Cate tipuri de astm exista?

Astmul este o boala cronica, ce nu se vindecă niciodată dar poate fi tratată cu succes. Tratamentul este unul personalizat pentru că putem spune că fiecare pacient are tipul său de astm.

Având în vedere multitudinea de forme de manifestare a bolii, experții au încercat împărțirea pacienților în categorii, în funcție de tipul de astm și de răspunsul la tratament.

Astmul alergic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este cel mai frecvent tip de astm. Acești pacienți asociază și alte boli legate de alergii cum ar fi urticarii, eczeme, rinite alergice (nas înfundat datorită contactului cu un alergen), alergii alimentare.

Deoarece inflamația din plămânii acestor pacienți este accentuata, ei răspund bine la tratamentul cu medicamente anti-inflamatorii administrate prin inhalare (corticosteroizi).

Este recomandat și un tratament al alergiilor asociate de către un medic alergolog.

Astmul non-alergic

Unii pacienți au astm dar nu sunt alergici. De obicei răspund mai greu la tratament cu corticosteroizi fie administrați prin inhalare fie sub formă de pastile.

Astmul cu debut tardiv

Deși astmul este o boală a copiilor și tinerilor, se poate întâmpla ca boala să apară la vârstă adultă în special în cazul femeilor. Și această formă de astm este mai greu de tratat și nu este o formă alergică.

Astmul cu obstrucție fixă

Dacă boala este prezentă de foarte mult timp sau dacă tratamentul a fost ignorat, este posibil ca musculatura respiratorie să nu mai reacționeze la medicația administrată. Pereții căilor respiratorii se modifică și astfel apare așa zisa obstrucție fixă (căi aeriene permanent îngustate). Tratamentul este în consecință dificil, iar modificările căilor respiratorii sunt permanente în cele mai multe cazuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De aici și importanța unui diagnostic rapid și a unui tratament corect prescris și administrat.

Astmul asociat obezității

Creșterea în greutate poate să crească riscul de apariție a astmului. De asemenea, boala deja prezentă, se poate agrava dacă pacienții iau în greutate dar se poate și ameliora daca aceștia slăbesc.

În cazul pacienților cu astm și obezi, scăderea în greutate este esențială!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0