face sa te simti neobisnuit de obosit, lent. Pe langa faptul ca te simti obosit din cauza anemiei, deficienta de vitamina B6 ar putea, de asemenea, contribui la oboseala care se datoreaza si rolului pe care aceasta vitamina il are in productia de melatonina, hormonul care incurajeaza somnul. Din cauza productiei scazute de melatonina apare insomnia, asa ca suplimentele cu vitamina B6 te-ar putea ajuta sa scapi de oboseala si de insomnie.

Scaderea in greutate

In unele cazuri, un simptom al deficientei de vitamina B6 poate fi scaderea in greutate. Cere sfatul unui medic specialist daca ai o scadere inexplicabila in greutate, deoarece aceasta poate ascunde si alte cauze, care s-ar putea sa nu aiba legatura cu deficienta de vitamina B6.

Caderea parului

Specialistii spun ca vitamina B6 ajuta in cazul caderii parului. Unul dintre cele mai interesante beneficii ale vitaminei B6 este ca e extrem de utila in tratarea cazurilor severe de cadere a parului si a complicatiilor asociate cu acest lucru. Daca te confrunti cu caderea parului, pe langa matreata si dermatita seboreica, atunci o doza regulata de vitamina B6 ar putea fi exact ceea ce iti trebuie. Cere sfatul medicului inainte de a incepe sa iei vitamina B6.

Inflamatia limbii si a gurii

Carenta de vitamina B6 poate duce la inflamatia limbii si a cavitatii bucale. Uneori, apar inflamatia si craparea buzelor. Daca ai o deficienta de vitamina B6, limba se poate umfla, poate sa devina sensibila, inflamata sau inrosita. Aceasta afectiune se numeste glosita (inflamatia limbii).

Tulburarile neurologice

In unele situatii, poate sa apara neuropatia periferica, insotita de amorteala, furnicaturi si durere in maini si picioare. Beneficiile vitaminei B6 includ faptul ca ajuta la dezvoltarea corespunzatoare a creierului si a functiei cerebrale.

Studiile au aratat ca o deficienta de vitamina B6 ar putea influenta functia memoriei si ar putea contribui la tulburarile cognitive, la boala Alzheimer si la dementa, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Si alte studii au asociat o carenta de vitamina B6 cu posibila contributie la boala Alzheimer.

Sindromul tunelului carpian la femeile insarcinate

Sindromul de tunel carpian este foarte dureros, el poate sa rezulte in slabiciunea si in amorteala degetelor. In plus, multe femei insarcinate. Studiile indica faptul ca pacientii care sufera de acest sindrom dureros ar putea avea foarte mult de beneficiat de pe urma suplimentelor cu vitamina B6.

Cresterea riscului de infectii

Din cauza deficientei de vitamina B6, persoana poate avea un sistem imunitar slabit, iar de aici rezulta o crestere a riscului de infectii. Un sistem imunitar care functioneaza bine, la parametri normali, este esential in prevenirea infectiilor, inflamatiilor si diverselor forme de cancer, insa deficitul de nutrienti, precum vitamina B6, poate perturba functionarea sistemului imunitar. Mai precis, o deficienta de vitamina B6 poate rezulta in scaderea productiei de anticorpi, de care organismul are nevoie pentru a lupta contra infectiilor.

Tulburarile de crestere

Exista si situatii cand, din cauza carentei de vitamina B6, apar tulburari de crestere/dezvoltare.

Cauzele carentei de vitamina B6

Potrivit National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite, majoritatea persoanelor de toate varstele consuma cantitati suficiente de vitamina B6. Insa exista si categorii de persoane care au mari probabilitati sa aiba niveluri scazute (carenta) de vitamina B6.

Varsta

Deficitul de vitamina B6 in organism poate sa apara in functie de varsta, poate sa apara atat in timpul sarcinii, cat si in timpul lactatiei. In plus, persoanele varstnice sunt mai predispuse sa aiba carenta de vitamina B6.

Alcoolismul

Printre persoanele care au cele mai mari sanse de a avea carenta de vitamina B6 se numara persoanele care consuma cantitati excesive de alcool, asa ca se poate spune ca alcoolismul este o cauza a carentei de piridoxina. De asemenea, persoanele care sunt obeze, femeile insarcinate si femeile care alapteaza sunt predispuse sa aiba un deficit de vitamina B6 in organism.

Efectele supradozarii de vitamina B6

In ceea ce priveste efectele secundare si toxicitatea, vitamina B6 naturala, din alimente, nu pare sa aiba efecte adverse. In contrast cu acest lucru, dozele foarte mari de piridoxina din suplimente (2000 mg pe zi sau peste) sunt asociate cu o serie de efecte nu tocmai placute.

Fotosensibilitatea

In unele situatii, poate sa apara fotosensibilitatea, adica sensibilitatea la lumina soarelui.

Tulburarile sensitive si motorii

Dozele foarte mari de vitamina B6 din suplimentare sunt asociate cu afectarea nervilor senzoriali si cu leziuni ale pielii. Pot sa apara tulburari sensitive si motorii, e posibil sa apara amorteala, e posibil sa se reduca abilitatea de a simti durerea sau temperaturile extreme, si e posibil sa se instaleze ataxia (o lipsa a controlului muschilor si a coordonarii in cazul miscarilor voluntare).

Arsurile stomacale

Prea multa vitamina B6 poate cauza si simptome gastrointestinale, cum ar fi arsurile la stomac si greata.

Doza zilnica recomandata de vitamina B6

Vitamina B6 se recomanda in functie de varsta si de sex, cat si de carentele care trebuie corectate sau de afectiunile de care sufera persoana.

La barbati, doza zilnica recomandata de vitamina B6 este:

• sub 50 de ani: 1,3 mg pe zi

• peste 50 de ani: 1,7 mg pe zi

La femei, doza zilnica recomandata de vitamina B6 este:

• sub 50 de ani: 1,3 mg pe zi

• peste 50 de ani: 1,5 mg pe zi

• la femeile insarcinate: 1,9 mg pe zi

• la femeile care alapteaza: 2 mg pe zi.

La sugari, copiii mici, adolescenti:

• bebelusii pana la 6 luni: 0,1 mg pe zi

• sugarii intre 6 si 12 luni: 0,3 mg pe zi

• copiii mici intre 1 si 3 ani: 0,5 mg pe zi

• copiii intre 4 si 8 ani: 0,6 mg pe zi • copiii intre 9 si 13 ani: 1 mg pe zi

• adolescentii intre 14 si 18 ani: 1,3 mg pe zi (la baieti) si 1,2 mg pe zi (la fete)

Valoarea superioara admisa:

• la copiii intre 1 si 3 ani: 30 mg pe zi

• la copiii intre 4 si 8 ani: 40 mg pe zi

• la copiii intre 9 si 13 ani: 60 mg pe zi

• adolescentii intre 14 si 18 ani: 80 mg pe zi.

Pentru deficienta de piridoxina se va administra:

• intre 10 si 100 mg de vitamina B6 intravenos sau intramuscular

• 2,5-10 mg pe zi de vitamina B6 - administrare orala.

Pentru greata in timpul sarcinii, se pot administra 75 mg de vitamina B6, oral, pe zi ori in functie de recomandarile medicului.

Absorbtia, metabolizarea si eliminarea vitaminei B6 in organism

Vitamina B6 este o vitamina solubila in apa, care este prezenta in mod natural in multe alimente, pe cand in altele este adaugata (sunt alimente imbogatite), insa sa nu uitam ca este disponibila si ca supliment alimentar. Absorbtia la persoanele sanatoase are loc fara probleme, insa pacientii care au boli renale sau alte afectiuni care impiedica intestinul subtire sa absoarba nutrientii din alimente (malabsorbtie) au o probabilitate mare de a suferi de o carenta de vitamina B6. Totodata, anumite boli genetice si unele medicamente pentru epilepsie pot duce la o deficienta de piridoxina.

Vitamina B6 nu este stocata / pastrata in totalitate in corpul uman, ea este excretata in urina si doar o parte este folosita in tesuturi, asa ca oamenii trebuie sa ia vitamina B6 in fiecare zi, din diverse surse (alimente sau suplimente), pentru buna functionare a organismului. Absorbtia, in medie, a vitaminei B6 este de aproximativ 75%, cu un interval general cuprins intre 61 si 92%.

Aceste procente pot fi, insa, mult mai mici daca persoana are un sindrom de malabsorbtie. Metabolizarea vitaminei B6 este un proces complicat, care implica mai multe etape. Cea mai mare parte a piridoxinei (PN), piridoxalului (PL) si piridoxaminei (PM) care a fost absorbita de intestinul subtire este apoi preluata de ficat, acolo unde vitamina B6 este metabolizata.

Aici, procesul continua, prin alte etape. De la ficat, vitamina B6 este eliberata inapoi in sange, pentru a fi transportata la alte tesuturi din corp. In interval de opt ore, procesul complex este terminat. Corpul isi ia necesarul din aceasta vitamina, iar mare parte din cantitatea ramasa este excretata in urina. Ramasitele sunt pastrate in diverse tesuturi din corp, in principal in tesutul muscular.

Interactiunea vitaminei B6 cu alte vitamine si medicamente

Discuta cu medicul tau inainte de a lua vitamina B6, mai ales daca urmezi un tratament cu anumite medicamente. Vitamina B6 poate interactiona cu diverse medicamente, asa ca e bine care sunt acestea, pentru a evita eventualele efecte adverse. Unele dintre medicamentele care interactioneaza cu vitamina B6 sunt:

• Medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson si bolii Alzheimer, pentru tratamentul anemiei, crizelor si bolilor cardiace

• orice medicamente folosite in chimioterapie

• Cicloserina sau unele antibiotice folosite in tratarea tuberculozei

• Hidralazina folosita pentru tratarea hipertensiunii arteriale

• Penicilamina folosita pentru a trata artrita reumatoida

• Teofilina folosita pentru a trata astmul

• Antibioticele, inclusiv tetraciclina

• Medicamentele antidepresive

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

• Unele medicamente antidepresive numite inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO) ar putea reduce nivelurile de vitamina B6 din sange.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0