Beneficiile pentru piele ale vitaminelor din complexul B

În complexul de vitamine B se regăsesc opt vitamine cu roluri diferite în organism, care au un impact major asupra sistemului nervos, metabolismului organelor, musculaturii, părului, dar și asupra pielii. Iată ce beneficii au vitaminele B pentru pielea ta, dar și cum le poți folosi pentru a contribui la sănătatea ta.

Complexul de vitamine B ajută la prevenirea infecțiilor și ajută la susținerea sănătății celulelor, a creșterii globulelor roșii din sânge, a nivelurilor de energie, a vederii, a funcției normale a creierului. De asemenea, aceste vitamine contribuie la o digestie bună și apetit sanatos, la o funcție nervoasă adecvată și la sănătatea hormonală și cardiovasculară.

Vitaminele din complexul B: ce efecte au pentru bărbați și femei?

Vitaminele din complexul B sunt deosebit de importante pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează. Aceste vitamine ajută la dezvoltarea creierului fetal și reduc riscul de defecte congenitale. Și pentru femeile însărcinate vitaminele B pot crește nivelul de energie, pot ușura greața matinală și pot reduce riscul de a dezvolta preeclampsie.

Studiul VITALISsCE

În cazul bărbaților, se crede că vitaminele din complexul B cresc nivelul de testosteron, care tinde să scadă în mod natural odată cu vârsta. De asemenea, se pare că pot ajuta bărbații să-și construiască masă musculară și să-și crească forța, însă nu există multe cercetări care să confirme aceste beneficii.

În mod normal, organismul nu duce lipsa de vitamine din complexul B, acestea regăsindu-se din belșug într-o varietate de alimente. Persoanele care adoptă o dietă vegetariană pot avea, însă, de-a face cu un deficit. Carența de vitamine din complexul B se manifestă la nivel cutanat prin uscăciunea pielii, erupții, crăparea și exfolierea pielii și adâncirea ridurilor.

Ce beneficii au vitaminele din complexul B pentru piele?

Vitamina B1

Cunoscută și sub denumirea de tiamină, această vitamină are un impact direct asupra pielii. Concret, în lipsa tiaminei, pielea devine extrem de sensibilă, se înroșește, se exfoliază, iar buzele se crapă și ele. Proprietățile antioxidante ale vitaminei B1 stimulează circulația la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că aceasta va capătă un aspect mai sănătos, având o strălucire aparte. Totodată, antioxidanții combat radicalii liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Vitamina B1 se regăsește mai ales în alimente precum cereale integrale, germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, nuci, drojdie și carne de porc.

Vitamina B2

Denumită și riboflavină, această vitamina contribuie la procesul de regenerare celulară la nivelul pielii, accelerând procesul de vindecare a rănilor și menținând pielea frumoasă și sănătoasă. Deficitul de vitamina B2 duce la deshidratarea pielii și favorizează totodată acneea.

Vitamina B2 se regăsește în cantități mari în alimente precum ciupercile, migdalele, spanacul, produsele lactate, ouăle, pieptul de pui și algele.

Vitamina B3

Niacina sau vitamina B3 contirbuie la tratarea iritațiilor, a acneei, a rozaceei, a eczemei precum și a arsurilor solare. Întrucât estompează și ridurile fine, această vitamină se regăsește adesea în produsele cosmetice cu efect antirid.

Vitamina B3 poate fi luată din alimentație din carnea de curcan, carnea de pui, ficat, ciuperci, cereale și produsele lactate.

Vitamina B5

Datorită proprietăților sale umectante, vitamina B5 sau acidul pantotenic menține pielea hidratată și ajută la estomparea ridurilor, oferind pielii un aspect întinerit.

Vitamina B5 poate fi găsită în alimente precum: ciupercile, avocadoul, cartoful dulce, carnea de pui sau de curcan, somnonul, ouăle, leguminaosele, broccoli-ul.

Vitamina B6

Piridoxina sau vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților și pentru crearea de celule roșii din sânge și neurotransmițători; stimulează eliberarea de melatonină și serotonină, asigurând un somn odihnitor - lipsa somnului are efecte devastatoare asupra pielii.

Surse bogate de vitamina B6 sunt: tonul, curcanul, carnea de vită, cartoful, semințele de floarea soarelui și bananele.

Vitamina B7

Cunoscută și sub denumirea de biotină, vitamina B7 este esențială atât pentru regenerarea celulară, cât și pentru sinteza acizilor grași și a aminoacizilor. Totodată, această vitamină combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, menținând pielea tânără și hidratată, în ciuda trecerii anilor. Biotina contribuie și la tratarea acneei, a infecțiilor fungice, a iritațiilor ori a altor leziuni cutanate.

Vitamina B7 se regăsește în alimente precum migdalele, cartoful dulce, ouăle, ceapa, cerealele integrale, roșiile, sardinele, broccoli-ul sau nucile.

Vitamina B9

Acidul folic este necesar, în primul rând, pentru creșterea și regenerarea țesuturilor. Totodată, această vitamină stimulează detoxifierea și la nivelul pielii, reducând astfel riscul de acnee. Pentru o piele radiantă, vitamina B9 este esențială.

Găsești vitamina B9 în cantități semnificative în alimente precum: spanacul, lintea, broccoli-ul, citricele, nucile și semințele.

Vitamina B12

Cobalamina sau vitamina B12 reglează pigmentarea pielii, prevenind astfel apariția petelor maronii sau a celor deschise la culoare.

Vitamina B12 se regăsește în următoarele alimente: brânză, ouă, fructe de mare, carne și pește. Acest lucru înseamnă că produsele de origine vegetală nu pot oferi organismului vitamina B12, deci e indicat ca persoanele care nu consumă carne și derivate să ceară sfatul medicului legat de un supliment alimentar cu B12.

Adoptând o dietă sănătoasă și echilibrată, poți oferi pielii toate aceste vitamine care o ajută să rămână cât mai sănătoasă, fermă și cu aspect mătăsos. Însă în unele situații, cum ar fi probleme de absorbție, regim vegan, diete drastice, vârstă înaintată organismul poate avea nevoie de o suplimentare a aportului de vitamine din complexul B. După caz, medicul poate recomanda suplimente alimentare cu vitamine  din complexul B. 

Cantitatea zilnică recomandată din fiecare vitamină B variază.

Pentru femei, aportul zilnic recomandat este:

B1: 1,1 mg
B2: 1,1 mg
B3: 14 mg
B5: 5 mg
B6: 1,3 mg
B7: 30 mcg
B9: 400 mcg
B12: 2,4 mcg

Pentru bărbați, aportul zilnic recomandat este:

B1: 1,2 mg
B2: 1,3 mg
B3: 16 mg
B5: 5 mg
B6: 1,3 mg
B7: 30 mcg 
B9: 400 mcg
B12: 2,4 mcg

Ce măsuri mai poți lua pentru o piele sănătoasă?

  • Spală zilnic fața și corpul cu produse blânde, care nu usucă pielea și nu o irită;
  • Folosește creme hidratante pentru față și corp și creme cu factor de protecție solară când ieși din casă, inclusiv în anotimpurile reci;
  • Bea zilnic o cantitate suficientă de apă, în fucție și de stilul tău de viață (dacă faci mult efort fizic, dacă lucrezi în căldură mare etc. trebuie să bei mai multă);
  • Caută să obții un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Keep Your Skin Healthy
https://newsinhealth.nih.gov/2015/11/keep-your-skin-healthy
Tri-City Medical Center - B Vitamins: Your Secret to Good Skin Health
https://www.tricitymed.org/2018/08/b-vitamins-secret-good-skin-health/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0