Tipuri de astm existente

Astmul este o boală cronică în care căile respiratorii din plămâni devin inflamate. Această afecțiune nu se poate vindeca niciodată, dar poate fi ținută sub control cu succes. Tratamentul este unul personalizat pentru că putem spune că fiecare pacient are tipul său de astm.

Ce este astmul

Cum e relația ta cu somnul?
 

Astmul este o afecțiune cronică caracterizată prin inflamație a căilor respiratorii și hiperreactivitate a căilor respiratorii. De asemenea, astmul este caracterizat prin episoade de îngustare și obstrucție a căilor respiratorii, care provoacă respirație șuierătoare, tuse, apăsare în piept și dificultăți de respirație. Astmul reduce calitatea vieții și este un factor major care contribuie la pierderea timpului de la școală și de la serviciu. Crizele severe de astm pot necesita vizite la camera de urgenta si spitalizari si pot fi fatale. Tratamentele existente pentru astm se concentrează pe prevenirea sau controlul simptomelor bolii. 

Ani de zile, specialiștii în alergie și alți clinicieni au crezut că toate formele de astm sunt la fel și astfel, au tratat toți pacienții cu astm bronșic cu regimuri de tratament similare. Cu toate acestea, cercetătorii și clinicienii au aflat recent că acest lucru nu este valabil, existând diferite forme ale astmului. Au fost găsite diferențe în tipurile de inflamație subiacentă observate în plămâni și diferențe în caracteristicile clinice ale bolii (de exemplu, ceea ce o declanșează) între diferiți pacienți cu astm. Aceste diferențe de astm sunt numite „fenotipuri”. Există unele fenotipuri care par a fi mai frecvente la bărbați decât la femei sau la copii decât la adulți. Identificarea fenotipului specific de astm al unui pacient individual ajută specialiștii în alergie, astm și imunologie să gestioneze mai bine boala.

Tratamentul actual al astmului bronșic se îndreaptă acum spre încercarea de a trata fenotipul mai specific al astmului bronșic pentru pacienți individuali, mai degrabă decât să utilizeze același regim de tratament pentru toți pacienții. Aceasta face parte din modelul medical cunoscut sub numele de medicină personalizată sau de precizie. Au fost descrise mai multe tipuri diferite sau ceea ce numim „fenotipuri” de astm. Acestea includ: astm alergic, non-alergic, sensibil la aspirină, astm sever, indus de efort, neutrofil, cu obstrucție fixă ​​și ocupațional. 

Tipuri de astm

Având în vedere multitudinea de forme de manifestare a bolii, experții au încercat împărțirea pacienților în categorii, în funcție de tipul de astm și de răspunsul la tratament.

Astmul alergic

Este cel mai frecvent tip de astm întâlnit fiind și cel mai ușor de identificat, apare la aproximativ 40-50% dintre pacienții cu astm bronșic. Acest fenotip de astm este activat de alergiile de mediu, precum alergia la polen, acarieni, praf sau altele. Acești pacienți asociază și alte boli legate de alergii cum ar fi urticarii, eczeme, rinite alergice (nas înfundat datorită contactului cu un alergen), alergii alimentare.

În evaluarea unui pacient cu astm bronșic, se pot face teste pentru a determina dacă acel pacient are un „fenotip alergic” sau nu. Aceste teste pot include testarea alergiilor pentru alergeni de mediu, o hemoleucogramă completă pentru a căuta o creștere a eozinofilelor (o celulă de tip alergic), nivelul de anticorpi IgE din sânge și testarea oxidului nitric expirat.

Dacă aveți astm alergic, medicul specialist în alergii vă poate modifica planul de tratament, poate adăuga medicamente suplimentare și/sau vă poate recomanda să faceți modificări în casa dumneavoastră pentru a reduce expunerea la alergeni. Controlul alergiilor cu medicamente pentru alergii (antihistaminice, steroizi nazali) și evitarea declanșatorilor alergiilor pot fi recomandate ca o parte importantă a gestionării astmului. 

Deoarece inflamația din plămânii acestor pacienți este accentuată, ei răspund bine la tratamentul cu medicamente anti-inflamatorii administrate prin inhalare (corticosteroizi). Este recomandat și un tratament al alergiilor asociate de către un medic alergolog.

Astmul non-alergic

Unii pacienți au astm, dar nu sunt alergici. De obicei răspund mai greu la tratament cu corticosteroizi fie administrați prin inhalare, fie sub formă de pastile.
Pacienții cu fenotip de astm bronșic non-alergic nu prezintă dovezi de sensibilitate alergică. Acești pacienți au un diagnostic de astm bronșic, dar testele de alergie nu indică faptul că sunt sensibili la alergiile de interior sau exterior. Mai exact, nu au un număr crescut de eozinofile și niveluri de IgE din sânge și este posibil să nu aibă un test de oxid nitric expirat crescut. Dacă sunteți diagnosticat cu acest tip de astm, medicul dumneavoastră poate alege un alt regim de astm pentru dumneavoastră.

Astmul cu debut tardiv

Deși astmul este o boală a copiilor și tinerilor, se poate întâmpla ca boala să apară la vârstă adultă, în special în cazul femeilor. Și această formă de astm este mai greu de tratat și nu este o formă alergică.

Unele dintre posibilele cauze ale astmului bronșic la adulți sunt:

  • Astmul profesional: acesta reprezintă 9-15% din astmul cu debut tardiv la adulți;
  • Fumatul și fumatul pasiv;
  • Obezitatea, deși legătura nu este una simplă;
  • Hormonii feminini: aceștia pot fi legați de astmul bronșic la adulți și pot fi unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte afecțiunea;
  • Evenimente stresante de viață.

Astmul cu obstrucție fixă

Dacă boala este prezentă de foarte mult timp sau dacă tratamentul a fost ignorat, este posibil ca musculatura respiratorie să nu mai reacționeze la medicația administrată. Pereții căilor respiratorii se modifică și astfel apare așa zisa obstrucție fixă (căi aeriene permanent îngustate). Tratamentul este în consecință dificil, iar modificările căilor respiratorii sunt permanente în cele mai multe cazuri.

De aici și importanța unui diagnostic rapid și a unui tratament corect prescris și administrat.

Astmul asociat obezității

Recomandările experților DOC.ro

Creșterea în greutate poate să crească riscul de apariție a astmului. De asemenea, boala deja prezentă, se poate agrava dacă pacienții iau în greutate dar se poate și ameliora daca aceștia slăbesc.

În cazul pacienților obezi cu astm, scăderea în greutate este esențială!

Fenotipul astmului sensibil la aspirină 

Acesta este un fenotip de astm mai puțin frecvent observat atât la copii, cât și la adulți. Pacienții cu astm sensibil la aspirină vor avea o apariție a simptomelor astmului atunci când iau aspirină sau un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Pacienții cu acest fenotip de astm bronșic pot avea, de asemenea, simptome de rinită cronică (inflamație nazală) și/sau polipi nazali. O evaluare completă a hemogramei poate dezvălui, de asemenea, un număr crescut de eozinofile. Pacienții cu acest tip de astm pot beneficia de medicamente care vizează calea imunologică stimulată de aspirină sau AINS, cum ar fi modificatorii de leucotriene și anumite terapii biologice.

Astmul neutrofil 

Astmul neutrofil este un fenotip de astm care a fost descris cel mai frecvent în rândul pacienților care suferă de astm bronșic sever. Acest tip de astm poate fi diagnosticat de specialistul în alergie/astm/imunologie prin obținerea unei probe de sputa (salivă și mucoasă din tractul respirator) și observarea unui număr mare de celule de tip neutrofil din sputa dumneavoastră. Dacă medicul specialist stabilește că aveți acest fenotip de astm bronșic, regimul dumneavoastră de medicație poate fi modificat și pot fi recomandate medicamente suplimentare, cum ar fi antibioticele macrolide.

Astmul indus de efort 

Acesta este un tip de astm în care pacientul are simptome atunci când face exerciții fizice. Majoritatea pacienților cu astm bronșic vor avea o activare indusă de efort dacă se exercită până la o anumită capacitate. Pentru a pune un diagnostic al acestui tip de astm, medicii specialiști vă pot pune întrebări despre când simptomele dumneavoastră apar cel mai frecvent (de exemplu, aveți o criză de astm de fiecare dată când faceți sport) sau pot efectua un test.

Un test de efort constă în a face exerciții fizice (de exemplu, alergând pe o bandă sau pe holul clinicii) și în a vă verifica funcția pulmonară după exercițiu pentru a determina dacă efortul induce o scădere a funcției pulmonare. Pacienții cu acest tip de astm pot fi tratați cu anumite tipuri de medicamente și pot fi instruiți să folosească inhalatorul de beta-agonist cu acțiune scurtă (albuterol) cu câteva minute înainte de sport pentru a preveni un atac.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.  
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Asthma - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/asthma
Asthma is a Disease of Different Phenotypes - https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Asthma/Asthma-is-a-disease-of-different-phenotypes
Asthma Overview - https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/Asthma/Asthma-Overview

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0