Totul despre Astm: Cauze - Simptome - Tratament

Informatii generale despre astm

- Ce este astmul

- Cauzele si factorii declansatori ai astmului 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Simptomele astmului

- Crizele de astm

- Tipuri de astm

- Astmul bronsic la copii

- Metode de diagnosticare pentru astm

- Riscurile si complicatiile astmului

Cum tratam astmul

- Tratamentul medicamentos pentru astm

- Tratamentul pentru astm la copii

- Tratamentul naturist pentru astm

- Contraindicatii in cazul crizelor de astm

Cum se poate preveni astmul

- Masuri de preventie intrauterine pentru prevenirea astmului

- Reducerea riscului de astm bronsic la copii

- Evitarea mediului poluat si a factorilor alergenici

- Regim alimentar si un mod de viata sanatos

Informatii generale despre astm

Astmul este o afectiune cronica a cailor respiratorii, care ingreuneaza respiratia pacientului.

Ce este astmul

Astmul este o afectiune cronica de natura inflamatorie caracterizat de ingustarea temporara a cailor respiratorii, care au rolul de a permite parunderea oxigenului in plamani. Din cauza acestei ingustari de scurta durata, apar simptomele specifice astmului: tuse, respiratie suieratoare, respiratie ingreunata.

Cauzele si factorii declansatori ai astmului

Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauza exacta a aparitiei astmului, insa banuiesc ca acesta apare in urma unei asocieri de factori genetici si factori de mediu.

Mostenirea genetica

Pacientii care sufera de astm pot avea predispozitie genetica pentru aceasta afectiune a cailor respiratorii. Exista insa si situatii in care bolnavii de astm nu au rude apropiate care sa fi fost diagnosticate cu o asemenea afectiune.

Factorii alergeni de mediu

Factorii de mediu pot declansa astmul. De pilda, alergenii din mediu precum polenul, particulele de mucegai, praful sau fumul de tigara pot declansa reactii alergice, la fel cum pot cauza si astm. 

Persoanele care sunt expuse la locul de munca la factori alergeni prezinta risc de astm profesional, cunoscut si sub denumirea de astm ocupational. De pilda, cei care lucreaza in industria chimica fac parte din categoria celor cu risc crescut de astm ocupational.

Factori alergeni alimentari

Si factorii alergeni care se regasesc in unele alimente pot fi cauza aparitiei astmului. Iata cei mai comuni alergeni alimentari:

• Laptele si produsele lactate

• Ouale

• Semintele

• Pestele si fructele de mare

• Soia

• Aditivii alimentari

Daca se constata ca exista asemenea alergii alimentare, se vor evita alimentele care creeaza probleme.

Medicamente care au ca efect secundar astmul

Multi pacienti dintre cei diagnosticati cu astm pot avea o sensibilitate la anumite medicamente, sensibilitate care le declanseaza sau agraveaza crizele de astm. Printre medicamentele care pot fi factori declansatori ai unei crize de astm se numara aspirina si ibuprofenul.

Simptomele astmului

Simptomele astmului pot persista, fiind constante, dar totodata pot fi episodice, aparand ocazional, odata cu expunerea la factorii declansatori. Primavara si toamna, simptomele astmului se acutizeaza in special la pacientii care sufera de alergii sezoniere precum cea la polen sau la mucegai. Simptomele astmului se pot agrava in timpul anumitor activitati ori odata cu trecerea timpului.

Respiratia grea, suieratoare

Respiratia grea, suieratoare, reprezinta un simptom des intalnit in randul astmaticilor. Acest simptom apare in urma inflamatiei cailor respiratorii, care cauzeaza ingustarea acestora.

Dispneea

Si dispneea, adica respiratia greoaie, poate aparea ca simptom al astmului, mai ales in timpul unei crize de astm.

Tusea seaca

Tusea neproductiva caracterizeaza, de asemenea, astmul. Pacientii astmatici au adesea de-a face cu o tuse seaca neproductiva.

Presiunea toracica

Din cauza inflamarii si ingustarii cailor respiratorii, pacientul astmatic poate resimti presiune la nivelul zonei toracale.

Crizele de astm

Crizele de astm sunt episoadele de acutizare a bolii, in care simptomele sunt mai agresive decat de obicei. Intensitatea unei crize de astm sifera de la un pacient la altul.

Ce sunt crizele de astm si cum le recunosti

In timpul unei crize de astm, simptomele se acutizeaza. Asta pentru ca se inflameaza caile respiratorii, apare mucusul in exces si bronhiile se ingusteaza din cauza unei contracturi. In timpul unei crize de astm, apare tusea, respiratia suieratoare, dar apar si problemele de respiratie. Daca o criza de astm nu se amelioreaza in scurt timp cu ajutorul tratamentului administrat acasa, e recomandat consultul medical intrucat viata pacientului astmatic poate fi in pericol.

Frecventa crizelor de astm

Frecventa crizelor de astm difera de la un pacient la altul, in functie de starea generala de sanatate, severitatea astmului, factorii de risc la care acesta este expus.

Factori de risc pentru crizelor de astm

Crizele de astm sunt favorizate de urmatorii factori:

• Factorii alergeni precum: polenul, mucegaiul, parul de animale

• Infectiile aparatului respirator superior

• Fumul de tigara

• Inhalarea aerului rece, uscat

• Boala de reflux gastroesofagian

• Stresul

Ce trebuie sa faci daca ai o criza de astm

In cazul unei crize de astm, pacientul trebuie sa urmeze indicatiile medicului sau cu privire la situatiile de urgenta. In general, se foloseste un dispozitiv inhalator pentru dilatarea cailor respiratorii si pentru incetarea crizei de astm. Uneori, e necesara o noua doza la 20 de minute dupa administrarea primei doze. Daca simptomele nu se amelioreaza cu tratament administrat acasa, pacientul trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate intrucat viata ii poate fi pusa in pericol.

Cum poti ajuta pe cineva care are o criza de astm

Imediat ce observi ca o persoana sufera o criza de astm, ar trebui sa ii sari in ajutor. In primul rand, mentine-ti calmul pentru ca persoanele care sufera o criza de astm pot experimenta intensificarea simptomelor daca intra in panica. Mnetinandu-ti calmul, vei ajuta pacientul sa faca acelasi lucru. Ajuta suferindul sa se aseze, apoi ajuta-l sa foloseasca dispozitivul inhalator. Intreaba-l daca il poti ajuta si altfel. Daca observio accentuare a crizei, care nu mai permite pacientului sa vorbeasca, suna la 112 cat mai repede.

Tipuri de astm

Astmul poate fi clasificat in mai multe categorii, in functie de anumite caracteristici.

Astm bronsic sau intrinsec

Astmul bronsic, adica cel intrinsec, apare la persoanele care nu sunt alergice. Acesta este destul de dificil de tratat intrucat nu se cunoaste cauza care declanseaza simptomele. Apare adesea dupa episoade intense de ras sau plans. Stresul, anxietatea, aerul rece si virozele respiratorii pot contribui la aparitia acestui tip de astm.

Astm alergic sau extrinsec

Astmul alergic, cunoscut si sub denumirea de astm extrinsec, este cauzat de inhalarea unor alergeni din mediu – polenul plantelor, parul de animale, praful, consumul de oua, peste sau alte alimente cu potential alergic.

Astm ocupational

Astmul ocupational este astmul cauzat sau agravat de expunerea la anumite substante de la locul de munca.Persoanele care lucreaza in industria chimica sunt, in mod deosebit, predispuse astmului ocupational.

Astm indus de aspirina

Astmul poate fi indus si de un tratament medicamentos. De pilda, aspirina poate declansa astmul si simptomele specifice acestuia.

Astm nocturn

Astmul nocturn este cel care se agraveaza pe timpul noptii, afectand considerabil calitatea vietii pacientului. Astmul ocupational dar si cel alergic pot face parte din categoria astmului nocturn.

Astm indus de efort fizic

Efortul fizic afecteaza respiratia oricui. Insa in cazul celor care sufera de astm indus de efortul fizic, in timpul exercitiilor, apare bronhoconstrictia. la pachet cu toate simptomele astmului: tuse, respiratie suieratoare, durere in piept si probleme de respiratie.

Astmul bronsic la copii

Astmul este o boala ce se manifesta preponderent in randul copiilor si tinerilor.  Copiii mai mici de 5 ani sunt mai greu de diagnosticat deoarece chiar daca prezinta simptome asemanatoare (tuse seaca, suieraturi in piept, respiratie grea), nu inseamna ca au astm. De multe ori, infectii respiratorii trecatoare se pot manifesta similar. Aceasta grupa de varsta este speciala si prin prisma faptului ca acesti copii nu pot face probe ventilatorii (cei mici nu inteleg bine comenzile, nu isi pot controla corespunzator respiratia).

Astmul la copii se trateaza chiar daca pare dificil la inceput. Un tratament corect administrat scade foarte mult sansa ca o criza severa de astm sa aparal
Nu este cazul sa exagerati incercand sa feriti copilul de orice alergen! Este bine sa limitati expunerea la praf, polen sau animale de companie dar nu veti reusi niciodata sa obtineti un mediu complet “steril” in jurul sau.

Metode de diagnosticare pentru astm

Pentru diagnosticarea astmului, medicul trebuie sa iti stie istoricul medical si sa realizeze si un examen fizic, precum si o serie de teste si analize.

Examenul clinic si anamneza pacientului

Pentru a elimina posibilitatea altor afectiuni, precum infectiile respiratorii sau BPOC, medicul va realiza anamneza pacientului, dar si o examinare fizica.

Spirometria

Spirometria este o alta metoda de testare folosita in diagnosticarea astmului intrucat estimeaza cantitatea de aer inspirat si expirat, reusind astfel sa descopere ingustarea cailor respiratorii.

Testul peak-expiratory flow PEF

Acest test poate masura rapiditatea cu care este eliminat aerul din plamani, evaluand totodata gradul de obstructionare a bronhiilor.

Riscurile si complicatiile astmului

Astmul implica o serie de riscuri pentru pacient, printre care si:

• Afectarea calitatii vietii

• Afectarea calitatii somnului

• Ingustarea permanenta a cailor respiratorii, care afecteaza pe viata modul in care individul respira

• Crize de astm severe, care pun viata pacientului in pericol si care necesita spitalizare

• Efecte adverse care apar in urma tratamentului medicamentos administrat pe termen lung

Cum tratam astmultratament astm

Preventia, precum si mentinerea simptomelor sub control sunt elemente cheie in tratarea astmului si evitarea crizelor de astm severe.Tratamentul se bazeaza, in mod deosebit, pe recunoasterea factorilor declansatori si limitarea acestora, precum si pe administrarea medicatiei la timp,

Tratamentul medicamentos pentru astm

Astmul este caracterizat in general prin crize - respiratie dificila, ingreunata, senzatie de sufocare. De aceea, cel mai important tratament, pe care pacientul trebuie sa il aiba intotdeuna la indemana, este cel pentru situatii de urgenta. In viata de zi cu zi se prescriu tratamente de intretinere, care au rolul de a reduce riscul unor crize de astm.

Tratamentul de urgenta

Orice pacient care sufera de astm trebuie sa fie pregatit pentru o situatie de urgenta, chiar daca isi trateaza astmul si il mentine sub control. Tratamentul de urgenta, administrat in timpul unei crize de astm severe, poate salva viata pacientului. Folosirea unui dispozitiv inhalator care sa permita medicatiei sa ajunga rapid in aparatul respirator, dilatand caile respiratorii, este absolut necesara in timpul unei crize de astm. Daca pacientul nu resimte o ameliorare a simptomelor in cateva minute, trebuie apelat de urgenta la ajutor de specialitate.

Tratamentul de control sau intretinere

Astmul necesita un tratament de intretinere, pentru reducerea riscului de aparitie a unei crize de astm. Corticosteroidele care se inhaleaza sunt adesea folosite in tratarea astmului. E nevoie de un tratament de durata (zile, saptamani) pentru rezultate maxime. Medicamentele pe baza montelukast (precum Singulair) amelioreaza simptomele astmului pe o perioada de pana la 24 de ore. Si bronhodilatatoarele sunt administrate zilnic pentru relaxarea musculaturii cailor respiratorii, astfel incat obstructionarea acestora sa fie imposibila.

Tratamentul pentru astm la copii

In cazul copiilor pana in 5 ani, rareori se foloseste tratamentul pentru astm. Asta pentru ca micutii nu pot face testele specifice pentru diagnosticarea bolii si medicul prefera amanarea, daca aceasta este posibila, a inceperii tratamentului. In cazul in care simptomele astmului apar de 3 ori pe saptamana, medicul va recomanda totusi un tratament. Acesta se va baza pe medicamente si pe folosirea dispozitivului inhalator. Parintele va monitoriza starea copilului pe timpul tratamentului, observand efectele ce apar.

In cazul copiilor cu varsta cuprinse intre 5 si 16 ani, tratamentul este administrat in functie de simptomele resimtite. Unii copii vor avea nevoie doar de un inhalator pe care il pot folosi ocazional, atunci cand simptomele apar. In alte cazuri, daca simptomele apar de minimum 3 ori pe saptamana, iar plamanii functioneaza asa cum trebuie, medicul va recomanda folosirea zilnica a unui inhalator, care va ameliora simptomele, insa totodata va si preveni o criza de astm. Cazurile mai grave de astm la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani sunt tratate atat prin tratament medicamentos oral, cat si prin folosirea unui inhalator si terapie cu aerosoli.

Tratamentul naturist pentru astm

Exista o serie de tratamente naturiste care pot ameliora simptomele astmului. Consumul de ghimbir, de usturoi, turmeric, radacina de lemn dulce, ridiche, seminte de fenicul si piper negru pot ameliora simptomele specifice astmului bronsic.

Inhalatiile cu aburi sunt, de asemenea, recomandate pentru tratarea astmului, dar si a altor afectiuni respiratorii. Presopunctura si acupunctura pot fi folosite pe post de terapii complementare in tratarea astmului.

Contraindicatii in cazul crizelor de astm

Pacientul care are o criza de astm nu trebuie sa stea intins, ci este recomandat sa stea in picioare pana cand simptomele se amelioreaza. De asemenea, acesta trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate daca simptomele nu se amelioreaza in 15-20 de minute de la debut, ba chiar se accentueaza, in ciuda folosirii medicamentelor sau a inhalatorului. In timpul unei crize, este contraindicat ca pacientul sa ramana expus la factorii care i-au declansat criza de astm (polen, mucegai, fum de tigara, par de animale).

Cum se poate preveni astmul

Din pacate, nu exista o metoda concreta si eficienta prin care astmul poate fi prevenit. Asta pentru ca nu s-a descoperit cauza exacta care declanseaza aceasta afectiune. Insa reducerea factorilor de risc care ar putea declansa astmul poate reduce sansele de imbolnavire.

Masuri intrauterine pentru prevenirea astmului

Unele studii sugereaza faptul ca predispozitia pentru astm o dobandim inca din uter. Factorii care maresc riscul de nastere a unui copil cu astm sunt: consumul de alcool al mamei, de droguri precum si cel al medicamentelor teratogene, adica ce pot cauza anomalii la nastere. Si stresul la care mama este expusa in timpul sarcinii poate mari riscul de astm al copilului.

Reducerea riscului de astm bronsic la copii

Aparitia astmului la copii poate fi prevenita prin protejarea celui mic de factorii de risc. De pilda, copilul nu trebuie expus la fumul de tigara, iar daca parintii sunt fumatori este recomandat ca acestia sa nu fumeze niciodata in prezenta copilului. De asemenea, virozele respiratorii si infectiile aparatului respirator vor fi tratate asa cum se cuvinte, pentru a reduce riscul de aparitie a unor consecinte pe termen lung precum aparitia astmului. Copilul poate fi dus in vacanta la salina pentru ca aerul din salina este benefic pentru aparatul respirator al acestuia, reducand riscul de afectiuni respiratorii

Evitarea mediului poluat si a factorilor alergenici

Poluarea si factorii care declanseaza reactii alergice trebuie evitate intrucat pot declansa astm sau crize la pacientii care sufera deja de aceasta afectiune. Asadar, se va limita expunerea la mucegai, praf, fum de tigara, par de animale sau orice alt factor alergen.

Regim alimentar si un mod de viata sanatos

Adoptarea unei diete sanatoase, bogata in nutrienti si totodata echilibrata, va ajuta organismul sa ramana sanatos, in ciuda factorilor din exterior care il ataca. Alimentatia sanatoasa poate preveni orice afectiune, printre care si astmul.

Stilul de viata sanatos contribuie si el la mentinerea sanatatii. Practicarea sportului cu regularitate este benefica pentru organism, in mod deosebit pentru aparatul respirator. Evitarea expunerii la poluare si petrecerea timpului in aer liber contribuie la mentinerea sanatatii pulmonare. Vacantele petrecute in salina sau pe malul marii pot fi, de asemenea, benefice si pot reduce riscul de afectiuni respiratorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0