Totul despre Astm: Cauze - Simptome - Tratament

Informatii generale despre astm

- Ce este astmul

- Cauzele si factorii declansatori ai astmului 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Simptomele astmului

- Crizele de astm

- Tipuri de astm

- Astmul bronsic la copii

- Metode de diagnosticare pentru astm

- Riscurile si complicatiile astmului

Cum tratam astmul

- Tratamentul medicamentos pentru astm

- Tratamentul pentru astm la copii

- Tratamentul naturist pentru astm

- Contraindicatii in cazul crizelor de astm

Cum se poate preveni astmul

- Masuri de preventie intrauterine pentru prevenirea astmului

- Reducerea riscului de astm bronsic la copii

- Evitarea mediului poluat si a factorilor alergenici

- Regim alimentar si un mod de viata sanatos

 

Informatii generale despre astm

Astmul este o afectiune cronica a cailor respiratorii, care ingreuneaza respiratia pacientului.

Ce este astmul

Astmul este o afectiune cronica de natura inflamatorie caracterizat de ingustarea temporara a cailor respiratorii, care au rolul de a permite parunderea oxigenului in plamani. Din cauza acestei ingustari de scurta durata, apar simptomele specifice astmului: tuse, respiratie suieratoare, respiratie ingreunata.

Cauzele si factorii declansatori ai astmului

Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a aparitiei astmului, insa banuiesc ca acesta apare in urma unei asocieri de factori genetici si factori de mediu.

Mostenirea genetica

Pacientii care sufera de astm pot avea predispozitie genetica pentru aceasta afectiune a cailor respiratorii. Exista insa si situatii in care bolnavii de astm nu au rude apropiate care sa fi fost diagnosticate cu o asemenea afectiune.

Factorii alergeni de mediu

Factorii de mediu pot declansa astmul. De pilda, alergenii din mediu precum polenul, particulele de mucegai, praful sau fumul de tigara pot declansa reactii alergice, la fel cum pot cauza si astm. 

Persoanele care sunt expuse la locul de munca la factori alergeni prezinta risc de astm profesional, cunoscut si sub denumirea de astm ocupational. De pilda, cei care lucreaza in industria chimica fac parte din categoria celor cu risc crescut de astm ocupational.

Factori alergeni alimentari

Si factorii alergeni care se regasesc in unele alimente pot fi cauza aparitiei astmului. Iata cei mai comuni alergeni alimentari:

• Laptele si produsele lactate

• Ouale

• Semintele

• Pestele si fructele de mare

• Soia

• Aditivii alimentari

Daca se constata ca exista asemenea alergii alimentare, se vor evita alimentele care creeaza probleme.

Medicamente care au ca efect secundar astmul

Multi pacienti dintre cei diagnosticati cu astm pot avea o sensibilitate la anumite medicamente, sensibilitate care le declanseaza sau agraveaza crizele de astm. Printre medicamentele care pot fi factori declansatori ai unei crize de astm se numara aspirina si ibuprofenul.

Simptomele astmului

Simptomele astmului pot persista, fiind constante, dar totodata pot fi episodice, aparand ocazional, odata cu expunerea la factorii declansatori. Primavara si toamna, simptomele astmului se acutizeaza in special la pacientii care sufera de alergii sezoniere precum cea la polen sau la mucegai. Simptomele astmului se pot agrava in timpul anumitor activitati ori odata cu trecerea timpului.

 • Respiratia grea, suieratoare

 • Respiratia grea, suieratoare, reprezinta un simptom des intalnit in randul astmaticilor. Acest simptom apare in urma inflamatiei cailor respiratorii, care cauzeaza ingustarea acestora.
 • Dispneea

 • Si dispneea, adica respiratia greoaie, poate aparea ca simptom al astmului, mai ales in timpul unei crize de astm.
 • Tusea seaca

 • Tusea neproductiva caracterizeaza, de asemenea, astmul. Pacientii astmatici au adesea de-a face cu o tuse seaca neproductiva.
 • Presiunea toracica - Din cauza inflamarii si ingustarii cailor respiratorii, pacientul astmatic poate resimti presiune la nivelul zonei toracale.

Crizele de astm

Crizele de astm sunt episoadele de acutizare a bolii, in care simptomele sunt mai agresive decat de obicei. Intensitatea unei crize de astm sifera de la un pacient la altul.

Ce sunt crizele de astm si cum le recunosti

In timpul unei crize de astm, simptomele se acutizeaza. Asta pentru ca se inflameaza caile respiratorii, apare mucusul in exces si bronhiile se ingusteaza din cauza unei contracturi. In timpul unei crize de astm, apare tusea, respiratia suieratoare, dar apar si problemele de respiratie. Daca o criza de astm nu se amelioreaza in scurt timp cu ajutorul tratamentului administrat acasa, e recomandat consultul medical intrucat viata pacientului astmatic poate fi in pericol.

Frecventa crizelor de astm

Frecventa crizelor de astm difera de la un pacient la altul, in functie de starea generala de sanatate, severitatea astmului, factorii de risc la care acesta este expus.

Factori de risc pentru crizelor de astm

Crizele de astm sunt favorizate de urmatorii factori:

• Factorii alergeni precum: polenul, mucegaiul, parul de animale

 
 

• Infectiile aparatului respirator superior

• Fumul de tigara

• Inhalarea aerului rece, uscat

• Boala de reflux gastroesofagian

• Stresul

Ce trebuie sa faci daca ai o criza de astm

In cazul unei crize de astm, pacientul trebuie sa urmeze indicatiile medicului sau cu privire la situatiile de urgenta. In general, se foloseste un dispozitiv inhalator pentru dilatarea cailor respiratorii si pentru incetarea crizei de astm. Uneori, e necesara o noua doza la 20 de minute dupa administrarea primei doze. Daca simptomele nu se amelioreaza cu tratament administrat acasa, pacientul trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate intrucat viata ii poate fi pusa in pericol.

Cum poti ajuta pe cineva care are o criza de astm

Imediat ce observi ca o persoana sufera o criza de astm, ar trebui sa ii sari in ajutor. In primul rand, mentine-ti calmul pentru ca persoanele care sufera o criza de astm pot experimenta intensificarea simptomelor daca intra in panica. Mnetinandu-ti calmul, vei ajuta pacientul sa faca acelasi lucru. Ajuta suferindul sa se aseze, apoi ajuta-l sa foloseasca dispozitivul inhalator. Intreaba-l daca il poti ajuta si altfel. Daca observio accentuare a crizei, care nu mai permite pacientului sa vorbeasca, suna la 112 cat mai repede.

Tipuri de astm

Astmul poate fi clasificat in mai multe categorii, in functie de anumite caracteristici.

Astm bronsic sau intrinsec

Astmul bronsic, adica cel intrinsec, apare la persoanele care nu sunt alergice. Acesta este destul de dificil de tratat intrucat nu se cunoaste cauza care declanseaza simptomele. Apare adesea dupa episoade intense de ras sau plans. Stresul, anxietatea, aerul rece si virozele respiratorii pot contribui la aparitia acestui tip de astm.

Astm alergic sau extrinsec

Astmul alergic, cunoscut si sub denumirea de astm extrinsec, este cauzat de inhalarea unor alergeni din mediu – polenul plantelor, parul de animale, praful, consumul de oua, peste sau alte alimente cu potential alergic.

Astm ocupational

Astmul ocupational este astmul cauzat sau agravat de expunerea la anumite substante de la locul de munca.Persoanele care lucreaza in industria chimica sunt, in mod deosebit, predispuse astmului ocupational.

Astm indus de aspirina

Astmul poate fi indus si de un tratament medicamentos. De pilda, aspirina poate declansa astmul si simptomele specifice acestuia.

Astm nocturn

Astmul nocturn este cel care se agraveaza pe timpul noptii, afectand considerabil calitatea vietii pacientului. Astmul ocupational dar si cel alergic pot face parte din categoria astmului nocturn.

Astm indus de efort fizic

Efortul fizic afecteaza respiratia oricui. Insa in cazul celor care sufera de astm indus de efortul fizic, in timpul exercitiilor, apare bronhoconstrictia. la pachet cu toate simptomele astmului: tuse, respiratie suieratoare, durere in piept si probleme de respiratie.

Astmul bronsic la copii

Astmul este o boala ce se manifesta preponderent in randul copiilor si tinerilor.  Copiii mai mici de 5 ani sunt mai greu de diagnosticat deoarece chiar daca prezinta simptome asemanatoare (tuse seaca, suieraturi in piept, respiratie grea), nu inseamna ca au astm. De multe ori, infectii respiratorii trecatoare se pot manifesta similar. Aceasta grupa de varsta este speciala si prin prisma faptului ca acesti copii nu pot face probe ventilatorii (cei mici nu inteleg bine comenzile, nu isi pot controla corespunzator respiratia).

Astmul la copii se trateaza chiar daca pare dificil la inceput. Un tratament corect administrat scade foarte mult sansa ca o criza severa de astm sa aparal
Nu este cazul sa exagerati incercand sa feriti copilul de orice alergen! Este bine sa limitati expunerea la praf, polen sau animale de companie dar nu veti reusi niciodata sa obtineti un mediu complet “steril” in jurul sau.

Metode de diagnosticare pentru astm

Pentru diagnosticarea astmului, medicul trebuie sa iti stie istoricul medical si sa realizeze si un examen fizic, precum si o serie de teste si analize.

Examenul clinic si anamneza pacientului

Pentru a elimina posibilitatea altor afectiuni, precum infectiile respiratorii sau BPOC, medicul va realiza anamneza pacientului, dar si o examinare fizica.

Spirometria

Spirometria este o alta metoda de testare folosita in diagnosticarea astmului intrucat estimeaza cantitatea de aer inspirat si expirat, reusind astfel sa descopere ingustarea cailor respiratorii.

Testul peak-expiratory flow PEF

Acest test poate masura rapiditatea cu care este eliminat aerul din plamani, evaluand totodata gradul de obstructionare a bronhiilor.

Riscurile si complicatiile astmului

Astmul implica o serie de riscuri pentru pacient, printre care si:

• Afectarea calitatii vietii

• Afectarea calitatii somnului

• Ingustarea permanenta a cailor respiratorii, care afecteaza pe viata modul in care individul respira

• Crize de astm severe, care pun viata pacientului in pericol si care necesita spitalizare

• Efecte adverse care apar in urma tratamentului medicamentos administrat pe termen lung

Cum tratam astmultratament astm

Preventia, precum si mentinerea simptomelor sub control sunt elemente cheie in tratarea astmului si evitarea crizelor de astm severe.Tratamentul se bazeaza, in mod deosebit, pe recunoasterea factorilor declansatori si limitarea acestora, precum si pe administrarea medicatiei la timp,

Tratamentul medicamentos pentru astm

Astmul este caracterizat in general prin crize - respiratie dificila, ingreunata, senzatie de sufocare. De aceea, cel mai important tratament, pe care pacientul trebuie sa il aiba intotdeuna la indemana, este cel pentru situatii de urgenta. In viata de zi cu zi se prescriu tratamente de intretinere, care au rolul de a reduce riscul unor crize de astm.

Tratamentul de urgenta

Orice pacient care sufera de astm trebuie sa fie pregatit pentru o situatie de urgenta, chiar daca isi trateaza astmul si il mentine sub control. Tratamentul de urgenta, administrat in timpul unei crize de astm severe, poate salva viata pacientului. Folosirea unui dispozitiv inhalator care sa permita medicatiei sa ajunga rapid in aparatul respirator, dilatand caile respiratorii, este absolut necesara in timpul unei crize de astm. Daca pacientul nu resimte o ameliorare a simptomelor in cateva minute, trebuie apelat de urgenta la ajutor de specialitate.

Inhalatoarele cu ajutor rapid conțin un medicament cu acțiune rapidă, cum ar fi albuterolul. Aceste medicamente sunt uneori numite inhalatoare de salvare. Sunt folosite după cum este necesar pentru a vă deschide rapid căile respiratorii și pentru a ușura respirația. Știind când să utilizați aceste medicamente poate ajuta la prevenirea unui atac iminent de astm.

Tratamentul de control sau intretinere

Astmul necesita un tratament de intretinere, pentru reducerea riscului de aparitie a unei crize de astm. Corticosteroidele care se inhaleaza sunt adesea folosite in tratarea astmului. E nevoie de un tratament de durata (zile, saptamani) pentru rezultate maxime. Medicamentele pe baza montelukast (precum Singulair) amelioreaza simptomele astmului pe o perioada de pana la 24 de ore. Si bronhodilatatoarele sunt administrate zilnic pentru relaxarea musculaturii cailor respiratorii, astfel incat obstructionarea acestora sa fie imposibila.

Terapiile biologice pot schimba modul în care evolueaza si este tratat astmul sever.

Terapiile biologice sunt un nou tip de medicament care funcționează într-un mod diferit față de tratamentele tradiționale pentru astm. Ele pot îmbunătăți simptomele și pot reduce atacurile de astm la persoanele cu astm bronșic sever, ajutând la oprirea proceselor din organism care cauzează inflamația plămânilor. Dacă substanța biologică funcționează bine, poate reduce și nevoia de steroizi.

Tratamentele biologice sunt oferite numai de clinicile de specialitate pentru astm. Medicul de familie va trebui să vă îndrume către un consultant la o clinică de specialitate pentru teste pentru a vedea dacă ați beneficia de o terapie biologică.

Decizia se face pe baza unor teste de sange, analiza sputei, bronhoscopie, CT pulmonar.  La clinică vei putea discuta despre biologicul potrivit  alte masuri terapeutice care se impun precum si modificari ale stilului de viata.

Dezvoltarea acestor terapii s-a facut pe baza analizei contribuției eozinofilelor la etiogia astmului eozinofilic  si a imunoglobulinelor E la diferite afecțiuni inflamatorii cronice, în special astmul alergic. Astfel s-  a încurajat si dezvoltarea anticorpilor monoclonali care vizează în mod specific mediatorii și receptorii de suprafață implicați în extinderea și activarea eozinofilelor.

Rolul esențial al interleukinei-5 (IL-5) în biologia eozinofilelor, specificitatea sa ridicată pentru acest subgrup de leucocite și implicarea sa în majoritatea stărilor eozinofile este essential in  tratamentul tulburărilor mediate de eozinofile.

In principal, cateva tipuri de anticorpi au fost dezvoltați pentru a viza eozinofilele: anticorpi împotriva IL-5 (mepolizumab și reslizumab) și un anticorp împotriva lanțului alfa-receptor IL-5 (IL-5Rα) (benralizumab). Ambele tipuri de anticorpi împiedică IL-5 să-și angajeze receptorul și, în plus, anticorpii anti-IL-5Ra induc liza celulelor țintă. S-a demonstrat că ele reduc rapid numărul de eozinofile circulante la oamenii cu diferite tulburări

Dacă începeți un tratament  biologic, este foarte important să continuați să luați toate medicamentele prescrise. Medicamentul dumneavoastră va fi revizuit în mod regulat și este posibil să puteți opri orice medicament de care nu aveți nevoie, dar care poate dura ceva timp. Produsele biologice sunt în general foarte sigure, dar rareori pot provoca reacții adverse, cum ar fi iritații minore la locul injectării, dureri de cap, oboseală și simptome asemănătoare răcelii.

Medicamentele biologice pot funcționa bine pentru persoanele cu astm bronșic sever, alergic  sau eozinofilic. Oamenii care urmează aceste terapii au mai multă încredere în ieșirea și întâlnirea cu oameni, o mobilitate mai bună și mai puțin stres.

În prezent, există cinci medicamente biologice disponibile pentru tratarea astmului sever:

Xolair (Omalizumab) și Dupixent (Dupilumab) sunt recomandate persoanelor cu astm alergic sever. Acestea vizează o substanță chimică din sângele dumneavoastră numită IgE, care este implicată în răspunsul alergic la un declanșator de astm.

Nucala (Mepolizumab), Cinqaero (Reslizumab) și Fasenra (Benralizumab) sunt pentru persoanele care au astm eozinofilic sever. Acesta este astmul cauzat de niveluri ridicate ale unui tip de globule albe numite eozinofile. Dacă aveți un nivel ridicat de eozinofile în sânge, acesta poate provoca inflamarea plămânilor, ceea ce duce la simptome de astm și atacuri de astm.

Iata  mai multe detalii despre produsele biologice disponibile în prezent.

Xolair (Omalizumab)

Xolair este oferit persoanelor cu astm alergic sever. Funcționează prin reducerea cantității de substanță chimică numită IgE din organism. IgE este produsă atunci când o persoană are o reacție alergică, dar unii oameni produc prea mult și acest lucru poate provoca inflamații în plămâni. Xolair oprește producerea IgE și poate reduce riscul de atacuri de astm și poate ameliora simptomele de astm.

Se administrează sub formă de injecție la fiecare 2 până la 4 săptămâni, în funcție de greutatea dumneavoastră și de nivelurile de IgE din sânge. Vi se va oferi Xolair doar dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm alergic sever și persistent, care nu răspunde la tratamentele obișnuite pentru astm
 • ați urmat un tratament continuu cu steroizi sau ați avut cel puțin patru cure de steroizi în ultimele 12 luni

Dupixent (Dupilumab)

Dupilumab este recomandat persoanelor cu astm bronșic sever asociat cu alergii. Studiile clinice au descoperit că Dupilumab reduce riscul unui atac de astm la jumătate. Dupilumab se administrează sub formă de injecție la fiecare două săptămâni și se administrează împreună cu tratamentele obișnuite pentru astm. Vi se va oferi Dupilumab numai dacă ați avut două sau mai multe cure de comprimate cu steroizi orali sau ați rămas peste noapte în spital în ultimul an. Va trebui să îndepliniți următoarele criterii:

 • Vă luați toate medicamentele conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră 
 • Aveți un număr de eozinofile din sânge de 150 de celule pe microlitru sau mai mult și oxid de azot expirat fracționat (FeNO) de 25 de părți pe miliard sau mai mult și
 • Ați avut patru sau mai multe crize de astm în ultimele 12 luni și
 • Nu sunteți eligibil pentru alte medicamente biologice sau astmul dumneavoastră nu a răspuns adecvat la alte tratamente biologice.

Nucala (Mepolizumab)

Nucala se administrează persoanelor cu astm eozinofil sever. Acționează prin reducerea numărului de eozinofile din organism și scade inflamația care poate provoca simptome și atacuri de astm. Nucala se administrează sub formă de injecție (de obicei în partea superioară a brațului) la fiecare 4 săptămâni. Vi se va oferi Nucala doar dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm eozinofil sever care nu răspunde la terapiile standard
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a atins cel puțin 300 de celule sau mai mult în ultimele douăsprezece luni (în Scoția, cel puțin 150 la începutul tratamentului) și ați avut patru sau mai multe crize de astm care au avut nevoie de comprimate de steroizi în ultimele 12 luni
 • ați avut nevoie de comprimate continue de steroizi (cel puțin echivalentul a 5 mg prednisolon pe zi) în ultimele șase luni

Cinqaero (Reslizumab)

Cinqaero reduce numărul de eozinofile care circulă în jurul corpului. Acest lucru scade inflamația în timpul unei reacții alergice și reduce riscul de apariție a simptomelor de astm și a atacurilor de astm. Cinqaero se administrează lent printr-o venă la fiecare 4 săptămâni și îl puteți primi doar în spital. Vi se va oferi Cinqaero numai dacă:

 • ați fost diagnosticat cu astm bronșic sever, eozinofil, care nu răspunde la terapiile standard
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 400 sau mai mult și ați avut trei sau mai multe crize de astm care au nevoie de comprimate de steroizi în ultimele 12 luni.
 • ați luat doze mari de comprimate de steroizi, alături de un alt medicament preventiv, iar acestea nu v-au ajutat.

Fasenra (Benralizumab)

Fasenra reduce nivelul de eozinofile din organism. Poate reduce inflamația care duce la simptome de astm și atacuri de astm. Fasenra se administrează sub formă de injecție la fiecare 4 săptămâni pentru primele 3 doze și apoi la fiecare 8 săptămâni. Vi se poate oferi Fasenra dacă:

ați fost diagnosticat cu astm eozinofil sever și nu a răspuns la niciun tratament standard pentru astm.

 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 300 și ați avut patru sau mai multe crize de astm în ultimele 12 luni care au avut nevoie de tratamente cu steroizi sau ați luat zilnic comprimate cu steroizi în ultimele șase luni
 • hemoleucograma dvs. de eozinofile a ajuns la 400 sau mai mult și ați avut trei sau mai multe crize de astm care au avut nevoie de tablete cu steroizi sau injecții în ultimele 12 luni.

De reținut despre terapiile biologice

Odată ce începeți să luați un medicament biologic, veți fi monitorizat pentru a vedea cât de bine funcționează pentru dvs. Aceasta este de obicei timp de 12 luni.

Va trebui în continuare să vă luați medicamentele obișnuite, inclusiv inhalatoarele, chiar dacă urmați o terapie biologică.

Majoritatea medicamentelor biologice sunt administrate la o clinică specializată în astm bronșic sau la un spital, așa că va trebui să călătorești în mod regulat pentru tratament. Dacă omiteți o doză, tratamentul va fi mai puțin eficient.

Produsele biologice sunt în general foarte sigure, dar rareori pot provoca reacții adverse, cum ar fi iritații minore la locul injectării, dureri de cap, oboseală și simptome asemănătoare răcelii.

Dacă astmul dumneavoastră nu se ameliorează după ce ați primit 4-12 luni de tratament biologic sau nu ați reușit să vă reduceți doza zilnică de steroizi veți fi reevaluați și vi se poate oferi un alt tratament biologic.

Dacă astmul se îmbunătățește cu tratamentul biologic, specialistul în astm bronșic va discuta cu dumneavoastră despre continuarea acestuia pe termen mai lung. De obicei, trebuie să fi urmat planurile de tratament standard și să fi luat toate medicamentele prescrise în mod corespunzător, pentru a vi se oferi terapie biologică.

Tratamentul non-farmacologic este extrem de important. Acesta implica masuri generale ce se aplica majoritatii pacientilor cu astm. Aceste masuri vor fi personalizate de medicul dumneavoastra. Dintre acestea, enumeram:

 • Lasatul de fumat! Este extrem de important, deoarece fumatul face ca tratamentul sa fie ineficient.
 • Eliminarea din mediu, pe cat posibil, al factorilor declansatori ai astmului (vezi articolul „Ce declanseaza astmul” pentru detalii).
 • Vaccinarea antigripala. Nu previne o raceala obisnuita, dar gripa poate fi mai severa la pacientii cu astm. Se recomanda vaccinarea in fiecare an!
 • Scaderea in greutate face ca astmul sa fie mai bine controlat!
 • Exercitiul fizic nu este contraindicat! Exercitiul fizic si dieta sanatoasa trebuie incurajate.

Tratamentul pentru astm la copii

In cazul copiilor pana in 5 ani, rareori se foloseste tratamentul pentru astm. Asta pentru ca micutii nu pot face testele specifice pentru diagnosticarea bolii si medicul prefera amanarea, daca aceasta este posibila, a inceperii tratamentului. In cazul in care simptomele astmului apar de 3 ori pe saptamana, medicul va recomanda totusi un tratament. Acesta se va baza pe medicamente si pe folosirea dispozitivului inhalator. Parintele va monitoriza starea copilului pe timpul tratamentului, observand efectele ce apar.

In cazul copiilor cu varsta cuprinse intre 5 si 16 ani, tratamentul este administrat in functie de simptomele resimtite. Unii copii vor avea nevoie doar de un inhalator pe care il pot folosi ocazional, atunci cand simptomele apar. In alte cazuri, daca simptomele apar de minimum 3 ori pe saptamana, iar plamanii functioneaza asa cum trebuie, medicul va recomanda folosirea zilnica a unui inhalator, care va ameliora simptomele, insa totodata va si preveni o criza de astm. Cazurile mai grave de astm la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani sunt tratate atat prin tratament medicamentos oral, cat si prin folosirea unui inhalator si terapie cu aerosoli.

Tratamentul naturist pentru astm

Exista o serie de tratamente naturiste care pot ameliora simptomele astmului. Consumul de ghimbir, de usturoi, turmeric, radacina de lemn dulce, ridiche, seminte de fenicul si piper negru pot ameliora simptomele specifice astmului bronsic.

Inhalatiile cu aburi sunt, de asemenea, recomandate pentru tratarea astmului, dar si a altor afectiuni respiratorii. Presopunctura si acupunctura pot fi folosite pe post de terapii complementare in tratarea astmului.

O serie de vitamine, nutrienti si minerale pot usura astmul:

Oamenii de știință cred că astmul și deficitul de vitamine sunt legate în mod integral. Cercetătorii au analizat rolul pe care anumite vitamine - cum ar fi vitamina D, vitamina C și vitamina E - îl joacă în apariția și severitatea bolii.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se produce în piele după expunerea la soare și se găsește și în lactate și în alte produse alimentare. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor. Ajută, de asemenea, la întărirea răspunsului imun adaptiv, partea sistemului imunitar menită să identifice microorganisme specifice cauzatoare de boli, dintre care unele - precum virusurile respiratorii - declanșează atacuri de astm. Numeroase studii au sugerat o relație între vitamina D și astm.

Vitamina C are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot aduce beneficii persoanelor cu astm. S-a propus că vitamina C poate reduce stresul oxidativ in țesuturile căilor respiratorii, care, la rândul lor, își pot reduce hipersensibilitatea la declanșatorii obișnuiți de astm.

Vitamina C poate reduce, de asemenea, inflamația și hipersensibilitatea, la fel ca și steroizii inhalatori utilizați în terapia cu astm.

Până în prezent, însă, dovezile care susțin aceste afirmații sunt slabe. În timp ce studiile au arătat că vitamina C poate reduce bronhoconstricția (îngustarea căilor respiratorii) în urma efortului extrem - sugerând că poate aduce beneficii persoanelor cu astm indus de efort - există puține dovezi că poate preveni sau trata astmul în populația mai mare.
Vitamina E este o vitamină liposolubilă care se găsește în nuci, semințe, uleiuri și legume cu frunze verzi. Multe studii au investigat efectul suplimentelor de vitamina E ca măsură preventivă pentru a reduce riscul unei game largi de tulburări, inclusiv boli de inimă, plamani, cancer și boala Parkinson. 

La fel ca vitamina C, vitamina E are efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot aduce beneficii persoanelor cu astm. Chiar și așa, majoritatea dovezilor se bazează pe studii care arată o corelație directă între deficiența de vitamina E și severitatea astmului. Există insa si unele dovezi că nivelurile ridicate de tocoferol, o formă majoră de vitamina E, pot reduce de fapt funcția pulmonară și pot crește hiperreactivitatea căilor respiratorii la persoanele cu astm alergic, asadar se recoamnda prudenta si asigurarea unui nivel optim de vitamina E din surse alimentrae, printr-o dieta variata.

Acizii grasi omega-3 sau uleiul de pește ajută la reducerea excesului de anticorpi de imunoglobulină care provoacă inflamația căilor respiratorii, ducând la un atac de astm.  In afara de persoanele alergice la peste si crustacee, administrarea de acizi grasi omega 3 ca suplimnet pot avea unele beneficii in reducerea statusului inflamator general al organismului. Au fost efectuate mai multe cercetări pentru a afla legăturile dintre uleiul de pește și astm și, în cea mai mare parte, rezultatele au fost pozitive. Acizii grași omega-3, acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA), se găsesc în mod natural în uleiul de pește și sunt de obicei considerați a fi substanțe nutritive antiinflamatorii, cu efecte protectoare în bolile inflamatorii, inclusiv astmul și alergiile. 

Magneziul - Sulfatul de magneziu este un bronhodilatator. Relaxează mușchii bronșici și extinde căile respiratorii, permițând mai mult aer să curgă în și din plămâni. Acest lucru poate ameliora simptomele astmului, cum ar fi dificultăți de respirație.

Quercetina este un flavonoid care se găsește în mod natural în multe fructe și legume și sa demonstrat că exercită efecte biologice multiple în modele experimentale, inclusiv reducerea simptomelor majore ale astmului: hiperactivitate bronșică, producerea de mucus și inflamația căilor respiratorii. Cercetările sugerează că quercetina ar putea fi un antihistaminic eficient, deoarece restricționează eliberarea histaminei din celule. Aceste proprietăți antialergice indică faptul că quercetina ar putea ajuta la tratarea bronșitei și astmului.

Quercetina, care are o istorie lungă de utilizare în istoria omenirii, a demonstrat o eficacitate suficientă și nu are efecte secundare semnificative. Are potențialul de a reduce cele mai semnificative patologii ale astmului, cum ar fi recrutarea eozinofilă și neutrofilă, activarea celulelor epiteliale bronșice, producția de colagen și mucus și hiperactivitatea căilor respiratorii. De asemenea, poate suprima producția atât de chimiotratanți eozinofili induși de periostină, cât și de periostină și rezultând în îmbunătățirea stării clinice a rinitei alergice . De fapt, va fi un bun candidat ca supliment pentru gestionarea și tratamentul bolilor alergice, în special rinitei. Deoarece plantele medicinale au un preț scăzut, origine naturală și mai puține efecte secundare

Contraindicatii in cazul crizelor de astm

Pacientul care are o criza de astm nu trebuie sa stea intins, ci este recomandat sa stea in picioare pana cand simptomele se amelioreaza. De asemenea, acesta trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate daca simptomele nu se amelioreaza in 15-20 de minute de la debut, ba chiar se accentueaza, in ciuda folosirii medicamentelor sau a inhalatorului. In timpul unei crize, este contraindicat ca pacientul sa ramana expus la factorii care i-au declansat criza de astm (polen, mucegai, fum de tigara, par de animale).

Cum se poate preveni astmul

Din pacate, nu exista o metoda concreta si eficienta prin care astmul poate fi prevenit. Asta pentru ca nu s-a descoperit cauza exacta care declanseaza aceasta afectiune. Insa reducerea factorilor de risc care ar putea declansa astmul poate reduce sansele de imbolnavire.

Masuri intrauterine pentru prevenirea astmului

Unele studii sugereaza faptul ca predispozitia pentru astm o dobandim inca din uter. Factorii care maresc riscul de nastere a unui copil cu astm sunt: consumul de alcool al mamei, de droguri precum si cel al medicamentelor teratogene, adica ce pot cauza anomalii la nastere. Si stresul la care mama este expusa in timpul sarcinii poate mari riscul de astm al copilului.

Reducerea riscului de astm bronsic la copii

Aparitia astmului la copii poate fi prevenita prin protejarea celui mic de factorii de risc. De pilda, copilul nu trebuie expus la fumul de tigara, iar daca parintii sunt fumatori este recomandat ca acestia sa nu fumeze niciodata in prezenta copilului. De asemenea, virozele respiratorii si infectiile aparatului respirator vor fi tratate asa cum se cuvinte, pentru a reduce riscul de aparitie a unor consecinte pe termen lung precum aparitia astmului. Copilul poate fi dus in vacanta la salina pentru ca aerul din salina este benefic pentru aparatul respirator al acestuia, reducand riscul de afectiuni respiratorii

Evitarea mediului poluat si a factorilor alergenici

Poluarea si factorii care declanseaza reactii alergice trebuie evitate intrucat pot declansa astm sau crize la pacientii care sufera deja de aceasta afectiune. Asadar, se va limita expunerea la mucegai, praf, fum de tigara, par de animale sau orice alt factor alergen.

Regim alimentar si un mod de viata sanatos

Adoptarea unei diete sanatoase, bogata in nutrienti si totodata echilibrata, va ajuta organismul sa ramana sanatos, in ciuda factorilor din exterior care il ataca. Alimentatia sanatoasa poate preveni orice afectiune, printre care si astmul.

Stilul de viata sanatos contribuie si el la mentinerea sanatatii. Practicarea sportului cu regularitate este benefica pentru organism, in mod deosebit pentru aparatul respirator. Evitarea expunerii la poluare si petrecerea timpului in aer liber contribuie la mentinerea sanatatii pulmonare. Vacantele petrecute in salina sau pe malul marii pot fi, de asemenea, benefice si pot reduce riscul de afectiuni respiratorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0